Domul din Wetzlar – Catedrala neterminata

Doua confesiuni sub acelasi acoperis

2018

Adresa

Desi ajunge sa te ghidezi dupa varful proeminent al constructiei ca sa ajungi la ea, sa numesc si adresa: Domplatz (Piata Catedralei), cod postal 35578. Este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Wetzlar. De ajutor sunt si indicatoarele care se gasesc la tot pasul, atat de dese ca nu ai cum sa te ratacesti. Valabil pentru toate obiectivele din oras si in special din Altstadt (Centrul Vechi) unde sunt majoritatea concentrate. Domplatz este o zona pietonala, dar se mai gasesc destui conducatori auto sa se strecoare e drept prudent printre trecatori. Nu ma asteptam la asta in Germania, dar cred ca este un efect al populatiilor care incep sa convietuiasca pe aceste meleaguri.

 

Putina istorie

Prima biserica a fost intemeiata in acest loc in anul 897. Inca se mai pot remarca anumite parti ale acesteia. La acea vreme se construia masiv din piatra si erau putine spatii pentru luminare naturala.

Apoi, in prima perioada de inflorire a orasului, in secolul 13, s-a ridicat in jurul primei constructii o alta mai mare, care a capatat impropriu titulatura de manastire. Tehnicile de constructie aduse de romani erau mai evoluate astfel ca s-au proiectat spatii mai deschise, implicit si mai luminoase, dar si doua turnuri mari, din care s-a executat numai unul, asa cum se vede si din imagini, perioada de decadere ce a urmat fiind cauza opririi lucrarilor de ridicare a celui de al doilea turn. In piatra de constructie se vad multe gauri care au folosit la urcarea pe verticala a materialului greu de constructie.

Turn ridicat in perioada romana

O placa amplasata langa intrare explica basorelieful ridicat deasupra acesteia. Sub figura din piatra a Mariei cu pruncul, se gaseste reprezentarea unui drac care cuprinde un evreu. In fapt aceasta inseamna ca ii calca pe evrei in picioare. Mesajul scris de pe placa este menit sa explice ca asemenea gandiri sunt de domeniul trecutului si ca astazi crezul suprem este de a respecta drepturile tuturor oamenilor. Semnat Comunitatea Evaghelica, semnat Comunitatea Catolica.

 

Interiorul

Intrarea nu se face prin fata, unde pare a fi accesul principal, ci prin lateral. Aceasta este libera pana la orele 18, apoi se incuie. Exista si tur ghidat contra cost.

Intrarea care este inchisa

Remarc mai intai orga. Interiorul are forma de cruce.

Intr-o ordine oarecare pot fi identificate scene precum Iisus pe cruce, diferiti sfinti, scene din viata Mariei Magdalena, coborirea de pe cruce.

Din vremea romana se gaseste si vasul mare de botez, care a fost plasat aici pentru ca cei care nu erau botezati sa poata fi botezati de urgenta la nevoie daca doreau sa se adaposteasca in biserica cum se proceda in vremurile de razboi.

In lateral, dar la interior, exista 2 capele cu banci sau scaune unde te poti reculege si aprinde lumanari: Stephanuskapelle si Johanneskapelle.

 

Intelegere intre confesiuni

In decursul anilor a fost o practica, intalnita in mai multe biserici si catedrale din Germania, ca reprezentantii diferitelor comunitati care traiesc in zona sa se inteleaga si sa convietuiasca sub acoperisul aceleiasi biserici. Uneori spatiile din biserica erau chiar si impartite.

Astazi “activeaza” in catedrala din Wetzlar doua confesiuni foarte puternice si bine reprezentate: cea evanghelica si cea catolica.

Biserica este prezenta activ in viata comunitatii din Wetzlar, organizand evenimente pentru populatie sau implicand populatia in organizarea acestora.

Catedrala din Wetzlar este obiectivul turistic cel mai cunoscut al orasului.

Vizitati Catedrala din Wetzlar! E tare faina!

 

Numai bine!

Leave a Comment