Ghid turistic Resita

Superbele locomotive cu abur si Podul de la Vama

Septembrie 2022

Despre Resita

Resita, orasul de la poalele Semenicului, se gaseste in Sud-Vestul tarii. Este municipiul resedinta de judet al judetului Caras Severin si este strabatut de raul Barzava.

Resita numara circa 70.000 locuitori, din care 80% romani ortodocsi. Se intinde pe 200 kmp si se situeaza la o altitudine de 200 mdm. Pana la Bucuresti sunt 500 km distanta. Cea mai apropiata capitala este Belgrad, la 180 km.

Denumiri ale orasului in alte limbi cf wiki: in maghiara Resicabánya, in germana Reschitz, in ceha Rešice, in sarba Решица, in croata Ričica.

Coordonate: 45°18′0″N 21°53′25″E

Prima atestare documentare – in anul 1673.

 

Turul obiectivelor din Resita

  1. Muzeul Banatului Montan

Adresa: Bd. Republicii 10

Orar: miercuri – duminica 9 – 17

Prezinta arta plastica, carte veche, istorie contemporana si are un site propriu. Numara 53.000 de obiecte de inventar. Se pot gasi aici si o colectie de numismatica, file din istoria inginereasca a Resitei din perioada ei de glorie.

2. Muzeul Locomotivelor cu Abur

Adresa: Cal. Timisoarei 4I

Poate fi vizitat oricand fiind amplasat intr-un spatiu deschis in Parcul Muzeul CFR. Este fara indoiala highlightul obiectivelor din oras.

Ma bucur ca la aceasta vizita am gasit locomotivele expuse in stare foarte prezentabila, iar panourile explicative de langa fiecare din ele ofera informatiile si curiozitatile demne de citit.

Muzeul se lauda ca este cel mai mare muzeu tehnic in aer liber din Europa.

In anul 1872 a fost fabricata prima locomotiva cu abur din Sud Estul Europei, care poarta numele Resita si este expusa impreuna cu alte 14 locomotive cu abur. In anul 1922 s-a construit Fabrica de Locomotive din Resita, iar in anul 1972 s-a deschis acest spectaculos muzeu.

Urmatorul popas merita facut in centru. Aici se gasesc Primaria, vechiul centru comercial dar si cateva repere turistice de bifat.

3. Sala Polivalenta 1 Decembrie 1918

Adresa: P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 5

Zice-se ca ar fi una din salile polivalente moderne de pe la noi, cu 2 tribune si aproape 2.000 locuri pe scaune. Este administrata de primarie si pe dinafara cel putin arata tern. Am asa o teama ca datorita decaderii sporturilor de sala resitene, am gasi tot mai multa rugina …. Langa sala se poate parca cu plata.

4. Monumentul Nokia

Adresa: P-ta 1 Decembrie

Asta suna interesant! Nu figureaza pe orice harta. Prima data cand am auzit de el, m-a frapat si m-a facut curios. Ce este de fapt? Termenul de monument poate induce in eroare. In primul nu il gasesc jos pe strada, ci sus pe strada! Da! Are forma unui telefon mobil, are cam 2 metri inaltime si este amplasat ancorat de balconul blocului din piata, pe strada pietonala ce duce spre Podul de la Vama.

5. FunicularulFunicularul a carat mult minereu la viata lui, care acum este incheiata. A ramas un simbol al Resitei si nu ai cum sa nu il observi daca ridici privirea in sus. O parte a acestuia trece aproape de centru, peste raul Barzava. Am aflat ca ar fi fost activat un proiect care sa ii dea alta destinatie, una legata de petrecerea timpului liber, acoplo sus, deasupra orasului, urmand a fi transformat in pasarela pietonala si pista de biciclete. Interesant! Why not?

6. Teatrul de Vest

Adresa: Piata 1 Decembrie nr. 5

Este o cladire frumoasa aflata pe strada pietonala ce leaga centrul pietei cu Podul de la Vama. Sper sa functioneze cat mai mult timp. La vizite trecute am vazut-o intr-o lumina mai buna. 

7. Podul de la Vama

Adresa: Strada Libertatii

Este un pod pietonal, candva rutier, peste raul Barzava, si foarte traversat. Este o alta constructie etalon a “cetatii de foc” oras candva infloritor datorita industriei siderurgice. Se mai numeste Podul Sudat.

Mie imi place mult acest pod arcuit. Peste pod este un mic parc – Parcul Carasana – si …

8. Teatrul de Stat

Adresa: strada Petculescu

Impozanta cladire arata tot mai trist.

Parasim zona centrala si ne indreptam in amonte spre …

9. Gradina Zoologica

Adresa: str. Al. Nedelea nr. 7

Orar: marti – duminica 10 – 20

Poarta numele lui Ioan Crisan, intemeietorul ei. Se gaseste pe malul Barzavei, langa Podul din Stavila. Fiinteaza din 1965 si a fost modernizata in 2013. Ocupa 6 hectare. Gazduieste animale precum zimbri, jaguar, puma, emu, lama, sconcs, cerb lopatar.

 

Impresii personale si evaluari

Trist!

Imi amintesc de Resita anilor ’80, un oras industrial in forma mare. Uzinele Resitei, functionale inaintea celui de al doilea razboi mondial, ajunsesera vestite peste granita. Aici erau cele mai mari laminoare din tara, forja, turnatoria de otel, fabrica de locomotive… O, tempora!

Astazi sufla vantul…. si culoarea domninata este gri.

Pacat ca nu se exploateaza potentialul turistic al zonei, Resita fiind cale de acces catre Muntii Semenic. Pe Google, in evaluari, singurul obiectiv turistic cu nota buna si cu multe evaluari este Muzeul Locomotivelor cu Abur – 4,7 din maxim 5, calculata din 2.000 de pareri. Acesta este de departe emblema de astazi a Resitei.

 

Numai bine!

 

Leave a Comment