Ghid turistic Tulcea

Farmecul unei plimbari in Tulcea

iulie 2022

Despre Tulcea

Orasul Tulcea este municipiul resedinta de judet al judetului Tulcea. Orasul este situat in Dobrogea, in Sud-Estul Romaniei, si este port la Dunare.

Cultura Gumelnita atesta existenta vietii pe aceste meleaguri din mileniul III i.H.! Prima atestare documentare este in anul 1506. In sec. XV – XIX Tulcea a fost sub ocupatie otomana.

Denumirea Tulcei in alte limbi conform wiki: în turcă Tulça, Hora-Tepé, Tolçu, în greacă ΑιγισσόςAegyssus, în bulgară ТулицаTulitsa, în rusă/ ucraineană ТулчаTulcha

Altitudine medie: 30 mdm

Suprafata: 200 kmp

Populatie: ca. 75.000 locuitori, din care peste 80% sunt romani ortodocsi.

Coordonate: 45°11′24″N 28°48′0″E

O plimbare in Tulcea

  1. Faleza

Cel mai buna baza de pornire in circuit este pe Faleza Dunarii. Faptul ca am gasit-o in reconstructie inseamna ca nu peste mult timp va fi din nou plina dfe turisti si localnici iesiti la promenada sau in tranzit. Plimbarea pe faleza are un farmec datorita Dunarii. Aflata pe malul drept al fluviului ofera cadre faine spre santierul naval, spre port, spre intrarea in delta, cu vapoare si ambarcatiuni ancorate sau la tarm in navigare.

2. Muzeul de Arta

Adresa: str. Grigore Antipa 2

Deschis de marti pana duminica intre orele 9 – 17

Intre faleza si artera circulata paralela, intr-o intersectie se gaseste Muzeul de Arta, unul din obiectivele apreciate ale orasului. muzeul este deschis intr-o cladire monumentala cu etaj cu arhitectura neo-clasica. Initial a fost sediul administrativ al sangeacului, subunitate otomana instituita aici in sec. XIX.

Trecem pe langa un parc cu statui si pe langa Colegiul Spiru Haret.

3. Moscheea Azizyie

Adresa: str. 14 Noiembrie

Moscheea Azizyie este vizitabila oricand si este o unitate de cult musulman activa. Minaretul ei depaseste inaltimea si ea remarcabila a lacasului de cult. Se mai numeste Geamia Sultanului Abdulaziz.

Depasim imaginea unei biserici ortodoxe – Biserica Inaltarea Domnului – pe o strada pietruita, veche, in urcus usor spre obiectivul cel mai vizitat al orasului Tulcea…

4. Monumentul Independentei sau al Eroilor

Adresa: str. Gloriei 84

Strada Gloria se termina tocmai in Parcul Monumentului, in varful caruia Monumentul Independentei domina zona oferind un punct de belvedere bun.

5. Muzeul de Istorie si Arheologie si Cetatea Aegyssus

Adresa: str. Gloriei 84

Deschis de marti pana duminica intre orele 8 – 16

Dupa ce coborim treptele de la monument, urmam un indicator spre stanga, care ne indruma spre Muzeul de Istorie si spre partea superioara a Cetatatii grecesti Aegyssus.

Cetatea Aegyssus se poate vizita si intrabd din str. Fratilor 25.

6. Acvariul

Adresa: str. 14 Noiembrie nr. 1

Program vizita: marti – duminica 9 – 18

Este cel mai apreciat si mai popular obiectiv turistic din oras. Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunarii”, caci asa se numeste mai pompos, este cel mai mare acvariu din tara noastra. Acvariul este casa nu numai pentru pesti de Dunare si din Marea Neagra ci si pentru corali si vietuitoare marine exotice. Pe langa acvariu, in acest muzeu puteti afla informatii despre fauna si flora acestui colt de tara cu clima diferita restului tarii noastre, clima de stepa dobrogeana, unde traiesc multe endemisme.

Cladirea muzeului era intr-un amplu proces de renovare, motiv pentru care poza nu este cea mai reusita.

7. Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Adresa: str. 9 Mai nr. 2

Muzeul de gaseste intr-o cladire monument cu fatada curba, un frumos castelas, din pacate inchis.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

In cativa pasi ajungem la km 0 si continuam in stanga in urcus usor, apoi dupa un indicator pana la …

8. Casa Gavenea

Adresa: str. 24 Ianuarie 25-15

9. Casa Avramide

Adresa: str. Progresului 32

Se poate vizita de marti pana duminica intre orele 9 – 17

Casa Avramide sau Casa Colectiilor a fost ridicata in sec. XIX si a apartinut unui bogat tulcean din acele vremuri, Alexandru Avramide. Acestea detinea mori, ateliere, spatii comerciale, o fabrica, teren agricol. Este o casa de patrimoniu cu picturi si mobilier foarte frumoase.

Casa Avramide

10. Centrul Vechi

Centrul Vechi din Tulcea este concentrat pe si in jurul strazilor Decebal si Victoriei si este foarte bine conservat aici intalnind palate din secolul XIX in stare exceptionala. M-am plimbat pe aceste strazi admirand zeci de cladiri.

Iesim de pe strazile vechi spre artera principala, paralela cu Dunarea, unde citim pe un bloc de locuinte o declaratie administrativa in vazul lumii.

11. Parcul si Lacul Ciuperca

DN 22 se desfasoara tangent cu limita parcului. Am facut un tur complet in jurul Lacului Ciuperca. Pacrul Ciuperca ofera optiuni pentru promenada, sporturi nautice, gratar, plaja. Apa lacului este din pacate infecta.

12. Gara Feroviara, Autogara si Gara Fluviala

La marginea dinspre Dunare a parcului sunt aliniate in zona strazii Portului gara feroviara, gara fluviala si punctul de traversare cu bacul, precul si autogara.

De aici incepe si Faleza Dunarii, pe care inchidem bucla turistica descrisa mai sus.

La revedere, Tulcea, cu fata la Dunare!

Impresiile mele

Tulcea pastreaza un iz vechi, dar acel iz frumos al sec XIX. Acvariul, Monumentul Independenti si Casa Avramide sunt obiectivele de top ale orasului Tulcea. Tocmai faptul ca s-au pastrat valori vechi, incluisisv strazi si cladiri, ma conduce la parerea ca orasul merita si mai bine intretinut dar mai ales bine mediatizat si redat circuirtul turistic de masa.

Evaluari Google (nota media / nr recenzii, nota maxima este 5)

Muzeul de Arta – 4,7 / 100

Monumentul Eroilor – 4,6 / 1.000

Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunării” – 4,7 / 4.000

Casa Avramide – 4,7 / 300

Numai bine!

Leave a Comment