Curtea Domneasca Targoviste (DB)

Obiectivul simbol al Targovistei

Localizare

Ajungem si la obiectivul turistic – simbol al fostei capitale Targoviste: Curtea Domneasca in care troneaza Turnul Chindiei.

Adresa: Calea Domneasca nr. 181

Zidul Curtii Domnesti

Istoric Targoviste

Numele Targoviste vine de la cuvantul targ.

In anul 1408 Targoviste devine resedinta de scaun pentru Mihail I, fiul si urmasul lui Mircea cel Batran si apare cu acest prilej atestat documentar in 1417 – 1418. In acea perioada resedinta domneasca era alcatuita dintr-o cladire de piatra cu beci aparata de o fortificatie ridicata un secol nmai devreme. Curtea domneasca este completata in anul 1420 de Mihail I cu Biserica Doamnei.

In 1431 Targoviste ramane “singura capitala” a Tarii Romanesti. In timpul domniei lui Vlad Dracul (1437 – 1448) aici ia nastere un adevarat ansamblul rezidential prin ridicarea Casei Mari Domnesti, Zidului de Incinta, Bisericii, Santului de aparare. In a doua jumatate a secolului al XV-lea sunt ridicate Turnul Chindiei si Biserica Sf. Vineri.

Urmeaza alta dezvoltare in timpul domniei lui Petru Cercel (1583 – 1585)., cand se ridica fortificatii, un nou palat, biserica mare, primul apeduct, Gradinile Domnesti, atingand astfel suprafata maxima ocupata de 29.000 mp.

Perioada de inflorire maxima a fost in timpul domnei lui Matei Basarab (1639 – 1654). Casele domnesti sunt marite, se dubleaza zidul de incinta, se construieste baia turceasca si Azilul Casa Balasa.

Intre 1694 si 1714, in timpul lui Constantin Brancoveanu se unesc corpurile caselor domnesti, iar in exteriorul curtii se ridica foisorul, casele iazagiului si coconilor.

Dupa 1714, capitala se muta la Bucuresti, iar Curtea Domneasca se ruineaza tot mai mult. Secolele XIX – XX aduc lucrari de restaurare, iar in anul 1967 se infiinteaza ansamblul muzeal. Astazi face parte din Complexul National “Curtea Domneasca”.

Monumentele Curtii Domnesti

Intrarea se face prin Turnul portii cu corp de garda.

Inainte sa trecem prin aceasta poarta, citim in dreapta cele 25 obiective de pe harta ansamblului de vizitat, din care eu va amintesc aici doar pe cele mai imporatnte si vizitate de noi. Sub arcada mare a portii o placa aminteste domnitorii Tarii Romanesti.

Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi

Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi

Urmam traseul nostru la dreapta si ne oprim la Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi, intr-o cladire cu ceardac si pilono di lemn la etaj si acoperita cu sindrila. Aici luam act de istoria tipografiei romanesti. Daca ati cumparat bilete la intrarea principala, acestea sunt valabile, sunt verificate, dar nu mai trebuie sa platiti altceva aici la muzeul tiparului.

Cele mai vechi texte scrise de pe teritoriul nostru sunt cele gasite pe tablitele de lut ars (mileniul IV i. H.). Dacii cunosteau scrierea folosind la inceput alfabetul grec, apoi cel latin.

Istoria reala a tiparului incepe cu tipografia lui Macarie de la Manastirea Dealu unde se tiparesc primele carti de cult in limba slavona (1510). Diaconul Coresi a adus primele tiparituri romanesti, care stau la baza aparitiei limbii romane moderne (1582). Dupa o perioda destul de inactiva, Serban Cantacuzino aduce o tiparnita noua la Mitropolia din Bucuresti si se tipareste Biblia (1688). Apar tot mai multe tiparnite. Cartile sunt legate, acest mestesug devenind o arta.

Sunt expuse informatii, documente, carti vechi, o tablita din lemn, tiparnite, chipurile mai multor domnitori.

O doamna muzeograf plictisita se ascunde de clientii numerosi si vorbeste tare la telefon in interes privat sfidand vizitatorii, fapt pe care l-am reclamat direct doamnei (si nu numai). Explicatiile care insotesc exponatele sunt clare si utile si interesante.

Biserica Sfanta Vineri

Parasim muzeul tipografiei si continuam in aceeasi directie catre Biserica Sf. Vineri. Conform pisaniei de pe fatada, aceasta a fost ridicata in anul 1517. Mai este cunoscuta ca Biserica Mica Domneasca. Poarta hramul Cuv. Paraschiva. In jurul bisericii sunt visini incarcati cu fructe coapte. In lateralul acesteia, in zidul curtii domnesti, descoperim ca exista inca o poarta de intrare in complex, deschisa, fara taxa de intrare! Avem de aici vedere catre Casa Coconilor, unde astazi este gazduit un muzeu special, Muzeul National al Politiei Romane vezi impresii.

Palatul Petru Cercel

Ne indreptam apoi catre interiorul Curtii Domnesti. Trecem pe langa ruinele anexelor gospodaresti si caselor slujitorilor si pe langa Casa Dionisie Lupu. Ne apropiem tot mai mult de zidurile maiestuoase. Descoperim un gang catre o incapere subterana.

Ajungem undeva in mijlocul Curtii Domnesti si luam o pauza langa ruinele palatului Petru Cercel, monument de arhitectura din sec XVI. Acesta se desfasoara pe doua nivele cu multe incaperi plus subsolul unde este amenajat Lapidariumul, in care era deschisa o expozitie de pictura. Amprenta la sol a palatului este de 32 m x 16 m, iar beciul are 110 mp.

Biserica Mare Domneasca

Biserica Mare Domneasca

Pana acum ne-am invartit in fapt pe trei laturi ale Bisericii Mari Domnesti. O inchidem si pe a patra, anume pe cea cu intrarea in biserica. Vizitam biserica, pe care o gasim asa cum o aflam de ani buni in lucrari de renovare. Oare cand se vor termina?

Biserica Mare este ctitorie a domnitorului Petru Cercel (1583 – 1585), fiind zidita concomitent cu palatul. Poarta hramul Adormirii Maicii Domnului. Biserica este pictata, dar buna parte din aceasta trebuie refacuta. In interior se gaseste jiltul domnitorului Constantin Brancoveanu.

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei

Dupa ce ne-am plimbat pe ziduri pe pasarelele amenajate sau pe langa acestea, este timpul sa ne indreptam catre simbolul Targovistei – Turnul Chindiei. Turnul este inalt de 27 metri si se poate vizita urcand scarile in spirala ale acestuia. Se trece pe la cateva etaje intermediare unde sunt expuse cateva informatii istorice. Scarile ne conduc sus pe platforma in aer liber a turnului, pe care o parcurgem in sensul acelor de ceasornic pentru a admira de la inaltime Ansamblul Curtea Domneasca, Parcul Chindia, care incepe imediat langa zidurile Curtii Domnesti, orasul. Baza turnului are forma unui trunchi de piramida care imbraca corpul cilindric al turnului propriu-zis.

In apropiere se gasesc si ruinele din piatra ale bisericii paraclis, ridicata de Mihai I (1418 – 1420), avand o inaltime de 2 metri, lacasul fiind distrus de cutremurul din 1802 si demolat mai tarziu. Ne-am invartit si printre aceste ziduri, ultimele doua obiective sunt locuri dragi noua de cand ne-am cunoscut.

Continuam cu o pauza inainte sa parasim acest loc superb. La iesire pe dreapta este un magazin unde activeaza doua firme. Jumatate era inchis. Puteti cumpara de aici amintiri etc.

Veniti sa vizitati fosta capitala a Tarii Romanesti – Targoviste – si locurile incarcate de istorie de aici!

2019

Leave a Comment