Focul Viu de la Andreiasu de Jos

Incalzire gratuita in doua zile friguroase de iarna

Introducere.

In tara noastra avem 3 locuri distincte unde poate fi admirat Focul Viu. Doua sunt in perimetrul localitatilor Lopatari, Terca din judetul Buzau, iar altul la Andreiasu de Jos in judetul Vrancea.

Intre ele exista doua cai de acces auto. O varianta scurta dar greu accesibila 61 km – 3 ore si alta mai lunga 126 km tot 3 ore, partial mai usor accesibila. 😊

 Localizare. Acces.

Eu voi povesti acum despre Focul Viu de la Andreiasu de Jos (VN). Acest obiectiv este monument al naturii si este evaluat cu 4,4 din 5 puncte pe Google Maps din cateva sute bune de pareri. Rezervatia din care face parte se intinde pe 12 hectare si este situata la o altitudine de ca. 500 mdm.

Accesul cel mai firesc si facil se face dinspre Focsani urmand pe DN2M cei 38 km in mai putin de o ora. In februarie 2021 am gasit acest sector de drum intr-o stare mult mai buna, chiar buna as spune, oricum mult mai buna decat la precedenta mea vizita in zona.

De mentionat insa ca dupa Andreiasu de Jos catre Nereju Mic, acest drum national nu mai are covor asflatic si este dificil de parcurs cu masina.

Coordonate GPRS:45°44′50″N 26°49′47″E

Ce este Focul Viu?

Este un foc care arde necontorizat 😊 si nu se stinge niciodata. Fenomenul se explica prin emanatiile de gaze naturale care in contact cu aerul se aprind spontan.

Experienta noastra.

Noi am fost 2 familii cu copii in doua randuri. O data intr-o seara sa admiram spectacolul de lumina in toata splendoarea lui, iar cateva zile mai tarziu am revenit pe timp de zi in acelasi loc, sa ne luam la revedere de la acest obiectiv inedit 😊.

Sunt mai multe guri de foc, care ard aici si ele sunt imprejmuite de o centura circulara de piatra betonata.

Acum, in februarie, pe vreme rece, cu temperaturi in jur de 0 grade, am vazut mai putine focare decat la vizita mea precedenta, si anume 2 active mari care isi inalta flacarile pana la jumatate de metru, cateva zeci de flacari mici la nivelul solului

si mai multe locuri cu mici baltiri, partial inghetate, care boloboroseau, unde dupa ce se topeste zapada si se usuca locul in zona gurii de iesire a gazelor, probabil se vor aprinde si ele.

Flacarile degaja suficienta caldura cat sa te incalzesti bine in apropierea lui, precum la un foc de tabara. Ba te si arzi daca te joci cu focul!

Recomand atat vizita dupa lasarea intunericului, cat si peste zi. Cred ca au existat si turisti care au venit sa prajeasca oua ochiuri gratuit, aici la Focul Viu. 😊

De punctat ca din sosea sunt doua cai de acces. Una este pe o alee amenajata in urcare care porneste cam de la jumatatea dealului pe care urca soseaua de la Andreaiasu de Jos catre cel de Sus. A doua cale este cea recomandata de mine. Este mai scurta si porneste dintr-o curba a aceluiasi drum situata la partea superioara a dealului, sub limita padurii. Aceasta varianta urmeaza o curba de nivel si se intalneste la jumatate cu prima. De la sosea pana la obiectiv mergeti pe jos 5 minute pe varianta scurta si 10 pe cea lunga, in pas de voie. Posibil noroi pe varianta 2.

In jurul focurilor exista si bancute si un foisor, unde turistii se pot odihni, servi o gustare din propria ranita sau de unde pot admira perspectiva pana in Valea Milcovului situata vreo 200 de metri mai jos pe langa care a serpuit drumul national.

Se spune ca atunci cand activitatea seismica se intensifica, flacarile cresc in inaltime. Asa am citit si eu pe net.

Va recomand o plimbare la Focul Viu de la Andreiasu de Jos! 😊

Si daca sunteti in zona si vreti sa mai vizitati, treceti pe la Cascada Putnei

Februarie 2021

Leave a Comment