Cascada Putnei de la Lepsa

Una din caderile de apa spectacol accesibila cu masina

Introducere

Cascada Putnei este o cadere de apa spectaculoasa, care are originalitatea ei prin peisajul pe care il sculpteaza inainte de caderea apei in mod deosebit, dar si prin caderea in sine a unui rau, Putna, de multe ori cu debit mare si a ….. plajei aflate …. dupa colt. Este declarata rezervatie naturala. Se situeaza pe teritoriul staului Lepsa, comuna Tulnici, in judetul Vrancea.

 Localizare. Acces.

Acest obiectiv turistic se afla “la sosea” as putea spune. Prin imediata apropiere trece DN 2D care leaga municipiul Focsani de Targu Secuiesc. Sunt 71 km pana in Focsani care se parcurg in ceva mai mult de 1 ora pe un drum de calitate buna spre foarte buna. Pana la Targu Secuiesc sunt 50 km, soseaua traversand in mai putin de 1 ora Muntii Vrancei pe unul din DN-urile pe care cand am fost prima data … se termina asfaltul, astazi asfaltat si foarte circulat, legatura cu judetul Covasna fiind astfel asigurata.

Coordonate GPRS; 45°55′37″N 26°36′53″E45.92694°N 26.61472°E

Ce este Cascada Putnei?

Cascada Putnei este o cascada. 😊 Dar nu una oarecare. Are onoarea de a fi fost declarata monument al naturii, si asta pe buna dreptate. Face parte din Parcul Natural Putna Vrancea.

Cursul Putnei s-a modificat in timp datorita activitatii tectonice din zona, astfel ca in aval de actuala cascada exista vechea cascada, ramasa suspendata in malul stang si care nu poate fi vizitata. Noul curs al Putnei a fost generat de prabusirea vechii cai de curgere a raului.

Experienta noastra.

Caseta tehnica

Dificultate: usor (plimbare)

Durata / distanta: 30 minute / 1 km

Marcaj: nemarcat

Surse apa: nu e cazul

Alt min: 530 mdm, la plaja

Alt max: 540 mdm, la parcare

Elevatie: +20 m / -20 m

Observatii: accesibil tot timpul anului

Cu 2 masini care au transportat 2 familii cu copiii lor am ajuns intr-o duminica de februarie a anului 2021 la locul faptei. Intr-o curba la dreapta a DN-ului pe sensul de mers VN – CV, se iese in stanga (atentie la iesirea si in special la intrarea din / in DN!) si se mai avanseaza 100 metri pe un drum neasfaltat si foarte prost, unde parcheaza majoritatea masinilor in dreptului panoului care marcheaza existenta obiectivului

si de unde incepe aleea amenajata cu scari si balustrade catre partea superioara a cascadei, in locurile cele mai spectaculoase de belvedere.

De aici se admira in special raul Putna care slefuieste o zona stancoasa spectaculoasa, care atunci cand e debitul mai mic se descopera mai mult privirii, iar cei curajosi, coboara pe stanca mare si lata si bine slefuita situate in mijlocul cursului apei. Este riscant si nu recomand caci un singur pas gresit poate deveni fatal. De data asta Putna curgea nervoasa si involburata, pot spune ca nu am vazut-o cu debit mai mare nicio alta data.

A doua parte spectaculoasa este cascada in sine, care poate fi admirata de deasupra ei. Deodata raul este constrans sa se inghesuie intre stanci, sa se stramteze de vreo 10 ori albia lui si basca sa mai si cada intr-un hau de vreo 15 metri in trepte pe o lungime de 80 de metri.

La baza cascadei s-a format un lac, unde deodata raul se linisteste si isi trage rasuflarea dupa aventura traversarii pragurilor stancoase. Cf wiki adancimea acumularii naturale masoara 12 metri.

In punctele de belvedere este amenajat si un gard de protectie, iar in punctul inferior este amplasata si o bancuta cu vedere catre lac.

Ne-am intors la masini, dar inca nu ne-am urcat in ele. Intrandul pe care … am intrat cu masinile continua inca vreo 300 de metri pe un drum pavat cu placi de beton, circulabil si cu masina, dar pe care noi l-am urmat la pas.

Astfel ne-am bucurat sa descoperim niste bureti ciudati crescuti pe tulpinile unor copaci. Drumul acesta coboara in serpentine pe langa cateva locuri de popas, unde vara demult eu am gasit multi turisti la picnic, unii si cu cortul. Drumul se termina la malul Putnei , in aval de cascada si lac, dupa ce raul face un cot de 90 de grade la stanga. Aici se gaseste … o plaja naturala. Da, cu nisip. Locul este cu atat mai fain cu cat Putna devine din nou lata si putin adanca, exista chiar si un vad prin care se poate traversa. Atentie insa caci curentul apei este destul de puternic, daca nu alegi vadul corect. In fata noastra, de pe inedita plaja, admiram, pe malul opus, un perete de vreo 50 de metri inaltime de stanca stratificata, unde un geolog ar putea tine o lectie deschisa.

Cred ca vara locul este aglomerat, cel putin asa l-am gasit eu candva demult, cu toate ca pe atunci coborirea cu masina pana la locurile de picnic era solicitanta datorita drumului pe atunci denivelat si neamenajat. Acum probabil cu atat mai aglomerat, caci accesul masinilor e mai facil.

La ceas de iarna, cum am fost noi, am fost aproape noi singuri la obiectiv in zona amenajata, iar la plaja chiar nu am intanit pe nimeni 😊 si ne-am jucat putin incercand sa desprindem bucati de gheata de pe mal pentru a la da drumul pe rau in jos.

Va recomand o plimbare la Cascada Putnei, de dorit in perioade neaglomerate ale anului! 😊

Vizita de aici poate fi cuplata cu o drumetie in Cheile Tisitei, situate 2 km in amonte, cu vizitarea frumosului sat Lepsa impanzit de pensiuni. La 6 km de la cascada se poate vizita Manastirea Lepsa, despre care sper sa pot povesti, un loc care mi-a placut mult prin curatenia si culoarea lui. Iar la 24 km se gaseste Soveja, cu al ei mausoleu, pe un drum insa cu mari obstacole pentru statutul de DN pe care nu il merita.

4,5 din 5 pe Google din peste 1.000 de recenzii pentru Cascada Putnei.

Si daca sunteti in zona si vreti sa mai vizitati, treceti pe la Focul Viu de la Andreiasu

Februarie 2021

Leave a Comment