Ghid turistic Arad

Printre palate si cladiri monumentale prin Arad

iulie 2022

De ce Arad?

Arad este o succesiune de bijuterii arhitecturale insirate in zona centrala. Un loc de admirat si apreciat. In plus te poti racori si plimba pe malul Muresului.

Video prezentare obiective turistice Arad

Despre Arad

Arad este municipiul resedinta de judet al judetului Arad, localizat in Vestul Romaniei pe ambele maluri ale raului Mures, la 50 km de granita cu Ungaria. Din Bucuresti sunt aproape 600 km care se parcurg cu masina in circa 7 ore.

Prima atestare documentara a Aradului dateaza din anul 1.028.

Suprafata: 120 kmp

Altitudine: 120 mdm

Populatie: circa 160.000 locuitori, din care 80% romani si 10% maghiari.

Culte religioase: 70% ortodocsi, 10% romano-catolici

Coordonate: 46°10′36″N 21°18′4″E

Vizitarea obiectivelor turistice din Arad

Centrul de Informare Turistica

Adresa: Bd. Revolutiei 79 – 81

Din cladirea administrativa unde se gaseste Centrul Info Turistic am plecat cu o harta la drum. M-am deplasat mai intai cu masina pana la

  1. Muzeul Cofetariei Iona Gui

Adresa: Str. Nikolaus Lenau 3

Am citit ca exista un muzeu al cofetariei si m-am indreptat curios spre adresa acestuia. Din pacate acesta este inchis, iar pe casa respectiva nu este niciun indiciu care sa ateste ca acolo este, a fost sau va mai fi un asemenea inedit, un loca;nic mi-a confirmat ca adresa este corecta si ca a existat acest muzeu.

Muzeul Cofetariei

2. Cetatea Aradului

Ruinele Cetatii Aradului se gasesc ca si in cazul obiectivului anterior pe malul stang al Muresului, dar …. cetatea este unitate militara si nu se poate vizita!!! Nu pot sa cred ca o cetate este inchisa vizitarii pe un asemenea motiv si asta de zeci de ani. Ba in interiorul ei este si o biserica franciscana veche. Ca la noi la nimenea! Bine ca la aceste 2 tinte m-am deplasat cu masina ceea ce nu obisnuiesc in turele mele de vizitare a oraselor.

3. Teatrul Vechi

Adresa: str. Gheorghe Lazar 3

Cladirea vechiului teatru se afla in una din extremitatile Pietei Avram Iancu si este de asemenea … inchisa.

Ca la noi la nimenea! Bine ca la aceste 3 tinte m-am deplasat cu masina ceea ce nu obisnuiesc in turele mele de vizitare a oraselor.

Teatrul Vechi

4. Piata Avram Iancu si Monumentul Eroilor

Piata Avram Iancu este un mic parc inconjurat de cladiri superbe si vechi, monumente istorice. In centrul parcului se ridica un monument.

5. Palatul Bohus

Adresa: str. Vasile Goldis 6

In alt colt al Pietei Avram Iancu, pe colt cu str. V. Goldis este Palatul Bohus, cu 4 etaje. Este construit in stil seccesion la inceputul sec. XX. Pe aceeasi strada puteti vizita si Muzeul Memorial Vasile Goldis.

Palatul Bohus (cladirea mai inalta)

6. Teatrul Clasic Ioan Slavici

Adresa: bd. Revolutiei 103

Cladirea Teatrului Ioan Slavici este pusa in evidenta prin amplasamentul sau intre cele 2 sensuri ale bd. Revolutiei, Piata Avram Iancu si Monumentul Sf. Treimi. A fost construita in anii 1872 – 1874. A suferit 2 incendii mari. Deasupra celor 6 coloane cu capiteluri corintice de la intrarea principala exista un superb basorelief realizat de artisti aradeni. Sala mare a teatrului numara 450 de locuri.

Teatrul Clasic Ioan Slavici

7. Catedrala Romano-Catolica Sf. Anton de Padova

Adresa: bd. Revolutiei 96A

Majoritatea obiectivelor turistice ale orasului Arad se gasesc in lungul bd. Revolutiei si pe strazile adiacente.

Catedrala Romano-Catolica s-a construit la inceputul sec. XX pe locul unei vechi biserici baroce. Are un turn inalt de 56 m flancat de 2 ingeri si 4 coloane la intrare. Arhitectura ei imbina elemente ale stilurilor clasicist, baroc si renascentist. Patronul bisericii este Sf. Anton.

8. Palatul Neumann

Adresa: bd. Revolutiei 78

Trecem pe langa palatele Herman Gyula si Reinhardt si la urmatorul colt de strada marcam un altul: Palatul Neumann, care este sediul Universitatii V. Goldis. Fosta resedinta a industriasului aradean este construita la sfarsitul sec. XIX in stil eclectic. Pe partea dinspre bulevard impresioneaza balcoanele de la etajul 2 strajuite de arcade. Deasupra fatadei se vede blazonul faimiliei.

In dreptul palatului, intre sensurile bulevardului este amplasata statuia lui Vasile Goldis.

9. Strazile Horia si Closca

Strazile Horia si Closca sunt perpendiculare pe artera pricipala a orasului. Pe ele si alte stradute de legatura merita sa va abateti putin pentru a poza alte palate: Szantay, Kohn, Fischer Eliz, Fenyves, Porcia.

10. Palatul Bancii Nationale

Adresa: bd. Revolutiei 72

Intre strazile Horia si Closca, se inalta alt superb palat: Palatul Bancii Nationale. A fost ridicat in anii 1909 – 1910 in stil neoclasic. Constructia are la exterior mai multe coloane avand cate un capitel corintic. Un stup de albine lucrat in piatra reprezinta simbolul economiei.

Palatul Bancii Nationale

Traversam bulevardul foarte lat care intre cele 2 sensuri de mers are o zona verde, iar tramvaiele au o cale de acces neperturnata de traficul auto.

11. Biserica Rosie (Luterana)

Adresa: Bd. Revolutiei 61

Incepem cu Biserica Evanghelica-Luterana sau Biserica Rosie. Apartine cultului religios protestant si sustine slujbe in limba maghiara. S-a construit in anul 1096 in stil neogotic. Zidurile sunt din caramida rosie, de unde ii provine si numele. Turnul ascutit are o inaltime de 46 metri.

Depasim Palatul Copiilor. Superb ….

Palatul Copiilor

12. Palatul Cenad

Adresa: bd. Revolutiei 73

Deschis luni – joi intre orele 8 – 18 si vineri intre 8 – 16

A fost construit la sfarsitului secolului XIX in stil eclectic de Societatea de Cale Ferata Arad – Cenad. Pe frontispiciul cladirii este reprezentat zeul comertului – Mercur. La colturi are doua turnuri.

Palatul Cenad

13. Palatul Administrativ

Adresa: bd. Revolutiei 75

Se poate vizita de luni pana vineri.

Este o cladire impozanta. O scara din marmura rosie urca de la parter la primul etaj. Vitraliile edificiului semnifica anotimpurile. Orologiul elvetian al palatului functioneaza si astazi. Palatul a fost inaugurat in anul 1877. este construit in stil eclectic. In Palatul Administrativ isi au sediul Primaria si Prefectura. In fata acestuia este o borna cu kilometrul 0 al Aradului.

14. Palatul Finantelor

Adresa: bd. Revolutiei 77

Palatul Finantelor este construit in stil eclectic, la sfarsitul secolului XIX si a fost la inceput Trezoreria judetului. Iese in evidenta prin balcoanele rotunde si turnul de pe colt. Astazi aici se gaseste Rectoratul Universitatii Aurel Vlaicu si Directia Generala a Finantelor.

Acum urmam la stanga strada dintre ultimele 2 superbe cladiri si iesim in Piata George Enescu langa Parcul Mihai Eminescu, pe mana stanga.

15. Palatul Cultural / Complexul Muzeal Arad

Adresa: P-ta George Enescu 1

Muzeul din Arad a fost deschis in anul 1893 in cladirea Teatrului de Stat, apoi mutat aici Palatul Cultural in anul 1913 alaturi de Filarmonica si Biblioteca Arad. Muzeul are sectii de arheologie si istorie, de arta si de etnografie.

In spatele Palatului Cultural este Parcul Copiilor si aleea de promenada de pe malul Muresului.

16. Colegiul National “Moise Nicoara”

Adresa: P-ta Margareta Bibici 1

Construit partial din fondurile Fundatiei Bibici. Vaduva magnatului Bibici a dinat averea sa in sprijinul invatamantului aradean. Cladirea este construita in stil eclectic. A fost gimnaziul regal superior si scoala pe unde au trecut multi intelectuali aradeni. Mie mi-a placut foarte mult aceasta cladire cum se vede dinspre Podul Decebal si dinspre colt.

De pe Podul Decebal se poate cobori pe aleea de promenada de pe malul Muresului unde este si o pista de biciclete. Podul conduce inainte catre Cetatea Aradului.

Pe stradute revin catre artera principala si remarc ca si pe acestea sunt multe cladiri impresionante.

17. Sinagoga Neologa

Adresa: str. Tribunul Dobra 10

Se gaseste pe colt cu str. Sinagogei. Este o cladire cu 2 etaje si este sediul comunitatii evreiesti din oras. Cladirea dateaza din sec. XVIII. Sinagoga din interior este construita in stil maur spaniol/

Sinagoga Neologa

18. Casa cu Lacat

Adresa: str. Tribunul Dobra 7

O alta casa veche din Arad este Casa cu Lacat, situata vis-a-vis de Sinagoga. Este din sec. XIX. La coltul casei este un butuc de fier, simbol al breslelor medievale. Calfele care veneau aici sa deprinda un mestesug bateau la plecare un cui in butuc. Butucul este expus la Complexul Muzeal Arad.

Casa cu lacat

Plimbarea se apropie de sfarsit si ne indreptam spre sensul ce duce spre Timisoara. Trecem pe langa alte palate, mai noi, si va spun “La revedere!” de la Podul Traian.

Impresii personale

Arad este un oras civilizat, frumos, cu o multime de palate, majoritatea construite la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX. Orasul are potentila turistic mai mare decat o arata la prima vedere, de acee m-as bucura sa vad si mai multe cladiri reprezentative restaurate, tururi ghidate etc.

Evaluari Google

Pe Google cele mai apreciate obiectiev din Arad sunt:

Teatrul Clasic Ioan Slavici – 4,6 / 1.000

Catedrala Romano-Catolica Sf. Anton de Padova – 4,7 / 400

Punctajul este nota medie acordata de cei care au facut aprecieri, nota maxima fiind 5 / numarul de recenzii.

Numai bine!

Leave a Comment