Ghid turistic Botosani

Obarsia lui Eminescu, Enescu, Iorga si Luchian

august 2022

De ce sa vizitezi Botosaniul?

Va invit sa invitati Botosaniul pentru:

  • centrul istoric,
  • ca este vatra de unde se trag Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga si Stefan Luchian,
  • ca este orasul cu suprafata verde cea mai mare pe cap de locuitor,
  • pentru Parcul Eminescu si Pietonalul Unirii,
  • pentru cladirile monumentale.

Despre Botosani

Orasul Botosani este municipiul resedinta de judet al judetului Botosani si cel mai mare oras al acestui judet. Se gaseste in Nord-Estul Romaniei, in Moldova, la 60 km de granita cu Republica Moldova in punctul vamal Stanca Costesti via DN29D si tot la 60 km de granita cu Ucraina in punctul vamal Siret via DN29C. Pana la Bucuresti sunt circa 500 km via DN2, iar pana la Chisinau cam 250 km via E58.

Coordonate: 47°44′N 26°41′E

Ocupa numai 40 kmp si este populat de 115.000 locuitori, 90% fiind romani ortodocsi. In trecut aici au trait multi armeni si evrei.

Impresii / Evaluari

Eu am fost placut impresionat cum acest oras isi imbunatateste imaginea. In primul rand are un Centru Info Turistic foarte primitor si bine documentat cu tot ce are nevoie un turist roman. M-au fascinat cladirile vechi ale orasului care multe arata foarte bine, iar unele sper sa intre in procese de renovare pentru a fi redate cat mai multe case / palate vechi turistilor.

Fiind in afara marilor rute turistice, Botosaniul are putini vizitatori. Pe Google nu s-au strans multe notari ale obiectivelor botosanene. Iata scorurile medii dintr-o nota maxima de 5 / numar de recenzii.

Galeriile de Arta “Stefan Luchian” – 4,5 / 100

Parcul Mihai Eminescu – 4,6 / 3.000

Casa Memoriala Nicolae Iorga – 4,5 / 100

Biserica “”Uspenia”” – 4,5 / 100

Haideti sa vizitam orasul Botosani

Parcam la capatul strazii pietonale din Centrul Vechi…. strada 1 Decembrie … si ne indreptam printre casele cu etaj ale Centrului Vechi spre Piata 1 Decembrie 1918 sau Piata Carol sa trecem pragul

0. Centrul Info Turistic

Adresa: P-ta 1 Decembrie 4

Deschis zilnic intre orele 9 – 17, doar vinerea pana la 13

Am intalnit un Centru Info foarte primitor, cu o doamna care a oferit informatii, un centru cu multa documentatie in limba romana despre oras si despre judet. Un start bun pentru turul orasului!

Centrul Info Turistic

  1. Centrul Vechi

Centrul Vechi al orasului Botosani se intinde in principal intre str. 1 Decembrie si str. Independentei in jurul Pietei 1 Decembrie 1918. Aici au fost cladiri de targoveti din sec. XVII – XVIII, care aveau la parter pravalii. Acestea au fost refacute la sfarsitul sec. XIX dupa un incendiu. Atrage arhitectura acestora.

2. Galeriile de Arta Plastica “Stefan Luchian”

Adresa: P-ta Revolutiei 3

deschise de marti pana duminica intre orele 9 – 17

Dupa jumatate de kilometru si dupa ce am traversat Calea Nationala, gasim la parterul unui bloc Galeriile de Arta “Stefan Luchian”. Muzeul prezinta expozitii de arta plastica si decorativa.

3. Primaria

Adresa: P-ta Revolutiei 1

Deschisa luni – joi 8 – 16 si vineri 8 – 14

Primaria a fost construita de stolnicul Enache Codrescu, in jurul anului 1800 in Mahalaua Varbierilor, in stil eclectic de influenta germana. In sec. XX a gazduit Tribunalul unde M. Eminescu a fost copist.

4. Teatrul Mihai Eminescu si Statuia lui Mihai Eminescu

Adresa: Str. Teatrului 3

in renovare

In fata primariei este cladirea Teatrului Mihai Eminescu. Acesta a fost inaugurat in anul 1914, reconstruit in anul 1958 (de comunisti), iar la data vizitei mele l-am gasit in curs de renovare si am citit ca se va readuce la arhitectura initiala.

Langa / in fata teatrului este Statuia lui Mihai Eminescu intr-o mica zona verde.

5. Pietonalul Unirii

Traversam str. Cuza Voda si pastram aceeasi directie intrand pe Pietonalul Unirii. Aici este o zona unde circulatia rutiera este interzisa. Pietonalul Unirii leaga Primaria si Parcul Mihai Eminescu. Gasim restaurante, tarabe cu suveniruri si produse, tot aici se organizeaza manifestari culturale. Pe stalpi sunt plasate imagini din Botosaniul de alta data.

Pe pietonal sunt 2 cladirii remarcabile.

6. Casa Vasescu

Adresa: Str. Unirii 10

A fost construita in anul 1880. Vasescu a fost un politician din sec. XIX. Astazi in aceasta casa se gaseste Directia Judeteana pentru Cultura.

7. Muzeul Judetean

Adresa: Str. Unirii 15

deschis marti – duminica intre orele 9 – 17

Este declarat monument istoric. Cladirea fost ridicata la inceputul sec. XX, arhitect a fost Petru Antonescu. Aici a fost Vechea Prefectura, astazi gazduieste Muzeul de Istorie, care prezinta file de istorie de pe taramul botosanean.

8. Monumentul Rascoalei 1907

Adresa: Bulevardul Mihai Eminescu 38

Peste drum de muzeu este Monumentul Rascoalei din 1907, care este opera sculptorului Gavril Covalschi din anul 1978 ridicata in memoria taranilor care s-au rasculat la Flamanzi (BT).

9. Parcul Mihai Eminescu si Bustul lui Mihai Eminescu

Intrarea principala se gaseste in Bd. Mihai Eminescu 49 – 55, langa monument. Parcul se intinde, in spate, pana la strada Varnav. A fost amenajat in anul 1869. Initial aici a fost Gradina Publica Varnav. Varnav este numele boierului caruia i-a apartinut gradina.

In parc sunt mai multi arbori seculari, iar Mihai Eminescu a poposit de mai multe ori aici in ultimii ani ai vietii. Parcul are si un lac artificial, o piateta cu busturi ale personalitatilor locale si un foisor unde canta fanfara militara.

In anul 1980 a fost amplasat in parc Bustul lui Mihai Eminescu realizat de sculptorul Ion Georgescu in anul 1932.

Iesim din parc spre dreapta si ne plimbam pe Bd. Mihai Eminescu unde vom descoperi multe cladiri deosebite.

10. Casa Grigore Antipa

Adresa: Bd. Mihai Eminescu 54

Casa a fost construita in anul 1860 in stil arhitectural francez cu influente rococo. Aici s-au nascut Grigore Antipa si fratele sau Niocolae Leon, naturalisti si biologi.

11. Judecatoria

Adresa: Bd. M. Eminescu 38

Intr-un areal cu deschidere la bulevard, dar si cu intrare din alta strada se gasesc Judecatoria si Tribunalul. Cladirea, declarata monument de arhitectura, este ridicata in stil eclectic, de arhitectul Petru Antonescu.

12. Liceul Carmen Sylva / Casa Manole / Casa Corpului Didactic

Adresa: Bd. Mihai Eminescu

In continuare, pe bulevard, ajugem la Casa Manole, unde a fost liceul de fete Carmen Sylva. Constructia este ridicata in stil eclectic in jurul anului 1900 de Nicolae Sofian, fost primar. Astazi aici este Casa Corpului Didactic.

13. Casa Ventura / Muzeul de Etnografie si Scoala Populara de Arte

Adresa: Bd. Mihai Eminescu 50

Se poate vizita de marti pana duminica intre orele 9 – 17

Casa Ventura a aparut in sec. XIX si este in stil neoclasic. Ventura este numele unei actritei de origine evreiasca.. Astazi gazduieste Muzeul de Etnografie.

14. Casa Ursianu – Fisher si Casa Jean Goilav

Adresa: Bd. M. Eminescu 52 / Str. M. Kogalniceanu 12

Acestea sunt 2 case vechi, care ar trebui sa intre intr-un proces de renovare, case frumoase la origine.

15. Casa Memoriala Nicolae Iorga

Adresa: Str. N. Iorga 14

Se viziteaza de marti pana duminica intre orele 9 – 17.

Este construita in sec. XIX. Nicolae Iorga a trait aici 4 ani. Casa memoriala Iorga este sectie a Muzeului Judetean de Istorie.

16. Colegiul (Liceul) August Treboniu Laurian

Adresa: Str. N. Iorga 19

Este o unitate de invatamant de referinta in Botosani, ridicata inca din anul 1859. Aici au invatat personalitati nascute in Botosani precum Nicolae Iorga, Octav Onicescu, Elie Radu.

19. Casa Ciulei

Adresa: Str. N. Iorga 3

O alta casa frumoasa de pe strada N. Iorga este Casa Ciulei, unde astazi este Laboratorul de Medicina Legala.

20. Casa Bolfosu (Comunitatea Armenilor)

Adresa: Str. I. Pillat 5

Traversam calea Nationala si urcam pe str. Pillat pana la Casa Bolfosu. Aceasta este construita in sec. XIX pe locul celui mai vechi han din Moldova. Bolfosu este numele negustorului armean caruia i-a apartinut casa. Botosani a fost un important centru de negustori, comunitatea armeana imbratisand aceasta meserie.

21. Casa Garabet-Ciolac

Adresa: Str. Arhimandrit Marchian 7

Traversam piata pe langa hale, traversam din nou Calea Nationala si imediat dupa Piata Tricolorului, pe partea stanga sare in ochi alta casa veche. Este Casa Garabet-Ciolac, construita in stil eclectic de influenta franceza cu parter inalt. Garabet – Ciolac este numele primului sau proprietar armean.

22. Biserica Sf. Vasile cel Mare

Adresa: Str. Arhimandrit Marchian 91

Mai urcam putin pana la biserica situata pe aceeasi parte, dupa spital. In biserica este Muzeul al Satului si Sufletului Romanesc.

23. Biserica “”Adormirea Maicii Domnului”” Uspenia

Adresa: Str. 1 Decembrie 1918 43

Mai traversam o data Calea Nationala ca sa inchidem incet bucla in Centrul Vechi. Aici intalnim Biserica Uspenia, ctitorie din anul 1552 a Elenei Rares, sotia lui Petru Rares. In aceasta biserica a fost botezat in anul 1850 poetul national Mihai Eminescu.

24. Grupul statuar “Compania de mitraliere Mr. Ignat in atac”

Adresa: Piata 1 Decembrie

Ajungem din nou langa Centrul Info Turistic in Piata 1 Decembrie unde in mijlocul pietei este un grupa statuar mare care il reprezinta pe Maiorul Ignat, erou botosanean in Primul Razboi Mondial impreuna cu toti militarii lui.

Mai pozam cateva case din Centrul Vechi

si ne luam “La revedere!” de la orasul Botosani, care mi-a placut mult!

In imprejurimi

Nu ezitati sa vizitati comuna Mihai Eminescu, satul Ipotesti, pentru casa parinteasca a lui Mihai Eminescu si pentru Lacul cu nuferi, dar nu numai atat.

Numai bine!

1 thought on “Ghid turistic Botosani”

Leave a Comment