Cetatea Medievala Enisala

De veghe la comertul pe Dunare si mare

Unde se gaseste?

Cetatea Enisala este situata in judetul Tulcea, pe malul vestic al Lacului Razelm (Razim). Sunt doua cai de acces catre cetate. Dinspre Constanta iti trebuie 1,5 ore cu masina sa parcurgi cei circa 100 km via DN22 / E87 pana in Babadag, apoi DJ 223A pana in Enisala si apoi DJ 222 putin catre Jurilovca pana la indicatorul de cetate. Dinspre Tulcea ajungi in 45 minute daca vii pe drumul cel mai direct si anume DJ222. Drumul de la Babadag la Enisala si continuarea acestuia se mai numeste Drumul Cetatilor Nord Dobrogene. Cetatea Enisala se vede de la distanta cum vii dinspre Babadag spre localitatea Enisala, cocotata in varf de deal.

Drumul pana la cetate este asfaltat si in apropierea acesteia este o parcare cu toalete. De la parcare se depaseste pe jos o bariera, iar drumul asfaltat te conduce catre casa de bilete. La data vizitei noastre – aprilie 2021 – accesul costa 8 lei pentru adulti si 4 lei pentru biletele cu tarif redus. Deschis intre orele 9 – 20.

De la casa de bilete este amenajata o scara metalica care urca la intrarea in cetate.

Istoric

Cetatea Enisala sau Fortareata Medievala Yeni-Sale a fost ridicata in secolul al XIV-lea. Rolul ei era unul strategic si viza monitorizarea circulatiei pe uscat si pe apa, atat pe Dunare cat si pe Marea Neagra la varsarea fluviului in mare. Se presupune ca interes pentru ridicarea cetatilor nord-dobrogene au avut negustorii genovezi, care aveau monopolul navigatiei in Marea Neagra.

In secolul al XV-lea cetatea a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti fiind aparata de o garnizoana otomana, perioada in care turcii au inaintat dincolo de Gurile Dunarii.

Dupa aceasta perioada cetatea a fost abandonata, nemairegasindu-si rolul pentru care a fost construita.

S-a pastrat destul de bine, pe alocuri zidurile acesteia ating 10 metri inaltime.

Perspectiva

O ruina spectaculoasa dimprejurul careia poti admira Lacul Razelm catre Gura Portitei unde comunica cu Marea Neagra,

canalele si lacurile mai mici in directia Bratului Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii sau pur si simplu Podisul Dobrogei.

Cetatea este amplasata in varful Dealului Cetatii, un deal cu structura calcaroasa. Evident ca elemente constructive ale cetatii sunt si ele realizate din calcar. Cel mai bine s-a pastrat bastionul portii principale cu arcada dubla, intanlnita in arhitectura medievala orientala.

Langa cetate este deschis si un muzeu care prezinta istoria locului precum si descoperiri arheologice.

Evident ca la intoarcere nu m-am abtinut sa merg pe culmea stancoasa a dealului, spre marea mea satisfactie impreuna cu fiica mea, Denisa (10).

Evaluare

Nota 4,5 din 5 pe Google din peste 3000 recenzii

Aprilie 2021

Leave a Comment