Ghid Slatina

Parcuri, inghetata si citronada

Despre Slatina

Slatina este municipiul resedinta de judet al judetului Olt. Se gaseste in sudul tarii, in centrul Munteniei, pe malul Oltului, la limita dintre Campia Romana si Podisul Getic.

Podul rutier peste Olt de pe DN

Etimologia numelui Slatina ar putea fi una slava si sa insemne pamant sarat. Alta ipoteza aminteste de o colonie romana cu acest nume, localizata aici.

Slatina este atestata documentar inca din anul 1368. In judet s-au descoperit vestigii istorice stravechi inca din paleolitic.

Altitudine: 135 mdm

Suprafata: 54 kmp

Populatie: ca. 70.000 locuitori, din care aproape 90% sunt romani ortodocsi.

Plimbare la obiectivele orasului

  1. Parcul Esplanada

Va propun sa incepem plimbarea noastra de la Esplanada.

Esplanada este parcul orasului si locul cel mai potrivit de promenada. Sunt mai multe intrari in parc: din Al. Independentei, din Bd. Nicolae Titulescu sau din Str. Vederii. Daca veniti cu masina va recomand ultima varianta, unde puteti parca masina in spatii de parcare amenajate, gratuite, multe situate la umbra copacilor. Exista parcare si in Al. Independentei unde este insa mai aglomerat, acolo aflandu-se si un centru comercial.

Voi incepe descrierea din partea superioara a parcului, din Al. Independentei. Aici se afla o suprafata fara acces auto – esplanada. De aici exista o perspectiva frumoasa asupra parcului, a orasului de jos si a Oltului. Candva a functionat aici o fantana cinetica mandria orasului. Astazi, pauza.

Parcul este foarte curat si ingrijit. Aleile coboara printre randuri de copaci aliniati, oferind un tablou placut ochiului. Acestea sunt pavate cu piatra cubica in doua culori asezate de asa fel sa formeze un anumit model. Umbrele copacilor pot fi locuri scurte de popas in plimbarea noastra. Popasuri mai lungi se pot face pe bancile din parc sau langa fantana, langa lacusor. Sunt doua alei oarecum paralele care traverseaza parcul de sus pana jos. In lungul aleii din stanga cum privim de sus catre in jos, este amenajata o albie artificiala din piatra. Mai de mult curgea o cascada, in trepte, pe aici, dar si aici, pauza. Parcul il poti traversa in cateva minutele, dar nu se poate sa nu te opresti sa lasi timpul sa curga si sa uiti mai multe sau mai putine minute de grijile cotidiene, sa faci poze, sa citesti sau sa iei o gura de aer proaspat…

2. Parcul Eugen Ionescu

Va invit sa extindem plimbarea noastra cu o invitatie la o inghetata. Dar pentru aceasta mai avem de parcurs 300 metri. Vom traversa Str. Vederii pe la trecerea de pietoni si continuam perpendicular pe aceasta, pe Str. Ana Ipatescu, printre oficiul postal si Muzeul Judetean Olt.

Suntem in “”orasul vechi””. Pasii nostri calca alene fara stresul claxoanelor de masini pentru ca parcurgem tot o zona pietonala, care in curand intra intr-un alt parc, mai mic, Parcul Eugen Ionescu. Este o gradina publica cu un loc de joaca, copii, parinti, bunici, soare, umbra, si din nou o fantana arteziana (zice-se cantatoare si cu lumini, dar noua nu ne-a spus nimic pe note muzicale, cu toate ca i-am facut poze, cred ca era timida), si o statuie in marime naturala a dramaturgului de talie europeana Eugen Ionescu ne fac sa mai facem scurte opriri. Am remarcat amplasarea locul de joaca pentru copii la umbra. Exista si un foisor de lemn, care gazduieste fanfara pentru reprezentatii specifice. Imi amintesc in copilarie mergeam des in Parcul Herastrau din Bucuresti sa ascult fanfara. In apropiere este casa unde s-a nascut Eugen Ionesco (Ionescu).

Parcul Eugen Ionescu

Iesim din parc si continuam pe str. Dinu Lipatti si admiram alte case vechi, cu o lacrima la coada ochiului.

3. Atletul Albanez

La intersectia Str. D. Lipatti cu Str. Gradinitei, citim cuvantul inghetata. Da, este locul acela! Eu stiu acest locsor de mai mult timp si desi este unul arhaic din multe puncte de vedere si aparent neatractiv, este un loc bine cunoscut de slatineni. Si nu numai! Deasupra intrarii, situata chiar pe colt gasim firma care ne prezinta esentialul. Firma Atletul Albanez – Cofetarie – Gelaterie – Braga – Citro. Ati inteles?

Atletul Albanez

In micuta cofetarie se inghesuie uneori multa lume. Semn bun, de altfel! In prima vitrina, pe dreapta cum am intrat, vedem un depozit de … halvita. In vitrina din fata mai multe neamuri de inghetata. Locul este insa renumit pentru braga lui Dobrin. Mai gasim in oferta rahat si citronada.

Am comandat inghetata la locul faptei si citronada, rahat, halvita la pachet. Toate produsele sunt rezultatul muncii oamenilor de la Atletul Albanez si a laboratorului propriu.

Pe pereti putem citi informatii despre Atletul Albanez, despre braga, gasim fotografii si extrase din presa. Nu lisesc nici versurile, precum:

Am ales aceasta strofa ca invitatie si pentru Dumneavoastra sa va opriti in acest loc din Slatina cu oameni prietenosi, si placuti.

Afacerea este una condusa de albanezii din familia Memish de peste 300 de ani (!).

Inghetata costa 3 lei cupa (mica), braga si citronada 13 lei 2 litri, rahat 25 lei 500 gr. Inghetata si citronada sunt delicioase.

O vizita si o plimbare relaxanta in Slatina trebuie musai imbogatita cu o inghetata si o citronada de la Atletul Albanez!

Numai bine!

Aprilie 2022

Leave a Comment