Gradina Zmeilor

O rezervatie naturala spectaculoasa si putin cunoscuta

Impresii

Gradina Zmeilor este un loc spectaculos si putin cunoscut. Este o rezervatie naturala excelent conservata si foarte usor de vizitat. Daca sunteti in judetul Salaj, nu ezitati sa vizitati Gradina Zmeilor.

Localizare

Gradina Zmeilor se gaseste la 10 km de Jibou, pe DN1G, in Galgau Almasului. DN1G leaga Huedin de Jibou. La sosea veti remarca indicatorul care va conduce “la botul calului”, intr-o parcare gratuita, de unde puteti face o mica plimbare in rezervatie.

Coordonate: 47°12′14″N 23°17′52″E

Alte repere km: 33 km de la Zalau, 70 km de la Cluj-Napoca, 80 km de la Baia Mare.

Cateva explicatii

In rezervatia Gradina Zmeilor intalnim mai multe formațiunile geologice spectaculoase din perioada holocenului. Ele sunt in fapt niste gresii gri o tenta de galben in care sunt incastrate microconglomerate. Creatorul este mama natura, adica apa si aerul. Inghetul si dezghetul, vantul, schimbarile termice, ploaia, picrarea, spalarea naturala, dar si surpari, au contribuit la aceasta minune.

Vizitarea locului

Accesul este unul facil. Din parcare se urmeaza poteca clara catre stancile care se intrevad prin vegetatia inalta formata din arbori si arbusti.

M-a bucurat ca s-a amenajat fata de penultima mea vizita aici un circuit marcat cu punct rosu, o bucla, pe care va invit sa o parcurgeti in sensul prezentat in harta inserata.

Ne indreptam la inceput spre Capitanul si Soldatii, combinatia de stanci cafre imi place mie mult.

Capitanul si Soldatii

Acest sens te urca intai pe un plan superior de unde poti admira spectaculoasele turnuri de sus. Traseul este amenajat si ingrijit si curat.

Cei ce vor se pot intoarce pe acelasi drum la baza stancilor. Eu recomand sa continuati bucla descrisa de mine.

Perspectiva de sus

Atentie! La extremitatea indepartata a buclei ovale se coboara vreo 10 metri foarte abrupt intr-un talveg, intr-un fund fals de parau. Da, pe acolo e drumul. Cu grija, alegand prizele stabile, folosindu-va de radacini puteti depasi in 2 minute acest obstacol.

Apoi va apropiati de baza meterezelor pietroase.

Formatiunile geologice de la Gradina Zmeilor poarta nume dupa asemuirile care li s-au dat: Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul.

Acul Cleopatrei
Fata Catanei

Numai din aceasta enumerare realizati ca sunt ceva “pietroaie” ciudate de vizitat si admirat.

Bucla propusa masoara 1,5 km lungime si se parcurge in 30 – 45 minute, insa alocati si 1 ora sa va bucurati de formele naturale de la Gradina Zmeilor.

Va las sa admirati si pozele care sunt mai graitoare decat vorbele scrise.

Vizitati Gradina Zmeilor, merita!

Evaluare Google

4,6 din max. 5 scor obtinut din peste 1.000 de recenzii

Martie 2022

Numai bine!

Leave a Comment