Fagaras – full ridge – 1/5

Lazaret (V. Oltului) – Saua Corbului (1568) – Chica Fedelesului (1820) / Curmatura Tatarului

Data: 14.08.2021

Trei pasionati de drumetii (Serban – ghid, Otilia si cu mine) am pornit la o tura, pentru mine, ambitioasa, lunga, grea, asa cum evident este parcurgerea in intregime a crestei Fagarasului – “”full ridge””.

Caseta tehnica

Dificultate: mediu

Durata / distanta: 7,5 ore / 14 km

Marcaj: banda rosie

Surse apa: Chica Fedelesului, ptul 2 pe harta

Alt min: 360 mdm, in Lazaret

Alt max: 1810 mdm, pe Chica Fedelesului

Elevatie: +1750 m / -310 m

Observatii: intrarea uzuala in traseul de creasta este de la Turnu Rosu, acesta este insa traseul de “full ridge”

De mentionat din start ca varianta cea mai abordata de cei care parcurg creasta V – E porneste mai sus de Avrig, de la Manastirea Turnu Rosu. Asta insa in acceptiunea mea nu mai inseamna “full ridge”. Intr-adevar nu pierdeti nimic important daca porniti de la Turnu Rosu, ba chiar economisiti timp si urcati o diferenta de nivel ceva mai mica. Dar, noi am ales “full ridge”.

Extremitatea vestica a crestei Muntilor Fagaras este in Valea Oltului. Traseul de creasta este marcat cu “clasica” banda rosie, marcajul de creasta a Carpatilor Romanesti (cu unele exceptii).

Ne-am prezentat in pozitie bipeda la iesirea nordica din localitatea Lazaret (SB) pe DN 7 catre orele 3 jumatate ale dupa amiezei.

Rucsacul meu cantarea 16 kg si adaugand greutatea mea cantarul oscila intre a adauga un digit sau nu pe displayul sau. Noroc ca slabisem in ultimele luni circa 20 kg ca sa am ce pune acum in spate la loc 😊.

Telul pentru aceasta prima zi scurta de traseu era sa ajungem la golul alpin, in creasta, cat mai departe posibil si sa inoptam aproape de o sursa de apa.

Am inceput tura cu un popas 😊 si cu o gustare in picioare la marginea celebrului european de pe V. Oltului. Am mancat o salata de dovlecei, ca la munte nu se fac mofturi.

Start din Lazaret.

Se urmeaza cateva sute de metri soseaua catre nord, spre Boita, cu urechea dreapta la malul drept al Oltului si cu cea stanga in curentul facut de numeroasele tiruri care parcurg mult mai multi kilometri decat noi.

Podul peste Olt care trebuie traversat

Ora 15:54

Intalnim indicatorul de intrare in traseu pe care este trecut un timp de 6 – 7 ore pana la Chica Pietrelor. Asa mult? Eram oricum pregatiti sa urcam partial si la frontala.

Traversam podul peste raul Olt, un pod pe care ar putea trece si un turism cu un sofer mai curajos, dar nu am fi castigat mai mult de 1 km.

Detaliu al podului peste Olt

Suntem pe malul “fagarasan” al Oltului. Noi aveam de urcat o diferenta de nivel de vreo 1500 metri, in timp ce sub ochii nostri niste canoe purtau la vale, de voie, cativa pasionati de acest “mijloc de transport”.

Alternativa la traficul auto de pe Olt

1,5 km ne deplasam “flat”, tot catre N, pe langa linia de cale ferata pe care o traversam in dreptul unui mic podet peste paraul Randiboiu, situat la borna CF 357 (pe mai multe harti apare 355+100, dar poza mea e graitoare).

borna unde traversam calea ferata pentru a incepe urcusul prin padure

Ora 16:05

Intram in munte. Si intram abrupt intr-o padure deasa de fag pe Dealul Cetatii. Dupa un prim efort, panta se mai domoleste, dar ramane evident ascendenta.

prin padurea deasa de fag, traseul este bine marcat

Pozam ciuperci in timp ce sub talpile incaltarile noastre trosneste jirul pe care calcam. Imaginati-va ce animale locuiesc prin aceste locuri! 😊

Ora 16:30

Ajungem intr-o prima poiana.

prima poiana, vedere spre creasta

Dar nu pentru mult timp. Poteca revine in padure. A propos de animale, oare puteti sa-mi spuneti cine a scrijelit acest trunchi de copac?

Si animalele salbatice au mers pe marcaj

Dar cine a montat tevile astea in tulpina acestuia?

Ocolim pe la nord Claia Bulzului (1384), care este mai stancoasa pe fata ei opusa.

Dupa ce facem un S, tot pe la nord evitam si Piscul Strambanu (1510) si iesim in golul alpin.

Ora 20:00 Incepe spectacolul apusului de soare. Si va fi unul grandios asa cum meritam pentru ca am ajuns in creasta mult mai repede decat mentiona primul indicator.

De acum poteca nu avea cum sa ne mai ridice probleme, urma sa fie relativ plana, asa ca puteam inainta cat ne mai tineau fortele chiar daca se insera.

Ora 20:34

Trecem la N de Chica Pietrelor (1606)

Chica Pietrelor

Ne bucuram de apus din mers

si ajungem in Saua Corbului (1568) la intersectia cu traseul cruce rosie care vine dinspre Turnu Rosu. Am facut 4:40 ore de la indicatorul care ne ameninta cu pana la 7 ore! Alt indicator mentiona in acest loc 3 ore pana la Saua Suru, pe unde vom trece ziua urmatoare.

Soarele s-a ascuns dar se vede inca bine in lumina crepusculara

Vedere spre V. Oltului prin lumina crepusculara a serii

Ora 21:00

Vine si momentul sa aprindem frontalele asa cum satenii au aprins in vale luminile caselor lor.

Ora 21:15

Suntem la N de Chica Fedelesului (1820), unde intalnim un izvor bun chiar in poteca. Apa izvoreste din pamant. Facem plinul si hotarim sa mai avansam un pic pana sa gasim un loc ideal de campat.

Izvorul din Chica Fedelesului este chiar in poteca

Ora 21:42

Ne oprim in Curmatura Tatarului. Intindem corturile pe un teren plat, inierbat, perfect pentru campat.

Se anunta o tura de milioane. Marea incercare urmeaza ziua urmatoare: Custura Saratii!

Acum Noapte buna! 😊

Continua aici

ziua 2/5 – Curm. Tatarului – L. Caltun

ziua 3/5 – L. Caltun – Ref. Vistei

ziua 4/5 – Ref. Vistei – zona Lutele

ziua 5/5 – zona Lutele – Cant. Rudarita

August 2021

Leave a Comment