Ghid obiective turistice Targoviste (DB)

Targoviste – un oras bine integrat turistic1/3

My feeling

Targoviste are un centru de informare activ, bine documentat, primitor, are un flux important si constant de turisti si cateva muzee inedite: Muzeul Politiei, Muzeul Evolutiei Omului, Muzeul Casa Romantei, Muzeul Tiparului. Obiectivul turistic principal este Ansamblul Curtea Domneasca cu al sau simbol, Turnul Chindiei. Ba este si orasul cu cele mai multe biserici.

Recomand cu toata convingerea vizitarea orasului Targoviste, care arata foarte bine din punct de vedere turistic.

BRAVO, TARGOVISTE!

Despre Targoviste

Targoviste este municipiul resedinta de judet al judetului Dambovita, asezat in sudul Romaniei, pe malul drept al raului Ialomita (nu Dambovita!), la limita dintre Dealurile Subcarpatice si Campia Romana.

Altitudinea variaza intre 263 mdm si 295 mdm.

Este situat la 80 km distanta de capitala Bucuresti. In Targoviste se intersecteaza DN71 Bucuresti – Sinaia, DN72 Ploiesti – Gaesti si DN72A Targoviste – Campulung.

Populatie ca. 80.000 locuitori, in scadere, din care 90% romani ortodocsi.

Coordonate: 44°55′27″N 25°27′24″E

Istoric Targoviste

Numele orasului vine de la “targ”, piata in limba slava, si ”iste” locul unde a fost ceva, tot in limba slava.

In zona s-au descoperit dovezi ale vietii din neolitic, constand in in asezari si morminte din epoca bronzului, atestate de tezaurul de aur de la Persinari. Acestea au fost completate de alte descoperiri arheologice care confirma continuitatea vietii pe aceste meleaguri in epoca fierului si apoi ale civilizatiei geto-dacice si respectiv romane.

Primul mare momentul istoric al Targovistei a fost marcat in timpul domniei lui Mircea cel Batran, cand a fost ales scaun domnesc si evident cunoaste o dezvoltare importanta, fiind si intarit impotriva pericolului otoman. In jurul anului 1400, Mircea a construit fiului sau, Mihai, o curte domneasca. In timpul domniei lui Vlad Tepes, scaunul se muta la Bucuresti, dar curtea ramane activa la Targoviste. Cea mai importanta dezvoltare are loc in sec. XVI, sub domnia lui Neagoe Basarab. Scaunul mitropolitan este adus la Targoviste si se construieste biserica Mitropoliei.. Multi domnitori au avut resedinta domneasca la Targoviste. Se construiesc multe biserici, targul dezvoltandu-se continuu. In sec. XVII se dezvolta invatamantul si tipariturile.

In secolele XVIII – XX, pana inclusiv in al II-lea Razboi Mondial, Targoviste a avut perioade de declin, fiind puternic afectat de mai multe nenorociri.

In 1968 devine resedinta de judet si se dezvolta platforma industriala a orasului.

In secolul nostru s-au derulat multe programe de restaurare a centrului istoric si a monumentelor orasului, care continua.

Evaluari Google (puctaj din maxim 5 / nr. aprox. recenzii)

Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic 4,6 / 100

Manastirea Stelea 4,7 / 200

Muzeul de Istorie 4,5 / 300

Muzeul de Arta 4,6 / 200

Muzeul National al Politiei Romane 4,5 / 100

Complexul Monumental (Ansamblul Monumental) “Curtea Domneasca” 4,6 / 800

Turnul Chindiei 4,6 / 4.000

Parcul Chindia 4,6 / 5.000

Gradina Zoologica 4,6 / 2.000

Teatrului Tony Bulandra 4,6 / 400

“Casa Romantei” 4,9 / 20

Parcul Mitropoliei 4,3 / 3.000

Surse

Brosuri si materiale informative turistice, harti, datate 2029, primite la Centrul Info Turistic.

Continua aici:

Targoviste 2/3

Targoviste 3/3

Leave a Comment