Fagaras – full ridge – 3/5

Lacul Caltun (2135) – Vf. Laitel (2390) – Vf. Paltinul (2399) – Vf. Iezerul Caprei (2417) – L. Capra (2230) – Fereastra Zmeilor (2180) – “La Trei Pasi de Moarte” (2170) –Vf. Mircii (2470) – L. Podul Giurgiului (2200) – Saua Podragului (2305) – Saua Orzanelei – Vf. Vistea Mare (2527) – Portita si Ref. Vistei (2310)

Continua de aici

ziua 1/5 – Lazaret – Curm. Tatarului

ziua 2/5 – Curm. Tatarului – L. Caltun

Data: 16.08.2021

Caseta tehnica

Dificultate: greu

Durata / distanta: 11 – 12 ore / 18 km

Marcaj: banda rosie

Surse apa: inainte de Paltinul, L. Capra, L. Podul Giurgiului (pt 2, 3, 5 de pe harta)

Alt min: 2050 mdm, dupa L. Capra

Alt max: 2527 mdm, in Vf. Vistea Mare

Elevatie: +1730 m / -1590 m

Observatii: interzis iarna, spectaculos cu cabluri la La Trei Pasi de Moarte, include al 3-lea varf al tarii Vistea Mare (2527 mdm)

La ora 7 pozam OZN-ul verde de deasupra lacului, alias Ref. Caltun (2150 mdm), cel nou, caci aici sunt 2 refugii langa lac. Acesta este situat pe pragul imediat superior lacului pe directia noastra de mers din aceasta zi.

Ref. Caltun (cel nou)

Intoarcem privirea si inspre directia de unde am venit aseara, spre Portita Caltunului si Negoiu, si tragem cu coada ochiului si la oglinda L. Caltun

Portita Caltunului (pragul din mijloc), Vf. Negoiu (dreapta)

Ora 8:45

Dupa epuizarea resemtita pe finalul zilei precedente, am dormit foarte bine langa L. Caltun (2135 mdm). Pe langa invatatura de minte ca mai bine car apa decat papuci 😊, am decis ca mie imi trebuie mai multa mancare peste zi ca sa fiu in forma. Asa ca am inceput cu un mic dejun consistent. Apoi am strans cortul, am inchis rucsacul si am pornit.

Ne luam la revedere de la la L. Caltun. Langa traseu, in stanga avem Tancurile Laita.

L. Caltun

Catre dreapta se ramifica traseul marcaj triunghi albastru spre Piscul Negru, pe Transfagarasan, varianta argeseana.

O halca mare de zapada ne aminteste ca ultima iarna s-a lungit destul de munte in Muntii Fagaras.

Ziua incepea cu vreme foarte buna, dar si cu un urcus pe masura, cel care te cocoata pe Vf. Laitel, unde cu o seara inainte vedeam lanternele celor care aveau sa coboare catre lac dupa lasarea intunericului.

Vf. Laitel

De pe Laitel avem o perspectiva impresionanta asupra L. Caltun, ce mic s-a facut! 😊, a Vf. Lespezi (2522 mdm) si Vf. Negoiu (2535 mdm).

Ora 9:45

Suntem pe Vf. Laitel (2390 mdm). Rezonabil pentru diferenta de nivel urcata neintrerupt.

De aici poteca va merge de-a coasta ocolind pe la S Vf. Laita (2397 mdm) si dupa ce traverseaza un balcon de stanca in Custura Paltinului se indreapta in urcus usor pe langa Turnul Paltinului, care ramane la E fata de poteca, catre Saua Doamnei si Saua Paltinului

Ora 11:08

Poza cu Turnul Paltinului.

Turnul Paltinului

Aici gasim si un izvor bun si rece de unde alimentam. Traversam, cred, zona cea mai inflorata din intreaga creasta.

Pe mana dreapta, in Caldarusa Lunga, sunt doua lacuri, cel mai maricel fiind L. Paltinul.

Ora 11:40

Din Fereastra Balei avem o imagine atat de cunoscuta cu L. si Cab. Balea (2045 mdm) situate jos in caldarea nordica, la picioarele Transfagarasanului.

Acum vine randul sa traversam soseaua alpina fara sa calcam pe ea! 😊 Ati ghicit: suntem deasupra tunelului de pe Transfagrasan si ne indreptam spre Vf. Iezerul Caprei prin Fereastra Balei.

Ora 12:00

Vf. Iezerul Caprei (2417 mdm)

Poza de varf dar si cu L. Capra si Caprita si Vf. Vaiuga

De pe varf se coboara repede in Saua Capra (2315 mdm), situata la SV de Vf. Vaiuga (2443 mdm), pe unde o poteca marcata cu cruce albastra urca mai departe catre Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2507 mdm), dar care nu e in planurile noastre de azi. Tot in sa intersectam si traseul triunghi albastru care vine de la Cab. Balea.

Ora 12:15

In dreapta noastra este unul din lacurile cele mai frumoase din Fagaras, pe malul caruia aleg multi turisti sa campeze: L. Capra (2230 mdm). Aici este alt izvor bun, iar putin mai jos si mai la S de L. Capra este L. Caprita.

Poteca noastra, marcata in continuare cu banda rosie, trece pe malul nordic al L. Capra.

L. Capra

Pe flancul estic al L. Capra se gaseste Monumentul Alpinistilor, de langa care 2 trasee coboara catre sud: cruce albastra si banda albastra, ambele coborand pe variante diferite in Transfagarasan, jud. Arges.

Monumentul Alpinistilor

Inapoi privim spre coada L. Capra si Saua Capra

L. Capra (in prim plan) si Saua Capra (in plan indepartat)

Atentie! Tupilati! 😊 Ah, sper ca nu v-am speriat prea tare! Nu, nu se trage! Este doar Acul Revolver.

La S de Acul Revolver.

Din Caldarea Capra urcam ceva pe genul de poteca de gol alpin, o dara de pamant prin iarba grasa de munte.

Pentru cine are nevoie, atentie! Izvoare in stanga pe peretele stancos inainte de Fereastra Zmeilor.

Ora 13:53

Fereasta (Poarta) Zmeilor (2180 mdm) sau Portita Arpasului. Aici exsita in apropiere si un refugiu, la 15 minute catre dreapta pe marcaj triunghi galben. Fereastra Zmeilor este o formatiune calcaroasa slefuita de ploaie si vant, cu forma de arcada.

Sectorul situat in vestul Ferestrei Zmeilor, Creasta Vartopel – Arpasel este una din preferatele alpinistilor, fiind plina de tancuri stancoase si abrupte.

Ora 14:00

Daca in dupa amiaza anterioara am izbandit in Custura Saratii, astazi avem in fata alta provocare care incepe tot cu o mica creasta aeriana, urmand ca apoi poteca sa dispara si sa lase loc unor fete de stanca foarte inclinate, destul de slefuite, pe care sunt ancorate lanturi de siguranta. Zona poarta numele “La Trei Pasi de Moarte” (2170 mdm), dar nu este atat de ingrozitoare cum sugereaza numele ei. Lanturile sunt de mare ajutor mai ales daca stanca este uda.

Acest sector mai ascutit de creasta se poate ocoli prin caldarile nordice pe la cab. Podragu, dar varianta ocoloeste si coboara mult. Noi insa am urmat creasta parcurgand “Trei pasi de moarte”. Poteca a trecut la acele stancarii pe fata nordica a crestei si va urca prin Custura Arpasului de-a coasta intr-o sa lasand considerabil la SV Vf. Arpasu Mic (2461 mdm).

Ora 14:50

Ajungem in Saua Vartopului, unde este amplasat si Monumentul Nerlinger (2287 mdm). Catre S se vede L. Buda, un alt loc bun de cort cu izvor langa lac, dar e de coborit din creasta pentru cine alege aceasta optiune.

De la monument drumul nostru tine creasta, trece prin Vf. Paru de Fier (2316 mdm), care are un par infipt in varf 😊, coboara in Saua Vartopului (2287 mdm) si urca apoi pe la S de Vf. Arpasu Mare (2468) pana pe Vf. Mircii (2470). Ultimele 2 sunt legate de o culme, primul fiind inierbat, al doilea oferind o coborare mai abrupta, fiind mai stancos.

De aici se deschide o noua perspectiva, in plan apropiat, in jos pe directia poteci, admiram L. Podul Giurgiului (ca. 2200 mdm), pe care noi l-am gasit partial acoperit de zapada in luna august! 😊 Ce fain!

Ora 16:24

Lacul are si izvoare, noi nu am putut sa ne aprovizionam la cel din amonte de lac pentru ca era acoperit de zapada, asa ca am optat pentru cel de pe latura stanga a acestuia dupa ce am ocolit lacul 😊. Ce misto a fost ca ne-am racorit putin si picioarele in apa rece a lacului! 😊

Urcam usor pe la S de Vf. Podragu (2475 mdm) pana in Saua Podragului (2301 mdm),

Ora 17:07

de unde avem vedere catre N in toata caldarea Podragului, superba (!) cu ale ei lacuri: L. Podragu, L. Podragel si altele mai mici,

Urmatoarea provocare se numeste Tarata! Este numele Peretului Tarata si a Vf. Tarata (2414 mdm), dar pe care il vom lasa in N fata de poteca.

Vf. Tarata

Ora 17:30

Atentie! Stop! Apare Moldoveanu! Respect! Poze! Doamne ce vreme buna cu vizibiltatea maxima am tot avut, parca special pentru voi sa admirati pozele si pentru mine sa punctez toate reperele!

se vad Vistea Mare – Moldoveanu

Urmeaza o coborire pentru a ajunge in Saua Podu Giurgiului. Ce sentiment de maretie avem cu trapezul Vistea – Moldoveanu in fata, apropiindu-ne de ei.

Trecem la SV de Vf. Podu Giurgiului (2358 mdm), apoi prin Saua Ucea Mare, prin Saua Corabiei, pe la S de Vf. Corabia (2407 mdm), pe la SE de Vf. Ucea Mare (2430 mdm), la S de Peretele Ucisoara, prin Saua Ucisoarei, la S de Vf. Ucisoara / Orzanelei (2399 mdm) si ajungem in sfarsit in Saua Orzanelei, ultima inaintea marelui urcus.

Si ce credeti ca am tot pozat? Corect, trapezul Vistea Mare (stanga, 2527 mdm – nambertreiul) – Moldoveanu (dreapta, 2544 mdm – namberoanul! 😊)

Urcusul pe Vistea Mare este o incercare. Mi-am propus sa il abordez incet dar fara pauze. Pot spune ca mi-a reusit, chiar daca am urcat chiar incet, dar poze mai lungi de-un clic si o rasuflare nu am facut. Nu inseamna ca nu am fost asteptat pe varf de companionii mei de tura! 😊

Urcarea pe Vf. Vistea Mare

Ora 19:35

Ura! Vf. Vistea Mare (2527 mdm), a treia inaltime a tarii si a doua a turei noastre, pentru ca desi mie mi-ar fi suras, nu aveam sa urcam si pe Moldoveanu.

Vf. Vistea Mare (2527 mdm)

De pe Vistea se vede tare fain Iezerul Triunghiular, situat pe fata sudica a crestei, in coasta Moldoveanului, pe unde urca traseul de 1 zi, parca tot mai popular, pe care se poate accede Vf. Moldoveanu, de la Stana lui Burnei, pe V. Rea pe care o admiram deasemenea in poza.

Iezerul Triunghiular si V. Rea

Poza si catre dreapta cu Vf. Moldoveanu (2544 mdm), of course! 😊, unde se ajunge pe marcaj punct rosu in circa 30 minute de pe Vistea via Spintecatura Moldoveanului pe un traseu partial aerian si cu un scurt pasaj expus.

Vf. Moldoveanu vazut de pe Vistea

Incepem cobororea de pe Vistea. Daca urcarea a fost una grea, coborirea este una … la fel! 😊 Coborim o diferenta de nivel considerabila, destul de abrupt, pana in Portita Vistei (2310 mdm), unde este situat si Refugiul Vistea. Aici in sa nu este sursa de apa, ci doar mai jos in V. Rea, pe triunghi rosu sau catre inainte pe traseul nostru … de maine, dar asta in alt episod.

Ora 20:00

… si cateva minute. Am ajuns la Ref. Vistea.

Logica lui Serban de a nu ne abate pe Moldoveanu, diferita de dorinta mea, a fost corecta. Am ajuns primii la refugiu si am optat sa dormim noaptea urmatoare sub acoperis pentru ca se itise vantul. Intr-o ora refugiul se umpluse. Daca am fi urcat si pe Moldoveanu am fi intins cortul si ne-ar fi suflat bine de tot vantul peste noapte.

Pe cobororea de pe Vistea si apoi din sa am urmarit spectacolul inserarii cu fata la Moldoveanu.

Refugiul Vistea este in stare buna, este o casuta zidita cu o masa inauntru si paturi suprapuse. Pot inopta 8 -10 persoane aici.

Ref. Vistea

O zi in care am fost pe drum 12 ore in cap, am mers bine si am ajuns unde ne-am propus. Am strabatut sectorul cel mai circulat al crestei Fagarasului si alaturi de Serbota – Custura Saratii – Negoiu – Caltun, parcurs in ziua anterioara, si cel mai spectaculos.

De maine peisajul se va schimba substantial, dar aveti rabdare sau deschideti urmatorul episod 😊.

Continua aici

ziua 4/5 – Ref. Vistei – zona Lutele

ziua 5/5 – zona Lutele – Cant. Rudarita

Numai de bine! 😊

Leave a Comment