Zona Lutele – Comisu (2100) – Vf. Comisu (1883) – Lerescu (1690) – Cantonul Rudarita (1100)
Continua de aici
ziua 1/5 – Lazaret – Curm. Tatarului
ziua 2/5 – Curm. Tatarului – L. Caltun
ziua 3/5 – L. Caltun – Ref. Vistei
ziua 4/5 – Ref. Vistei – zona Lutele
Noapte de vis
Trecem de 12 noaptea.
18 august 2021
Ora 2:00 aud picuri de ploaie pe cort. Dupa ultimul asfintit nu m-as fi asteptat. Dar, asa e la munte, mi-am zis! Ora 3:00 picurii se intetesc, ca sa vezi (sau sa auzi)! Aud miscare in cortul vecin, nu mai pot dormi. Aud pasi. Pam – pam! Deodata cineva deschide brusc fermoarul cortului meu. Era Serban! Dane, scoala-te, strangem si pornim, nu-mi place cum stam aici si nu stim ce e cu ploaia asta! Ok! Ura, in sinea mea, bagam o aventura de noapte! 😊
Caseta tehnica
Dificultate: usor
Durata / distanta: 3 ore / 9 km
Marcaj: banda rosie, partial scurtatura nemarcata spre Rudarita
Surse apa: pe ultima vale
Alt min: 1100 mdm, La Cant. Rudarita
Alt max: 2030 mdm, la plecare
Elevatie: +20 m / -1000 m
Observatii: accesibil tot timpul anului, zmeurisuri pe cinste
Serban, ghid, alergator montan pe acest traseu in mai multe randuri, cunostea traseul bine. El a considerat ca suntem destul de expusi, neexistand alte puncte mai proeminente in jur decat corturile noastre si cum era intuneric nici nu puteam aprecia cat de strasnica avea de gand ploaia sa fie. Alta decizie unde eu nu as fi procedat asa si ma bucur din nou ca am fost cu Serban.
Ora 3:30 (aprox. ca am uitat sa pornesc aplicatia de la start, mi-am amintit dupa cateva zeci de minute de ea).
Am strans repede cortul asa la repezeala. Cu frontalele pornite, cu pelerinele pe noi si rucascii acoperiti, am purces la vale.


Ora 4:30
Traseul parcurge in coborire un gol alpin, trece peste Vf. Comisu (1883 mdm),
Ora 4:45
lasam in stanga un marcaj triunghi albastru catre Sebes, trecem prin Saua Comisu, pe la margine de padure noaptea.
Ploaia s-a oprit de mult, dupa numai 1 ora de mers, asa ca ha ha ha! 😊 😊 😊
C’ést la vie!
Ora 5:15
Suntem pe Vf. Lerescu (1690 mdm)

Este o mica poienita aici inainte sa intram profund in padure. In dreapta se vad luminile de la barajul L. Pecineagu, care a fost permanent in valea din dreapta noastra. De acolo izvoraste Dambovita. Nu au iesit pozele desi noi vedeam lacul cu ochii nostri de vulturi si urechile ciulite la orice zgomot! 😊
De acum intram in padure, nu s-a luminat inca de ziua. Scoatem des sunete, fluieraturi, ca animalele salbatice sa ne auda si sa nu ne iasa in cale. Ele de obicei isi vad de ale lor, dar cum la ora aceea nici ele nu sunt obisnuite sa intalneasca drumeti, era bine sa tiuim din cand in cand.

Ajungem la o bifurcatie. De aici traseul marcat continua pe varianta din dreapta dar coboara, urca si iar coboara, iar varianta din stanga, nemarcata, dar cunoscuta bine de Serban, ne scoate pe un drum de TAF in valea unui parau – sursa de apa – altfel spus avem numai de coborit cu dezavantajul ca ar putea sa dam de noroi, cine stie?
Ora 6:00
Oare ce faceam noi la ora 6 dupa 2,5 ore de mers prin noapte si partial prin padure, cand incepea sa se crape de ziua? Oare ce? Nu vreau sa va fac pofta, dar culegeam zmeura si mai apoi si mure, cu brobonele de apa pe ele de la ploaia de peste noapte. Asa mic dejun eco, da! 😊 E drept ca si ursul s-ar putea bucura de el, dar cum scriam, daca noi il respectam, atunci si el ne respecta!


Dimineata isi face loc. Piscuri se inalta din marea alba de ceata.

Drumul nu a fost chiar asa de noroios.

Doamne cat se ciopartesc padurile pe aici? ☹
Drumul de TAF ne-a condus catre un parau, care continea ceva fier, dupa culoare,

paraul se varsa mai apoi intr-altul mai mare, drumul s-a latit, devenind un forestier obisnuit “batatorit”.

Din dreapta a venit si poteca marcata cu care ne-am reintalnit, semn bun, si uite-asa am ajuns la Cantonul Rudarita (1100 mdm), punctul terminus al turei,

unde, multumita lui Serban ne-a asteptat cineva pentru ultimii 9 km cat mai erau de strabatut pe V. Barsa Grosetului pana la Cab. Plaiul Foii, cunoscuta multora si unde se poate ajunge pe asfalt. Cu 3 km inainte de Plaiul Foii este un izvor, util celor care pornesc in sens invers.
Finis victorios
Aici se incheie o “”expeditie”” pe cinste de 3,5 zile si o noapte! 😊 Parcurgerea crestei Fagarasului, full ridge, a fost una din tintele mele personale in anul 2021, si ma bucur ca am bifat-o cu brio. Multumesc Serban! A fost foarte faina drumetia asta solicitanta cu oameni minunati, de munte, precum Otilia si Serban.
Numai de bine! 😊
Trasee frumoase, vreme buna, fructi proaspete de padure tuturor! 😊
August 2021