Fallbach – cea mai inalta cascada din Austria

Un record la botul calului

Localizare la botul calului

La Cascada Fallbach se ajunge din Seeboden urmand A10 si apoi DN Maltatal (V. Maltei) pentru 25 km. Cu turismul ajungi astfel in jumatate de ora. Noi nu am venit direct din Seeboden ci de la Raggaschlucht urmand B106 si E66 pana am intrat in A10 parcurgand 57 km intr-o ora.

De ce la botul calului?

Urmand superba sosea in amonte pe Maltatal, cu raul in stanga cum urcam, la un moment dat ne apare pe partea dreapta marea splendoare – Cascada Fallbach. Este la botul calului! Practic poti vedea cascada in splendoarea ei din sosea, chiar din masina, dar atata lene nu cred ca poate exista sa nu cobori in aer liber si sa respiri aerul de munte din preajma imensei caderi de apa. Ce inseamna “in preajma”, asta poate defini fiecare – chiar la sosea, la punctul de taxare, la baza / in apropierea ei, a cascadei.

Exista parcare la sosea chiar in dreptul cascadei.

Prezentarea Cascadei Fallbach

Caseta tehnica

Dificultate: usor

Durata / distanta: 0,5 ore / 1 km

Marcaj: nemarcat

Surse apa: nu e nevoie

Alt min: 840 mdm, in parcare

Alt max: 890 mdm, la baza cascadei

Elevatie: +50 m / -50 m

Observatii: accesibil contra cost pana la baza cascadei

Fallbachfall, in traducere Cascada Fallbach, este vie in Carintia, in apropierea localitatii Koschach de pe Maltatal. Cascada este inalta de 150 metri si are debitul maxim in lunile iunie – iulie, asa cum ne-am nimerit sa o vizitam si noi. 😊

Cu cei 150 metri ai sai detine recordul de inaltime in Carintia, o regiune muntoasa in care cel putin in perioada amintita am admirat sute de caderi de apa, care de care mai frumoase si mai inalte. Dar Fallbach e Fallbach – e cascada cu recordul!

Din parcare este o poteca care ajunge in 10 -15 minute, chiar la baza cascadei trecand pe la un punct de taxare si pe langa un loc mai wild, mai natural, de joaca pentru copii. Exista si o poteca care urca deasupra cascadei intr-o ora, pentru cei dornici sa faca mai multa miscare decat un popas la … botul calului.

Inaltimea cascadelor. In Romania este o discutie deschisa pe aceasta tema: Care este cea mai inalta casacada? Spune-se ca oficial se masoara diferenta maxima de cota intre doua puncte ale caderii de apa, fara sa atinga alt obstacol. Prin urmare o cascada in 2 trepte, care cumulat au 100 metri nu este mai inalta decat o cascada cu o cadere neobstructionata de 80 de metri.

Debitul unei cascade, valabil si pentru Fallbach, este in general variabil, mergand la unele pana a seca in anumite luni ale anului. Cascadele cele mai bogate sunt in perioada topirii zapezii in zonele mai inalte, dupa ce la poale zapada este deja poveste. Atunci, in iunie – iulie, sunt cascadele cu debitele cel mai bogate in Alpi, la noi inca din luna mai, depinde de altitudine.

Aprecieri

Nota 4,6 din 5 pe Google din peste 100 evaluari.

Daca sunteti in zona, avand in vedere cat de usor accesibila este cascada, va recomand sa popositi jumatate de ora cel putin la baza ei acolo unde stropii adusi de vant va racoresc in mod natural si placut. 😊

Alte obiective in Carintia si in Alpii Austrieci

Canionul Raggaschlucht

Grossglockner

Castelul Hochosterwitz

Malta Hochalmstrasse

Cascadele Krimml

sau la Seeboden.

Numai bine!

Iunie 2021

Leave a Comment