Ghid Targu Mures

O vizita faina in Targu Mures – Cetatea si centrul

Despre Targu Mures

Targu Mures este municipiul resedinta de judet al judetului Mures, localizat in centrul tarii noastre, usor in jumatatea ei nordica. Orasul este situat pe raul Mures si ocupa 67 kmp. Cota medie 320 mdm, cota maxima 480 mdm.

In limba maghiara se numeste Marosvásárhely, iar in germana Neumarkt. Este cel mai important centru cultural al Tinutului Secuiesc, care cuprinde teritorii ale Romaniei populate de secui, apartinand etniei maghiare. De altfel Targu Mures este orasul cu cel mai mare numar de maghiari din tara noastra. Populatia de aprox. 120.000 locuitori a orasului este compusa din punct de vedere etnic din romani ca. 50%, maghiari ca. 45% si alte etnii. In privinta confesiunilor religioase aici intalnim ortodocsi ca. 45%, reformati ca. 25%, romano-catolici ca. 10% si alte etnii.

Coordonate: 46°32′59″N 24°33′35″E

Istoric

– sec XII -V i.H.   tinut locuit conform descoperirilor arheologice

– urme de civilizatie geto-dacica, ramasa aici dupa retragerea aureliana, peste care a venit invazia triburilor migratoare

-1230          prima consemnare a orasului sub numele Asserculis in lucrarea unui iezuit maghiar,

– sec. XII – XV     se aseaza in zona secui

– 1482        Matei Corvin declara asezarea oras regal

– sec. XVI   se formeaza Principatul Transilvaniei, desprins din Regatul Ungariei Rasaritene

– 1616        devine oras liber regesc si se numeste Marosvásárhely

– 1709        epidemia de holera a decimat populatia

– 1711        trece sub Imperiul Habsburgic

– 1804        trece sub Imperiul Austriac

– 1867        apartine Austro-Ungariei

– 1918        inglobat in Regatul Romaniei (1920 Tratatul de la Trianon)

– 1940        inglobat in Regatul Ungariei (1940 Dictatul de la Viena)

– 1944        inglobat din nou in Regatul Romaniei

– sec. XX    apare numele Targu Mures, si ponderea populatiei pana atunci net majoritar maghiare se estompeaza.

Turul meu de oras

Sunt de fapt 2 ture: una pe Platoul Cornesti si la Gradina Zoologica, obiective despre care voi scrie insa separat si una pe la obiectivele turistice din centrul orasului despre care voi scrie aici.

Am parcat pe Bd. Cetatii, in dreptul intrarii in cetate de pe aceasta strada cu spatiu verde pe mijloc. Am platit prin aplicatie pentru o ora de parcare.

Cetatea Medievala gazduieste Biserica Reformata din Cetate, in care personalitati precum Ludovic I al Ungariei sau Ioan de Hunedoara au organizat adunari nationale. In aceasta biserica a fost ales principe regent al Ungariei si al Transilvaniei Francisc Rakoczi al II-lea. Cetatea Medievala a fost ridicata in sec. XVII cu ziduri si bastioane puternice, in numar de 7, care au gazduit bresle mestesugaresti.

Voi prezenta detaliat Cetatea Medievala Targu Mures intr-un alt articol, cu provocarea declarata ca este un loc fain unde te simti bine, placut pentru o plimbare de voie in care poti afla si simti putin istoria locului.

Adresa: Bd. Cetatii

Program vizitare: intre orele 9:30 – 21, mai putin lunea, gratuit

Evaluare: 4,6 din peste 8000 recenzii. Numarul mare de recenzii atesta ca este obiectivul cel mai popular al orasului.

Biserica Reformata din Cetate s-a construit in sec. XIV – XV din ordin franciscan, dar a fost reformata protestant, arhitectura capatand linii baroce. La penultima mea vizita am gasit-o in curs de renovare, acum este renovata. Din pacate era inchisa la ora vizitei mele.

Adresa: Pta. Bernady Gyorgi 3

Evaluare: 4,7 din 300 voturi

Am parasit Cetatea prin Bastionul Portii care te scoate in str. Avram Iancu pavata cu piatra cubica. Ceva mai in dreapta, aproape de intersectia cu Bd. Cetatii, dar opus acestuia, este Pasajul Rakoczi, pe care mi-am dorit sa cobor celebrele, cadva, Scari Rakoczi.

Iesirea din Cetate prin Turnul Portii

Scarile (Scara) Rakoczi sunt, de fapt au fost(!), pictate cu motive traditionale, pe vremea cand pictura era bine intretinuta, erau considerate printre cele mai spectaculoase. Din pacate la ultimele mele vizite, am gasit pictura distrusa, degradata. Iar de data aceasta nu se mai identifica niciun motov traditional pictat pe scari, ci numai niste culori pe trepte.

Adresa: Pasajul Rakoczi, vizitabile oricand.

Evaluarea Google: 3,6 / 5 din ca. 300 pareri

Prin acest pasaj, ajungem in str. Revolutiei, parte a DN15, pe care o urmam catre stanga pana in capatul ei, avand mereu in fata ochilor impunatoarea Catedrala Ortodoxa.

Catedrala Inaltarea Domnului este cea mai mare biserica a orasului. Poarta hramul Inaltarea Domnului si este de rit ortodox. In fata catedralei, (noi am venit din spatele ei) se gaseste statuia ecvestra a lui Avram Iancu.

Adresa: P-ta Trandafirilor 1

Evaluare: 4,4 / 5 din 600 aprecieri

Din fata Catedralei Ortodoxe incepe Parcul Trandafirilor. Este un parc de forma dreptunghiulara alungita, care este flancat de cele 2 sensuri unice de circulatie rutiera a acestei artere centrale a orasului.

Piata Trandafirilor

Centrul se gaseste la Piata Trandafirilor si este spectaculos datorita cladirilor cu arhitectura baroca, neoclasica si secesionista. Aici sunt Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Turnul Franciscanilor, Palatul Culturii, fosta Primarie. Opus pietei sunt Palatul Apollo si Teatrul National. Tot in centru gasim Muzeul Judetean Mures care cuprinde Muzeul de Etnografie, Muzeul de Stiintele Naturii, Muzeul de Arta, Muzeul de Arheologie si Istorie. Pe unele le voi prezenta pe scurt in cele ce urmeaza.

Urmam sensul de mers de la Catedrala Ortodixa spre Palatul Culturii, pe dreapta Pietei Trandafirilor. Intalnim mai intai Turnul Franciscanilor.

Turnul Bisericii Franciscane. Biserica Franciscanilor este de religie romano-catolica si apartine Ordinului Franciscanilor avand hramul Sf. Emeric, fiul Regelui Stefan I al Ungariei. Din manastirea au raman zidurile fundatiei si turnul baroc. Este in dreptul unei statii de autobuz.

Adresa: Piata Trandafirilor, vizitabil oricand.

Evaluare Google: 4,6 / 5 din cateva recenzii.

Biserica Franciscana si Turnul Bisericii Franciscane

Invecinat se gaseste Muzeul de Etnografie.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara este parte a Muzeului Judetean Mures. Muzeul se afla in Palatul Toldalagi (sec. XVIII). Expune colectii etnografice valoroase, obiecte representative, icoane. Muzeul prezinta astfel cum au convietuit etniile care au trait pe aceste meleaguri.

Adresa: Piata Trandafirilor 11

Program vizitare: Marti – Vineri: 9 – 16, Sâmbătă: 9 – 14, Duminică: 9 – 13
Evaluare Google 4,5 / 5 din 100 pareri.

PopulMuzeul de Etnografie si Arta Populara

Depasim un semafor, fara sa traversam, ramanem pe partea dreapta si ne bucuram tot mai mult de imaginea laterala a Palatului Culturii care se intrevede in fata pe dreapta. Vom avea o vizibilitatea mai buna ceva mai incolo, asa ca il depasim intentionat atat pe acesta cat si Prefectura si ne oprim in dreptul Primariei. 

Primaria se gaseste in capatul strazii pe care am venit unde se formeaza o piata, Piata Victoriei.

Adresa: Piata Victoriei 3.

Evaluare Google 3,8 / 5 din ca. 300 evaluari.

Primaria

Vecina ii este prefectura. Prefectura (Palatul Prefecturii) se gaseste in Piata Victoriei 1, in apropierea Pietei Trandafirilor. Prefectura de astazi este fosta Primarie de la inceputul sec. XX cand aceasta zona centrala a orasului a inceput sa fie organizata. Arhitectura sa este cea specific secesionista.

In fata Prefecturii este amplasata Statuia Lupoaicei.

Adresa: P-ta Victoriei 1

Evaluare Google 4.1 / 5 din cateva recenzii.

Iese in evidenta datorita Turnului Prefecturii, inalt de 60 m.

Adresa: str. George Enescu 4

Evaluare Google 4,7 / 5 din aproape 40 aprecieri.

Prefectura si Turnul Prefecturii

Urmatorul vecin catre dreapta este highlightul obiectivelor targ-muresene, despre care puteti citi un articol dedicat.

Palatul Culturii este poate cea mai spectaculoasa cladire targ-mureseana. Palatul Culturii este o lucrare reprezentativa a stilului Art Nouveau.

Se poate vizita si este deschis intre orele 9 – 16, in weekend program mai scurt, lunea inchis. Biletele costa 16 lei intreg / 4 lei fractionat. Palatul Culturii ne va uimi cu ale sale incaperi si expozitii: Sala Mare, Holul si Scarile, Sala Mica, Sala Oglinzilor, Sala Bernady, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanenta de Arta Romaneasca Moderna, Galeria Permanenta de Arta Clasica Maghiara, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Donatia Elisabeta si Gheorghe David, Galeria Dosa Geza, expo temporare.

Adresa: P-ta Victoriei 1

Evaluare Google 4,7 / 5 , nota rezultata din peste 3000 recenzii, ceea ce arata cat de cautat este acest obiectiv.

Alte informatii gasiti pe https://palatul-culturii.ro/.

Pozam Palatul Culturii de pe trotuarul de vis-à-vis pentru a avea o cuprindere mai buna a intregii imagini a cladirii acestuia.

Palatul Culturii

Vom face cale intoarsa pe strada centrala, numita Piata Tranadafirilor, dar pe celalalt trotuar si partial prin mijloc, prin parc. In parc sunt mai multe statui si 2 alei paralele care incadreaza un mic spatiu verde. Cand ajungem in capatul parculetului, in dreptul Catedralei Ortodoxe, daca intoarcem privirea la stanga, remarcam o alta biserica superba.

Este Biserica Romano-Catolica, care poarta hramul Sf. Ioan Botezatorul.

Adresa: P-ta Trandafirilor 61

Evaluare: 4,6 din 200 evaluari

Biserica Romano-Catolica

Revenim in centrul parcului si traversam pe la semafor pentru a schimba directia cu 90 de grade pe strada Bolyai, cu sens unic si in panta, destul de ingusta. Este un alt loc bun de parcare cu plata pentru vizitarea centrului. In varful pantei dupa un foarte mic parculet, pe partea stanga este urmatoul nostru obiectiv.

Biblioteca Teleki-Bolyai (sec XVIII – XIX) a fost ridicata de contele Samuel Teleki si pastreaza 40.000 volume de carti, din care unele rare si vechi.

Adresa: Str. Bolyai 17

Deschisa marti – vineri 10 – 17:30

Evaluare: 4,8 din putine recenzii

Alte 2 obiective sunt in partea mai inalta a orasului.

Biblioteca Teleki-Bolyai

Foarte putin ne intoarcem pe aceeasi strada sa pozam si Biserica Unitariana

Biserica Unitariana

iar apoi continuam in lungul strazii curbe, care ne scoate in strada Kogalniceanu si apoi in Bd. Mihai Viteazul. Deja se insereaza si din anumite unghiuri vedem turnul proeminent al Bisericii Reformate din Cetate, caci de fapt am ajuns din nou langa zidul cetatii, dar pe alta parte a acesteia.

Inconjuram Cetatea pe dinafara pe strazile Nicolae Iorga si Bd. Cetatii pentru a inchide bucla care a vizat obiectivele turistice centrale din Targu Mures.

Concluzie

Targu Mures arata bine. Are avantajul de a concentra in centru majoritatea obiectivelor turistice. Numar aici si Cetatea Medievala, situata la 1 km de centru.

Vizitati Targu Mures!

Numai bine!

Februarie 2022

Leave a Comment