Targoviste – un oras bine integrat turistic – 3/3
Continua de aici:
Dupa vizitarea acestui “”must see””, continuam pe aceeasi parte dreapta a caii principale pentru a ne recrea in
9. Parcul Chindia
Se gaseste tot pe Calea Domneasca dupa ce am depasit Turnul Chindiei, tot pe dreapta. Este amplasat pe terenul fostei Gradini Domnesti.

Este un parc bine ingrijit, cu alei, banci, statui, optiuni de joaca pentru copii, si nu numai, inclusiv barci si hidrobiciclete pe Lacul Chindia. Aleea principala prezinta busturile voievozilor care au domnit la Targoviste si se numeste Aleea celor 33 Voievozi. In partea stanga fata de aleea principala perpendiculara pe Calea Domneasca se gaseste o frumoasa Gradina Zoologica, pe locul unde inca din sec. XVI Petru Cercel a amenajat primul colt zoologic din tara. Cateva restaurante, terase si chioscuri completeaza cele necesare intr-un parc.

Iesim din parc pentru a face o bucla optionala, care cuprinde alte cateva biserici vechi si o casa memoriala.

Str. Cretulescu Nr. 2

Str. Suseni Nr. 2

Str. Baratiei Nr. 22-34
Str. Baratiei Nr. 24

Str. Baratiei

Str. Constantin Brancoveanu

Str. Ion Heliade Radulescu Nr. 14

Str. Parvan Popescu Nr. 11
Suntem de ceva timp pe partea opusa a Caii Domnesti. Aici putem vizita de marti pana duminica intre orele 9 – 17 Muzeul “Vasile Blendea” situat pe Strada Grigore Alexandrescu Nr. 38


Am admirat in zona mai multe case – palat


si poposim in admiratie langa
10. Biserica Adormirea Maicii Domnului / a Targului
Situata in Str. Ion Heliade Radulescu Nr. 2, aceasta a apartinut negustorilor si mestesugarilor din Targoviste, de unde si denumirea sa. Se gaseste in Centrul Vechi al orasului. Este ctitoria marelui carturar Udriste Nasturel. A fost ridicata in sec. XVII pe locul unei biserici si mai vechi, din care mai rezista cateav ziduri surpate.


11. Centrul Vechi
O vizita in Targoviste merita un ocol prin Centrul Vechi. Aici intalnim vechile case cu etaj ale comerciantilor din sec. XIX. Cateva restaurante cu terase, cafenele te imbie la o pauza inr-o ambianta primitoare, speciala. Centrul Vechi se gaseste la 0,5 km distanta de Curtea Domneasca, traversand Calea Domneasca, in zona strazii Al. I. Cuza.



In capatul unui mic parculet de langa Centrul Vechi este constructia cu etaj inalt a Primariei orasului, ridicata in stil neoclasic.
Adresa: Str. Revolutiei Nr. 1-3

Putin mai retrasa din zona unde sunt concentrate majoritatea obiectivelor este

Chiar daca ne departam de axa Caii Domnesti spre gara, schimbarea de directie merita daca vreti sa vedeti unde au fost judecati si impuscati Nicolae si Elena Ceausescu. Trecem mai intai prin fata Teatrului Tony Bulandra, situat in Bd. Carol I Nr. 43, aproape de gara. Teatrul poarta numele actorului Tony Bulandra, nascut in Targoviste.

12. Locul de executie a Ceausestilor
Adresa: Bd. Carol I, si mai aproape de gara.
La cativa pasi distanta este unitatea militara UM 01417 si Scoala de Cavalerie. In aceasta cladire s-a desfasurat procesul dictatorilor ceausisti in Decembrie 1989. Se pot vizita sali “”istorice”” si curtea din spate unde este marcat locul executiei sotilor Ceausescu. Acest obiectiv nu era prins pe hartile primite la Centrul Info.

In capatul Bulevardului Carol I este frumoasa cladire a Garii Targoviste

Revenim pe bd. Carol I catre centru si trecem pe langa cateva vile faine.


si in celalalt capat al arterei mentionate trebuie neaparat sa va faceti timp sa vizitati
13. Muzeul “Casa Romantei”
Adresa: Bd. Carol I Nr. 3
Este un muzeu unic, care prezinta acest gen de muzica specific romanesc, tangentele sale cu alte genuri muzicale, multe personalitati ale genului dar si unele surpriza. Istoria Festivalului Crizantema de Aur este legata de Targoviste si de acest loc. Am ramas profund impresionat de ineditul acestui muzeu din care am plecat mai bogat.

14. Parcul Mitropoliei
Traversam intersectia din fata si intram in Parcul Mitropoliei, flancat de Bd. Mircea cel Batran si Bd. Libertatii.
La intrare in parc, in fata Casei Sindicatelor, in Piata Mihai Viteazul, se inalta pe un piedestal Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul.

Parcul este un loc placut, cu gazon, cu soare si cu umbra, alei si bancute. Aici se organizeaza multe din manifestarile artistice si culturale din oras.
15. Catedrala Arhiepiscopala si Mitropolitana
In parc se gaseste Catedrala Mitropolitana Inaltarea Domnului. Mitropolia Veche a fost ridicata in sec. XVI. Biserica actuala, reconstruita, este monument istoric. In proximitatea ei sunt scoase in evidenta cateva descoperiri arheologice.


Inchidem tura bogata si foarte interesanta tot la Centrul de Informare Turistica.

Numai de bine!
Aprilie 2022