Cascada mezotermala Toplita (HR)

Singura cascada cu apa calda

Cascada cu apa termala Toplita se gaseste pe malul stang al Muresului, pe str. Cascadei la nr. 9, care se desfasoara paralel cu calea ferata. 1,5 ore cu masina din Miercurea Ciuc sau din Targu Mures, ca. 6 ore din Bucuresti.

Arealul este rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic. Este o cascada inalta de 10 metri, dar una speciala, prin faptul ca apa paraului care se scurge de la izvoarele termale Banffy si care alimenteaza caderea de apa este apa termala. Este unica in tara noastra datorita depunerilor de travertin precipitate din apa termoninerala. Cascada ingheata foarte rar, uneori iarna cascada poate oferi imagini spectaculoase cu turturi imensi de ghiata.

Cascada mezotermala Toplita

In fata cascadei este amenajat un loc de odihna, popas si admirat caderea de apa.

Cascada poate fi studiata din mai multe unghiuri.

Langa cascada este instalta un panou care ne lamureste in multe privinte. Temperatura apei cica ar avea 27 grade Celsius si apa ar contine carbonat de calciu care isi schimba permanent aspectul datorita depunerii de travertin. combinatia cascada si apa termala nu este una comuna; mai exista una in Saturnia, Italia.

Dar ce este travertinul? Vorbim de depuneri (precipitate minerale) sedimentate pe vegetatie.

Mai aflam si de flora din proximitatea cascadei, care numara nu mai putin de 70 de specii de plante, intre care limbarita, feriga de stanca, zburatoare dezavoi, bobornicul, struta apei si altele. Ele sunt exemplificate si cu imagini.

matasea broastei

Cascada este interesanta. Siroaie, fire de apa isi gasesc diferite cai pe unde sa cada peste acest prag.

Daca sunteti in zona, cu masina sau pe jos, setati-va o vizita la Cascada Mezotermala Toplita.

Pentru alte obiective turistice din Toplita cititi aici.

Aprilie 2022

Numai bine!

1 thought on “Cascada mezotermala Toplita (HR)”

Leave a Comment