Casa Experimentelor (B)

Lectie de fizica si matematica aplicata

iulie 2022

Adresa si acces

Casa Experimentelor functioneaza in Calea Vitan nr. 242 Bucuresti, oarecum vis-a vis de Parcul Natural Vacaresti. Este deschisa zilnic intre orele 10 – 18.

Se poate ajunge cu linia de metrou M3 sau M1 pana la statia Mihai Bravu si plimbare de acolo pe jos sau daca vreti sa mergeti mai putin pe jos autobuzele liniilor 223 si 102 au statie mai aproape la Pod Vitan.

Ce este Casa Experimentelor?

As inclina sa afirm ca este un experiment, dar corect este sa consider ca este deja o certitudine. Este un muzeu? Nu chiar! Mie imi place sa apreciez ca este o altfel de scoala, care ne invita, mic si mare, la cateva lectii de fizica si matematica aplicate, practice.

A luat fiinta printr-un proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, care apoi a prins radacini si s-a upgradat local.

Mai multe puteti citi pe website-ul lor https://www.casaexperimentelor.ro/.

Vizita noastra

Am intrat in cladirea pe care este scrisa cu litere imense denumirea locatiei.

Casa Experimentelor

In stanga intrarii am platit si tot acolo am primit bratari de vizitare si un mic instructaj.

Conceptul casei este gandit astfel incat vizitatorii, copii si adulti, sa poata experimenta in doua incaperi, mai multe aplicatii dupa ce in dreptul fiecarui “punct de lucru” parcurg cu atentie informatiile postate in mai multe limbi despre aplicatia respectiva. Aplicatiile din camera mai mica, pe teme “electrice”, precum si cea cu patul de ace din camera mare, sunt prezentate de un reprezentant la casei la ore anuntate.

Experimentele sunt domeniul opticii, acusticii, logicii, electricitatii, fluidelor, mecanicii. Cateva intitulari ale experimentelor intalnite sunt sugestive: oglinda magica, tabloul miscator, “te imparti”, cascada, “egale?” (asta-i tare!), stereo, pianul pentru picioare, aspiratorul de agrafe, norii magnetici, bule, roata lui Maxwell, drumul scurt vs. rapid, “”unde se intalnesc?””, teorema lui Pitagora, lupul, capra si varza, inteligenta si rabdare, ce puzzle, altele.

Teorema lui Pitagora

Highlight-urile sunt bobina Tesla si generatorul Van de Graaff, dar si tubul si globul cu plasma, unde am produs fulgere, scantei, ne-am electrozta parul sau am prins tubul flourescent integral sau partial fara a il conecta la reteaua electrica.

Generatorul van de Graaff

Bobina Tesla

bule

La sfarsit ne-am delectat la patul fachirului, unde ne-am asezt pe rand intinsi pe spate pe un pat cu 2100 de cuie.

Pentru aceste lectii puteti aloca intre una si doua ore.

Evaluari

Evaluarea Google acorda acestei “scoli” nota medie de 4,5 din 5 posibila, rezultata din peste 200 de pareri. Aceeasi apreciere si de la mine.

Vizitati Casa Experimentelor!

Numai de bine!

Leave a Comment