Castelul Urmanczy din Toplita (HR)

O ruina frumoasa, sper in redresare

In Toplita, jud. Harghita, nu departe de malul Muresului, pe str. Eroilor, la nr. 26, se poate vizita la cerere sau la noroc, cazul nostru, Castelul Urmanczy.

In cazul in care gasiti inchis puteti apela un numar de telefon afisat sau sa av adresati la Centrul Info Turistic Toplita si in locul unui lacat neprimitor veti putea beneficia chiar si de un tur ghidat.

Castelul Urmanczy din Toplita a fost lasat sa fie ridicat in anii 1903 – 1906 de Jeromos Urmanczy, un nobil armean. Surprinzator, nu-i asa? Proiectul este realizarea arhitectului italian tirolez Vigilio Giacomuzzi.

Stilul arhitectural este cel secesionist modern (Art Nouveau), si este unic in Transilvania. Este catalogat drept monument istoric.

Dupa anii 1950 castelul a avut si alte destinatii: anexe ale spitalului, muzeul etnografic, baza ansamblului “Rapsodia Calimanilor”.

Ansamblul rezidential cuprinde un parc public, herghelie, casa administratorului si casa de pompe, asa scrie in materialele informative. Noi am vazut doar un castel impozant intr-o curte neingrijita, cu iarba si multi caini, aflat in stare de ruina.

Castelul Urmanczy

In plan indepartat am remarcat Turnul de Apa.

Spatiile de la interior sunt mari. Calcam pe dusumeaua veche, dar in stare buna. Peretii sunt scorojiti si spacluiti.

Parterul castelului

Geamurile au tocarie veche de lemn care este afectata.

O scara ne conduce la etaj unde parca auzim sunteul unui pian. La etaj, spatiile nu mai sunt goale. Exista ceva mobilier, obiecte de imbracaminte, tablouri expuse insa destul de haotic si fara gust.

Ne-a placut sa ne bagam nasul in garderoba.

Am descoperit ca unele camere de la etaj erau si ele goale. Izolat, intr-un spatiu era asezat pe jos, fara picioare, un pian. De acolo provenisera suntele auzite mai devreme.

La intrare am vazut cateva materiale informative despre castel, oras si judet. Aceleasi care se gaseau si la Centrul Info Turistic. In starea pe care l-am gasit, mi-a lasat impresia ca este intr-un program de renovare si de integrare in circuitul turistic intr-un hal mai prezentabil. Am facut intuitiv o paralela cu Cazionul din Constanta care a stat intr-o stare de ruina foarte multi ani, ba l-am si vizitat o data intr-o stare asemanatoare cu cea a Castelului Urmanczy de acum. M-as bucura sa fie asa. Doamnne ajuta!

Despre alte obiective turistice din Toplita puteti citi pe acest link.

Aprilie 2022

Numai bine!

1 thought on “Castelul Urmanczy din Toplita (HR)”

Leave a Comment