Canionul Raggaschlucht

Un ”Sapte Scari” la puterea a 10-a

Ati fost la “Sapte Scari” in Muntii Piatra Mare? Este wow! Canionul din Romania se lauda ca este cel mai ingust canion vizitabil. O fi, n-o fi, nu stiu.

Eu va invit insa in Carintia, in Alpii Austrieci, in Kreuzeckgruppe, pe paraul Ragga, la Raggaschlucht. Un canion care seamana izbitor cu ”Sapte Scari” si se lauda ca este cel mai lung canion vizitabil pentru drumeti obisnuiti, adica fara echipament special de canyoning sau alpinism, accesul fiind pe un traseu amenajat cu podete si scari chiar pe deasupra paraului razvratit si foarte nervos, care a sapat impresionantele chei si a construit numeroase cascade stranse intre pereti de stanca.

Caseta tehnica

Dificultate: usor

Durata / distanta: 1,5 ore / 3 km

Marcaj: nemarcat

Surse apa: izvor la casa de bilete

Alt min: 700 mdm, la podul peste raul Moell

Alt max: 940 mdm, la punctul de odihna de la iesirea din canion (in sensul de mers)

Elevatie: +260 m / -260 m

Observatii: acces cu plata, traseu amenajat

Acces

De la Seeboden la Raggaschlucht, in localitatea Flattach, sunt 37 km, catre NV, care se parcurg cu auto in ca. 30 – 45 minute via B106. Este recoamdarea mea de abordare a acestui obiectiv turistic fabulos. 106-ele incepe din Lurnfeld si urmeaza apoi Moelltalerstrasse in lungul vaii raului Moell trecand prin sate pitoresti in care fiecare metru patrat de pasune este ingrijit si in care nu am vazut un singur pet!

Pe sensul de mers prezentat avem pana aporoape de destinatie pe stanga valea raului, pe dreapta o linie de tren sapata care tine o traiectorie mai inalta decat soseaua traversand cateva viaducte. Trecem pe langa o biserica frumoasa – Filialkirche Dainelsberg -, pe langa un castel – Burg Falkenstein -, ambele pe dreapta noastra. In localitatea Obervellach ne despartim de calea ferata si la putin timp pe partea stanga, intr-o interscetie in ac de par cu un drum secundar, cotim spre parcarea pentru Raggaschlucht, aflata dupa podul peste raul Moell, care ne-a insotit, si care are debit mare.

Din parcare urmam indicatoarele si in cateva minute ajungem la casa de bilete de la Raggaschlucht.

Program

De exemplu in anul 2021, in perioada 30 Mai – 12 Septembrie, canionul era vizitabil zilnic intre orele 9 – 17, ultima intrare fiind la orele 17. Important! Programul variaza functie de sezon si functie de conditiile meteo! Astfel daca sunt precipitatii abundente accesul in canion NU ESTE PERMIS. In traducere directa a se intelege ca este mai mult decat util sa va documentati inainte daca puteti vizita canionul atunci cand va propuneti sa il vizitati sau sa va adaptati programul in consecinta.

Tarife

Intrarea in canion costa 7 Eur per adult / bilet simplu, intreg. Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani platesc numai 4 Eur / persoana. Daca sunteti in grup de minim 15, veti achita 6 Eur de caciula, cu precizarea ca anuntati ca sunteti grup si fiecare poate plati individual, dar la tarif de grup. Plata se poate face cu card sau cash.

Daca sunteti in posesia unui Kaernten Card, un card de acces la mai multe obiective din zona, care se poate achizitiona si online, atunci nu mai trebuie sa platiti intrarea in canion.

La punctul de taxare (casa de bilete) puteti cumpara harti, suveniruri, servi o cafea in aer liber la niste masute din lemn langa un izvor sau cere si primi informatii utile.

In zona sunt si cateva trasee de acces catre telecabine care urca in zona glaciara.

Recomandari chiar importante

Sa purtati bocanci sau ghete cu talpa aderenta intrucat veti traversa mai multe pasaje ude pe suprafete din lemn sau metalice. Pasiti ferm, apasat, instruiti copiii sau pe cei neexperimentati in acest sens pentru a nu aluneca.

In canion este cu cateva grade bune mai racoare, este umbra, asa ca sa aveti si ceva de pus pe voi chiar daca este o zi calduroasa de vara in general.

O data porniti in traseu si intrati in canion, dupa primul pasaj, nu mai aveti posibilitatea sa va intoarceti intrucat functioneaza regula sensului unic.

La casa de bilete am nimerit un personal prietenos cu turistii, care a permis unei doamne in varsta din grup, care nu avea convingerea ca va putea razbi, sa treaca de primul pasaj gratuit si sa decida apoi daca se incumeta sau nu. Si, ghiciti, a reusit! Si s-a intors incarcata cu o experienta de neuitat, Ba chiar, la intoarcere, doamna de la casa, nu a vrut sa mai incaseze bani de la ea, bonus sau premiu de reusita. Bravo, Doina! 😊

Este permis accesul cu caini tinuti in lesa, dar fiecare stapan trebuie sa isi asume ca acestia pot traversa fara evenimente nedorite, o alunecare putand fi fatala.

Prea frumoasa aventura

Cam asa arata peisajul de pe fundal pana sa ne apropiem de canion.

Sa purcedem pe podetele foarte solide si bine intretinute, din lemn, cu balustra, pe firul vaii Ragga, in amonte.

pasarela din lemn catre intrarea in canion

Intram in canion. Wow! Este fabulous! 😊 Sub podetul pe care pasim apa rece a paraului parca paradoxal clocoteste intr-una.

intrarea in canion

La scurta distanta dupa intrarea in canion, privesc catre in sus si observ ca trecem pe sub un mega bolovan proptit la peste 30 metri deasupra noastra de cele doua flancuri ale canionului inalt . Asa dupa aprecierea mea, aici canionul e mai ingust de 4 metri, cat se lauda ”Sapte Scari” ca este recordul de ingustime pe care l-ar detine.

bolovanul suspendat intre peretii canionului

Si ca sa fie clar ce forta are apa, nu trebuie sa privesti prea mult in jos. Inaltimea maxima a peretilor care flancheaza canionul ajunge la 200 de metri. Directia canionului se schimba de cateva ori ceea ce face ca violenta paraului sa creasca si mai mult. Intr-un asemenea peisaj nu pot lipsi cascadele, prilej de fotografii.

Urcam fara sa ne dam seama, asa de frumos este cadrul natural decupat parca din lumea pe care o stim.

Pe tot parcursul canionului traseul amenajat confera sentimentul de incredere si siguranta. Un plus fata de ”Sapte Scari”, in afara pasajului mai lung de parcurs, il reprezinta felul cum a fost gandit traseul amenajat astfel inca acesta urca din bucati mai scurte, aceasta nu inseamna ca nu sunt scari verticale, dar nu atat de verticale ca in Romania.

raul inebuneste intre peretii canionului

Un look aproape de iesirea din canion, catre inapoi. Ce pacat ca nu ne putem intoarce tot pe aici!

privire inapoi

Nu s-a terminat, mai avem putin

La capatul canionului, scarile urca in serpentine, ceva mai abrupt, departandu-se de valea abrupta dintre stanci, ajungand intr-o poenita insorita cu banca pentru odihna. Nu o sa vina sa credeti, dar am iesit din flimul de mai devreme, e drept in alt decor de vis.

Coborirea este una lejera prin padure, pe o poteca lata, pe care ar incapea si o masina, chiar daca la un moment dat descinde mai serios catre punctul de sosire, acelasi ca si cel de plecare.

coborirea de voie prin padure

Superlative si evaluare

Pentru mine Raggasclucht a trecut pe locul 1 in topul canioanelor vizitate. Cel mai spectaculos, cel mai lung, vizitabil amenajat.

Nu am mai amintit ca pe traseu se gasesc si panouri explicative despre cum s-a format canionul, despre fauna si flora. Raggaschlucht este nu numai pentru mine un superlativ, ea este supranumiata “Die Schlucht der Schluchten” – ”Prapastia Prapastiilor”.

Din 1978 este declarata monument al naturii.

4,8 din 5 pe Google din peste 1000 recenzii

Alte obiective in Carintia si in Alpii Austrieci

Grossglockner

Cascada Fallbach

Castelul Hochosterwitz

Malta Hochalmstrasse

Cascadele Krimml

sau la Seeboden.

Iunie 2021

Leave a Comment