Plimbare in Ramnicu Valcea
Despre Ramnicu Valcea
Ramnicu Valcea este municipiul resedinta de judet al judetului Valcea. Pe harta Romaniei se situeaza oarecum centru / sud si este un important oras al Olteniei. Este strabatut de raurile Olt si Olanesti, la o altitudine de 250 mdm, intins pe 90 kmp si locuit de ca. 100.000 locuitori, din care peste 90% sunt romani ortodocsi.
Etimologia numelui orasului ne duce catre origini slave, “ramnic” venind de la “raba” care inseamna peste. In romana “ramnic” semnifica un iaz sau un lac amenajat pentru cresterea pestelui.
Coordonate: 45°6′17″N 24°22′32″E
Vizitarea orasului
Am fost de multe ori la Ramnicu Valcea, dar abia acum mi-am pus pe scris acest scurt reportaj despre obiectivele turistice ale orasului.
Plimbare la obiectivele turistice
Centrul de informare turistica se gaseste pe bd. Tudor Vladimirescu nr. 23.
1. Parcul Zavoi
Este flancat de Splaiul Independentei, pe malul raului Olanesti, si de Str. Stiberi Voda. Este un parc mediu ca intindere, avand o circumferinta de putin peste 1 km. Este unul din cele mai vechi parcuri din tara avand 170 ani de viata. Intemeietorul Parcului Zavoi poate fi considerat domnitorul Barbu Stirbei. In acest parc s-a jurat pe Constitutia revolutionarilor de la 1848, iar Anton Pann a condus aici corul care a intonat “Desteapta-te, romane!”. Intre atractiile parcului se numara bazinul cu nuferi albi si broaste testoase, insulele de flori, Lacul Zavoi cu a sa fantana, Taverna Zavoi, restaurantul de pe insula, Fantana lui Barbu Stirbei, locurile de joaca.



2. Casa memoriala ”Anton Pann”
Adresa: str. Stiberi Voda 4 (atentie! pe Google apare nr. 18)
Se viziteaza de marti pana duminica intre orele 10 – 18. Biletul intreg costa 6 lei. Taxa foto 100 lei !!!
Este o casa cu etaj, construita in sec. XVIII, in care a trait Anton Pann in sec. XIX. Are cateva camere care se pot vizita in care se pastreaza mobilierul vechi, pictat, si alte obiecte originale, precum covoarele. Muzeul este mic si interesant, din pacate cu o gazda tare neprimitoare, cel putin cand l-am vizitat eu. Langa casa se gaseste un bust al lui Anton Pann.



3. Biserica ”Cuv. Paraschiva”
Adresa: Calea lui Traian 133
Este situata de fapt intre strada amintita si str. paralela Carol I.

4. Monumentul Independentei
Adresa: str. Carol I
Este construit pe o zona inaltata deasupra strazii, iesind atfel in evidenta. De sus este o perspectiva asupra Scuarului Revolutiei situat in fata sa.
Independenta este simbolizata de o femeie suferinda in fata careia este o carte deschisa.



5. Scuarul Revolutiei / Judecatoria / Tribunalul
Scuarul Revolutei este o legatura pietonala in trepte, care leaga str. Carol I de Calea lui Traian. Este flancat de Judecatorie si de Tribunal.



Trecem pe str. Cpt. Negoescu, pe langa Biserica “”Toti Sfintii””

pentru a ajunge la
6. Muzeul de Istorie
Adresa: Calea lui Traian 143
Deschis intre orele 9 – 19 mai putin martea si duminica.
Cladirea este construita in sec. XIX si a gazduit inainte “Scoala cu ceas”. In fata ei sunt expuse 2 tunuri.

7. Biblioteca Judeteana “”Antim Ivireanul””
Adresa: str. Carol I 26
deschisa luni – vineri intre orele 9 – 20
Antim Ivireanul a fost un vechi carturar si orator religios, tipograf, desenator si caligraf. In sala de lectura aveti acces la zestrea de 85.00 de volume de carte.

8. Muzeul de Arta “Casa Simian”
Adresa: str. Carol I 25
Este deschis zilnic intre orele 9 – 17
Se gaseste vis-a-vis de biblioteca. Casa a apartinut familie Simian si reprezinta stilul eclectic. Aici puteti admira numeroase tablouri, picturi, obiecte de arta, icoane.

Continuam pe str. Carol I pana in dreptul Arhiepiscopei Ramnicului in fata careia se gaseste Scuarul Episcopiei si Statuia Imparatului Traian.


9. Colegiul National ”Alexandru Lahovari” / Filarmonica
Adresa: Str. General Praporgescu 19
In diagonala cu Statuia lui Traian, pe principalul bulevard al orasului, Calea lui Traian, se gaseste cladirea care mie imi place cel mult si care gazduieste intr-o parte a ei Filarmonica Ion Dumitrescu, iar “”in spate”” Colegiul National “Alexandru Lahovari”.


10. Biserica / Schitul Cetatuia
Adresa: Str. Dealul Malului
Pe Dealul Cetatuia merita sa faceti un ocol pe la acest lacas sfant. Este si un drum de masina care urca pana sus, dar si o scurtura pentru o plimbare pe jos.


Evaluari (notele medii de pe Google din maxim 5 / nr. recenzii)
Parcul Zavoi 4,6 / 4.000
Casa memoriala “”Anton Pann” 4,6 / 300
Muzeul de Arta “Casa Simian” 4,7 / 200
Cetatuia 4,8 / 100
Impresia personala
Promovare turistica este modesta. De departe simbolul si atractia orasului este Parcul Zavoi.
Numai bine!
Martie 2022