Ghid obiective turistice Targu Jiu

Sa vizitam orasul lui Brancusi

Despre Targu Jiu

Targu Jiu este municipiul resedinta de judet al judetului Gorj, parte a Olteniei. Este strabatut de raul Jiu. S-a dezvoltat in Podisul Getic, pe paralela 45, de unde ofera o perspectiva faina asupra Muntilor Parang din cartierele sale estice.

Altitudine maxima 326 mdm

Altitudine minima 210 mdm

Orasul este strabatut de drumul european E79 alias DN66, care leaga Filiasi (DJ) cu Simeria (HD), superba sosea care strabate Defileul Jiului si se strecoara printre Muntii Parang, Orastiei si Retezat, de DN67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu, si de DN67D Targu Jiu – Baile Herculane (MH), alta sosea cu perspective minunate, care strabate Muntii Godeanu.

Orasul Targu Jiu se intinde pe circa 100 kmp si numara circa 100.000 locuitori, in scadere ca populatie. Peste 90% din locuitori sunt romani ortodocsi.

Plaiurile gorjene l-au dat lumii pe inegalabilul sculptor Constantin Brancusi, nascut la Hobita, in apropiere. Si alte nume cu rezonanta provin din aceste locuri: maratonista Constantina Dita-Tomescu, regizorul Sergiu Nicolaescu, ministrul Gheorghe Magheru, actorul Horatiu Malaele, prezentatorul Catalin Maruta, prim-ministrul Gheorghe Tatarascu, dar si celebrul soblocotent femeie Ecaterina Teodoroiu.

Istoric Targu Jiu

Pe vremea dacilor pe aceste locuri era localizat un sat, mai apoi romanii au trecut pe aici, vestigii istorice dovedind prezenta acestora.

1406 – prima mentionare a orasului sub numele Jiul intr-o porunca a lui Mircea cel Batran catre Manastirea Tismana.

Sec XV – apare atestat ca targ

Sec XVII – atestat ca oras resedinta a Gorjului

1821 – pandurul Tudor Vladimirescu ajunge in Targu Jiu unde pune planurile actiunii sale revolutionare

1848 – orasul este cuprins de febra revolutiei pasoptiste

1916 – lupta de la Podul Jiului din I Razboi Mondial

1917 – viteaza tanara gorjeana Ecaterina Teodoroiu este rapusa in luptele de la Marasesti din I Razboi Mondial

1937 – 1938 – sculptorul de talie mondiala Constantin Brancusi ridica Ansamblul Monumental Drumul Eroilor compus din Coloana Fara Sfarsit, Masa Tacerii si Poarta Sarutului

Obiectivele turistice vazute prin prisma mea

 1. Locul potrivit pentru inceperea unei vizite in Targu Jiu este Centrul National de Informare si Promovare Turistica. Aici se poate parca langa Prefectura.

Adresa: Str. Crisan Nr. 3

CNIPT Targu Jiu

Va invit sa parcurgem obiectivele orasului pe 2 axe

Harta Vest – Est

Peste drum de sosea este Parcul Central Constantin Brancusi. Acesta este amenajat pe malul indiguit al Jiului. Este un spatiu verde, cu alei, banci, locuri de joaca, dar si cu o alee de promenada pe digul si malul raului – Aleea Digului. Chiar langa aceasta se gaseste

 1. Masa Tacerii

Adresa: Cal. Eroilor

Masa Tacerii este opera sculptorului Constantin Brancusi si reprezinta unul din capetele traseului amenajat de catre Primarie, numit si evidentiat prin indicatoare ca Ansamblul Monumental Drumul Eroilor. Strada este partial in reabilitare, iar anumite segmente ale sale sunt destinate numai accesului pietonal si biciclistilor.

Ansamblul Monumental Drumul Eroilor

Masa Tacerii este realizata din piatra de travertin si prezinta o masa scunda incercuita de 12 scaune din acelasi tip de piatra, tot joase, plasate echidistant, simbolizand reunirea familiei. Opera a fost realizata in anii 1937 – 1938. Poate fi asemuita si unui ceas.

Masa Tacerii

 1. Poarta Sarutului

Adresa: Cal. Eroilor

Poarta Sarutului este inconfundabila si face parte din ansamblul mai sus amintit. Intre Masa Tacerii si Poarta Sarutului se gaseste Aleea Scaunelor.

Poarta Sarutului a fost realizata de Brancusi in aceeasi ani ca Masa Tacerii, tot din travertin. Pe sub ea trece prinicipala cale de acces in parc. Arata ca un arc de triumf si semnifica triumful vietii in fata mortii sau trecerea catre alta viata. Sculptura este sprijinita pe o structura din otel incastrata in beton. Are o inaltime de 5,13 m si o lungime de 6,45 m. Este un loc clasic de poze pentru insuratei.

Ansamblul Monumental Drumul Eroilor continua drept inainte pe Calea Eroilor pana la Coloana Infinitului. Distanta intre capete este de 1,5 km. Este cel mai scurt traseu turistic per pedes pe care il recomand in lungul caruia se gasesc cateva alte obiective de remarcat. Aici mi-as dori sa vad multi turisti romani si straini care sa admire capodoperele brancusiene.

 1. Teatrul Dramatic “”Elvira Godeanu””

Adresa: Str. Victoriei Nr. 36

Traversam Bd. Constantin Brancusi (DN66) inapoi si urmam Calea Eroilor pana langa Teatrului Dramatic, situat la intersectia cu frumosul platou pietonal amenajat aici. Elvira Godeanu este numele unei actrite care a copilarit si studiat in Targu Jiu.

Teatrul Dramatic “”Elvira Godeanu””

 1. Statuia lui Tudor Vladimirescu

Adresa: Str. Republicii Nr. 1

Acum va propun o scurta deviatie paralela la dreapta fata de Calea Eroilor pe Str. Unirii (DN67) unde putem ajunge plimbandu-ne pe platoul de care am vorbit strajuit de str. Victoriei, pe langa fantana. Urmam str. Unirii in directia Bucuresti pana la o intersectie complicata cu sens giratoriu. Pe stanga admiram Liceul Tudor Vladimirescu.

Liceul Tudor Vladimirescu

In diagonala fata de colegiu este Parcul Tudor Vladimirescu in care este amplasata Statuia lui Tudor Vladimirescu. Este cea mai veche statuie din oras, ridicata in anul 1898 de sculptorul Constantin Balacescu in memoria liderului revolutiei pandurilor din 1821. Mie mi-a placut foarte mult.

 1. Monumentul Generalului Gheorghe Magheru

Adresa: Str. G-ral Gheorghe Magheru

M-am intors putin pe DN67 si am urmat la dreapta str. Magheru pentru a fotografia la intersectia cu Cal. Eroilor monumentul ce infatiseaza bustului generalului Gheorghe Magheru. Bustul, opera sculptorului V. Nastasescu, a fost descoperit in anul 1972. Gheorghe Magheru a jucat un rol important in Revolutia de la 1848.

bustului generalului Gheorghe Magheru
 1. Biblioteca Judeteana “”Christian Tell””

Adresa: Calea Eroilor Nr. 23

Continuam plimbarea pe Cal. Eroilor aflata in santier. Imediat pe partea stanga se gaseste Biblioteca Judeteana, care poarta numele Generalului Christian Tell. Nepotul acestuia, Alexandru, a donat Primariei un fond de 3.000 volume de carte apartinand familiei. Biblioteca este locata in fosta Casa Savescu, care dupa nationalizare a revenit statului, gazduind candva si Primaria.

 1. Muzeul Judetean “”Alexandru Stefulescu””

Adresa: Str. Geneva Nr. 8

Program vizitare: marti – vineri 9 – 17

Urmam aceeasi Cal. Eroilor pana inersectam strada Geneva, unde putin in stanga se gaseste Muzeul Judetean. Muzeul a fost inaugurat in anul 1894, unul din initiatorii acestuia fiind Alexandru Stefulescu, pe atunci elev, ulterior devenind director al Scolii de Baieti. Acesta a initiat deschiderea unui muzeu de istorie si arheologie. Mai tarziu acesta a fost completat cu sectii de etnografie, numismatica, stiintele naturale. Constructia muzeului reprezinta stiul arhitectural eclectic. Din 1996 sectia de istorie si arheologie a primit numele lui Stefulescu, ca parinte al istoriei gorjene. Muzeul expune peste 24.000 exponate evocand istoria locului din sec XVI pana astazi.

Muzeul Judetean “”Alexandru Stefulescu””

 1. Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel

Adresa: Cal. Eroilor

Calea Eroilor continua spre obiectivul major opunandu-ne drept in fata o superba biserica. Este Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel, de rit ortodox. Este ridicata intre cele doua razboaie mondiale pe amprenta unui lacas de cult din sec XVIII. A fost inaugurata in 1938 impreuna cu operele lui Brancusi si este parte integranta a Drumului Eroilor, care o inconjoara.

Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel

 1. Coloana Infinitului

Adresa: Cal. Eroilor

Coloana fara Sfarsit sau Coloana Infinitului marcheaza capatul estic al Ansamblului Monumental Drumul Eroilor si este situata in centrul unui parc de forma triunghiulara, flancat de DN 67, la care ajungem dupa ce traversam cu atentie calea ferata. Se numeste Parcul Coloanei fara Sfarsit.

Parcul Coloanei fara Sfarsit

Coloana Infinitului se poate vedea si din viteza masinii, dar si daca sunteti in tranzit merita sa va opriti cateva minute, aveti unde parca. Coloana Infinitului este indiscutabil obiectivul turistic cel mai renumit din Targu Jiu si unul din cele mai de rasunet din tara.

Opera inaugurata in anul 1938 simbolizeaza Calea catre Cer si este o stilizatie a coloanelor funerale specifice Sudului Romaniei. Are o inaltime de 29,35 m si se compune din 15 module octahedrale (nu mai auzisem cuvantul!). Initial a fost numita Recunostinta nemarginita si considerata omagiu adus eroilor romani cazuti in I Razboi Mondial in Defileul Jiului.

Coloana Infinitului cantareste 29,2 tone. Modulele sculptate de Brancusi in lemn de tei au fost asamblate de ing. St. Georgescu-Gorjan. La sfarsit acestea au fost acoperite prin pulverizare cu alama, o tehnologie in premiera in Romania, adusa din Elvetia.

 1. Ceasul Solar Polonez

Adresa: Str. Narciselor

Nu prea mi se intampla, dar de data acesta este nevoie sa va atentionez ca nu merita sa va deplasati catre aceasta tinta turistica – Ceasul Solar Polonez. Nu pentru ca este amplasat excentric, undeva in spatele Cimitirului Municipal pe care trebuie sa il ocoliti cu totul pentru ca scurtatura indicata pe Google Maps nu este practicabila, ci datorita ca nu aveti deloc acees la obiectiv, acesta fiind imprejmuit pe o suprafata larga cu un gard de sarma ghimpata, apropierea de acesta fiind imposibila. Iar trecerea de la obiectivul 10 la 12 de aici este o alta aventura printr-un cartier oribil locuit de tigani.

In acest loc a fost o baza a refugiatilor polonezi din al II-lea Razboi Mondial. Ceasul a fost construit in anul 1940 de polonezii din acest lagar.

Harta Nord – Sus

 1. Casa Memoriala “”Ecaterina Teodoroiu””

Adresa: Bd. E. Teodoroiu Nr. 270

Se gaseste pe partea dreapta a DN66 la iesirea spre Petrosani.

Ecaterina Teodoroiu, pe numele ei Catalina Vasile Toderoiu, s-a nascut in apropiere de Targu Jiu si, desi femeie, a participat ca ostas cu mult curaj in luptele date in I Razboi Mondial, devenind eroina in 1917 dupa Batalia de la Marasesti (VN), unde lupta in fruntea unui pluton roman de infanterie. Muzeul este deschis in micuta si cocheta casa parinteasca cu doua camere a Ecaterinei. Dupa restaurare casa a devenit muzeu. Sunt expuse fotografii ale eroinei si documente si obiecte care i-au apartinut.

Casa Memoriala “”Ecaterina Teodoroiu””

 1. Castelul de Apa

Adresa: DN66

De la obiectivul anterior ne intoarcem pe DN 66 spre centru si pe dreapta se gaseste acest fost Castel de Apa, la baza caruia satazi se desfasoara o activitate comerciala cu combustibil.

Castelul de Apa

 1. Fantana Samboteanu

Adresa: Aleea Fantanii

Ghidati de Google Maps prin spatele Castelului de Apa ajungem in 2 minute pe o strada de cartier unde gasim ceva spectaculos. Fantana Samboteanu se gaseste intre blocuri si este ridicata inca din sec. XVIII de Ianache Samboteanu, subprefectul judetului Gorj. Fantana a alimentat orasul cu apa. Apa era transportata catre cetateni in desage de 200 litri urcate pe magari. Foarte interesanta aceasta fantana functionala si astazi.

Fantana Samboteanu

De la fantana iesim in Bd. Constantin Brancusi. Trecem printre modernul stadion si

Primaria

Primarie

si identificam pe o latura a stadionului …

 1. Muzeul de Arta

Adresa: Str. Traian Nr. 2

Orar vizitare: marti – vineri 9 – 17

Muzeul de Arta infatiseaza vizitatorilor o colectie de pictura si alte lucrari de arta ale unor artisti locali, insumand peste 1.400 de exponate. Este deschis in fosta casa de protocol a lui Ceausescu, pe care nu a apucat sa o locuiasca niciodata.

In sens opus aceeasi strada ne va conduce spre Piata Revolutiei.

 1. Mausoleul “”Ecaterina Teodoroiu””

Adresa: Str. (Piata) Victoriei

Piata Revolutiei se gaseste in celalalt capat al platoul pietonal de care am amintit mai pe la inceput. Aici se remarca Palatul Administrativ (Consiliul Judetean) si Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavril.

In spatiul larg dintre acestea este amplasat si seara luminat Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, construit in forma de sarcofag si scupltat in piatra.Este opera Militei Petrascu, eleva a lui Brancusi. A fost ridicat in anul 1935. Acesta omagiaza memoria Eroinei de la Jiu, care s-a jertfit pentru tara. Pe cele 4 fete ale monumentului funerar sunt infatisate scene din viata si activitatea militara a Ecaterinei Teodoroiu.

Mausoleul Ecaterina Teodoroiu

Aici in apropiere este parcarea amintita de langa CNIPT.

Evaluari

Iata si notele pe Google pentru obiectivele mai importante ale orasului Targu Jiu (punctaj maxim 5):

Masa Tăcerii 4,7 / 1000

Poarta Sărutului 4,7 / 8000

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” 4,7 / 300

Coloana Fără Sfârșit 4,7 / 9000

Surse

In afara impresiilor personale am folosit surse de informare de pe Wikipedia si dintr-un ghid tiparit, foarte reusit, al CNIPT Targu Jiu.

Numai de bine! Plimbari agreabile tuturor! 😊

Martie 2022

Leave a Comment