Constanta e mai mult decat o plimbare la mare
iulie 2022
Despre Constanta (CT)
Constanta este municipiul resedinta de judet al judetului Constanta. Orasul este situat in Dobrogea, in Sud-Estul Romaniei, si este port la Marea Neagra. Cunoscuta statiune Mamaia este parte componenta a Constantei din punct de vedere administrativ. Constanta este unul din cele mai vechi orase din tara noastra, prima atestare documentara fiind din sec. VII i.H. cu referire la colonia greaca Tomis.
Iata si denumirea Constantei in alte limbi conform wiki: in greaca veche – Tόμις – Tomis, in latina – Tomis Constantiana, in greaca – Κωνστάντζα – Konstandza, in turca otomana – كو ستنجه – Köstendje, in turca – Köstence, in bulgara – Кюстенджа – Kiustendja
Altitudine medie: 25 mdm
Suprafata: 125 kmp
Populatie: ca. 300.000 locuitori, din care peste 80% sunt romani ortodocsi.
Coordonate: 44°10′24″N 28°38′18″E
Sa vizitam Constanta!
Urmam un traseu in bucla reprezentat in harta de mai sus care include majoritatea obiectivelor turistice ale orasului situate in zona Centrului, in Peninsula. Nu am inclus aici Delfinariul / Planetariul si statiunea Mamaia.
- Zidul de incinta
Adresa: bd. Ferdinand
Zidul de incinta al Cetatii Tomis este mai lung, dar punctul de acces cel mai cunoscut si interesant este cel din dreptul celor trei porti ale Portii de Nord si al bustului lui Vasile Parvan. Zidul a fost ridicat in sec. III si face parte din Muzeul de Istorie si Arheologie al Constantei, sitiuat in Parcul Primariei, in aer liber. Cetatea Tomis a fost ridicata pe perioada stapanirii romane.



2. Muzeul Marinei Romane
Adresa: str. Traian 53
Deschis miercuri – duminica 9:30 – 16:00
Traversam parcul si catre dreapta, pe strada Traian va recomand vizitarea unui muzeu interesant – Muzeul Marinei Romane.
Unde incepe zona pietonala a bd. Tomis pozam statuia Lupa Capitolina.



3. Muzeul de Arta Populara
Adresa: bd. Tomis 32
Deschis zilnic intre orele 9 – 19
La intrarea in zona pietonala a bulevardului Tomis, pe stanga este Muzeul de Arta Populara. prezinta costume populare si mestesuguri populare.

4. Moscheea (Geamia) Hunkiar
Adresa: bd. Tomis 41
Minaretul moscheei se inalta peste gardurile care o inconjoara. Moscheea a fost ctitorita de sultanul Abdulaziz in sec. XIX. Este realizata din piatra cioplita.


In zona pietonala din Peninsula, unde ne aflam, se gasesc multe terase, iar seara zona se anima de cei care fac o plimbare catre port.

5. Marea Sinagoga
Adresa: Str. Constantin A. Rosetti 2
Din pacate acest lacas de cult mozaic este inchis definitiv si se ruineaza cu fiecare zi. O lucrare de conservare si renovare macar a exteriorului ar fi binevenita.

6. Mozaicul Roman, Zidurile Cetatii Tomis si Termele Romane
Adresa: str. Termele Romane
Urmand stradutele care dau spre port, catre dreapta, avem posibilitatea sa coborim niste scari pana in strada Termele Romane si sa privim in stanga catre parte din spate a Muzeului de Arheologie care contine celebrul mozaic roman, sa ne plimbam pe sub zidurile cetatii pe langa Termele Romane prin Parcul Carol I.



Dupa terme urcam in capatul strazii din nou scarile pana langa Statuia lui Anghel Saligny.

pentru a avea un view minunat spre …
7. Portul Maritim Constanta
De cativa ani este permis accesul partial in portul maritim, unde este si o parcare mare pentru turisme, iar autobuzul etajat are un traseu care duce pana langa Muzeul Portului Constanta si Cuibul Reginei, unul din locurile unde Regina Maria se retragea sa admire marea. Uneori se poate merge chiar mai mult, prin portul militar, pana la Farul Alb, pe digul de nord. Oare stiati de acest locuri?



8. Muzeul de sculptura Ion Jalea
Adresa: str. Arhiepiscopiei 26
Program vizitare: miercuri – duminica intre orele 10 – 18
In punctul de belvedere, langa statuia lui Saligny, intr-o frumoasa vila cu etaj se gaseste Muzeul de sculptura Ion Jalea. Prezinta peste 100 de lucrari ale sculptorului.

9. Catedrala Arhiepiscopala Ortodoxa a Tomisului
Adresa: str. Arhiepiscopiei 25
Langa alte vestigii romane scoase la lumina de arheologi, in stanga muzeului, se remarca imensa Catedrala Arhiepiscola Ortodoxa a Tomisului care poarta hramul Sf. Ap. Petru si Pavel.

10. Marea Neagra si faleza
Coborim pe langa statuia Reginei Elisabeta, alias poeta Carmen Silva, cea care a iubit atat de mult Marea Neagra.

Continuam plimbarea pe Faleza Marii Negre, printre pescarusi, privind spre stabilopozii adusi sa protejeze malul, la valurile aproape inexistente ale marii.
11. Cazinoul
Adresa: bd. Regina Elisabeta nr. 4
Faleza ne atrage privirea si mai ales pasii spre Cazino. Of! Simbolul Constantei – Cazinoul se lupta de ani de zile sa redevina frumos, sa dea bine in poze. Dupa multi ani de ruinare si de stagnare, se intampla niste lucrari acolo. Am avut sansa ca intr-un an sa il vizitez la interiot in stadiul de ruina si m-a durut in piept. Cate poze faceam in copilarie cu Cazinoul “”alive”‘. Nu era turist sa nu se fotografieze cu aceasta capodopera arhitecturala sau sa cumpere poze cu Cazinoul. Cazinoul s-a construit in anii 1909 – 1910 si a fost …. un celebru cazino, dar organizat si baluri si spectacole.


12. Acvariul
Adresa: bd. Regina Elisabeta 1
Este deschis zilnic intre orele 9 – 20
Vis-a-vis de Cazino este Acvariul, care face parte impreuna cu Delfinariul si Planetariul si Microrezervatia din Complexul Muzeal de Stiintele Naturii. Delfinariul si Planetariul se afla la adresa Bd. Mamaia 255.
Acvariul poarta numele prof. Ion Borcea. Cladirea a fost construita in anul 1955. Prezinta peste 2.000 de animale marine din circa 60 de specii si este asaltat vara de copiii aflati in vacanta la mare. Desi nu este mare si nu este modernizat la nivelul anilor nostri, ramane un punct important de atractie al orasului, situat pe Faleza Marii Negre.


13. Faleza Cazino
Faleza ofera mai multe unghiuri de vedere asupra marii, a vapoarelor din larg sau a unor ambarcatiuni mai mici din planul mai apropiat. Aici indragostitii, familiile, turistii isi fac numeroase poze. Mie imi plac mult doua monumente de pe faleza superioara, din Parcul Cazinoului, si anume o fantana si Monumentul Marinarilor Romani.


14. Farul Genovez si Statuia lui Eminescu
Adresa: str. Remus Opreanu 12
Sus, la capatul aleii superioare a falezei, unde si calea rutiera face o curba mai mare este Farul Genovez, iar apropiat de acesta Statuia lui Mihai Eminescu si a Veronicau Micle care privesc neintrerupt marea, dubla inspiratie pentru poetul nostru national.


Eu va salut de pe faleza de langa fosta cladire a Comandamentului Naval, alta constructie in degradare accentuata.

15. Portul Turistic Tomis
Faleza se termina in parcarea Portului Turistic, unde multi vizitatori aleg sa serveasca masa sau o bautura la terasele din jurul portului. Din acest port, mici ambarcatiuni unele particulare, altele destinate plimbarii turistilor, ies in bataia valurilor si curentilor marii.

16. Moscheea Carol I
Adresa: str. Crangului 1
se poate vizita zilnic intre orele 9:30 si 19
De la port urcam o poteca abrupta pe langa ruinele unui hotel monumental, ce pacat!, pentru a alege calea cea mai scurta de acees la Moscheea Carol I, al carui minaret este un reper de orientare foarte bun de la distanta, considerand ca se gaseste la 2 pasi de Piata Ovidiu, centrul orasului. Moscheea ridicata in anul 1910 este o atractie populara a Constantei, din balconul minaretului existand o panorama 360 pentru cei ce urca. Este un lacas de cult musulman, activ. Covorul de mari dimensiuni de la parter din sala de rugaciuni este unul valoros, iar moscheea este partial pictata la interior. Este unul din locurile foarte dragi mie.

17. Muzeul National de Istorie si Arheologie. Edificiul Roman cu Mozaic.
Adresa: Piata Ovidiu
deschis zilnic 9 – 19
Un muzeu de istorie si arheologie remarcabil si foarte valoros. O parte a acestuia este gazduita de cladirea inalta din piata dar exponate se intalnesc si in aer liber de jur imprejurul cladirii.


Highlight-ul este Edificiul Roman cu Mozaic, parte a muzeului, dar cu acces separat, pe care in plimbarea noastra l-am vazut din spate ceva mai devreme, aici avem posibilitatea sa intram in sala de muzeu cu celebrul edificiu cu mozaic vechi de 2000 de ani.


18. Piata Ovidiu si Statuia lui Ovidius Publius Naso
Piata Ovidiu este centrul Centrului vechi situat in Pensinsula. In mijlocul pietei este statuia lui Ovdiu, mai exact a poetului antic Publius Ovidius Naso.

In Piata Ovidiu, precum si pe strazile pietonale ce converg in aceasta sunt multe restaurante si terase.
19. Stradela Vantului
Via strada Mircea cel Batran, usor spre dreapta in urcus lin ne indreptam spre un loc inedit pe care nu il cunoaste multa lume. Stradela Vantului este o strada ingusta, cea mai ingusta strada din Constanta.


Pe ea se poate cobori, ceea ce va invit sa faceti, spre urmatorul punct mai putin vizitat …
20. Vila Sutu
Adresa: str. Krikor H. Zambaccian
In capatul strazii susnumite se afla Vila Sutu, care stie povestea cu motive arabe a Constante. Vila a apartinut printului Sutu si s-a ridicat in anul 1899. La un moment dat a fost deschisa ca muzeu de arta, acum am gasit-o inchisa si cu temerea ca va ramane si neintretinuta sau conservata.

21. Mormantul hypogeu paleocrestin de la Tomis
Aceasta arie a centrului vechi, situata deasupra marii in dreptul Plajelor Modern si Neversea

… ascunde un loc cvasi necunoscut, misterios si despre care as fi vrut sa aflu si sa vad mai mult. Este vorba de Mormantul hypogeu paleocrestin de la Tomis. In fapt, la fata locului este un santier, care obtureaza vizibilitatea la mormant. Sper sa fie un santier de amenajare a acestui obiectiv. Este unmormant antic descoperiot sub ruinele Tomisului, picturile din acesta facandu-l unic in tara noastra. Sper sa vina ziua cand sa il putem vizita.

22. Muzeul de Arta
Adresa: bd. Tomis 82-84
se poate vizita de miercuri pana duminca intre orele 9 – 17
Cu o curiozitatea ramasa de satisfacut candva, inchidem bucla de vizitare propusa pe la Muzeul de Arta.

Terminam plimbarea prin vechiul oras port la Marea Neagra, pe unde a calcat si Regina Maria

De aici pana la punctul de pornire de la zidul de incinta mai sunt cateva zeci de pasi.
Evaluari si impresii
Constanta este un oras turistic. Un autobuz cu etaj ofera un city tour din Mamaia pana in port si inapoi. Eu am concentrat obiectivele turistice din Centrul Istoric, inclusiv unele mai putin cunoscute.
Constanta are foarte multe de prezentat din perspectiva turistica. Nu este evidentiata nici pe departe la valoarea istoruca pe care o are si trebuie sa iasa pe piata turistica cu o oferta mai larga, ca ar avea cu ce. Sper ca santierele de pe lang obiective sa contribuie la aceasta, dar mai sunt multe locuri care se degradeaza.
Locurile mele de suflet din Constanta prin care am trecut de zeci de ori sunt: Faleza si Portul, Geamia (Carol I), Piata Ovidiu si Mozaicul, Delfinariul si Planetariul. Fiti curiosi si vizitati Cuibul Reginei si Muzeul Marinei sau stradela Vantului!
Evaluari Google (nota medie din recenzii raportata la nr recenzii, valoarea maxima fiind 5)
Muzeul Marinei – 4,6 / 1.000
Catedrala Arhiepiscopala Ortodoxa a Tomisului – 4,7 / 1.000
Faleza Cazino – 4,5 / 10.000
Portul Turistic Tomis – 4,5 / 20.000
Moscheea Carol I – 4,5 – 1.000
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie – 4,5 / 2.000
Muzeul de Arta – 4,6 / 400
Vizitati Constanta!
Numai bine!
2 thoughts on “Ghid turistic Constanta (CT)”