Castelul Predjama (Predjamski Grad)

Unicul castel dintr-o pestera

Situare

Castelul Predjama se gaseste la 10 km de Pestera Postojna urmand drumul local 913 care vine din Postojna si trece pe langa celebra pestera.

Despre Castelul Predjama

Castelul Predjama este invelit in materialele informative care circula despre el de mister. Aceasta il face si mai cautat, si mai vizitat. In plus, este singurul castel din lume construit intr-o pestear care inca sta in picioare. Si inca cum!

Castelul Predjama este ridicat in deschiderea imensa a unei gurui de pesteri inalta de 123 metri. Originile lui se gasesc cu 800 de ani in urma in calendarul istoriei.

Vizita este organizata foarte simplu si practic. La intrare primesti o casca in care este inregistrata prezentarea ghid, care marcheaza vreo 25 – 30 de puncte, despre care auzi informatii in casca. Cand se distribuie castile trebuie sa precizezi in ce limba vrei sa asculti povestea.

Ce putem vedea in castelul ridicat pe mai multe niveluri? – o constructie putin intortocheata, dar indiscutabil inedita.
Gasim mai multe colectii de arme medieval, lanci, halebarde, scuturi, arcuri, platose, armuri.

Interesant este ca in lunile de iarna castelul este inchis intrucat in aceasta perioada multe colonii de lilieci cuibaresc aici, vara acestia se retrag in adancul pesterii.

Castelul are vreo 5 etaje. De fapt e greu de spus cate niveluri are constructia pentru ca acestea nu sunt egale pe plan orizontal, ele depend de configuratia solului pe de o parte, dar si de a tavanului pesterii pe de alta.

Legenda

Povestea castelului aminteste de un cavaler calaret curajos. Erasmus von Luegg se numea si el ar fi locuit in acest castel. El s-a opus rezistenta cuceririi castelului mai mult de 1 an. Asa cum de multe s-a intamplat a existat un tradator. Este vorba de un slujitor care ar fi aprins o lumanare in camera in care se gasea Erasmus. Astfel asediatorii l-au bombardat cu ghiulele de piatra si l-au ucis. Fiica lui Erasmus si-a inmormantat tatal in fata bisericii satului unde a plantat o slacie pe mormantul lui. Inalta salcie traieste si astazi langa biserica.

Evaluare Google

4,7 / 5 din peste 11.000 recenzii. Un alt obiectiv turistic de top alaturi de Pestera Postojna, care nu trebuie ratat, daca ati ajuns in Slovenia. 😊

Iulie 2021

Leave a Comment