Ghid obiective turistice Deva (HD)

Sa vizitam impreuna Deva

Despre Deva

Deva este municipiul resedinta de judet al judetului Hunedoara. Da, judetul Hunedoara nu are municipiul resedinta in orasul Hunedoara, ci in Deva! Orasul Deva este asezat pe malul stang al raului Mures. S-a dezvoltat la poalele Muntilor Poiana Rusca, Zarandului si cu grupa mai mare a Apusenilor. In limba maghiara se numeste Déva, in limba germana Diemrich.

Altitudine medie 187 mdm

Orasul este langa autostrada A1, este traversat de DN7 Bucuresti – Nadlac – granita cu Ungaria, importanta artera de tranzit, si este capatul DN76 Deva – Oradea.

Orasul Deva se intinde pe circa 50 kmp si numara circa 60.000 locuitori, in scadere ca populatie. Circa 80% din locuitori sunt romani ortodocsi.

Coordonate: 45°52′N 22°54′E

 

Istoric Deva

Despre toponimia cuvantului Deva sunt mai multe teorii: fie de la ecl antic dac “”dava”” care inseamna cetate, fie de la romani de la Castrum Deva, fie de la cel slav “”deva”” insemnand fecioara.

1269 – prima atestare documentara sub numele Castro Deva

sec XIII – cetatea va fi resedinta voievozilor Transilvaniei Roland Borsa si Ladislau Kan

sec XIV – cetatea trece in stapanirea regelui Carl Robert de Anjou

 

Judetul Hunedoara si Tara Hetegului – o zona foarte ofertanta turistic

Iata numai cateva destinatii care merita vizitate, o sustin din proprie experienta: Castelul Corvinilor; Cetatile Deva, Colt, Malaiesti; Parcurile Nationale Retezat, Gradistea Muncelului; Arboretum Simeria; Geoparcul Dinozaurilor; Cetatile Sarmizegetusa, Blidaru, Costesti, Piatra Rosie; Bisericile Prislop, Densus, Strei; Arsenal Park; Muzeul Aurului. Lunga lista si inca pot adauga multe, multe… Asa ca nu ocoliti aceasta zona!

 

Obiectivele turistice din Deva

  1. Locul potrivit pentru inceperea unei vizite in Deva este Centrul National de Informare si Promovare Turistica, unde este si o parcare mare, cu plata, dar ieftina. M-am bucurat ca am gasit acest centru deschis, dar ca si documentatie turistica aceasta era sumara cel putin la gradul de informare care ma intereseaza pe mine.

Adresa: Str. Stadion, chiar langa statia de jos a telegondolei si stadion.

CNIPT Deva

 

Luam cateva cadre din parcarea cu stadionul, Aqualand-ul, centrul info, statia gondolei (in lucrari capitale impreuna cu traseul acesteia, urmand a functiona in curand 2 cabine cu o capacitate dublata la 30 de pasageri) si bineinteles cu Cetatea Devei. Langa statie sunt insirate busturile unor antrenori si sporivi de aur ai gimnasticii romanesti, stiind fiind ca Deva a fost centrul national de pregatire al echipei de gimnastica

 

Traseul per pedes masoara 2 km, este unul usor, prin padure, chipurile marcat, dar destul de deficitar in contextul in care se desprind mai multe variante si unele sunt incuietoare. Timp de urcare 30 – 45 minute, de coborire 20 – 30 minute. Diferenta de nivel 200 m. Traseul ne conduce pe langa Parcul Cetate de la poale unde gasim un indicator pe care il putem urma la deal.

 

Perspectiva de jos asupra cetatii este superba, chiar daca eu am nimerit-o in proces de renovare.

 

  1. Cetatea Devei

Adresa: Str. Cetatii

Orar vizitare: zilnic intre 9:00 si 20:30

Acces gratuit

Cetatea Devei

 

Poteca ne scoate la Poarta I. De aici putem urca niste scari abrupte care ne scot in zona superioara, de unde putem urca pana la staegul din varful Dealului Cetatii. Putem alege diferite cai de vizitare a Cetatii Devei. Sprijiniti de zid admiram panorama larga asupra orasului sau satelor din jur. Putem cobori pe o varianta care traverseaza o scurta pestera. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Deva.

Imagini de pe traseu

 

Imagini din cetate

 

  1. Castelul Bethlen / Magna Curia / Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Adresa: Str. 1 Decembrie 39

Coborim Dealul Cetatii pana langa Parcul Cetate, facem cateva poze cu parcul, il traversam si ajungem in fata Castelului Bethlen din Deva. Este cea mai veche cladire monument istoric (sec XVI), care se pastreaza in oras. Numele i se trage de la Principele Transilavniei Bethlen (sec XVII), care doneaza domeniul Devei sotiei. Arhitectura are influente din stilurile renascentist si baroc. Cladirea gazduieste Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane.

Din 1934 Castelul Magna Curia devine sediul Muzeului Judetean. Astazi acesta poarta numele mai sus amintit.

 

  1. Biserica Reformata

Adresa: Str. Lucian Blaga Nr. 2

Vechea biserica medievala s-a degradat in sec XIX. In locul ei, in imediat apropiere a celei vechi, s-a ridicat in Piata Unirii cea noua in stil neoromanic, cu un turn clopotnita impresionant cu nul din cele mai mari clopote din tara.

Biserica Reformata

 

  1. Sinagoga

Adresa: Str. Gheorghe Baritiu

Sinagoga sau Templul Mare a fost ridicata in sec XIX. Este usor de recunoscut din apropiere.

Sinagoga

 

 

  1. Casa memoriala “”Dr. Petru Groza””

Adresa: Str. Avram Iancu

Este cladirea cu etaj in care a locuit Dr. Petru Groza, fostul prim-ministru. Arata destul de gri-comunist.

Casa memoriala “”Dr. Petru Groza””

 

  1. Catedrala Episcopala “”Sf. Ierarh Nicolae””

Adresa: Str. Avram Iancu Nr. 1

Este de rit ortodox si ridicata in stil neobizantin. Poarta hramul Sf. Nicolae.

Catedrala Episcopala “”Sf. Ierarh Nicolae””

 

  1. Manastirea Franciscana

Adresa: Str. Progresului Nr. 6

A fost construita in sec XVII de Ordinul Franciscan cu sprijinul catolicilor. Poarta hramul Sf. Maria.

Manastirea Franciscana

 

Am inchis bucla la CNIPT Deva, de unde am avut ideea sa traversez prasul cu masina spre zona Bejan unde am vazut una calda si una rece. Cea rece se refera la Padurea Bejan pe care nu v-o recomand accesul facandu-se pe un drum neasfaltat printr-un cartier de tigani, o zona mudara si neprimitoare. Despre cea calda, cititi mai jos.

Statia telegondolei

 

  1. Parcul Bejan

Adresa: Str. Mihai Eminescu

Si acum ne urcam in masina. 5 km pana la Parcul Bejan.

Este cel mai mare parc din Deva, acoperind 2,4 ha. Aici s-a construit o oaza de verde, un parc frumos si civilizat si curat, care inglobeaza locuri de joaca, alei, banci dar si un punct zoologic cu cateva animale mai de pe la noi. Mi-a placut foarte mult.

 

Evaluari

Singurul obiectiv turistic care apare pe Google cu peste 1.000 recenzii si cu o nota de peste 4,5 / 5 este Cetatea Devei 4,5 / 5 din 10.000 pareri.

De departe atractia Devei este cetate care sunt sigur ca va arata foarte bine dupa terminarea lucrarilor de renovare.

 

Surse

In afara impresiilor personale am folosit surse de informare de la fata locului, de pe gohunedoara.com, orasuldeva.ro si wiki.

 

Numai de bine! Plimbari agreabile tuturor! 😊

 

Martie 2022

Leave a Comment