Cinque Torri

Una din minunile Dolomitilor

Cum se ajunge la Cinque Torri?

Cinque Torri (”Cele 5 turnuri”) se afla in Muntii Dolomiti, regiunea Cortina d’Ampezzo, la 15 km de celebra statiune montana pe SR48. Noi am venit dinspre Passo di Falzareggo. Am parcat dupa numai 4 km la baza de plecare a telescaunului de unde am urcat cu acesta la Rifuggio Scoiatolli.

telescaunul spre Cinque Torri

Exista si un drum forestier care urca in creasta, dar nu cunosc starea lui.Ce am vizitat, pe unde am drumetit?

Caseta tehnica

Dificultate: mediu

Durata / distanta: 1 ora / 2 km

Marcaj: nemarcat, intre ptele 4 si 6, am luat-o pe de-a dreptul printre turnuri

Surse apa: la refugiu

Alt min: 2150 mdm, la sosire

Alt max: 2250 mdm

Elevatie: +170 m / -170 m

Observatii: traseu in bucla, partial “inventat” de noi

12:30 Primul contact vizual mai apropiat cu celebrele stanci de la Cinque Torri a fost acesta de la coborirea din telescaun, de langa refugiu.

Cinque Torri vazute de la Rifugio Scoiattoli

Se zareste destul de clar poteca pe care o urmeaza majoritatea turistilor care vin aici prima data. Ea se situeaza in stanga statiei de telecabina, privind cu fata catre creasta pe care am urcat. Este vorba de un traseu circuit de dificultate medie. Durata pentru mers lejer este de 1- 1,5 ore.

Iata primul turn dupa ce ne-am apropiat de el.

Dolomitii sunt o cetate de stanca cu turnuri si turnulete impresionante.

Si totusi la poalele colosilor din piatra, flori de munte superbe ne incanta privirea, intre care gentiana cu al ei albastru puternic inconfundabil sau rhododendronul (bujorul de munte), care coloreaza in iunie culmi intregi in culoarea roz / rosu.

Cinque Torri este si paradisul alpinistilor dornici sa cucereasca varfurile turnurilor de piatra urcand vertical in corzi si asigurandu-se cu carabiniere prinse in pitoanele batute in stanca.

Unele blocuri din granit sunt mai inalte decat omul.

Privelistea este cuceritoare. Turnurile sunt “grande”.

13:15       Traseul nostru nu ridica in prima sa jumatate niciun obstacol, cand deodata nu mai este clar pe unde continua. De fapt acesta nu urmeaza fagasul ce pare mai lat, ci coteste brusc stanga intrand abrupt printre 2 uriasi de stanca. Sincer, am crezut ca pe acolo au acces alpinisti spre traseele lor de specialitate. In cele din urma am decis si noi, muritorii de rand, ca tot pe acolo trebuia sa indraznim, desi ulterior am vazut pe harat corcuitul ocolitor pe dupa stanci. Portiunea abrupta mai era cum mai era, dar unde pui ca intram pe o gramada de zapada neplana, printre cei doi pereti, ca printr-un canion. Dificultatea consta in mentinerea echilibrului in special pe partea descendenta a limbii de zapada.

printre turnuri, prin zapada

Dupa ce scapam cu emotii dar cu bine de portiunea ”alunecoasa”, se traverseaza pe o curba de nivel pe un drum amenajat si intarit cu multa piatra

Suntem deja pe partea celalata a Cinque Torri, unde creasta abrupta iti atrge privirea si invita aparatul foto la mai multe click-uri.

Trecem printr-o zona de jnepenis pitic si cum rosu ne apare in fata ochilor tot mai mult nu ne mai grabim, caci e timp de un popas intre bujori de munte. Mai incolo sensibile flori de nu-ma-uita cer promisiunea numelui lor. Nu, nu voi uita Cinque Torri. Un loc superb! 😊

Nu ma uita!

14:00 Tura se apropie de sfarsit. Cetatea naturala de granit de la Cinque Torri ramane acolo, in Dolomiti, si asteapta alti si alti turisti.

Cinque Torri

Alte trasee se pot face catre Rifuggio 5 Torri sau Rifuggio Averau.

La Rifuggio Scoiatolli langa capatul telescaunului se poate manca sau consuma o cafea pe terasa. Noi am gasit zona destul de populata, gasind la limita o masa libera, desi terasa era una generoasa.

Evaluare Google

Cinque Torri 4,8 / 5 din peste 400 recenzii

Rifuggio Scoiatolli 4.5 / 5 din peste 2000 recenzii

Am mai vizitat

Lago di Misurina

Tre Cime di Lavaredo

Falzarego si Lagazuoi

Lago di Braies

Lago di Santa Caterina

Iunie 2021

Leave a Comment