Fagaras – full ridge – 2/5

Chica Fedelesului (1820) / Curmatura Tatarului – L. Avrig (2011) – Vf. Scara (2306) – Vf. Serbota (2327) – Custura Saratii – Vf. Negoiu (2535) – Strunga Doamnei – L. Caltun (2150)

Continua de aici

ziua 1/5 – Lazaret – Curm. Tatarului

Data: 15.08.2021

15 august dis-de-dimineata. Curmatura Tatarului (dupa Chica Fedelesului catre est).

Caseta tehnica

Dificultate: mare

Durata / distanta: 9 – 11 ore / 19 km

Marcaj: banda rosie, cu exceptia Strungii Doamnei unde avem banda galbena

Surse apa: in Saua Apa Cumpanita, inainte de urcusul pe Budislavu, L. Avrig (2, 3 si 4 pe harta)

Alt min: 1790 mdm, in Curmatura Tatarului

Alt max: 2535 mdm, in Vf. Negoiu

Elevatie: +1770 m / -1450 m

Observatii: include Custura Saratii (pt 5) cu multe portiuni expuse, cel mai dificil sector marcat din Carpati si al 2-lea varf al tarii Negoiu (pt 6), interzis iarna

Am avut sansa sa ma trezesc devreme si pe la 6 am iesit din cort sa prind rasaritul.

Buna dimineata!

Apoi am citit o dedicatie pe care mi-a scris-o in plic fiica mea, Denisa (10), si pe care m-a rugat sa o deschid cand voi fi sus in creasta. Nu am avut astampar si pana s-au pus la verticala Serban si Otilia am fost pe Vf. Chica Fedelesului in alergare usoara (1820 m) si inapoi.

Iata si o panorama spre Vf. Suru si Scara catre care ne vom pune in miscare astazi.

Vf Suru (centru) si Vf. Scara (dreapta, in ultimul plan)

Serban a prins niste cadre faine tare cu vedere catre SSV evidentiind Muntii Frunti, Cozia si Buila Vanturarita.

Muntii Frunti, Cozia si Bulia Vanturarita de la stanga la dreapta

Ora 8:45

Dupa ce am servit micul dejun ne punem in miscare. Trecem pe la S de Vf. Tataru (1890), inierbat, si ajungem repede in Saua Apa Cumpanita (1805). La sud de curmatura am vazut masini de teren care urcasera apropae pana in creasta. In sa exista izvoare de o parte si de alta a drumului de creasta si un (fost) refugiu practic distrus.

Depasim pe rand Sturii Valcului, apoi bariera imaginara a cotei de 2000, alt aer, si Vf. Moasa (2034) pe la nord, Muntele Cocoriciu, apoi trecem prin nord si de Vf. Gavanu (2150).

In prim plan Saua Apa Cumpanita

Ora 10:15

Ajungem in Saua Suru (2110) de unde catre nord coboara o poteca spre Cab. Suru, de care imi amintesc cu drag din alte vremuri.

Pe directia noastra de mers, catre est, se ridica Vf. Suru (2283), pe care poteca banda rosie il depaseste pe la sud pe o curba de nivel la cota 2150, deci fara efort.

Vf. Suru

Tot in aceasta zona, mai este o sursa de apa, vizibila din poteca, Sipotul lui Glasie. Si uite-asa mergand aproape numai pe drept ajungem in Saua Budislavu (2200). Urmeaza primul urcus cat de cat, este Budislavu (2350), dar care nici pe el nu atingem punctul de maxim. Coborim o curba de nivel si lasam tot in nordul (stanga) potecii si Vf. Vartopu Rosu (2233).

Ora 11:55

Dupa circa 3 ore de mers suntem in Portita Avrigului (2178) A trebuit sa coborim in Caldarea Avrigului pentru ca Vf. Ciortea (2420), lasat in dreapta noastra, este cel mai vestic varf major fagarasan cu lespezi si traseul clasic de creasta, marcat, nu include catararile care ar fi fost necesare pe Ciortea dinspre Portita Avrigului. Vom intalni suficiente pasaje expuse, sa nu ne plangem, de-abia intram in zona mai inalta a crestei.

Vf. Ciortea Est si Vest (centru)

Din Portita Avrigului se zareste o bijuterie, L. Avrig (2011). Coborim abrupt in caldarea care il gazduieste, loc bun de campare pentru cine isi planifica o inoptare in zona, existand si izvoare.

Superbul Lac Avrig vazut din Portita Avrigului

Ochim bine si conturul potecii care, dupa lac, urca de-a costa pe o brana inapoi in creasta.

Ora 12:00

Poteca trece pe malul stang al lacului, unde ne-au inghesuit putin niste caini care isi pazeau turma. La gura de varsare a lacului am facut un popas de gustare (30 min) sub atenta supraveghere canina.

Latosul asta se confunda cu stanca

Ora 13:00

Haideti, mai departe, pe brana, la ”deal”, catre Saua Garbovei (2140). Aici este o intersectie de drumuri: o ramificatie spre N catre Cab. Barcaciu, alta spre SV catre Vf. Ciortea (din partea asta e abordabil). Pentru noi, placajul aproape sters din sa indica 6,5 ore pana la Vf. Negoiu. Pe bune? O fi ca ieri cand am facut mai putin, dar daca totusi nu?

Ne distragem concentarea de la timpii traseelor ridicand privirile catre inaltul cerului spre a admira mai multi parapantisti curajosi.

Ora 13:20

Mergem pe drept pana in Saua Scarita (2143) de unde se formeaza alta poteca ce coboara catre nord pe cruce rosie. Urmeaza cel mai zdravan urcus din aceasta prima parte.

Ora 13:38

Poze pe Vf. Scara (2306), ultima perspectiva este catre Serbota – Negoiu.

De obicei dupa ce urci zdravan ai de unde cobori 😊, ceea ce vom face pe sub Vf. Puha (2176), situat in stanga potecii (e varianta si pe culmea matematica care trece peste varf).

Ora 14:00

Marcam prezenta in Saua Scara (2146), unde se gaseste si un refugiu cu izvor. Refugiul Scara este in stare buna si pentru cine duce prima zi pana aici este mult mai usor sa abordeze dimineata Custura Saratii, despre care vom vorbi… cat de curand.

Saua si Ref. Scara

De aici avem un view superb catre Cab. Negoiu.

Cab. Negoiu

Important! Aici trebuie facut plinul la bidoane caci pana la L. Caltun e doar piatra! Eu am ignorat, considerand ca pot fi camila pentru cateva ore si sa rezist cu numai 1 l apa la purtator! Greseala!

Let’s go! Am putea spune ca de la Vf. Scara incoace suntem in segmentul inalt al crestei Fagarasului care pe o distanta foarte lunga se va situa peste 2200 m altitudine. Cam asa arata peisajul spre Vf. Negoiu, Lespezi / Caltun.

Vedere spre Negoiu si Caltun

Urmeaza sa urcam pe la N de Vf. Mazgavu (Musceaua Scarii) (2250), dar si aici exista varianta peste varf, apoi coborim iute in Saua Serbota (2123), posibil loc de campare.

De acum avem in fata partea cea mai solicitanta a zilei a doua. Un urcus cu o diferenta de nivel de peste 200 metri ne duce intr-un superb punct de belvedere, Vf. Serbota.

Ora 15:27

Vf. Serbota (2330), poza cu steagul de pe varf.

Am ajuns pe Vf. Serbota, pe fundal Vf. Negoiu

Tura asta de full ridge Fagaras a fost pentru mine si o piatra de incercare, o tura de anduranta, da, dar nu de asta imi faceam griji. Era in joc dorinta de a-mi invinge teama de inaltime, de abrupt. Structura crestei face ca de aici, din Vf. Serbota pana pe Negoiu, sa pot depasi aceasta bariera mentala. Urmeaza Custura Saratii – cel mai dificil si expus traseu montan marcat din Romania! Ce credeti? Ma incumet pe custura mai ales ca stiu bine ca exista si un traseu ocolitor prin dreapta, prin Caldarea Berbecilor?

The show must go on! Let’s do it! Usor de spus, dar practica ne omoara! Poteca n-are multe taine, ea se ingusteaza imediat pe o brana aeriana inierbata la inceput (adica hau in stanga, hau in dreapta), cu panta descendenta. Incepe sa nu imi placa! Adica imi place, dar … Inapoi? Mai bine acum decat mai tarziu! Sau, de fapt, imi place maxim, dar mi-e frica ☹! Bine fie, tot inainte! 😊 Serban a realizat ca trebuie sa stea pe langa mine.

Custura Saratii

Imi fac putin curaj vazand totusi cati turisti parcurg acest sector expus. Multi vin din alte tari sa bifeze Custura Saratii, iar eu sa fac stanga imprejur? Adevarul ca mai mult de jumatate din turistii intalniti in creasta erau straini. Ne tot intersectam cu niste cehi sau slovaci, care ba treceau in fata, ba ramaneau dupa noi.

L-am rugat pe Serban sa (imi) faca el poze in custura, caci eu ma voi concentra la prize, nu mai am nevoie de inca un stres cu pozele.

Dupa brana aeriana, Custura Saratii intra in primul pasaj dificil, unele din cele 3 foarte dificile. De fapt cele 3 sunt amplasate la inceput, la sfarsit si la mijloc! Multi considera ca este mai dificila descatararea. Custura coboara in altitudine pana pe la jumatatea ei, apoi se angajeaza din nou in urcare. Urmeaza multe, nu le-am numarat, multe pasaje in care trebuie sa aplici cu sfintenie regula celor 3 prize fixe pe stanca (doua maini si un picior sau doua picioare si o mana). In plus, unii pasi de facut sunt mari, sau poata sa mi se para mie datorita emotiilor exagerate pe care le aveam.

Pe bune? Stiu ca e deranjanta expresia asta deja, dar cum sa cobor eu peste prima saritoare stancoasa, fie si asigurata cu lanturi. Am mers pe multe ”lanturi” la viata mea, dar chiar e naspa aici! ☹ Nu, n-are rost! Mai bine ma intorc!. Dar de ce sa ma intorc doar eu cand tot poporul, chiar toate popoarele continua inainte! Haide, Dane, nu pentru Custura ai venit aici? Iar ti-au luat slovacii fata. Bine, fie! Inainte! 😊

Daca am vazut ca am depasit prima “dubla” mare de lanturi, mi-a mai venit o portie de incredere in mine. E drept ca ma uitam cu atentie maxima sa imi aleg prizele fara sa mai uit in hau. Si cate-un pic, cate-un pas, cate-un lant, hopa – topa, am inceput sa avansez si cand am vazut de unde si pe unde am coborit, mi-am spus clar ca de-acum nu mai incape nicio indoiala, doar inainte! Nu am inceput sa defilez cum faceau multi curajosi precum caprele negre, dar ”cate-un pic, cate-un pas, cate-un lant, hopa – topa”, pe aici …

… am dovedit-o! 😊 😊 😊 Greu, cu indoieli la inceput, cu emotii apoi, chiar cu ceva curaj la un moment dat am trecut … pe aici. VICTORIE!

Custura Saratii

Foarte serios vorbind (scriind), am inceput sa avansez foarte greu. Trecuse frica, golisem bidonul de apa, mi-era sete si … picioarele mergeau tot mai greu.

Ora 18:22

Am urcat in Saua Cleopatrei (2430). De aici coboara catre stanga un traseu pe V. Negoiului catre cab. Negoiu, care a fost candva demult cea mai tare aventura montana traita de mine datorita unei furtuni care a format zeci de torenti. Dar asta este alta poveste!

Ce misto! Acul Cleopatrei si V. Negoiului

Acul Cleopatrei

Suflu, suflu! Nu mai aveam suflu. Urcusul este sustinut, iar eu faceam tot mai multe popasuri. Si nu de 5 secunde cum se mai intampla pana atunci, chiar ma simteam epuizat, incepeam sa imi pierd din nou increderea. Desi varful era in fata ochilor, nu mai puteam! Greu si rucsacul criminal de 16 kg, alta data chiar optimizez continutul lui. Pe marcajul din sa era afisata o jumatate de ora pana pe Vf. Negoiu.

Ora 19:11

Atat de greu am urcat. Nici nu an remarcat cand am trecut pe langa Vf. Negoiu Mic (2475).

Multumesc lui Serban ca mi-a dat apa din rezerva lui si m-a ajutat pe ultimii metri si cu rucsacul. Pe varf erau multi drumeti odihniti care priveau fata epuizata a lui Dan. Care Dan? Ei, lasa, ca am ajuns! Multumesc ca m-ati asteptat! 😊

Sunt pe Vf. Negoiu (2535 m), al doilea cel mai inalt din tara. Si cel mai inalt din toata tura noastra de altfel!

Vf. Negoiu

Stiati ca pana in perioada interbelica Vf. Negoiu era cunoscut drept cel mai inalt al Carpatilor?

Pe varf este o borna veche. Multi o stiu. Si un steag.

Varful Negoiu (2535 m). Mi-a mai revenit zambetul.

Si mai este pe varf si o cutie metalica in care sta adapostit un jurnal de impresii, care … fusese inlocuit tocmai in acea zi de 15 August.

De pe Vf. Negoiu este o panorama superba in toate directiile si se zareste inclusiv lacul de acumulare de la Vidraru

Am stat 20 minute pe varf, am mai rontait ceva, mi-am revenit, chiar mi-am revenit.

De pe varf poteca urmeaza mai intai creasta, usor spre dreapta, (S), ca sa ocoleasca Vf. Dintre Strungi (2476). E drept ca inainte sa il ocoleasca, se mai deschide o poteca celebra, cea prin Strunga Dracului, care este oficial inchisa si interzisa dupa ce caderi de pietre au provocat accidente. Cu 30 de ani in urma am parcurs Strunga Dracului si imi amintesc cu mare placere de hornul abrupt pe care l-am urcat sustinut de cabluri ajutatoare. Poate cel mai dificil traseu, la egalitate cu “La Lanturi” din Piatra Craiului, bineinteles dupa Custura Saratii. Parerea mea! 😊

Vf. Dintre Strungi se ocoleste in coborire prin dreapta dupa care se schimba brusc directia catre stanga, il inconjoara pentru a intra in Strunga Doamnei, alt horn frumos care se coboara catre caldare. Strict pasajul ocolitor oficial prin Strunga Doamnei este marcat cu banda galbena, apoi se revine la banda rosie.

Seara se apropie si jocul optic umbra / lumina este spectaculos.

Lespezi de piatra fac peisajul asemanator celui din Retezat.

Suntem in Portita Caltunului (Negoiului) (2200). Am coborit o groaza de pe Negoiu. Ne gasim la N de Vf. Caltun (2505), care este foarte accidentat si greu de urcat dinspre Negoiu, ba mai mult te scoate destul de mult din traseul de “full ridge”. In caldarea inferioara salasluieste un alt ochi albastru minunat, L. Caltun, unde tintim sa ramanem si noi peste noapte la cort, dar pana la care mai avem de coborit o treapta glaciara.

L. Caltun vazut din Portita Caltunului

Langa lac exista doua refugii, unul mai nou, care arata chiar destul de interseant, usor SF.

Refugiul nou este pe o treapta mai sus de lac, pe traseul de creasta ce incepe sa urce spre Laitel (Balea).

Ora 21:00

L. Caltun (2150) este un loc de campare ales de foarte multi drumeti. Mai sus de lac, in coasta Muntelui Lespezi , alt 25-sutar, este un izvor, indicatoare pe piatra cu semn valurit, dar si textuale te conduc catre izvor.

Am incheiat o zi lunga, foarte grea, un traseu de 12 ore, cu 3 ore de pauze (!). Am bifat Custura Saratii si Vf. Negoiu si sunt mandru de reusita. Si, nu v-am spus pe parcurs, dar forta mi-a dat si Denisa cu al ei mesaj pe care l-am citit dimineata in cort (azi de ziua ei de nume 😊) si mi-am spus ca daca eu am depasit incercarile zilei cu bine, va putea si Rapiduletul sa bata pe FCSB. Si avea s-o faca in aceeasi seara! Hai Rapidul!

Acum – Noapte buna! 😊

Continua aici

ziua 3/5 – L. Caltun – Ref. Vistei

ziua 4/5 – Ref. Vistei – zona Lutele

ziua 5/5 – zona Lutele – Cant. Rudarita

August 2021

Leave a Comment