Ghid Brasov

Un oras vizitat de turisti in toate anotimpurile

Orasul Brasov este municipiul resedinta de judet al … Brasovului. Cosmopolita urbe situata in centrul tarii, care se pare ca va avea in curand si un aeroport, numara pana in 300.000 locuitori, aici convietuind etnii precum romani, maghiari, sasi, dar si altele. Brasov se intinde pe 267 kmp si se situeaza la o altitudine medie de 600 mdm. Pana la Bucuresti sunt 183 km distanta. Timisoara se numeste Brasso in maghiara si Kronstadt in germana.

Coordonate: 45°39′N 25°36′E

Istoric Brasov

Cand au trait primii oameni pe aceste meleaguri este greu de spus. Cert este ca exista descoperiri arheologice care indica prezenta unor mari culturi neolitice. Pe axa timpului, gasim apoi dovezi din epoca bronzului, apoi despre temple dacice in zona Pietrele lui Solomon, a unor depozite in Piata Sfatului, a unor asezari si cetati pe Dealul Melcilor si in Valea Cetatii si mai sarim niste ani multi si sa spunem povestea asa….

1234 – Prima atestare documentara, cand intr-un document apare numele Corona;

sec. XV – Prima breasla cu statut din zona va fi cea a a blanarilor, iar pana in sec. XVIII iau fiinta in total 43 de bresle; astfel s-au organizat fierari, blanari, postavari, funari, curelari, cizmari si altii;

sec. XV – Iancu de Hunedoara da ordin de distrugere a cetatii Brassovia de pe Tampa si folosirea pietrei la intarirea cetatii medievale a Brasovului din vale, cu opt bastioane si 32 tunuri de aparare;

1689 – un incendiu de mari proportii mistuie Brasovul, in urma acestuia fiind interzisa ridicarea constructiilor din lemn;

1804 – se introduce iluminatul public in cetate cu felinare cu ulei;

1850 – ia fiinta gimnaziul roman Andrei Saguna, activ si astazi;

1873 – primul tren in Brasov, care circula pe ruta Brasov – Budapesta;

1891 – primul tramvai, la vremea aceea cu abur;

1911 – Aurel Vlaicu efectueaza un zbor cu decolare din Brasov;

1987, noiembrie 15 – revolta muncitorilor impotriva regimului comunist;

1989, decembrie – Brasovul participa activ la revolutie si devine oras martir.

Si acum ……

Hai la drum!

Incepem de la Centrul Info Turistic din strada Prundului, in imediata apropiere a Portii Shei. Va invit la un circuit per pedes, un circuit care sunt sigur este reprezentativ pentru o tura de obiective brasovene si pe deasupra este foarte fain.

Nu vreau sa sar singurul obiectiv situat putin excentric in traseul propus si voi incepe cu o plimbare de 600 m pe strada Prundului pana in Piata Unirii.

In piata este amplasata Statuia soldatului necunoscut,

dar si alt obiectiv “de suflet” – Prima scoala romaneasca aflata in curtea Bisericii Ortodoxe Sf. Nicolae

Ne intoarcem pe aceeasi strada pana langa Centrul Info. In fata noastra avem Poarta Schei, prin care circula sute de masini si pietoni zilnic.

Poarta Schei

Poarta Schei a fost ridicata in anul 1827. Ridicarea acestei noi porti a cetatii s-a facut dupa daramarea Turnului Puppas, de plan circular. Poarta Șchei are trei arcuri: doua mici, pentru pietoni, și unul mare, central, pentru vehicule. Este renovata si mai multe late obiective din cetate.

Zidul cetatii leaga Poarta Schei in cativa metri de ….

Poarta Ecaterinei

Este cred cea mai frumoasa poarta a cetatii. Se mai numeste si Poarta de Sud. Aceasta s-a ridicat in secolul al XVI-lea si facilita accesul in cetatea medievala. Din construcţia originala se pastrează azi doar turnul exterior, pe al carui frontispiciu sta stema oraşului. Ansamblul fortificat al acestei porti forma un patrulater lung de 70 metri si iesit in afara zidurilor cu alti 50 metri.

Poarta Ecaterinei este flancata de o parte de un parculet, de cealalta de o curte cu gradina. Se poate intra prin prima si iesi prin a doua in strada Baritiu, chiar langa parcarea de care am amintit la inceput. Traversam strada si urmam zidurile cetatii pe o strada din nou pietonala numita sugestiv …. Dupa Ziduri. O straduta in lungul careia curge paraul Cheu.

Dupa cativa zeci de pasi un indicator ne inivita sa traversam paraul pe un pod si sa urcam pe o poteca catre stanga spre ….

Turnul Negru

Urcusul nu este greu, este o poteca lata prin padure care dupa 5, maxim 10 minute, depinde de ritmul fiecaruia te aduce langa Turnul Negru. Fiind mai sus avem o imagine panoramica asupra orasului. Frumos! Mai ales ca incet incet se lasa seara.

Turnul Negru este unul din cele patru turnuri de observatie ale Cetatii Brasovului construit ca o fortificatie independenta. Numele acestui mic turn se trage de la un trasnet care l-a innegrit in anul 1559. Turnul Negru are o inaltime de 11 metri si o forma patrata in sectiune. S-a ridicat in secolul al XV-lea. Este de tip donjon, cu guri de tragere si cu varf ascutit. A fost restaurant in 1995 cand i s-a adaugat un acoperis de sticla, dupa ce cu 4 ani inainte s-a prabusit partial.

Credeti ca am terminat urcusul? Nicidecum.

Daca tot vrem panorama de captat in imagini trebuie sa continuam pe aceeasi poteca catre punctul numit Belvedere

situat langa … … Turnul Alb

Turnul Alb are forma semicirculara, este de tip bastion si are guri de tragere de jur imprejur. A fost in grija breslei cositorarilor si aramarilor. A fost ridicat in secolul al XV-lea. Restaurarea in forma actuala s-a finalizat in anul 2005. Perspectiva asupra Muntelui Tampa, a Pietei Sfatului, a Bisericii Negre, a orasului este deosebita din acest punct, este si punctul cel mai inalt atins in tura descrisa de mine.

De aici se coboara pe scari la …

Bastionul Graft

Bastionul este vizitabil de marti pana duminica intre orele 9 -17, ultima intrare la orele 16. Taxa 5 lei si extra pentru foto. Din cauza orelor de seara la care am ajuns, nu l-am putut vizita. Am coborit de fapt din nou pe strada Dupa Ziduri. La baza Bastionului Graft curge paraul de care am amintit, iar langa acesta exista o usa metalica catre o galerie subpamanteana, care probabil duce la Turnul Alb.

Am continuat pe pitoreasca strada Dupa Ziduri, la vale, pe langa un colegiu maghiar pana am ajuns in dreptul statuii lui Gheorghe Baritiu si a Bibliotecii Gheorghe Baritiu,

in Bd. Eroilor, unde este capatul liniilor mai multor mijloace de transport in comun brasovene, inclusiv a liniei 20 care urca in statiunea Poiana Brasov. La dreapta avem Casa Baiulescu, monumentul lui Iacob Muresianu si Universitatea Transilvania.

Urmam apoi strada Muresenilor pentru circa 600 metri pana in dreptul Pietei Sfatului dar mai mergem putin inainte pana la Biserica Neagra.

Biserica Neagra

Biserica Neagra este indiscutabil un simbol al Brasovului, Este totodata si biserica patriarhala a Bisericii Evanghelice din Romania. Arhitectura si maretia acestei biserici, punerea ei in valoarea, o fac sa fie poate cel mai reprezentativ monument gotic din tara noastra. Denumirea i se trage de la marele incendiu din anul 1689 despre care deja am amintit. Biserica a fost atunci partial distrusa.

Pe unul din contraforturile Bisericii Negre, pe partea dinspre Piata Sfatului si cu stema orasului sculptata dedesubt ne da binecuvantarea Fecioara Maria, patroana Brasovului.

Desi mi-am dorit sa vizitez Biserica Neagra, caci nu o mai facusem de mult, mult timp, aceasta nu a fost posibil, am gasit-o inchisa, desi era ceva personal care misuna pe acolo, dar acestia mi-au explicat ca nu se pot face concesii si ca am ajuns in afara programului de vizitare.

Programul de vara este marti – sambata 10 – 19, duminica 12 – 19, iar in cel de iarna din octombrie pana in aprilie se inchide cu 3 ore mai devreme. Luni inchis oricum.

Pe o parte a Bisericii Negre se afla Liceul Johannes Honterus, liceul german din Brasov, iar langa biserica este bustul acestuia. Umanistul Johannes Honterus infiinteaza in anul 1533 prima tipografie din Brasov si 11 ani mai tarziu primul gimnaziu.

Spatiul pietonal dintre Biserica Neagra si aztazi Liceul Teoretic Johannes Honterus se numeste Curtea Honterus.

Ne intoarcem in ….

Piata Sfatului

Piata Sfatului a ajuns simbol brasovean datorita organizarii aici a Festivalului International de muzica usoara Cerbul de Aur. Ce nume au urcat pe aceasta scena! Tot aici se monteaza bradul de Craciun in ultimii ani si se organizeaza Targul de Craciun, motiv sa faceti o vizita in decembrie in acest loc.

Admiram arhitectura cladirilor din Piata Sfatului. Amprenta sasilor se remarca peste tot. In centrul pietei s-a construit o fantana si sunt multe banci unde poti sta si admira sau te poti odihni. Zona este destinata exclusiv pietonilor, este larga si ofera perspectiva asupra Muntelui Tampa cu al sau releu si a inscriptiei cu litere uriase luminate noaptea a numelui orasului sub coama muntelui.

Terase, restuarante, chioscuri impanzesc zona. Este loc de promenada, este locul unde cam ajunge toata lumea care viziteaza Brasovul.

In Piata Sfatului se gaseste Casa Sfatului, o cladire inconfundabila, si ea simbol al municipiului transilvanean. Casa Sfatului gazduieste Muzeul Judetean de Istorie.

Tot in Piata Sfatului se gaseste Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului, Biserica Adormirea Maicii Domnului si Casa Muresenilor.

Din Piata Sfatului ne indreptam catre Tampa. Putem urma la dreapta str. Coresi, apoi stanga str. Balcescu, dreapta str. Weiss, stanga str. Castelului si din nou dreapta cativa metri si ajungem in alta zona pietonala, numita Promenada de sub Tampa.

De aici pornesc si cateva trasee de drumetie catre Vf. Tampa.

Suntem langa zidul cetatii. Primul turn care ne iese in cale este impozantul Bastion al Postavarilor. Acesta strajuieste la sud-est ansamblul fortificat. Zidurile groase erau prevazute cu creneluri. A fost administrat de aurari.

In continuare urmeaza Turnul Lemnarului.

Sunt si parculete cu locuri de joaca pentru cei foarte mici, pentru cei mai marisori si terenuri de baschet, dar mai ales o tesatura de alei asfaltate.

Mai pasim de voie si ajungem la Turnul Vanatorilor. Aici suntem in apropierea scarilor care urca la statia de jos a Telecabinei Tampa. Scarile intersecteaza aleile de sub padure si promenada si coboara in oras pe strada Suisul Castelului pana in strada Castelului.

Intalnim apoi in calea noastra Bastionul Funarilor. Are forma unui hexagon inscris intr-un semicerc. A suferit doua incendii si a fost refacut. Aici s-a desfasurat candva breasla franghierilor.

Sunt puse in evidenta mai multe turnuri si bastioane. Trecem pe rand de Turnul Artelor sau Bastionul Artistilor. Acesta a fost in trecut turn de pulbere. Este un turn de forma rectangulara si aici se depozita in epoca medievala pulberea. Astazi gazduieste expozitii de arta. Se poate urca pe o scara pana pe zid, de unde se deschide perspectiva asupra oarsului luminat la ceas de seara, scotand in evidenta Biserica Neagra.

Aleea asfaltata de promenada cotest usor catre dreapta si coboara, inconjurand

Bastionul Tesatorilor

Spre deosebire de situatia intalnita la Biserica Neagra, desi am ajuns aici in afara orelor afisate de vizitare 10 – 18, am gasit poarta deschisa si posibilitatea de a vizita bastionul, ba m-am simtit si bine venit. Si aici luni este inchis, asa ca nu alegeti aceasta zi a saptamanii pentru tura propusa de mine. Am platit 7 lei intrarea. Pentru foto este taxa extra.

Se intra pe sub o bolta zidita intr-o curte unde vom intalni o imagine surprinzatoare. Nu ma asteptam sa gasesc o constructie din lemn ridicata pe 3 niveluri, cu aspect de mica fortificatie. Se viziteaza curtea unde se gaseste emblema breslei tesatorilor. Exista si un spatiu interior care se viziteaza unde intr-o sala este prezentata o macheta uriasa a Brasovului.

Despre Bastionul Tesatorilor aflu urmatoarele:

Este unul din turnurile / bastioanele cetatii care a fost aparat si intretinut de breasla tesatorilor. A fost ridicat in doua etape intre anii 1421 – 1436 si 1570 – 1573. In prima faza s-au costruit primele doua nivele din cele trei galerii de lupta. Primul nivel are guri mari de tragere pentru bombarde si archebuze. Nivelul al treilea construit ulterior are guri mici de tragere, de forma circulara. Corpul de garda isi desfasura activitatea in doua turnuri de veghe. Este o constructie hexagonala de peste 1600 mp strajuita de ziduri groase de peste 4 metri pe alocuri.

Dupa placuta vizita la Bastionul Tesatorilor, coborim pe aceeasi strada George Cosbuc. Imediat langa bastion se afla Muzeul Sporturilor si un teren de sport unde am putut si eu sa am fac alergarea zilnica.

Perpendicular pe str. Cosbuc la dreapta este str. Cerbului, care ne duce pasii pana la alta atractie a orasului

Strada Sforii

Strada Sforii leaga strada Poarta Schei de strada Cerbului si chiar o vom strabate in acest sens. Este o cale de acces pietonala. Nu ca nu au voie sa circule masini pe aici, ele nici nu ar incapea, De fapt este celebra pentru latimea ei, care abia permite ca doua personae sa treaca una pe langa cealalta. Este un loc de pozat cu bratele deschise, adica doar atat de deschise cat va lasa latimei ulitei. Lungimea strazii este de 83 metri, iar latimea intre 1 si 1,4 metri! Strada a fost construita cu scopul de a crea un coridor pentru unitatile de pompieri.

Iesim in strada Poarta Schei si dupa putini metri catre stanga ajungem la Sinagoga Beith Israel.

Iar putin mai in fata este Poarta Schei si Centrul Info Turistic si astfel am incheiat bucla pe care v-am prezentat-o.

Drumetii si alergare

Daca ne intoarcem la Promeanda de sub Tampa, aici se deschid si optiuni de plimbare sau alergare prin padure!

In punctul unde promenada de langa ziduri intalneste strada Tampa sunt 2 indicatoare pentru 3 trasee de drumetie spre Varful Tampa. Unul este nemarcat si trece prin Curmatura durata 1 ora si un sfert, altul pe Drumul Treptelor lui Gabony care dureaza 1 ora si trei sferturi, marcaj triunghi galben (putin mai greut) si ultimul se numeste Drumul Serpentinelor durata 1 ora si jumatate pe triunghi rosu. Un alt traseu se ramifica mai in dreapta si ajunge la Vf. Tampa via Saua Tampa – marcaj banda albastra -, fiind si cel mai usor dintre toate, durata 1 ora si un sfert.

Concluzie si invitatie

Brasovul arata foarte bine! Foarte bine! Si este plin de turisti de multe nationalitati dar si de romani. Promenada este sigura, zonele pietonale intesate de oameni, terasele sunt foate ok, da, trebuie sa vizitati Brasovul! 😊

Drumetii

Iata si doua propuneri de drumetii pe traseul meu de alergare:

Brasov – Saua Tampei – Vf. Tampa

Vf. Tampa – Treptele lui Gabony – Brasov

Vizitati Brasovul!

Bravo Brasov!

2021

Leave a Comment