Complexul Muzeal Maldaresti

Culele Duca si Greceanu de la Maldaresti

Unde se gasesc?

Pe DJ 676H, care se formeaza din DN 65C, in localitatea valceana Maldaresti, drum ce leaga orasul Horezu de Craiova.
Se poate vizita intre orele 10 si 18, mai putin lunea.
Am parcat gratuit in dreptul portii de intrare in complex.

Vizita si impresiile noastre

Am trecut prin poarta mare si inalta si am intrat intr-o curte imensa unde am vazut o ghida cu un alt grup de turisti. Ne-a spus sa asteptam un pic si ne va prelua. Sistemul era de a prelua din mers vizitatorii cand trecea prin anumite puncte ale traseului circuit pe care il urma pe la cele 3 obiective: Cula Duca, Casa Memoriala Duca si Cula Greceanu. Pana una alta ne-am bagat in seama si cu niste caine latosi dornici de alint.

Curtea era ingrijita si strajita de ziduri groase precum cele de aparare de la cetati. In stanga curtii era una din cule, o cladire alba, patratoasa, cu 2 etaje, Cula Duca. In dreapta alta constructie mai mica, Casa Memoriala Duca. Accesul prin curte catre obiective se facea pe alei amenajate cu dale de piatra. Chiar, frumos, curat si colorat cu mult verde peisajul.

In curte, in scop decorativ am intalnit si trovanti sferici, niste guguloaie de piatra vie, ca niste ghiulele, despre care am sa va povestesc in alta relatare de la Muzeul Trovantilor.

Am intrat in constructia mai mica, unde este Casa Memoriala i. Gh. Duca. Camerele sunt foarte racoroase, zugravite simplu, alb, si incarcate cu obiecte de inventar specific culelor oltenesti, inclusive tablouri. De regula intre 2 incaperi, in perete si jumate de o parte, jumate de alta, sunt sobe de teracota, cahlele fiind ornate. Ghida ne prezinta mai multe incaperi si saloane. Expozitia prezinta un salon, biroul de lucru si dormitorul, toate cu mobile originala. I. Gh. Duca a fost magistrat, iar pe linie politica un liber marcant, ajungand si ministru.

Iesim apoi pe poarta principala, trecem pe langa parcare si urmam putin drumul catre stanga fara a ajunge insa la superba biserica veche care se vede in dreptul primei curbe.

Pe dreapta se gaseste Cula Greceanu. Cula Greceanu a fost ridicata in secolul al XVI-lea. Atunci Nan Paharnicul construieste un turn de aparare, iar nepotul sau, Tudor Maldar, continua lucrarea in secolul al XVIII-lea rezultand cee ace putem gasi astazi aici.

Si aceasta cula are 2 etaje si se afla intr-o curte foarte intinsa. Se vede ca intretinerea exterioara a zidurilor lasa de dorit si este pacat. Ceva sperante de fonduri am inteles ca ar fi.

Intr-o camera am vazut pictati membri ai familiei Greceanu. Pe o scara abrupta, dar solida, se poate urca la nivelul superior trecand printr-un fel de ochi din tavanul parterului.

Exista si o cale mai simpla si normala de a urca, o scara obisnuita si lata. La etaj se ajunge intr-un spatiu deschis cu ghivece de flori si privelisti largi catre dealuri impadurite. Sunt prezentate si tinute speciale purtate demult. Nu puteau lipsi lada mare de zestre si covoarele vechi oltenesti sau ceramica specifica zonei Horezu.

In curte am facut un mic popas pe bancute joase din lemn si ne-am leganat intr-un balansoar vechi. Am zarit si o bucatarie de vara unde ne-ar fi suras sa  mancam daca ar fi fost oferita o asemenea optiune.

Cula Duca dateaza din sec. XIX, anul 1827 fiind marcat pe zidaria exterioara de urmasii Maldarestilor. In 1910 aceasta cula este cumparata de politicianul I. Gh. Duca, cel care construieste si casa alaturata, care astazi este casa memoriala.

Concluzii

Pe Google obiectul are nota 4,7 din 5 obtinuta din 99 pareri. Si noua ne-a placut vizita, ghidajul si ne-am dori sa nu se degradeze aceste cule asa cum s-a intamplat cu multe altele din zona Olteniei. O vizita de 1 ora la Maldaresti este binevenita si o puteti cupla cu vizitarea magazinelor cu produse ale olarilor insirate pe drumul principal din Horezu si / sau cu o vizita la Muzeul Trovantilor. Sau de ce nu la Manastirea dintr-un lemn.

Iunie 2021

Leave a Comment