Fagaras – full ridge – 4/5

Portita si Ref. Vistei (2310) – Fereastra Mica a Sambetei (2196) – Fereastra Mare a Sambetei (2188) – Curmatura Zarnei (1930) – Curmatura Bratilei (2122) – zona Lutele – Comisu (2100)

Continua de aici

ziua 1/5 – Lazaret – Curm. Tatarului

ziua 2/5 – Curm. Tatarului – L. Caltun

ziua 3/5 – L. Caltun – Ref. Vistei

Am dormit bine in Ref. Vistea daca nu luam in seama niste sforaituri 😊.

Caseta tehnica

Dificultate: mediu

Durata / distanta: 10 – 11 ore / 26,5 km

Marcaj: banda rosie

Surse apa: in caldarea Galbenele, Curm. Zarnei, dupa Berivoi (pt 2, 5, 7 pe harta)

Alt min: 1930 mdm, in Curmatura Zarnei

Alt max: 2420 mdm, La Fundul Bandei

Elevatie: +1260 m / -1500 m

Observatii: traseu de anduranta

17 August 2021

A prins bine noaptea sub acoperis caci afara a batut vantul mai sustinut decat in celelalte nopti. Intrucat la Vistea nu aveam apa, decat o rezerva minimala, si nu avea sens sa coborim la Iezerul Triunghiular ca apoi sa urcam la loc in creasta, am hotarit sa pornim nemancati pana la prima sursa de apa care ar fi trebuit sa se iveasca in circa 1 ora.

Iezerul Triunghiular

De langa Ref. Vistea, ne luam “La revedere” de la Vf. Moldoveanu (2544 mdm, stanga in poza) si Vf. Vistea Mare (2527 mdm).

Vf. Moldoveanu (2544 m, stanga) si Vf. Vistea Mare (2527 m, dreapta)

Ora 8:35

La drum!

Lasam in stanga traseul care coboara mult si bine pe V. Vistei, marcaj triunghi rosu si in dreapta pe cel care coboara la Iezerul Triunghiular, in V. Rea si stana lui Burnei, marcaj tot triunghi rosu.

Incepem ziua cu un urcus pe care il studiasem din priviri din seara precedenta. Nu parea ceva de speriat. Se urca de-a coasta pe la S / SE de Vf. Hartopul Ursului (2461 mdm), iar in Feresatra Ursului (2358 mdm) apar catre dreapta sperantele noastre albastre din Caldarea Mare a Galasescului. Undeva mai in stanga caldarii sunt L. Galbenelelor, pe unde pasteau niste oi, dar prima sursa de apa este inaintea acestora, mai jos de poteca cu vreo 50 m diferenta de nivel, inainte de o curba a acesteia la stanga. Izvor limpede si linistit care parca nici nu susura. Clar! Aici vom lua micul dejun.

Ora 9:00

Coborim la izvor. Izvorul Galbenele. Ne racorim, spalam, mancam, umplem cu taraita bidoanele si suntem din nou gata de drum.

La izvor

Ora 9:30

Revenim in poteca de creasta care trece pe la SE de Vf. Galbenele (2456 mdm) si

Ora 10:50

prin Saua Vistisoarei, de unde admiram in fata noastra Vf. Galasescu Mare (2470 mdm) si in caldarea nordica L. Vistisoara.

Poteca formeaza un V in dreapta Vf. Galasescu Mare, oferindu-ne perspectiva asupra lui de la V, apoi de la S si mai apoi de la E. Noi coborim prin Fereastra Racorelelor (2297 mdm). Catre nord aruncam privirea in Caldarea Racorelelor de Sus, iar catre sud in cea a Galasescului. Peretele Racorelelor ramane pe mana stanga, noi inaitam la vale spre inconfundabila Fereastra Mica a Sambetei (2196 mdm), unde se gaseste si un refugiu.

Fereastra Mica a Sambeti si refugiul din sa

Ora 12:00

Ne gaseste in Fereastra Mica. Refugiul este deteriorat, din pacate. Apa se gaseste catre S la vreo 5 minute de mers.

De la Fereastra Mica la cea mare e doar un hop, care se numeste Vf. Slanina (2268 mdm).

Ora 12:25

Fereastra Mare a Sambetei (2188 mdm) cu izvor la 100 m in coborire, in dreapta ofera o priveliste superba spre V. Sambetei, pana departe la Manastirea Sambata, pe marcajul triunghi rosu.

Conform indicatorului din sa am mai avea 3 ore pana in Curmatura Zarnei, care nu e nici pe departe punctul terminus la turei de azi.

Din Feresatra Mare urcam din nou chiar daca evitam pe departe Coltul Balaceni (2285 mdm), situat mai in nord si care vegheaza Caldarea Mare a Sambetei. Inainte de Vf. Cheia Bandei (2383 mdm) se desprinde catre N inca o poteca punct albastru care coboara in Tara Fagarasului in localitatea Lisa. Nu urcam pana pe varf, care ramane in nord, la fel si in cazul Vf.lLui Mogos (2398 mdm) si in cele din urma coborim putin in Curm. Mogosului (2344 mdm).

Ora 13:23

Aici trebuie sa pastram marcajul de creasta banda rosie, dar sa schimbam usor directia catre dreapta, caci inainte se urca pe Vf. Urlea (2474 mdm), un varf proeminent cu perspective largi, dar pe care nu il avem in plan pentru acum. Drept inainte un indicator si o poteca marcata triunghi albastru urca pe Vf. Urlea si coboara apoi la cab. Urlea

Vf. Urlea

Ora 14:00

Suntem in Portita Lacului. De aici se vede superb L. Urlea. Punctul albastru coboara abrupt langa lac unde se poate campa foarte fain.

L. Urlea

De aici drumul de creasta abordeaza 2 variante paralele una prin Vf. Iezerului (2429 mdm), alta pe la vest de acesta, putin sub varf. Catre S vedem Vf. La Fundul Bandei (2454 mdm) si in continuarea lui alti doi 2500-ari: Vf. Dara (2500 mdm) (abatere 30 min din creasta) si Vf. Hartopul Darei (2506 mdm). Aici este cota maxima a zilei de astazi.

Dupa ce depasim intersectia cu muchia Darei (nemarcata), care ramane in spatele nostru si in dreapta, in stanga vedem din diferite unghiuri L. Urlea, iar in dreapta in Caldarile Hartoapele o sumedenie de lacuri glaciare: L. Mioarelor, L. Scoica, L. Geamana de Sus, L. Geamana de Jos, altele.

Traseul e tot mai usor, poteca traverseaza pasuni intinse pe Sleaul Leaotei,

trece pe la S de Vf. Leaota (2312 mdm, nicio legatura cu Masivul Leaota care se imbina cu Masivul Bucegi).

In dreapta, adica la sud de poteca, vedem L. Zarna

L. Zarna

si apoi coborim printr-un mic afinis pana in cea mai adanca sa din partea estica a crestei Fagarasului, Curmatura Zarnei (1923 mdm), unde sunt niste mici lacuri si un refugiu. Izvor se gaseste catre dreapta langa stana, 50 metri.

Din sa marcajul punct rosu conduce la vale spre fosta cab. Urlea, noi insa tot cu creasta 😊, care insa seamana atat de putin cu creasta masiva din zilele trecute. Acum parca suntem pe un bulevard inerbat, la plimbare. Pentru unii cam pe aici se termina traseul de creasta, nemaidorind sa parcurga si culmile estice mai domoale.

Ora 15:09

Minipauza de o gustare pe baza de alune, stafide, cereale.

Parca vine-un semn de ploicica, a se traduce un nor deasupra noastra. 😊. Nu stam prea mult.

Daca am coborit atat de mult, evident ca … avem de urcat, dragilor 😊! Nu este insa un efort deosebit, urcam, picioarele merg parca singure. Pe creasta inainte de varf este un izvor bun. Noi trecem la S de Vf. Zarnei (2220 mdm), pe la S de Vf. la Fundu Langii (2248 mdm), prin Saua Radului, pe la N de Vf. Ludisoru (2302 mdm) si ajungem in Curm. Bratilei.

Pe aceasta bucata de drum ne-a picurat putin vreo 10 minute, suficient cat sa ne echipam si … sa ne dezechipam 😊

Ref. Curmatura Bratilei

Ora 17:40

Suntem la intersectia de drumuri din Curmatura Bratilei, langa Ref. Curmatura Bratilei (2122 mdm)¸ nu grozav, dar utilizabil la nevoie. Aceasta intersectie este una importanta, caci din dreapta noastra vine traseul de legatura cu Masivul Iezer – Papusa prin Vf. Rosu, Curm. Oticu si Curm. Mezei, un traseu pe care as vrea sa il parcurg si eu candva. In partea opusa, poteca coboara in satul Dejani. Marcaj triunghi rosu, ambele. Sursa de apa este la 5 minute in vale, pe triunghi rosu, la izv. Radului). Este un loc bun de campare, inierbat si drept.

Curm. Bratilei

Nici aici nu stam prea mult. Urcam pe langa Vf. Bratila (2274 mdm) si prin Curm. Vladului, pe la S de Pietrele Popii (2229 mdm). Intalnim si un indicator catre noul ref. Berevoiescu (2262 mdm).

Ora 19:00

In poteca gasim un izvor cu debit foarte bun, unde facem, pauza de masa. Este ultima sursa de apa pana la Izv. Comisu.

Izvor bun dupa Berevoescu chiar in poteca

De aici ne-am propus sa mai continuam pana se insereaza. Mergem de placere, pentru ca in fata ochilor, pe fundal, avem peretele / creasta Pietrei Craiului. Depasim Vf. Berevoescu Mare (2300 mdm), ultimul care mai atinge aceasta cota pana la final.

Ora 20:00

Trecem si de Curmatura Lutele (la S ochiuri de apa in Caldarea Lutele) si pe la S de Vf. Lutele (2176 mdm).

Caldarea Lutele

Ne vom opri pe o coama inierbata, prietenoasa am considerat, unde in dreapta mult mai jos de poteca am vazut 2 stane si apa. Ininate de Ref. Lerescu cu aprox. 1 km.

Seara vine catre noi, intindem corturile.

Vom dormi cu gandul la abruptul Craiului din fata ochilor nostri, constienti ca este ultima noapte pe munte din aceasta escapada strong,

din Iezer Papusa, chiar si din Bucegi

Muntii Iezer

Ora 20:45

Noapte buna, Crai! Suntem la cota 2100, maine nici nu vreau sa ma gandesc ce jos vom ajunge!

Piatra Craiului la ceas de seara

Pe … curand!

Continua aici

ziua 5/5 – zona Lutele – Cant. Rudarita

August 2021

Leave a Comment