Gara Baile Herculane (CS)

Alta bijuterie arhitecturala in paragina!

Septembrie 2022

 

Citeam cu cativa ani in urma ca se doreste restaurarea Garii din Herculane – monument istoric! 2022 … Nu se vede niciun semn… Pacat! Trist!

Gara – monument merita mai mult decat un pit stop pe care il puteti face daca va deplasati pe rura Drobeta Turnu Severin – Timisoara, via Caransebes.

Localizarea mai exacta este la intersectia DN67D cu E70 sau mai bine spus la 100 de metri de aceasta pe, drumul european, pe sensul de mers catre Drobeta. Hai sa spunem mai simplu la intrarea in statiunea Baile Herculane despre care am povestit cu amaraciune aici. Putin inaintea garii, pe partea opusa, este o parcare, cam la 50 metri distanta.

In documentatia citita am gasit aprecierea cum ca ar putea fi considerata cea mai frumoasa gara de cale ferata din Romania. Nu stiu daca exista un clasament al celor mai frumoase gari din tara, dar gara asta chiar este speciala.

Gara a fost inaugurata la data de 20 mai 1878 pe linia de cale ferata Timisoara – Orsova, deschisa un an mai tarziu. O data cu accesul in statiunea Baile Herculane pe calea ferata, numarul oaspetilor celebrei statiuni a crescut.

Cladirea principala a garii, rotunda, este construita in stil baroc, cu o cupola multicolora cu figuri geometrice, sustinuta pe doua coloane si arce de cerc imbinate. La interior sunt reprezentate fresce cu personaje mitologice romane si scene de vanatoare. Nu lipseste nici Hercule. Arhitectul lucrarii a fost Serres. Acesta a luat in considerare in proiectare forma castelului de vanatoare al Imparatesei Sissi, situat langa Viena.

Tot la interior se gaseste un orologiu vechi marca Paul Garnier. In corespondenta, dar pe exterior, spre peron, este alt ceas Paul Garnier.

In ambele flancuri, in lungul peronului de linia 1 sunt coloane ridicate in stil roman. Coloanele sunt imbracate cu liane, realizand in sezonul cald un culoar umbros. Pe peron mai sunt amplasate constructii decorative sub forma de picior de lumanare impodobite cu flori.

Pe peronul acestei faimoase gari au pasit Imparatul Austriei Franz Josef, Imparateasa Sissi, Regele Serbiei Alexandru I si Regele Romaniei Carol I.

Ma bucur ca am facut un popas de 15 minute sa vizitez Gara Herculane. Tare m-as bucura sa fie repusa in valoare. Gara in sine este functionala, trenurile circula, unele opresc aici, altele nu. Sunt calatori care asteapta in cladirea principala sau vizitatori ca mine care trec sa vada minunea admirand-o. Casa de bilete candva functionala aici a fost mutata intr-o cladire vecina. Nu am vazut nici macar banala tabela cu trenurile care opresc in gara. Poate, poate, poate, sa o vedem din nou stralucind!

 

Numai de bine!

Leave a Comment