Ghid turistic Buzau

Plimbare in Buzau

Mai 2022

Despre Buzau

Buzau este municipiul resedinta de judet al judetului Buzau. Este asezat in Estul Munteniei la poalele Subcarpatilor, pe malul drept al raului Buzau.

Altitudine medie: 95 mdm

Suprafata: ca. 80 kmp

Populatie: ca. 120.000 locuitori, din care ca. 90% romani ortodocsi.

Coordonate: 45°9′N 26°49′E

Obiectivele turistice

  1. Muzeul Judetean Buzau si Teatrul “George Ciprian”

Adresa: Aleea Castanilor Nr. 1

Vizitabil zilnic intre orele 10 – 17.

Muzeul Judetean Buzau este cel mai reprezentativ muzeu din Buzau care isi desfasoara activitatea intr-o cladire monument istoric, ridicata in anul 1920. Are 3 sectii: arheologie, istorie – memorialistica si arta plastica.

Muzeul Judetean Buzau

In aceeasi cladire se afla si Teatrul “George Ciprian”.

Tot de Muzeul Judetean apartine si spectaculosul Muzeu al Chihlimbarului aflat in localitatea Colti, in enigmatica Tara Luanei.

IMG 6587

Continuam peste bd. Nicolae Balcescu catre dreapta, traversam si artera principala, Bd. Unirii, si ne indreptam spre Gara, pentru a admira cladirea garii, rondul din fata acesteia unde o locomotiva cu abur sta la poza si ne ureaza “Bine ati venit!”.

Gara Buzau

De la Gara tinem directia Est in lungul bd. Republicii sau pe strazile alaturate pentru a ajunge intr-un loc minunat de care nu am stiut pana mai deunazi.

  1. Conacul Marghiloman

Adresa: Str. Plantelor Nr. 8 B

Deschis permanent

Aici se gaseste Centrul Cultural si Educational Alexandru Marghiloman. Aici se organizeaza evenimente, spectacole de teatru, prezentari de caricatura, filme.

Conacul Marghiloman este parca un palat desprins din povesti. Iancu Marghiloman a fost un boier care a cumparat in anul 1867 o proprietare la “Bariera Brailei” unde a construit conacul si a amenajat un parc.

Conacul Marghiloman

  1. Parcul Marghiloman

Adresa: Str. Plantelor Nr. 8

Si parcul se poate vizita gratuit oricand. Desi parcul nu are note mari pe Google, mie mi-a placut foarte mult. Mie mi s-a parut curat, linistit, are un lac pe care inoata lebede, rate, un pod mult indragit si e plin de flori si garduri vii bine intretinute.

4. Casa Vergu – Manaila

Adresa: Str. Razboieni Nr. 8

Se poata vizita de marti pana duminica intre orele 10 – 18.

Este un alt conac boieresc, monument istoric, A apartinut boierului Vergu. Casa este atestata inca din sec. XVIII, constructia de astazi este una refacuta in sec. XX, care pastreaza unele elemente de arhitectura brancoveneasca.

Aici este deschis Muzeul de Etnografie si Arta Populara, parte a Muzeului Judetean.

Casa Vergu – Manaila

5. Parcul Crang

Adresa: Bd. Nicolae Balcescu Nr. 13

Deschis permanent

Parcul Crang, cel mai intins parc al orasului, este poate emblema orasului Buzau. A luat fiinta in sec. XIX in Padurea Crang prin amenajarea partiala a acesteia. Are cateva alei foarte largi, intr-o parte a parcului este Stadionul Gloria,, un obelisc, un lac, locuri de joaca, piste de biciclete.

Eu l-am gasit deosebit de neingrijit si m-a dezamagit cum arata acest colt verde al orasului.

Parcul Crang

Evaluari

Buzau se prezinta modest din punct de vedere turistic. Putinele obiective – muzee, conace, parcuri – sunt prea putin pentru un asemenea oras.

Mai jos reagsiti evaluarile obiectivelor relevante pe Google sub forma nota medie (din maxim 5) / nr recenzii.

Conacul Marghiloman – 4,6 / 1.000

Parcul Marghiloman – 4,4 / 3.000

Parcul Crang – 4,5 / 7.000

Numai de bine!

Leave a Comment