Casa memoriala George Bacovia (B)

Muzeul National al Literaturii Romane – 5/5

Introductive

Trebuie sa ajungeti pe Strada George Bacovia, nr. 63, sector 4, București, in zona sos. Giurgiului. Waze-ul si Google Maps va ghideaza la destinatie.

Casa Memoriala George Bacovia

Muzeul este deschis zilnic intre orele 10-18, mai putin lunea.

Despre George Bacovia

S-a nascut in Bacau in 1881 si a murit in Bucuresti in 1957. La Bacau exista si un teatru care ii poarta numele unde am vizionat in armata “Baba si hotul”.

In 1900 se inscrie la Scoala Militara din Iasi, dar nu suporta regimul acesteia si se retrage. In 1902 va scrie poezia “Plumb”.

In 1933 se va stabili in Bucuresti. Sotia i-a fost echilibrul, de care a avut nevoie si care l-a ajutat sa se redreseze de mai multe ori in viata sa presarata cu internari in sanatorii.

George Bacovia ramane un poet marcant al literaturii noastre, cu o amprenta inconfundabila, reprezentantul culorii gri si a metalului plumb, daca se poate spune asa.

Despre muzeu

Nor. Gri. Intunecos. Destul de rece. Ce introducere mai potrivita exista pentru a ne apropia de George Bacovia?

Am sunat la poarta casei memorial si am pasit in curte. Este casa unde a locuit si a scris poetul in Bucuresti intre anii 1933 si 1957. O casa cu curte si multe camere, dar toate mici, cladita pe un nivel, fara etaj.

Pana a aparut doamna ghid sa ne invite in casa (nu a durat), am pozat bustul lui George Bacovia amplasat in curte.

bustul lui George Bacovia

Dupa moartea poetului casa a fost mostenita de sotia acestuia Agatha si ea scriitoare. Aceasta a fost de acord ca acest loc sa devina muzeu si a facut demersurile necesare cu statul roman.

In casa regasim mai multe tablouri, schite, poze, sculpturi care prezinta pe George si Agatha. Sunt atat poze de familie cat si lucrari primite de la diferiti artisti.

In prima camaruta, unde a lucrat Agatha, mi-a placut o masa mica de tot, simpla, saracacioasa, pliata pe forma de colt a peretelui unde Agatha servea cafeaua cand mai statea la o poveste cu cate o prietena.

Tot in aceasta camera este o biblioteca cu carti legate pentru a nu se deteriora.

Agatha Bacovia

Inainte de aceasta camera este de fapt un vestibul unde se gasesc cateva din operele reprezentative originale ale lui George Bacovia, precum Plumb, sau manuscrise ale acestuia, dar si lucrari ale sotiei.

biblioteca

Decembre

Te uita cum ninge Decembre

Spre geamuri, iubito, priveste –

Mai spune s’aduca jaratec

Si focul s’aud cum trosneste.

Majoritatea tablourilor care il infatiseaza pe Bacovia redau foarte bine starea acestuia pe care o regasim si in poeziile sale dominate de culori inchise, epitete care exprima tristate, durere, suferinta.

George Bacovia

George Bacovia a fost o fire bolnavicioasa, introvertita, a suferit si a trebuit sa se trateze de mai multe ori in sanatoriu.

Livingul este si el mic si are in mijloc o masa. Am ochit si un tablou imens cu fructe si un dulap cu oglinda, care toate semanau cu cele din casa mamaiei mele in care am copilarit.

sufrageria

Am vazut si camera de lucru a poetului, unde avea si un pat, dar si jocurile de table si sah si o veioza veche in coltul biroului. Pe un dulap modest se gaseste calendarul cu file impietrit la ziua decesului artistului si un ceas cu ora trecerii lui in nefiinta.

O noutate aflata cu ocazia acestei vizite a fost faptul ca George Bacovia a cantat si la vioara si a scris si muzica, instrumentul sau drag fiind expus in alta camaruta.

De aici am fost invitati sa pasim in curte printr-o usa din dosul casei. Curtea este una specifica acelor vremuri in care a trait, cu hortenzii si trandafiri, cu un butac de vita de vie si o magazie.

Inainte de plecare am tras si in acest muzeu 2 ”bilete de papagal” cu versuri ale lui George Bacovia.

Ghidajul a fost unul foarte bun, iar felul cum se prezinta acest muzeu reda foarte bine personalitatea lui George Bacovia.

Concluzie

Excelent!

Vizitati si

MNLR 1/5 – Casa memoriala Liviu Rebreanu

MNLR 2/5 – Casa memoriala Ion Minulescu

MNLR 3/5 – Casa memoriala Tudor Arghezi

MNLR 4/5 – Casa Memoriala Anton Pann

2020

Leave a Comment