Conacul Bratianu – Vila Florica

In vizita la o familie mare – Bratienii

Unde? Cand? Evaluari

Adresa: Aleea Statiunii 37, Stefanesti, judetul Arges, cod 117715.

Se situeaza la ca. 10 km de Pitesti. Din resedinta argeseana se urmeaza DN7 catre Bucuresti, iar in Stefanestii Noi, se vireaza la stanga pe Aleea ICHV, care se continua cu Statiunii si te conduce catre obiectiv. La un moment dat apar si indicatoare pe traseu. Din Bucuresti ca. 1,5 ore cu masina.

Muzeul este deschis intre orele 10 – 16, mai putin lunea cand este inchis.

Pe Google aceasta destinatie are nota medie 4,6 din 5 rezultata din peste 400 recenzii, eu am sa fiu ceva mai critic, pentru ca locul are un potential mai mare decat ofera acum.

Familia Bratianu si Domeniul Florica

Familia Bratianu a dat Romaniei mai multe nume de vaza care au influentat politica tarii la cel mai inalt nivel. In acest conac s-au nascut si au trait cei mai multi dintre Bratieni. Familia Bratianu a dat tarii 3 prim-ministrii, din care 2 in momente cruciale pentru tara: pe Ion Bratianu pe timpul Razboiului de Independenta si pe Ionel Bratianu pe timul Unirii din 1918, indiscutabil oameni politici de mare valoarea care au contribuit la realizarea Romaniei moderne.

Domeniul Florica cuprinde conacul, o ferma, o crama, o gara (!) si un obserbator astronomic (!).

Vila Florica

La capatul aleii asfaltate care serpuieste usor prin padurea ex-proprietatii a Bratienilor se parcheaza masina in dreptul unui mic palat cu doua etaje – Conacul Bratienilor numit si Vila Florica. Aceasta gazduieste astazi Muzeul National Bratianu. Conacul poarta si numele Vila Florica in amintirea primei fiice a lui Ion C. Bratianu, unul din cei sapte copii ai acestuia.

Casa Florica

Constructia s-a conservat foarte bine in timp. Vizitarea se face numai cu ghid insotitor, chiar si daca esti vizitator solo. Gardianul de serviciu a anuntat ghidul sa se prezinte pentru un tur al vilei. Pana la sosirea ghidului am ochit o cruce funerara. Ea marcheaza locul unde au fost inhumati Florica (1865) si Ion C. Bratianu (1891), Florica fiind fiica acestuia.

Osemintele au fost intre timp mutate in capela din apropiere asupra careia voi reveni. In padurea cu alei amenajate erau montate mai multe casute colorate pentru pasarele, dar iata ca a aparut ghidul…

Vizita incepe cu parcurgerea a doua sali inalte, cu mobilier din lemn masiv si tavan casetat tot din lemn pe care erau aplicate mici decoratiuni ceramice. Prima sala este cred cea mai mare din conac si se numeste Salonul de Primire.

Salonul de Primire

Ne indreptam spre Salonul Fumoir care prezinta mobilier oriental din secolul al XX-lea, ceramica trasilvaneana, dar si un geamantan care a apartinut lui Ion I. C. Bratianu.

Salonul Fumoir

Incep sa apara in fata ochilor mai multe biblioteci. De altfel, din spusele ghidului, aceasta vila a fost gazduit zeci de mii de volume de cartii, care au fost arse de comunisti in fata vilei, avand nevoie pentru aceasta de zile.

Trecem si prin Salonul de Ceai cu mobilier occidental din secolul al XIX-lea. Simplut si atat de diferit de ce vazusem in celelalte incaperi.

Salonul de Ceai

Salonul cu mobilier german este unul mai generos, dar tot cu mobiler simplu.

Salon mobilier ateliere germane

Salonasul turcesc este inconfundabil datorita prezebtei narghiulelelor, a scaunelor joase cu pernute si a altor obiecte.

Salonul Turcesc

Urcam la primul etaj. Piesa de rezistenta este biblioteca. Este dupa parerea mea, camera cea mai impresionanta. Pe toti peretii, pe diferite niveluri, intr-un mobilier de lemn masiv, au ”locuit” candva acele mii de carti. Tot aici mai sunt expuse busturi ale lui Ion C. Bratianu, o sculptura cap, busturi ale Regelui Carol I si ale Reginei Elisabeta, portrete regale.

Biblioteca

Scara din lemn ne invita la al doilea etaj. Aici putem iesi pe o terasa semiacoperita, cu o soba imensa, unde se serveau mese in familie si de unde este panorama catre padure si peste varfurile copacilor pana in Pitesti. Usile de acces sunt originale si au mecanism mare si greu de zavorire.

Inainte de a iesi pe terasa am traversat Biroul biblioteca. Aici este prezentata o plansa mare cu arborele genealogic al Bratienilor.

Cam aceasta este vizita la Vila Florica. Iesirea se face pe alta parte in curtea dintre vila si cladirea vecina unde locuia personalul care lucra pe mosie. Aceasta are o legatura cu vila printr-un hol suspendat la etajul 1.

La vulturi

Dupa vizitarea vilei, rolul ghidului, s-a incheiat o data cu recomandarea de a mai vizita monumental si capela din apropiere.

Am pornit pe o alee larga betonata, prin padure, pe covorul galben de frunze, in urcare usoara pe scari. In cateva minute am ajuns la Grupul Statuar ”La vulturi”. Lucrarea a fost realizata de un sculptor croat. Traditia locala spune ca vulturii in marmura simbolizeaza pe cei trei frati Bratianu, puternice personalitati, oameni politici liberali de prim rang in perioada interbelica: Ion I. C. Bratianu, Constantin (Dinu) Bratianu, Vintila Bratianu.

Grupul statuar prezinta 3 vulturi pieptosi privind catre zari diferite, acoperind tot spectrul din fata lor. Mi-a placut lucrarea.

Sa stiti ca drumul prin padure e foarte scurt si usor.

Capela

Pana la capela m-am deplasat cu masina pentru ca este undeva mai in vale si nu mai avea sens sa ma intorc apoi pe jos pana in fata vilei.

La prima ramificatie la dreapta dupa ce aleea asfaltata coboara in bucla, se urmeaza cateva sute de metri un drum accidentat pana langa o biserica. Aici vedem si limita unei proprietati monahice, locuita de maicute, un numar de telefon unde sa suni si un magazinas cu produse naturale pregatite de calugarite (sucuri, siropuri, conserve, etc).

O maicuta a venit dupa niste minute sa ne deschida biserica, a se numi Capela. O constructie cu o scara laterala, care urca in biserica principala, iar jos la parter, sub scara, este accesul catre capela si cavouri.

Capela

Capela Bratienilor poarta hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si a fost ridicata in anul 1898. Aici sunt inmormantati majoritatea membrilor familiei Bratianu.

Jos, in capela, drept in fata sunt doua cavouri mari din marmura neagra ale lui Ion C. si ale lui Ion I. C. Bratianu. Intr-o incapere laterala situate in dreapta intrarii sunt locurile altor membrii ai familiei.

Nu pot sa nu remarc cheia pentru accesul in capela, pe care maicuta ne-a permis sa o filmam si chiar sa descuiem usa. O cheie veche, metalica, mare, am postat-o si in poze. La etaj este biserica.

Despre acest obiectiv

Ghidajul mi s-a parut neconvingator, cel putin acela pe care l-am primit eu. Trebuie putin har, putina pasiune in aceasta meserie, trebuie sa transpire impresia ca esti bine informat, nu numai cu placa standard pe care o reciti.

Consider, asta si datorita comparatiei cu o alta mare mosie celebra invecinata, cea a Golestilor, ca se poate face mult mai mult aici. Poate ca muzeul este inca la inceput, dar eu simt ca este mai mult decat atat si ca se poate mai mult, se poate evidentia mai bine impactul familiei Bratianu in construirea Romaniei moderne.

Vizitati si Complexul Muzeal al Golestilor, care este tot in Stefanesti, “peste drum”, de partea cealalta a soselei principale.

Numai de bine! 🙂

2020

Leave a Comment