Gradina Botanica din Cluj-Napoca

O plimbare agreabila ce merita planificata

Iunie 2021 m-a gasit in Cluj impreuna cu sotia si fiica. In cele 3 zile avute la dispozitie am facut un tur de oras , am vizitat Muzeul Zoologic , de care nu stiam pana acum si pe care il recommend si am ajuns pentru o plimbare de voie impreuna si cu o familie prietena in Gradina Botanica a municipiului clujean.

Acces Gradina Botanica

Parcul Gradinii Botanice este situat in Cartierul Zorilor, pe strada Republicii, nr. 42. In lungul strazii in panta sau pe stradutele adiacente puteti gasi locuri gratuite de parcare. Are o singura intrare / iesire. Este deschisa zilnic intre orele 9 si 19.

Intrarea se face printr-o poarta din lemn, sculptata in stil maramuresean.

Despre Gradina Botanica

Functioneaza pe langa Universitatea Babes Bolyai si astfel acopera o importanta latura educationala.

Istoricul Gradinii Botanice

Gradina Botanica a existat in Cluj inca din secolul XIX, dar in alt amplasament. Daca ne referim strict la actuala gradina, aceasta are legatura cu numele prof. A. Kanitz si cu infiintarea Societatii Muzeului Ardelean si infiintarea Universitatii Franz Josef, tot in secolul XIX. Perioada “moderna” a gradinii incepe in anul 1919. Atunci prof. Alexandru Borza, al carui nume il poarta, preia organizarea “noii” gradini. Suprafata acesteia se mareste considerabil. Noua (actuala) Gradina Botanica s-a inaugurat in anul 1925, care cuprindea cam ceea ce include si acum. Serele Mari au aparut abia in anul 1960. Gradina Botanica din Cluj este indiscutabil una dintre cele mai cunoscute si apreciate gradini de profil din tara noastra.

Organizarea Gradinii Botanice

Pe harta gradinii identificam urmatoarea compartimentare pe sectoare: ornamental, fitogeografic , sistematic, economic sic el al personaelor cu deficient de vedere. Cateva subunitati importante sunt: Institutul Botanic, Serele de productie, Gradina chino-japoneza, Serele Mari, Turnul de Apa.

La momentul vizitei noastre toate spatiile interioare erau inchise din motive de restrictii covid, asa ca ne-am bucurat de plimbarea in aer liber pe aleile gradinii.

Gradina Japoneza si Gradina Botanica la pas

Cel mai cautat loc din gradina ca este Gradina Japoneza, care are un foarte mic lac, un podet si o constrcutie; “ceainaria”. Ne-a placut si noua, dar nu m-a dat pe spate.

Noi am facut cred ca runda complete si am vizitat spatiile exterioare. Ne-am odihnit si pe banca, am facut cateva poze, iar ne-am mai plimbat. Sunt si catecva busturi (statui) in gradina, un ceas.

In ce priveste florile am apreciat zona de trandafiri, irisii, dar si zona unde sunt expusi cactusi (cei de la exterior).

Pe alei am vazut veverite fasnete si dragute.

O plimbare pe la umbra parcului este placuta mai ales in zilele calduroase de vara.

Am ramas putin nehotarit despre cum sa inchei acest articol. Da, Gradina Botanica din Cluj este frumoasa si merita vizitata. Ideea este ca in decursul anilor am mai vizitat-o si am venit cu asteptari mai mari pentru aceasta vizita. Poate o data cu deschiderea spatiilor interioare, in special a serelor si a turnului de apa, capata mai mult “continut”o vizita la Gradina Botanica din Cluj.

Numai bine!

Iunie 2021

 

Leave a Comment