Caravana AFA 2020

Caravana superlativelor. When next?

AFA – amfostacolo.ro

AFA, alias amfostacolo.ro, un sait, o comunitate, un mod de viata, un share travel experiences. AFA a facut si face parte din viata mea, marcand in mod deosebit anii traiti si “”traveliti”” de mine dupa 2012. Aproape 600 de articole si peste 10.000 de poze am postat in aceasta perioada pe amfostacolo.ro devenind un membru foarte activ si prezent al AFA. Dovada sunt premiile si cupele dobandite in ani, bifand anul 2020 pe locul 2 in clasament, si alti 2 ani pe locul 3, in prezent ocupand locul 5 all time.

AFA organizeaza pentru membrii AFA, dar nu numai, multe evenimente / initiative, unele de mare amploare, ajungand astfel ca noi, user-ii AFA, sa ne cunoastem F2F, sa legam prietenii, sa ne ajutam, sa ne intalnim in multe randuri.
In iarna 2019 / 2020 s-a publicat pe hartie, a se citi s-a postat pe sait, invitatia la CARAVANA AFA 2020, ce urma sa se petreaca in iunie.

Cum CE fotbal 2020 s-a tinut in 2021, JO 2020 sunt acum in desfasurare in 2021 la Tokyo, si Caravana AFA 2020, mare eveniment, of course, s-a derulat in … 2021.

Caseta tehnica

  • Circuit multi-tari cu vizitare obiective in Austria, Italia, Slovenia, Croatia
  • 33 participanti
  • 9 autoturisme personale & 2 microbuze de 8+1 inchiriate
  • 9 zile
  • Cazari cu demipensiune asigurate, mai putin intr-o singura locatie unde a fost doar cu mic dejun inclus.
  • 500 eur de caciula + 200 eur de participant la microbuz + diferite taxe de acces la obiective.

Programul excursiei
3200 km, de cele mai multe ori parcursi cu adevarat in caravana, o frumoasa coloana de masini cu numere de RO pe sosele europene.

Ziua 1

Plecare 5:30 start caravana! 😊 Sosire 17:00.

Traseu:

Timisoara (RO) – Vama Cenad – Budapesta (HU) – Gyor (HU) – Vama Szombathely – Völkenmarkt (A) – Castelul Hochosterwitz (A)– Seeboden (A), pe malul Lacului Millstaetter, baza cazare pentru 3 zile la Familiengut Ertlhof Hotel.

Castelul (Burg) Hochosterwitz – superb, castel cu 14 porti, ridicat in varful unui deal, in secolul XVI, access pe joss au cu o cabina lift (asemanatoare cu cea de la Deva).

O zi cu un parcurs lung in microbuz, cu treceri facile prin vami si cu primul obiectiv bifat, castelul.

Ziua 2

Plecare 9:30, sosire 19:00 – Circuit cu baza la Seeboden (A)

Traseu:

Seeboden – Canionul Raggaschlucht – Cascada Fallbach – Malta-Hochalm-Strasse – Barajul Koelnbrein – Seeboden

Canionul Raggaschlucht – un “Sapte Scari” la puterea 10, senzational, 800 m lungime, 200 m diferenta de nivel, traseu in circuit, urcare prin canion pe podete amenajate, coborire pe poteca lata prin padure, ca 1,5 ore.

Cascada Fallbach – cea mai inalta cascada “dintr-o bucata” din Austria, +200 m inaltime, poteca 10 minute pana la baza ei, impresiionanta, nu am mai vazut asa ceva pana atunci.

Soseaua Alpina Malta-Hochalm-Strasse (12 eur / masina) – urca in 14 km ca. 1000 m diferenta de nivel pe o vale glaciara cu debit mare si numeroase cascade temporare inalte, privelisti wow.

Barajul Kölnbrein – cel mai mare din Austria, 200 m inaltime, 626 m lungime coronament, lucrare maiastra inginereasca, atractie la structura metalica in trepte, cu podeaua transparenta, amplasata deasupra haului.

O surpriza si mare bucurie ne-au facut @mishu, @claudiu71, vechi prieteni AFA-isti plecati in Austria, care ne-au insotit pe acest traseu, Claudiu fiind si un bun ghid voluntar pentru trupa noastra.

Ziua 3

Plecare 9:00, sosire 19:30 – Circuit cu baza la Seeboden (A)

Traseu:

Seeboden – Parcul National Hohe Tauern – Grossglockner-Hochalpenstrasse – Kaiser-Franz-Josefs-Höhe – Grossglockner-Hochalpenstrasse – Zell am See – Cascadele Krimml – V. Isel – V. Drava – Seeboden

Soseaua Alpina Grossglockner-Hochalpen-Strasse (37,50 eur / masina) – mai ceva ca in ziua precedenta, ce ghetari(!), ce cascade(!), ce lacuri(!), ce sosea (!), apoi traverseaza muntii.

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe (2369 mdm) – la baza Vf. Grossglockner (3798 mdm), cel mai inalt din Alpii Austrieci, unde curge Ghetarul Pasterze, la baza caruia se poate cobori pe o poteca sau cu un lift / cabina. Vizita ca. 1 ora, aici ar fi meritat mult mai mult.

Cascadele Krimml sunt considerate cel mai inalt ansamblu (inlantuire) de cascade din Europa, cele trei etaje ale sale cu peste 10 caderi impresionante cu debit imens insumeaza 380 m inaltime. Vizita 2 ore, ar fi meritat macar 3.

Traseu lung, de o spectaculozitate rara.

Ziua 4

Plecare 14:00, sosire 18:30

Pana la pranz program liber in Seeboden, in special in zona Millstaettersee. S-au bifat plimbari per pedes sau cu vaporasul, shopping, odihna, muzee.

Traseu:

Seeboden (A) – V. Drava (A / I) – Lago di Braies (I) – Misurina (I), pe malul lacului omonim, cazare la H. Albergo Miralago

Lago di Braies, situat in Muntii Dolomiți, drumetie in jurul lacului 1 ora. Usor, placut, bun venit in minunatiile Dolomitilor.

Nu am remarcat unde este granita dintre Austria si Italia, nicio macar o ghereta nu semnala existenta punctului de frontiera.

Ziua 5

Plecare 8:30, sosire 17:00, circuit cu baza la Misurina

Traseu:

Misurina – Passo di Falzarego / Rifugio Lagazuoi – Bai de Dones / Rifugio Scoiattoli / Cinque Torri – Cortina d’Ampezzo – Misurina

Passo di Falzarego (2105 mdm) – urcare cu telecabina la Rifugio Lagazuoi (2752 mdm), drumetie spectaculoasa, ca. 45 minute dus intors, la niste transee si tuneluri sapate in stanci, apoi inca o drumetie pana pe varf la cota 2800 mdm (2778?), revenire cu telecabina la baza.

Cinque Torri – simbol al Muntilor Dolomiti, grup de 5 stanci ce se ridica cu peste 100 metri deasupra restului crestei, propice pentru alpinism, urcare cu telescaunul de la Bai de Dones (1822 mdm) pana la Rifugio Scoiattoli (2255 mdm), drumetie circuit in jurul stancilor de la Cinque Torri ca 1 ora dificultate medie (datorita unei portiuni cu zapada). Turnul cel mai inalt este Torre Grande (2361 mdm). Se mai poate urca si catre Rifugio Averau (2413 mdm) in ca. 1 ora dus-intors. Revenire la baza cu telescaunul, exsita si o optiune pe drum forestier.

Dolomitii mi-au luat mau-ul! 😊

Ziua 6

Plecare 9:00, sosire 17:00, circuit cu baza la Misurina

Traseu:

Misurina – Rifugio Auronzo / Tre Cime – Misurina

In 5 km soseaua urca peste 500 m diferenta de nivel pana la Rifugio Auronzo (2320 mdm). Tre Cime di Lavaredo sunt alte 3 (cateva) stanci calcaroase verticale foarte inalte, simbolul cel mai cunoscut al Dolomitilor, care se inalta deasupra bazei de conglomerate a crestei. Exista un traseu ca. 3-4 ore care inconjoara Tre Cime (partial inzapezit, dificultate medie). Eu am ales sa ma aventurez putin impreuna cu un prieten, Ati, la baza turnului mare Cima Grande (2999 mdm) pe o poteca nemarcata cu grohotis care a serpuit cam pe la cota 2500, apoi pe o brana ingusta cu cateva obstacole (saritori) care ne-a scos din nou in poteca circulata (cea de circuit, in zona ei lata, usoara si accesibila care trece pa langa Rifugio di Lavaredo (2325 mdm) si revine la Auronzo. Traseul nostru de ca. 2 ore a fost unul dificil. A fost o tura speciala. 😊

Ziua 7

Plecare 9:30, sosire 18:30

Traseu:

Misurina (I) – Auronzo di Cadore (I) / Lago di Santa Caterina – Udine (I) – Trieste (I) – Postojna (SLO), cazare 1 noapte la H. Center.

Lago di Santa Caterina drumetie usoara pe ambele maluri ale lacului ca. 1 ora, scurtata de restrictiile instalate din cauza unui concurs de canotaj.

Trieste – popas 2 ore la malul Marii Adriatice. De la munte la mare. 😊

Verificare sumara la vama.

Ziua 8

Plecare 9:00, sosire 17:00, circuit cu baza la Postojna

Traseu:
In prima parte a zilei am vizitat cele 2 obiective principale din zona.

Peștera Postojna – se viziteaza in grupuri organizate cu ghid, avand optiunea sa alegi intre 4 limbi de comunicare, ghidul local lauda pestera ca cea mai frumoasa pestera vizitabila din lume, eu recunosc ca nu am vazut pana acum o pestera atat de mare in toate sensurile cuvantului si atat de spectaculoasa.

Castelul Predjama – cel mai mare castel construit intr-o pestera (!), este ridicat in sec. XIII, ghidaj la casca.

Biletul combi pestera & castel a costat 38,50 eur / pers. Timp necesar ca. 3 ore.

Plecare 15:30, sosire 19:30

Traseu:

Postojna (SLO) – Parcul Natural Plitvice (HR), cazare la Pansion Breza in Plidvica pentru 2 nopti.

Ziua 9

Vizita Parcului Natural Plitvice – cel mai intins parc national croat, parte din patrimoniul UNESCO. Facem circuitul parcului pe jos, partial cu vaporase, partial cu un autobuze, pe la cele 16 lacuri, care sunt unite prin cascade peste pragurile naturale majoritatea inierbate, un fel de Cascada Bigar de 100 de ori mai mare si replicata de cateva 10 de ori. Vizita a durat 8 ore. Necesita o oprire de 1 zi.

Ziua 10

Plecare 9:00, sosire 23:00

Traseu:

Plitvice (HR) – Timisoara (RO) via Ungaria, de data aceasta cu stat mai bine de 1 ora in fiecare din cele 2 vami, plus 2 ore in CRO datorita unui maraton sportiv.

Impresii generale

Organizare.
Felicitari, Cornel (admin-ul AFA), pentru pregatirea excursiei, pentru maleabilitatea si rabdarea si bunatatea dusa la extrem de a satisface pe toata lumea, ceea ce evident la un grup de aceasta dimensiuen este imposibil si in anume situatii minoritatea trebuie sa accepte majoritatea.

Alegerea obiectivelor – nota 10 plus, cu artificii.

Multumiri lui Zoli, soferul microbuzului in care am calatorit pe roti, care a facut un rodaj de execpetie neimaginabil vreodata la bomboana de masinuta care ne-a plimbat de la cota 0 la peste 2500, atat de fain si de lin, de parca pluteam. Oana, sotia lui, ne-a delectate cu niste evergreen-uri de ne-au mers la suflet pe durata calatoriei, unul este cel inserat ca video la acest articol.

Am colindat locurui minunate cu oameni dragi pe care ii cunosteam si cu altii pe care i-am cunoscut acum, legand noi prietenii.

Concluzii sau “”Va urma””

De 2 ori va urma.

Va urma sa va prezint obiectivele vizitate pe larg in articole individuale clasificate la tari.

Va urma si in sensul si speranta ca va mai urma o alta caravana sau initiativa AFA. Mi-a placut atat de mult aceasta caravana a superlativelor ca aproape ca m-as inscrie cu ochii inchisi la urmatoarea. Si cineva mi-a suflat, ca … va urma. 😊

Iunie – Iulie 2021

Leave a Comment