Cetatea Deva

Sa urcam la Cetatea Devei!

Spre cetate

Cetatea Devei se vede de la distanta cum domina dealul ce se ridica langa orasul Deva, numit Dealul Cetatii.

In oras sunt indicatoare care te ghideaza spre cetate.

Accesul la cetate se poate face cu telecabina care porneste de langa stadion, unde sunt amplasate si busturile sculptate ale gimnastelor noastre de aur.

O alta varianta este urcusul pe jos, prin padure. Varinta recomandata de mine! 🙂

Poteca principala pleaca de langa Parcul Cetate. In micutul parc amintit nu este permis accesul cu animale, dar nici cu biciclete, o ciudatenie pe care nu o inteleg. Se poate lasa masina in parcarea de langa parc sau in parcarea de la telecabina.

Am pornit la pas. La inceput drumul urmeaza in urcus o scara betonata prin padure, apoi aceasta se continua cu o poteca. In fapt sunt mai multe poteci care urca la cetate. Daca doriti sa ajungeti la poarta cetatii – Poarta I – si nu la zidul cetatii, este recomandat sa urmati poteca principala, nu diferite variante secundare, care se desprind din aceasta. Poteca principala este si cea mai usor accesibila. Daca doriti ceva mai multa adrenalina si doriti sa va croiti drumul prin hatisuri pe buze de rapa si sa va descurcati cum depasiti zidul reconstituit al cetatii inalt de 3 pana la 10 metri cand in fine veti ajunge sus, atunci urcati la inspiratie. Poteca principala trece la un moment dat printr-un tunel artificial. Pe traseu am intalnit multi saci de gunoi amplasati dintr-o actiune de ecologizare, ceea ce m-a bucurat pentru ca era curat fata de ce am gasit la penultima vizita la fata locului.

In cateva randuri ne-am regasit sub linia telecabinei, admirand-o cum urca si coboara lin de la poale pana la cetate. Urcusul prin padure dureaza circa 30 -45 minute si este unul usor. Poteca nu este marcata. De fapt exista niste marcaje, dar care sunt vopsite pe copaci doar pentru cei care coboara!

In perioadele umede, veti intalni mult noroi in padure. Noi ne-am bucurat de decizia de a urca pe jos pana la cetate. Coborirea am facut-o tot pe jos. Accesul in cetate este gratuit si se poate face intre orele 9 – 21.

In cetate

In cetate caile de acces sunt pavate cu piatra neregulata dupa lucrarile de restaurare (partial neincheiate) sau sunt asigurate prin culoare / pasarele din lemn sau scari betonate. Privind zidurile, cetatea este construita pe 3 nivele. La primul nivel se deschide un spatiu largit amenajat, unde sunt amplasate mai multe banci si de unde se poate admira panorama asupra orasului si a imprejurimilor. Peisajul poate fi admirat din loc in loc si prin ferestrele zidului de cetate. In varful cetatii flutura steagul tricolor.

Din loc in loc sunt montate reflectoare pe instalatia de iluminare construita la restaurare.

Pe zidurile cetatii sunt amplasate si cateva panouri de avertizare cu mesajul “Atentie vipere!”. Viperele isi arata prezenta in zonele pietroase descoperite in special in zilele insorite. Acum in octombrie cand am vizitat noi zona, nu exista acest pericol.

Cateva date despre cetate

Cetatea Deva a fost ridictata la mijlocul secolul al XIII-lea pe dealul de langa orasul Deva, care astazi poarta numele Dealul Cetatii. Face parte din cetatile medievale transilvane, fiind considerata monument istoric si de arhitectura laica. Cetatea a avut rol strategic de observare a Vaii Muresului in zona.

Un istoric al cetatii pueti citi aici ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva.

Pentru parcurgerea altor obiective din Deva, parcurgeti linkul urmator.

Numai bine!

Leave a Comment