Un ocol la ruinele Cetatii Cerven
iulie 2022
Localizare
Ruinele Cetatii Cerven se gasesc in comuna Ianovo, satul Cerven (Cherven), regiunea Ruse, Bulgaria. De la Ruse se urmeaza europeanul E85 (alias DN5-ul bulgaresc) si apoi DJ 501. Distanta 37 km, timp auto estimat 40 minute. Atat la soseaua mare cat si in localitate exista indicatoare. Oricum cand te apropii de localitate, se vad ruinele cetatii pe dealul opus.
Din Bucuresti sunt 111 km, care se parcurg in 2 ore.

Putina istorie
In regiune au locuit inca din antichitate triburi tracice. In sec. VI aici a existat o fortareata bizantina. In locul acesteia s-a ridicat in sec. XII – XIV un oras important al Taratului Bulgar, Cherven, centru militar, cultural si religios. In anul 1253, la Cerven s-a mutat arhiepiscopia ortodoxa bulgara. Pe aici curge raul Cherni Lom, care sapa un defileu care de la catuva kilometrii departare nu putea fi intuit. Cetatea Cerven este rezervatie arheologica.
Pe varful unuia din versantii cheilor a fiintat aceasta cetate fortificata, care includea 18 biserici, un palat feudal, doua tuneluri subterane, casele obisnuite, strazi, ateliere. Unul din turnurile cetatii (sec. XIV) s-a pastrat in stare foarte buna.
Vizitarea cetatii
Se parcheaza la baza cheilor adanci sculptate in stanca, unde ne conduce soseaua si unde este si o casa de bilete. Panouri explictive ne introduc in subiect. Aflam ca ne gasim in Parcul Natural Rusenski Lom. Acesta este organizat in sectorul de chie sapat de raul Cherni Lom.

O prima imagine schitata asupra cetatii gasim in harta urmatoare.

Urcam circa 200 scari, care ne conduc in cateva minute de la baza stancilor impresionante pana la zidul cetatii. NU va speriati de numarul lor, nu este asa de greu sa urcati la cetate.



Ajunsi la intrarea in cetate o plansa mare ne prezinta obiectivele de vizitat: zidul fortficat, poarta de vest, resedinta episcoapala, multele biserici, zidul de vest, castelul, turnul, alimentarea cu apa, atelierul, administratia, altele. Admiram insa mai intai localitate din vale.
Zidul de est este inca in stare buna.

Remarcam amplasamentul unei foste biserici, clar conturat.

Pe ziduri si ruinele din piatra misuna multe soparle. Ajungem la zidul de nord.

si la o alta biserica

Pe platou se intersecteaza mai multe drumuri vechi. Catre stanga privim spre zona rezidentiala si comerciala.

Printre frunzele copacilor ochim cu greu raul din vale, dar peisajul specific unor chei sapate in stanci milenare este evident.


Cea mai mare dintre biserici este cea cu nr. 2, partial acoperita pentru protectie.

Turnul cetatii a jucat la vremea lui un rol strategic. Castelul feudal era intins, pe 2.000 mp.

Vizitam reperele marcate ale ruinelor cetatii apoi ne intoarcem pe unde am venit. Mai exista o alta coborire alternativa, dar nu la fel amenajata.



Evaluare
Evaluarea Google a acestui obiectiv turistic indica nota medie 4,6 din 5 posibila obtinuita din aproape 1.000 de evaluari. De la mine nota 4 din 5.
Pe parcursul viziteti nu m-am intanit cu niciun alt turist, la plecarea noastra a mai aparut o masina cu oameni care venisera sa vizteze cetatea veche de la Cherven.
Numai de bine!