Ghid turistic Stuttgart

Al doilea cel mai scump oras al Germaniei

2016

Cine esti tu, Stuttgart?

Stuttgart este al 6-lea oras ca marime al Germaniei, situat in sudul Germaniei, avand aproape 600.000 locuitori, si este capitala landului Baden-Wuerttemberg, dar si a regiunii istorice Svabia (Schwabenland). In limba svaba denumirea orasului este Schduagert.

O legatura putem gasi si cu Romania, daca luam in considerare ca in apropierea Stuttgartului, in Muntii Padurea Neagra, sunt izvoarele Dunarii…

 

Transport catre / in Stuttgart

La Stuttgart se ajunge circuland cu placere cu masina pe A8 pe ceea ce se numeste Autobahn in germana sau autostrada in romana si arata asa cum trebuie sa arate o asemenea artera rutiera de vizita. In Germania nu exista limita de viteza pe autostrada, doar pe anumite segmente de drum, dar si daca o calci unde nu trebuie te inveti minte – educatie prin amenzi, care se si platesc! . A8 leaga Muenchen de Karlsruhe, avand in dreptul Stuttgartului 6 iesiri catre oras.

Alta placere este sa circuli in Germania cu trenul cu DB alias Deutsche Bahn – in traducere caile ferate germane. DB este o industrie in sine, o solutie bazata pe confort, calitate, punctualitate si o retea de invidiat. In Stuttgarter Hauptbahnhof (prescurtat Hbf, tradus gara principala Stuttgart) ajung zilnic 300.000 (!) de calatori. Sunt trenuri directe catre Zuerich, Paris, Amsterdam, Praga, Innsbruck, Klagenfurt, Salzburg, Viena.

Cu avionul se ajunge pe aeroportul din Stuttgart, situat la 20 km, care este legat la interval de cateva minute cu 2 linii de S-Bahn (tren rapid) de centrul orasului. 55 de companii aeriene au intre destinatiile lor Stuttgart, intre care Lufthansa si German Wings.

Pentru a va deplasa in Stuttgart apelati negresit la reteaua de transport public, una de vis, care circula de regula ceas. Cele mai rapide mijloace de transport din aceasata categorie sunt S-Bahn-ul (tren rapid), care atinge si oraselele si localitatile din jurul capitalei landului Baden-Wuerttmeberg si U-Bahn-ul (metroul). A propos pe ruta de intoarcere spre aeroport am prins pentru prima data (am fost la Stuttgart de vreo 10 ori) o situatie care a generat intarzierea trenurilor, care insa era anuntata in difuzoare la fiecare statie cu detalii updatate la cateva minute. A fost o intarziere consistenta de 20 minute generata de perturbarea traficului de lucrari la infrastructura. Astfel S-Bahn-ul a necesitat 50 miniute de deplasare de la gara la aeroport in loc de 30. Vreau sa precizez ca pana si o asemenea situatie a fost gestionata cu eleganta si profesioanlism si nu a generat huiduieli, suparari, manifestari necivilizate.

Pentru reteaua publica de transport S-Bahn si U-Bahn, biletele se cumpara de la masini automate de emis tichete de calatorie sau abonamente situate in statii. Acestea sunt usor de utilizat, accesibile in mai multe limbi de circulatie internationala, au harti clare si schematice si nu necesita altceva decat introducerea statiei de ponire a celei de sosire si … a euro-ilor.

Exista si StuttCard in 6 variante cu diferite preturi si valabilitate de la 1 la 3 zile. Aceasta este o legitimatie pentru transportul public, ce permite si intrarea gratuita in toate muzeele, reduceri la turul orasului, bauturi si deserturi gratuite, altele. Turul orasului se poate face cu autobuze etajate cu ghidaj.

 

Celebrul Stuttgart

In apropierea Stuttgartului, in Marbach am Neckar, s-a nascut scriitorul german Friedrich von Schiller. Ca am pomenit de Neckar, acesta este numele raului ce strabate prin nord-est orasul.

Intre numele celebre nascute la Stuttgart se mai numara filosoful Hegel si inventatorul Daimler. Stuttgart este locul unde au fost inventate de către Gottlieb Daimler și Wilhelm Maybach motocicleta și automobilul cu patru roți. Pentru intrega lume, Stuttgart este locul de nastere al automobilului modern si punctul de plecare al industriei auto mondiale, orasul unde a fost construit prototipul faimosului Volkswagen Beetle.

21% dintre angajatii din Stuttgart lucreaza in industrii de inalta tehnologie (locul I din toata UE), ceea ce nu este de mirare avand in vedere ca peste 4 miliarde (!) de euro sunt investiti aici anual in cercetare si dezvoltare.

Nume mari precum Bosch, Daimler Mercedes, Volkswagen au aici radacinile, iar Hewlett Paccard, Stihl, IBM au si ele radacini sau filiale in Stuttgart. Aceasta face ca Stuttgart sa fie al doilea cel mai scump oras al Germaniei, dupa Muenchen.

 

 

Obiective turistice

Orice vizita a Stuttgartului trebuie sa inceapa in Piata Palatului, centru al vietii culturale si placa turnanta pentru majoritatea atractiilor orasului. Aici se organizeaza festivaluri, targuri si expozitii ce ridica pulsul vietii citadine. Cel mai cunoscut este Festivalul Primaverii, dar populare sunt si Targul de Craciun, Festivalul Ciocolatei Chocol ART, Festivalul Berii.

Stuttgart este si un simbol in istoria arhitecturii moderne, aici fiind construita, in anul 1927, asezarea Weissenhof – o expozitie de cladiri care ilustreaza Stilul International al Arhitecturii Moderne. 17 arhitecti europeni printre care si celebrul Le Corbusier au lucrat sub indrumarea arhitectului german Mies van der Rohe si au proiectat 21 de cladiri reprezentative pentru stilul modernist avand fatade si volume simple, terase si ferestre largi. Pasionatii de arhitectura pot vizita astazi cladirile care au supravietuit bombardamentelor celui de al doilea razboi mondial, precum si muzeul expozitiei Weissenhof aflat intr-una din aceste constructii.

Spiritul tehnic si mostenirea unor nume de legenda din domeniul industriei auto sunt prezente in arhitectura moderna a Stuttgartului. Fie ca sunteti pasionati de cladiri sau de masini, nu trebuie sa lipseasca din turul orasului o vizita la Muzeul Porsche si la Muzeul Mercedes-Benz.

Reprezentative pentru Stuttgart sunt si Biblioteca Municipala, precum si vechea Neue Staatsgalerie. Aceasta foloseste panta naturala a terenului pentru simbolizarea trecerii de la arta clasica a Vechii Galerii la arta moderna a Noii Galerii.

Nu doar simplitatea si rigoarea arhitecturii moderne sunt emblematice pentru Stuttgart. La 20 km de centru, in oraselul Plochingen poate fi vizitata una dintre creatiile artistului vienez Fr. Hundertwasser. Amintind de proiectele catalane ale celebrului architect Gaudi, casele lui Hundertwasser sunt caracterizate de culori vii, placaje ceramice sit erase cu vegetatie.

Alta atractie a zonei o reprezinta numeroasele castele si palate din perioada ducatului Wuerttemberg: Palatul si Parcul Winnental, Castelul Bad Urach, Castelul Hiltenburg, Castelul Hohenneuffen.

Concentratia cea mai mare de obiective reprezentative pentru Stuttgart se afla in zona centrala a orasului unde pornind de la Hauptbahnhof (Gara Principala), pe strada pietonala Koenigsstrasse (Str. Regelui). In Stuttgart intrebati de Koenigsstrasse. Aceasta este o strada cu centre comerciale pe stanga si pe dreapta unde puteti face shopping in magazine cu nume la preturi pe masura, dar puttei intalni restaurante si terase unde sa serveti pe indelete sau in trecere ceva de mancare, bea un vin sau o bere. Pe la mijlocul strazii se gaseste o fantana de forma sferica luminata noaptea in trei culori, unde se balaceste si o rata. Mai incolo trecem prin dreptul domului catolic Skt. Eberhard. Strada in sine este o oferta bogata pentru a iesi la plimbare, la un film sau un teatru. Pe strada intalnesti mult vanzatori ambulanti, artisti neprofesionisti ad-hoc, care isi castiga existenta, oameni de toate natiile, dar si cersetori. Politia patruleaza discret, dar intra foarte ferm in actiune la orice alerta; am si vazut o asemenea situatie cu niste ani in urma.

Koenigsstrasse ne conduce catre Schlossplatz (Piata Palatului). Aici se gasesc Statuia lui Christoph Wuerttemberg, Jubileaumssaeule (Coloana Jubileului), Neues Schloss (Palatul Nou), Altes Schloss (Palatul Vechi) si Stiftskirche (Biserica Stiftskirche). Este perimetrul cel mai usor accesibil si cel mai vizitat de turisti.

Atat la Hauptbahnhof cat si la Schloosplatz ajung mai multe mijloace de transport public in comun.

 

Scurta trecere in revista a obiectivelor

Biserica Stiftskirche dateaza din secolul al 12-lea, schimbata in stil gotic in secolul al 15-lea, iar din anul 1534 este biserica protestanta. Dupa al doilea razboi mondial biserica Stiftsckirche a fost reconstruita – urmeaza prezentare detaliata.

Altes Schloss (Palatul Vechi) – Cea mai mare parte a palatului dateaza din secolul al 15-lea, stilul acestuia fiind renascentist. Palatul Altes Schloss a fost reconstruit dupa al doilea razboi mondial. Astazi gazduieste un muzeu. Necesita peste o ora si jumatate pentru vizitare, Revin cu informatii foarte detaliate.

Neues Schloss (Palatul Nou) a fost resedinta Ducelui Carl Eugen von Wuerttemberg – este construit in stil rococo francez si clasicism timpuriu inceput in 1746, finalizat peste 60 de ani si renovat in 1957 cu interioare moderne, astazi gazduieste institutii publice, nu este vizitabil.

Markthalle (Hala Pietei) este una ditre cele mai atractive piete din lume. Arhitectul Martin Elsaesser a construit piata intre anii 1911-1914 pentru a inlocuii un depozit de legume ridicat de regele Wuerttemberg in anul 1864. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, piata a fost distrusa si apoi reconstruita.

Palatul Hohenzollern este un palat plin de istorie, aflat la 50 km distanta de orasul Stuttgart. Palatul Hohenzollernschloss dateaza din secolul al 11-lea, este considerat casa familiei Hohenzollern. Palatul este distrus, reconstruit si fortificat ajungand un edificiu plin de istorie.

Palatul Hohenheim este alt palat maret construit la marginea de sud a orasului in secolul al 18-lea pe fundatiile unei foste cetati, de Ducele Carl Eugen van Wuerttemberg, pentru una concubinele sale si mai tarziu a doua sotie; aici se regasesc stilurile rococo si clasic; astazi gazduieste o universitate, un parc botanic public si este partial vizitabil.

Muzeul Mercedes-Benz : muzeul aduce 120 de ani de istorie auto la viata. Arhitectura cladirii a fost proiectata pentru a reflecta scopul muzeului, care doreste nu doar sa prezinte istoia marcii Mercedes-Benz, ci si sa deschida noi perspective pentru viitor.

Muzeul Porsche. Noul muzeu Porsche a fost inaugurat la inceputul anului 2009. Are un design indraznet, cantarind 35.000 de tone, aproape la fel de mult ca turnul Eifel din Paris. – vezi detalii aici.

Gara din Stuttgart este construita intre anii 1914 si 1927, gara a dat orasului o fata noua si contemporana, dand centrului orasului Stuttgart o ambianta clasica.

Galeria de Stat din Stuttgart – un obiectoiv asupra caruia vreau sa revin dar mai dureaza.

Turnul de televiziune din Stuttgart se afla la o inaltime impresionanta de 217 metri, situat pe Bapser Hoher, a fost recunoscut ca simbol al orasului mai mult de 40 de ani. Turnul a fost inaugurat pe 5 februarie 1956.

Wilhelma (gradina zoologica-botanica). Celebra Wilhelma a fost ideea regelui Wilhelm I Wuerttemberg de a crea un parca pus la dispozitia vizitatorilor prin decret regal in anul 1880. Dupa distrugerea parcului in timpul celui de al doilea razboi mondial, a fost restaurat si dezvoltat pentru a deveni o gradina zoologica si botanica.

 

Recreeere. Belvedere.

In afara celebrei gradini zoologice Wilhelma, alte parcuri sunt cele de pa langa castele, iar unul special este Weissenburgpark. Parcurile confirma eticheta de oras verde pusa asupra Stuttgartului. Un alt loc special este Eugensplatz de unde se arata o perspectiva superba asupra orasului, considerat locul cel mai frumos din Stuttgart.

 

 

Targurile Stuttgartului

In apropierea aeroportului se afla Stuttgarter Messe, unde sunt organizate mai multe evenimente expozitionale internationale si care atrag mii de vizitatori din toata lumea. Tematicile prezentate sunt din cele mai diverse – de la tehnica, arta culinara, inovatii, gradinarit, creativitate, comedie.

 

 

Cura

Langa Stuttgart, in Esslingen, se afla Merkel’sche Schwimmbad o piscina imensa cu apa termala. Baile termale de aici au fost facute cadou comunitatii de fabricantul Merkel in 1907, iar de la jubileul de 100 de ani stralucesc in grandoarea lor veche, avand geamuri, coloane, figurine de fantani si placi ceramice originale. Bazinul are o adancime maxima de 200 (!) metri iar temepratura apei termale masoara 34 grade Celsius. Baza veche este completata astazi cu baza sportiva si o oaza de wellness.

Alte bai in zona sunt: Das Leuze Mineralbad cu doua izvoare carbogazoase puternice (3300 mp intindere), situata chiar in oras sau Mineral Bad Cannstatt, Boeblingen si Bad Berg.

 

 

Berea si vinul

Germania reprezinta cel mai mare producator mondial de bere. Stuttgart este parte a acestui tablou. Berea locala este Schwaben Braeu, care are mai multe marci Das Herbe, Original si Helles Bock.

Stuttgart este si una din importantele zone viticole ale Germaniei. Aici puteti intra sa savurati atmosfera intr-o Weinstube.

 

 

Primaria si cetatenii

Culmea face ca in timp ce concepeam acest articol, la televizor rula o emisiune despre modele de primari europeni si mai concret un reportaj despre institutia primariei din Stuttgart! Da, aici primaria implica populatia in proiecte orasului! Cum? Chiar asa. Ca exemplu s-a prezentat modalitatea de informare a cetatenilor urbei prin invitarea acestora pe un santier. Astfel aveau sa afle informati despre beneficiile proiectului pentru comunitatea orasului, constientizau disconfortul generat de santier, care ulteriuor avea as genereze avantaje sau beneficii orasului, dar puteau participa, pe santier, si la un spectacol cu muzica, carnati si bere.

Cat am stat in Stuttgart, culmea, am vazut ceva asemanator, iar in zona Hauptbahnhof exista un centru de informare a cetatenilor care pot veni sa consulte proiectele si sa sugereze doleantele lor. Si toate astea fara spaga, adica nemteste normal!

 

 

Invitatie

Vizitati Stuttgart, capitala landului Baden-Wuerttmeberg, un oras cu o oferta mixta de istorie, inovatie, arta. Necesita dupa cum probabil deduceti din acest articol ceva timp sau o selectie serioasa a obiectivelor de vizitat. Voi reveni cu detalii asupra unora dintre obiective.

Leave a Comment