Ghid obiective turistice Satu Mare

Foarte scurta runda de obiective in Satu Mare

Despre Satu Mare

Satu Mare este municipiul resedinta de judet al judetului Satu Mare. Orasul este strabatut de raul Somes. In limba maghiara se numeste Szatmár, in limba germana Sathmar, in ebraica סאטמאר, pronunțat Satmar.

Altitudinea medie 126 mdm.

Satu Mare se situeaza la 10 km de granita cu Ungaria si la 40 km de cea cu Ucraina.

Orasul este mai apropiat de Budapesta 350 km decat de capitala Romaniei Bucuresti 700 km.

Satu Mare se intinde pe 150 kmp si numara circa 100.000 locuitori. Circa 50% din locuitori sunt romani, iar 35% maghiari. Din punct de vedere confesional 40% sunt ortodocsi, 20% reformati. 20% romano-catolici.

Coordonate: 47°47′24″N 22°53′24″E

Traseul propus

Parcam in centru undeva in jurul Parcului Central, in Piata Libertatii, toate obiectivele principale satmarene fiind pe o raza de numai 1 km.

Un centru info turistic gasim la nr. 21, cu personal primitor, care mi-a oferit multe materiale de studiu despre oras, judet, traditii. Bravo lor!

1. Sinagoga

Adresa: Str. Decebal Nr. 6

La inceputul sec XX comunitatea evreiasca din Satu Mare era numeroasa asa incat au existat 3 sinagogi si 25 case de rugaciuni. Astazi mai este numai una, realizata in stil maur. Invecinat se gaseste Templul.

Sinagoga

Trecem pe langa Colegiul Mihai Eminescu

2. Biserica Greco-Catolica

Adresa: Str. 1 Decembrie 1918 Nr. 4

Ne indreptam spre Biserica Greco-Catolica Sf. Arh. Mihail si Gavriil. Arhitectura este romaneasca traditionala. In subsolul bisericii se gaseste o colectie de carti vechi, icoane si obiecte de arta.

Biserica Greco-Catolica

3. Catedrala Romano-Catolica

Adresa: Piata Libertatii Nr. 24

Pe aceeasi Strada 1 Decembrie, spre centru, este Episcopia Romano-Catolica si, la colt, chiar in dreptul Parcului Central ajungem la Catedrala Romano-Catolica.

Catedrala poarta hramul “”Inaltarea Domnului”” si este construita in sec XVIII in stil neoclasic.

4. Teatrul de Nord

Adresa: Str. Horea Nr. 3-5

Pe o strada, care da tot in acel rond central, se gaseste Teatrul de Nord, poate cea mai interesanta cladire din oras, desi chiar mi-a placut si aspectul exterior al bisericilor.

Cladirea teatrului a fpst construita in sec XIX in stil neoclasic. Teatrul de Nord gazduieste o sectie in limba romana si una in maghiara. Are o capacitate de circa 400 locuri.

Teatrul de Nord

5. Turnul Pompierilor

Adresa: Pasajul Stefan Ruha

Urmam un “U” si intram in pasajul pietonal mai sus amintit, unde se remarca Turnul Pompierilor. Turnul este inalt de 45 metri. Se poate vizita fiind posibil accesul pana pe platforma balconului circular. Ofera o panorama frumoasa asupra Centrului Vechi.

Turnul Pompierilor

6. Biserica Reformata cu Lanturi

Adresa: Piata Jean Calvin Nr. 8

Acum urmam un mic “L” pentru a poza Biserica Reformata cu Lanturi. Este cea mai veche biserica reformata din oras. Denumirea i se trage de la imprejmuirea ei stalpisori uniti cu lanturi din fier forjat.

Biserica Reformata cu Lanturi

Inchidem bucla In Parcul Central, in mijlocul caruie este statuia lui Vasile Lucaciu.

Evaluari

Singurul obiectiv turstic satmarean cu o evaluare mai consistenta pe Google ca nota si relevanta este Teatrul de Nord, care obtine nota medie 4,7 / 5 din 900 pareri.

Surse

Materialele informative de la Centrul Info Satu Mare.

Numai de bine! Plimbari agreabile tuturor! 😊

Martie 2022

Leave a Comment