Castelul de Apa din Drobeta Turnu Severin

Un muzeu inedit si o panorama minunata

septembrie 2022

Castelul de Apa din Drobeta Turnu Severin este un obiectiv turistic emblema pentru acest oras. Se gaseste pe strada Adrian nr. 113 la intersectie cu strada Crisan, in mijlocul unui sens giratoriu, care il pune si mai mult in evidenta. Este usor de vazut de departe.

Castelul de Apa se poate vizita in orice zi a saptamanii inter orele 9 si 19.

 

Castelul de Apa

Alimentarea cu apa a fost una din preocuparile importante in oras. In anul 1907 administratia comunala admitea posibilitatea alimentarii cu apa din Dunare. Lucrarile au urmat proiectul inginerului Elie Radu. Trei ani mai tarziu avut loc inaugurarea in prezenta multor oficiali. Scopul castelului era sa stocheze apa la o inaltime suficienta pentru a putea fi distribuita prin presiune hiodrostatica. Acumularea in rezervorul suspendat se facea cu o statie de pompare.

Castelul de Apa are o inaltime de 42 metri. In partea superioara sunt niste turnulete cu acoperisuri conice si ascutite.

In timpul Primului Razboi Mondial, cand lucrarile la aceasta constructie au fost intrerupte, a servit drept punct de observatie trupelor germane.

 

Vizitarea Castelului de Apa

Turnul de Apa se poate vizita. In sala circulara de la “parter” se achizitioneaza biletele de intrare. Tot aici mai este si un spatiu expozitional, dar la care vom reveni la sfarsit. In turn este organizat un muzeu interesant cu un sistem de prezentare inedit. Se viziteaza etajele 2 si 3 si balconul. Exista si lift de acces daca nu vreti sau nu puteti urca scarile stranse in spirala.

Etajul 2

Aici se prezinta o expozitie interactiva inedita despre navigatie, fauna, comunitati, instalatii mecanice.

Etajul 3

La etajul aflam intr-un fel nemaintalnit despre fosta insula Ada Kaleh, care locul ei onorific de remeber. Se prezinta ocupatiile turcilor care populau insula inundata voluntar cand s-a construit lacul de acumulare de la Portile de Fier I, populatia fiind atunci stramutata. Nu lipsesc informatii dragute despre cafea, rahat, tigari, bauturi, dulciuri produse si vandute de turci, care au avut pe insula conditii fiscale priviliegiate.

Balconul

La partea superioara, in jurul castelui este un balcon circular ingust care ofera o superba panorama de 360 de grade. In spatiul de la acel nivel (al 4-lea de fapt), sunt prezentate tot inedit informatii despre scopul si constructia turnului.

Iesim apoi pe balcon. Admiram si acoperisul colorat al castelului, turnurile acestuia si mai ales cartierele orasului, Dunarea si malul sarbesc toate de la inaltime. Superb!

Parter

M-am intors pe scari, cum si urcasem, la baza. Aici, la parter mai sunt expuse alte cateva obiecte. Muzeul arata excelent. Mi-a sfi dorit sa gasesc si o brosura informativa despre acest obiectiv fascinant, dar poate si vor retipari.

 

Impresii finale

 

 

Veti descoperi un muzeu model in Csasatelul de Apa, care merita vizitat. Mie mi-a placut foarte mult!

 

Numai de bine!

1 thought on “Castelul de Apa din Drobeta Turnu Severin”

Leave a Comment