Ghid Craiova

Un oras mare, dar nepromovat si nedezvoltat turistic

Orasul Craiova se situeaza in sudul Romaniei, in Oltenia si este municipiul resedinta de judet al judetului Dolj. Craiova s-a dezvoltat pe malul raului Jiu, in Campia Romania, la altitudinea de 100 mdm.

Orasul numara circa 300.000 de locuitori, din care 90% sunt romani, si ocupa o suprafata destul de intinsa de 81 kmp.

DN6 Bucuresti – Alexandria – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Timisoara – Cenad (granita cu Ungaria) strabate Craiova de la est la vest, avand si o centura nordica. Distanta pana la Bucuresti este de 225 km si se parcurge in circa 3 ore. La 70 km sud de Craiova este granita cu Bulgaria in punctul de trecere Bechet, din judetul Dolj.

Coordonate: 44°20′N 23°49′E

Ceva istorie

Toponimia denumirii orasului ne intoarce in timp in doua directii. Una ne spune ca Kralj, in limbile slave, inseamna crai sau rege, iar alta ne trimite la Craiul Iovan, care a domnit aici.

Sec. I i.Hr. – in acest loc a aparut asezarea dacica Pelendava, atestata pe Tabula Peutingeriana, o harta din sec III, iar mai tarziu romanii construiesc aici castrul Pelendava, astazi ruina

Sec. XV – numele Craiova apare pe mormantul lui Vladislav I

Sec. XV – Craiova devine un targ aflat pe mosia Craiovestilor si Basarabilor

Sec. XV – aparea Marea Banie de la Craiova, a doua institutie dupa cea a domnitorului

Sec. XVIII – este adus domnul fanariot Nicolae Mavrocordat, in scurt timp inlocuit de stapanirea habsburgica, boierii opunand rezistenta, iar haiducii devenind foarte activi, cunoscut fiind Iancu Jianu

1770 – 1771 – devine capitala Tarii Romanesti

Sec. XIX – perioada de dezvoltare economica, apar mestesugari, comercianti

1821 – este baza militara pentru pandurii lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei conduse de acesta

Sec. XIX – va ajunge sub ocupatie tarista si se dezvolta comertul

1848 – Ioan Maiorescu, Gheorghe Magheru si Scoala Centrala din Craiova au un rol important in Revolutia de la 1848

Sec. XIX – Fam. Bibescu da doi domnitori Tarii Romanesti; mai tarziu apar fabrici si ateliere

1913 – Se parafeaza Pacea de la Craiova – tratat de incheiere a Razboiului Balcanic

Sec. XX – Craiova devine un important centru economic, cunoscute fiind intreprinderi precum Electroputere, Fabrica de Avioane, Fabrica de Automobile, Combinatul de la Isalnita

Plimbare la obiectivele turistice

Am sa incep prin a evidentia dezamagirea mea ca nu am gasit un Centru Info Turistic in Craiova, iar in oras multe obiective sunt nesemnalate, lipsesc indicatoare care sa te conduca cu usurinta catre obiective.

Vom incepe vizitarea urbei intrand perpendicular pe artera principala in dreptul pasajului rutier, pe Cal. Unirii. La nr. stradal 4 se gaseste Casa Constantin Valimarescu, ridicata in sec. XIX, obiectiv interesant dpdv architectural, monument istoric.

Putin mai sus, la nr. 15, este Palatul Constantin (Jean) Mihail, care gazduieste Muzeul de Arta, de asemenea monument istoric, cladire ridicata in jurul anului 1900. Muzeul de Arta are 3 sectiuni: Constantin Brancusi, Colectia de arta romaneasca si Colectia de Arta Europeana. Nota 4,8 / 5 pe Google din ca. 50 recenzii.

A propos de cele doua superbe palate de mai sus se poate afirma ca bogatii vremii se intreceau in a-si arata pozitia, puterea, si prin maretia palatelor ridicate. Daca C. Valimarescu, care a fost consiler regal, a apelat la un architect de renume, Albert Galleron, care avea in CV Ateneul Roman, C. Mihail l-a angajat pe apreciatul Paul Gottereau, arhitect al Casei Regale, care si-a pus amprenta pe Palatul Regal si Palatul CEC.

De aici va propun un mic ocol. O luam la dreapta pe Mihai Viteazul si apoi imediat stanga si ajungem intr-un giratoriu in mijlocul caruia se gaseste statuia lui Carol I, inaltata pe un piedestal. Ea este amplasata chiar in fata Colegiului National Carol I, alta cladire cu o arhitectura care iese in evidenta. Este a doua scoala ca vechime in limba romana. Ofera cursuri pentru tot ciclul I – XII pentru 1800 elevi care la liceu se pot indrepta spre profilurile real, uman si stiintele naturii. Adresa este str. Ion Maiorescu nr. 2.

De aici, cotim la stanga pe Str. Popa Sapca care pe latura ei dreapta este tangenta la Parcul Prefecturii, care are cateva alei frumos amenajate, o statuie ecvestra a lui Mihai Viteazul si o fantana muzicala in fata Palatului Administrativ.

Suntem in apropiere de Centrul Vechi si merita sa facem cativa pasi pe aleile pietonale ale acestuia sau sa ne odihnim pe bancute sau sa ne oprim la o terasa sis a admiram casele vechi din zona. Pentr aceasta alegem ruta Cal. Unirii (prelungirea celei pe care incepusem plimbarea), str. Lipscani, str, Fratii Buzesti. Nota 4,7 / 5 din ca. 500 recenzii.

Din Fratii Buzesti mergem catre dreapta pe str. Carada, Kogalniceanu si Sf. Dumitru, care sunt in prelungire, pentru a ajunge fix in dreptul Casei Baniei, un obiectiv marcant al orasului, aflat intr-un mic parc, numit Gradina Baniei, langa Catedrala Mitropolitana Sf. Dumitru, impozanta si vizibila de la o oarecare distanta. Casa Baniei a fost resedinta a banilor Craiovei, este monument istoric si gazduieste un muzeu etnografic. Adresa: str. Matei Basarab 16.

V-am invartit ceva pe stradutele acestea centrale, poate nu pe ruta optima, dar sunt multe cladiri interesante. Ne vom departa insa de aceasta zona si vom merge catre sudul orasului spre un loc indragit de craioveni, dar si de vizitatorii orasului – Parcul Nicolae Romanescu. Pentru aceasta am urmat str. Matei Basarab, Gheorghe Doja si din nou Cal. Unirii, situate si acestea oarecum in prelungire, oricum retineti directia sud. Catre parc exista si indicatoare. Parcul are mai multe intrari, cele principale fiind in intersectia mare dinspre Cal. Unirii.

Parcul Nicolae Romanescu este declarat monument istoric. Nicolae Romanescu este un fost primar al Craiovei, care si-a dorit un parc mare amenajat precum cele mai celebre din Europa. Pentru aceasta a apelat la arhotectul Edouard Redont. Planurile parcurile au obtinut medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris din anul 1900. Parcul s-a amenajat intre anii 1901 si 1903. Este cel mai intins parc din Craiova si al doilea din tara dupa Parcul Herastrau din capitala; ocupa 90 hectare si este strabatut de un parau pe care s-a amenajat si un lac mare de 4 hectare. Pe lac este o insula tare faina. Podurile sunt si ele atractive, ba exista si treceri ale paraului pe pietre. Diversitatea de pasari, padurea, umbra, linistea, pistele de biciclete, hipodromul, gradina zoologica, Podul Suspendat atrag trecatorii sa vina in acest parc.

Evaluare Google: 4,7 / 5 din peste 13000 recenzii

De la un parc la altul… Al doilea parc al Craiovei ca importanta este Parcul Tineretului. Din nou avem ceva de mers pe jos, daca alegem acest mod de deplasare. Itinerariul este via Bd. 1 Mai si apoi stanga Bd. Stirbei Voda.

Ca si obiectiv intermediar avem Sala Polivalenta si Stadionul Ion Oblemenco. Sala Polivalenta este o arena moderna cu peste 4000 locuri capacitate, care gazduieste echipele Universitatii Craiova participante in competitiile de baschet, volei si handbal. A gazduit de asemenea multe spectacole si evenimente culturale si artistice. Adresa: bd. Stribei Voda 32. Stadionul Ion Oblemenco este o alta arena sportiva moderna, unul din stadioanele de fotbal sic din tara noastra, care poate gazdui 30.000 spectatori. Este vecin cu Sala Polivalenta, bd. Stibei Voda 36. Nota 4,7 / 5 din peste 5000 aprecieri pe Google.

Cele doua arene modene sunt ridicate la marginea unui cartier tiganesc, unde nu mi-a venit sa cred ca vad cu ochii mei o capela particulara mai mare decat un intreg palat, tot tiganesc! Incredibil. Cine vrea sa admire si masini de lux evident ca va tot vedea prin curtile caselor insirate pe bulevardul care trece si pe langa baza de antrenament a Universitatii Craiova.

Soseaua se infunda chiar in intrarea principala din Parcul Tineretului, construit in Lunca Jiului. Este un parc mai de cartier, mai degraba, dar care in capatul opus intrarii are un Water Park, motiv pentru care i-a crescut cota. Este frumos si ingrijit.

Suntem in SV Craiovei si vrem sa revenim catre centru. Vom alege drumul care ne conduce prin Gradina Botanica. Pentru aceasta urmam diagonala oferita de str. Bucovat, jumtate dreapat pe Breslei, jumatate stanga pe Dumbraveni, pe Beethoven si ajungem pe strada C. Lecca unde este intrarea principala, dar nu si cea mai fatoasa. Gradina Botanica “”Alexandru Buia”” are sediul in Casa Otetelesanu, construita in sec. XIX, monument istoric. La mijlocul secolului trecut prof. Alexandru Buia a conceput nasterea acestei gradini, in primul rand ca baza de studiu, “laborator” pentru studentii Institutului Agronomic.

Trecem pe langa sere si apoi se deschid aleile parcului. Frumos chiar! Cu un mic iaz, cu rate si lebede. In aleea mai mare cotim dreapta si pe langa Fantana Jianu iesim din parc in str. Jianu. In partea opusa, parcul gazduieste si o insula japoneza. Str. Jianu ne scoate imediat in magistrala care taie centrul, undeva foarte putin mai vestic de locul de unde am inceput plimbarea.

Gradina are nota 4,7 / 5 din peste 6000 aprecieri

Distante parcurse

1 km bulevard – fantana muzicala – Centrul Vechi

0,7 km – Centrul Vechi – Casa Baniei

2 km – Casa Baniei – Parcul Romanescu

4 km – Parcul Romanescu – Parcul Tineretului

3 km – Parcul Tineretului – Gradina Botanica

Impresie

Promovare turistica… catre zero. Mai multe case cu arhitectura superba in centru. Parcul Romanescu – loc de relas sau … de jogging 😊. Naspa prin zona tiganeasca, urat! Parcul Tineretului si Gradina Botanica – mai modeste.

2021

 

Leave a Comment