Ghid Cluj-Napoca

Viu, multireligios, bogat in obiective

Introducere

Clujul era pe lista lunga a obiectivelor de calatorie propuse. L-am gasit potrivit pentru un city break de 3 zile. Si confirm ca asa este, asta daca nu doriti sa aprofundati, caci Clujul are ce oferi.
Am ales un vineri – duminica sa vizitam Clujul. Pentru a avea 3 zile pline in Cluj, am optat pentru parcurgerea distantei Bucuresti – Cluj si retur cu avionul, cu o cursa Tarom care a ajuns la 8:30 si a pornit inapoi la 19:30. Zborul efectiv dureaza 50 minute.
Din motive de pozitionare am ales sa ne cazam la Hotel Fullton, 3 stele, cu adevarat excelent plasat, dar altfel modest rau.

Despre Cluj-Napoca

Mai intai sa lamurim. Cluj sau Cluj-Napoca? Cluj este judetul al carui resedinta este orasul Cluj-Napoca. Pentru usurinta si pentru ca este uzual, voi folosi insa teremnul Cluj, desi ma voi referi exclusiv la municipiul Cluj-Napoca, situat la cota 400 mdm, pe Valea Somesului Mic. Denumirea maghiara este Kolozsvar iar cea germana Klausenburg. Clujul mai este cunoscut catalogat si drept “”Inima Transilvaniei”” sau “”Orasul Comoara””. Clujul are circa 400.000 locuitori si se numara astfel in orasele mari ale Romaniei.

Inceputurile existentei vietii pe aceste meleaguri ne duc in vremea triburilor dacice si celtice. Asezarea a fost apoi cucerita de romani, devenind din Napuca Napoca si devine capitala provinciei Dacia Porolissensis.

Clujul este atestat in anul 1213.

Urmatorii cuceritori ai acestor meleaguri au fost maghiarii, cand orasul a devenit capitala Principatului Transilvaniei.

Clujul “”ajunge”” in Romania o data cu anexarea Transilvaniei in 1918.

Clujul de astazi, administrat din 2012 de primarul Emil Boc, este cred al doilea oras din tara in privinta puterii de cumparare, datorita investitiilor facute de firme importante in oras, dar si in judet.

Clujul este, si se vede din plin asta, un oras universitar care atrage studenti din multe tari. Clujul este viu, este “”alive”’, este tanar, este multi religios, multicultural si foarte open mind.

Clujul are o imagine foarte buna datorita promovarii sale profesioniste pe multe canale, care a atras turisti de peste tot, in oras se aud la tot pasul vorbitori de maghiara, germana, engleza, franceza, portugheza si alte limbi. Infratructura este buna si in modernizare (se va construi metrou), exista benzi pentru transportul urban, pentru biciclisti, zone pietonale, parcari, parcuri, mult verde, cladiri istorice, multe terase, multe evenimente culturale si muzicale, curatenie, siguranta si lumina pe strazi. Mi-a placut. Acum imaginea de marketing a orasului este peste cea a realitatii, parerea mea, dar indiscutabil este un oras cu oameni open mind, cu multi straini si tineri, un loc cu o influenta pregnanta “”Western Europe””.
Mi-ar placea sa fie ales capitala culturala europeana si consider ca ar merita din plin. Fara suparare, dar este asa evidenta diferenta intre sud si vest, eu o recunosc chiar daca sunt nascut si am trait in Bucuresti.

Leave a Comment