Ghid Toplita

Cascada cu apa termala si celelalte obiective turistice

Impresii personale

Toplita vrea sa se promoveze. Centrul Info Turistic e acolo, pe pozitie, in localitate sunt indicatoare, harti, exista semne certe de bune intentii turistice. Cascada Mezotermala este cea mai renumita destinatie de aici. Nu este ceva wow, este insa unica in felul ei si interesanta. As fi vrut sa gasesc in alta stare Castelul Banffy, dar pozitiv ramane ca sunt semne ca si acolo se vrea ceva. In varful partiilor Magherus si Bradul se gaseste Pensiunea Baciu, care administreaza intre altele un centru de echitatie, partiile si un Alpin Coaster, care functioneaza tot timpul anului, in care poti trai o senzatie cool.

Despre o drumetie de la Pensiunea Baciu la Cascada Mezotermal cititi un articol separat.

Despre Toplita

Toplita este un municipiu din jud. Harghita, situat in depresiunea omonima formata intre Muntii Calimani, Giurgeului si Gurghiului, la confluenta raului Toplita cu Muresul. Este in special o destinatie pentru iubitorii de schi si drumetii. Componenta demografica si apartenenta religioasa arata ca aici traiesc 70% romani, majoritatea ortodocsi si 20% maghiari, in special romano-catolici.

Centrul Info Turistic.
Acesta se gaseste pe Bd. N. Balcescu nr. 14A. M-a bucurat sa gasesc informatie turistica utila pentru planurile mele din zona si pentru acest articol.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica Toplita

Eu am parcat gratuit in Statiunea Baile Banffy Toplita pe strada Vilelor in dreptul camping-ului de casute care se foloseste si ca loc de picnic.

In zare am vazut crestele inzapezite ale Muntilor Calimani, cu varfurile Pietrosul Calimanilor si Negoiul Unguresc, vazute ca un trapez.

Vedere spre Muntii Calimani

Am coborit pe langa Baile Banffy Toplita si la dreapta tot la vale pe strada Magura pana am ajuns in Valea Muresului, unde am cotit 180 de grade dreapta urmand un indicator pe strada Cascadei in amonte pe malul Muresului pe langa calea ferata pana la highlightul Toplitei…

1,2 km de la casute.

  1. Cascada Mezotermala

Adresa: str. Cascadei 9

Vizitabila oricand

Arealul este rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic. Este o cascada inalta de 10 metri, dar una speciala, prin faptul ca apa paraului care se scurge de la izvoarele termale Banffy si care alimenteaza caderea de apa este apa termala. Este unica in tara noastra datorita depunerilor de travertin precipitate din apa termoninerala. Cascada ingheata foarte rar, uneori iarna cascada poate oferi imagini spectaculoase cu turturi imensi de ghiata.

Cascada Mezotermala Toplita

O bucurie de picaturi si siroaie de apa aburinda cazand circa 10 metri pe stanca de travertin. I-am luat empiric temperatura si nu avea 27 de grade cum scria pe panoul informativ de langa cascada :). In dreptul cascadei este amenajat un popas cu bancute.

Inca 1,2 km la pas pana la urmatorul pit stop. M-am intors pe langa linia de tren pana la bariera. Aici am gasit o harta mare cu traseee turistice in Muntii Gurghiu, muntii de pe malul stang al Muresului, unde ne si aflam. Am traversat calea ferata si am continuat in aceeasi directie pe strada dintre linia ferata si Mures pana in dreptul garii, unde am cotit dreapta in unghi ascutit pentru a traversa Muresul. De pe pod am zarit deja urmatorul obiectiv, marcat si el corespunzator cu mai multe indicatoare in oras.

2. Strandul Urmanczy Furdo

Adresa: str. Apelor 19

Aici este cel mare strand din oras avand dimensiuni de bazin olimpic 50 m x 20 m. Este amenajat in spatiu deschis si alimentat cu apa termala la temperatura de 26 – 27 grade Celsius. O raritate este mazinul mic cu izvoare care incalzesc natural pietrele de pe fundul acestuia. in incinta unitatii este amenajat si un bazin pentru bebelusi. Mult verde, un teren de joaca si o mica ferma sunt punctele de atractie pentru localnici si turisti. Iarna bazinele sunt golite.

Baile Urmanczy au fost infiintate in anul 1835. (!) Compozitia apei este una minerala naturala bicarbonata, clorurata si calcica benefica pentru proceduri hidro-kinetoterapeutice.

De aici iesim in DN 15 din apropiere pe care continuam catre iesirea spre Reghin. Dupa 1 km de la strand bifam a treia statie.

3. Manastirea Sf. Prooroc Ilie Toplita

Adresa: drumul E578 nr. 89

Este o manastire ortodoxa de calugari, monument istoric. A fost stramutata aici de primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea. Bustul patriarhului se gaseste in curtea manastirii, un spatiu larg, curat, cu multe flori si ornamente, care te invita la o clipa de liniste.

Ne intoarcem pe drumul european 1,5 km catre iesirea spre Miercurea Ciuc trecand pe langa Biserica Sf. Nicolae, traversam raul Toplita si depasim Parcul Centenarului

pentru a ajunge la urmatorul obiectiv.

4. Biserica Romano-Catolica

Adresa: str. Avram Iancu

Poarta hramul Sf. Ap. Petru si Pavel. A fost construita in sec. XIX. Pastreaza un altar cu imaginea Sf. Grigore Luminatorul, apostolul armenilor, fiind una din putinele biserici din Ardeal cu donatori armeni si sustinuta de comunitatea maghiara.

Biserica Romano-Catolica

Ne intoarcem pe directia din care am venit 500 metri, dar pe celalalt trotuar.

5. Centrul Cultural

Adresa: bd. N. Balcescu

Centrul Cultural se gaseste chiar langa Centrul Info Turistic. In prezent acesta gazduieste Ansamblul Folcloric “Rapsodia Calimanilor”, Biblioteca G. Sbarcea si Muzeul de Etnografie. Pe Google Maps este plasat usor gresit.

In giratoriul din dreptul centrului este statuia Lupa Capitolina, iar pe o straduta in stanga Parcul Eroilor.

Daca suntem aici (eu am facut-o in alta zi) putem sa ne abatem pana la Castelul Urmanczy, aflat intre acest parc si Mures, abordabil via str. Eroilor.

6. Castelul Urmanczy

Adresa: str. Eroilor 26

Este ridicat la inceputul sec. XX, catalogat ca monument istoric si este singur castel din Ardeal ridicat in stil secesionist. Arhitectura castelului e dominata de Turnul de Apa. Se poate obtine o tura ghidata daca solicitati la Centrul Info Turistic sau daca aveti noroc sa il gasiti deschis, cum ni s-a intamplat noua. Din pacate interiorul este o ruina.

Castelul Urmanczy

Ne pregatim sa inchidem bucla de vizitare a Toplitei. De la Lupoaica urmam directia Statiunea Baile Banffy, traversam calea ferata si Muresul si ajungem intr-un punct deja cunoscut, cel cu harta traseelor din Gurghiu.

Dupa indicatoare continuam in urcus ca sa ajungem la

7. Wellness Center Banffy

Adresa: str. Magura 13-60

Deschis tot timpul anului

Centrul dispune de 2 piscine cu apa termala, una interioara si una exterioara, jacuzzi, saune.

Wellness Center Banffy

8. Strandul Banffy

Adresa: str. Magura

La 100 metri in spatele centrului wellness este strandul. Are apa mezotermala la o temperatura de 26 – 27 grade Celsius de la izvorul Banffy. Cele 2 piscine si locurile de joaca sunt atractii de vara pentru turisti. In extrasezon am vazut apa din piscina acoperita de matasea broastei.

Ne intoarcem in dreptul Centrului Wellness si urcam scurt o panta inclinata pentru a ajunge la parcarea de unde am inceput tura.

In Toplita sau in apropiere mai pot fi vizitate Manastirea Doamnei, Altarul cu belvedere de la Vf. Tarnita, Defileul Muresului, Rezervtia Lacul Iezer Calimani. Se pot organiza drumetii in Muntii Gurghiu, Giurgeului si Calimani.

Evaluari (in paranteza nota de pe Google din maxim 5 si nr. recenzii)

Cascada Mezotermala 4,5 / 1.000

Strandul Urmanczy (Furdo) 4,3 / 500

Manastirea Sf. Prooroc Ilie 4,8 / 600

Wellness Center Banffy si Strandul Banffy 4,3 / 1.000

Numai bine!

Aprilie 2022

Leave a Comment