Drumetie lejera in Gurghiu

Pensiunea Baciu – Cascada Mezotermala Toplita

Suntem in Muntii Gurghiu care se desfasoara pe malul stang al Muresului dinspre Toplita privind. Muntii Gurghiu fac parte din Carpatii Orientali, atingand cota maxima in Vf. Saca Mare – 1.777 mdm si se intind in Valea Muresului si Valea Tarnava Mare.

Fiind in concediu la Toplita si avand in plan sa parcurg 10 km pe zi, in fiecare dimineata imi cautam trasee in zona Pensiunii Baciu, unde eram cazati. De mai multe ori am optat dis-de-dimineata, inainte de micul dejun la o tura pana la Cascad Mezotermala Toplita si inapoi.

Caseta tehnica

Dificultate: usor

Durata / distanta: 1-1,5 ore coborire si 1,5-2 ore urcare / 9 km dus intors

Marcaj: banda albastra, aproape inexistent

Surse apa: nu cunosc

Alt min: 660 mdm, la cascada

Alt max: 870 mdm, la pensiune

Elevatie: +230 m / -230 m

Observatii: accesibil tot timpul anului, drum asfaltat

Pensiunea Baciu este situata pe drumul de la Toplita catre Vf. Batrana (1.634 mdm). Acesta este marcat teoretic cu banda albastra. In realitate marcajul apare foarte rar si este vechi.

Pensiunea se gaseste la capatul de sus la partiilor de schi de la Toplita (Bradul si Magherus).

De sus avem perspectiva asupra muntilor de vis-a-vis de Valea Muresului. Vedem culmi din Muntii Calimani.

Munții Gurghiu sunt cuprinși între valea Mureșului și râul Târnava Mare.[2] situat intre E 578 si DN 138.Creasta are o orientare generală NV-SE.[3]

Muntii Calimani

Incepem coborirea pe sosea si in sfarsit vedem pe trunchiul unui copac o banda albastra si un punct rosu.

Coborirea e lejera si faina. Permanent scrutam cu privirea pasunile sau muntii de la orizont. Apar si cateva case.

Puncul rosu duce tot jos in Toplia, la cascada, dar paraseste soseaua intr-un loc nemarcat, pe o poteca ce schimba directia jumatate stanga prin padure. Noi continuam pe sosea pe banda albastra.

Admiram Toplita si Valea Muresului de la inaltime tot mai joasa.

Dupa o panta ceva mai accentuata, o zona cu relee, ajungem la campingul de casute.

campingul

Imediat suntem la Baile Banffy.

Baile Banffy

La Baile Banffy reintalnim marcajul punct rosu. Cotim dreapta si ajugme reped in Valea Muresului, unde ne intoarcem in varf ascutit pe soseaua de pe malul raului, de langa calea ferata, care ne conduce in cateva sute de metri al Cascada Mezotermala Toplita.

Cascada este o simfonie de picaturi. Este singura cascada cu apa termala de la noi si una din putinele din lume. Cititi mai multe despre Cascada Mezotermala Toplita aici.

Eu am coborit in 35 minute dar am mers iute de tot.

Vom urca inapoi pe acelasi traseu. De data aceasta suntem cu fata catre Muntii Gurghiu, spre Vf. Batrana.

Vf. Batrana

Mai intoarcem capul as vedem daca s-a trezit Toplita.

Vedere spre Toplita

In partea superioara a traseului apare traseul de Alpin Coaster de la pensiune.

Aici am incheiat tura. Traseul marcat spre Batrana continua pe poteca (drum de caruta) inainte, in urcus.

45 minute am facut la deal, dar am tras foarte tare.

Aprilie 2022

Plimbari si drumetii faine!

Cascada mezotermala Toplita (HR)

Singura cascada cu apa calda

Cascada cu apa termala Toplita se gaseste pe malul stang al Muresului, pe str. Cascadei la nr. 9, care se desfasoara paralel cu calea ferata. 1,5 ore cu masina din Miercurea Ciuc sau din Targu Mures, ca. 6 ore din Bucuresti.

Arealul este rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic. Este o cascada inalta de 10 metri, dar una speciala, prin faptul ca apa paraului care se scurge de la izvoarele termale Banffy si care alimenteaza caderea de apa este apa termala. Este unica in tara noastra datorita depunerilor de travertin precipitate din apa termoninerala. Cascada ingheata foarte rar, uneori iarna cascada poate oferi imagini spectaculoase cu turturi imensi de ghiata.

Cascada mezotermala Toplita

In fata cascadei este amenajat un loc de odihna, popas si admirat caderea de apa.

Cascada poate fi studiata din mai multe unghiuri.

Langa cascada este instalta un panou care ne lamureste in multe privinte. Temperatura apei cica ar avea 27 grade Celsius si apa ar contine carbonat de calciu care isi schimba permanent aspectul datorita depunerii de travertin. combinatia cascada si apa termala nu este una comuna; mai exista una in Saturnia, Italia.

Dar ce este travertinul? Vorbim de depuneri (precipitate minerale) sedimentate pe vegetatie.

Mai aflam si de flora din proximitatea cascadei, care numara nu mai putin de 70 de specii de plante, intre care limbarita, feriga de stanca, zburatoare dezavoi, bobornicul, struta apei si altele. Ele sunt exemplificate si cu imagini.

matasea broastei

Cascada este interesanta. Siroaie, fire de apa isi gasesc diferite cai pe unde sa cada peste acest prag.

Daca sunteti in zona, cu masina sau pe jos, setati-va o vizita la Cascada Mezotermala Toplita.

Pentru alte obiective turistice din Toplita cititi aici.

Aprilie 2022

Numai bine!

Castelul Urmanczy din Toplita (HR)

O ruina frumoasa, sper in redresare

In Toplita, jud. Harghita, nu departe de malul Muresului, pe str. Eroilor, la nr. 26, se poate vizita la cerere sau la noroc, cazul nostru, Castelul Urmanczy.

In cazul in care gasiti inchis puteti apela un numar de telefon afisat sau sa av adresati la Centrul Info Turistic Toplita si in locul unui lacat neprimitor veti putea beneficia chiar si de un tur ghidat.

Castelul Urmanczy din Toplita a fost lasat sa fie ridicat in anii 1903 – 1906 de Jeromos Urmanczy, un nobil armean. Surprinzator, nu-i asa? Proiectul este realizarea arhitectului italian tirolez Vigilio Giacomuzzi.

Stilul arhitectural este cel secesionist modern (Art Nouveau), si este unic in Transilvania. Este catalogat drept monument istoric.

Dupa anii 1950 castelul a avut si alte destinatii: anexe ale spitalului, muzeul etnografic, baza ansamblului “Rapsodia Calimanilor”.

Ansamblul rezidential cuprinde un parc public, herghelie, casa administratorului si casa de pompe, asa scrie in materialele informative. Noi am vazut doar un castel impozant intr-o curte neingrijita, cu iarba si multi caini, aflat in stare de ruina.

Castelul Urmanczy

In plan indepartat am remarcat Turnul de Apa.

Spatiile de la interior sunt mari. Calcam pe dusumeaua veche, dar in stare buna. Peretii sunt scorojiti si spacluiti.

Parterul castelului

Geamurile au tocarie veche de lemn care este afectata.

O scara ne conduce la etaj unde parca auzim sunteul unui pian. La etaj, spatiile nu mai sunt goale. Exista ceva mobilier, obiecte de imbracaminte, tablouri expuse insa destul de haotic si fara gust.

Ne-a placut sa ne bagam nasul in garderoba.

Am descoperit ca unele camere de la etaj erau si ele goale. Izolat, intr-un spatiu era asezat pe jos, fara picioare, un pian. De acolo provenisera suntele auzite mai devreme.

La intrare am vazut cateva materiale informative despre castel, oras si judet. Aceleasi care se gaseau si la Centrul Info Turistic. In starea pe care l-am gasit, mi-a lasat impresia ca este intr-un program de renovare si de integrare in circuitul turistic intr-un hal mai prezentabil. Am facut intuitiv o paralela cu Cazionul din Constanta care a stat intr-o stare de ruina foarte multi ani, ba l-am si vizitat o data intr-o stare asemanatoare cu cea a Castelului Urmanczy de acum. M-as bucura sa fie asa. Doamnne ajuta!

Despre alte obiective turistice din Toplita puteti citi pe acest link.

Aprilie 2022

Numai bine!

Obiective turistice Topoloveni

Pit stop in Topoloveni

Topoloveni este un orasel in judetul Arges, situat la 20 km ESE de Pitesti, pe DN7.

In Topoloveni exista 2 obiective turistice.

Venind dinspre Pitesti, dupa traversarea raului Carcinov, spre Bucuresti, urmam un indicator care ne scoate din sosea pe o strada ingusta, catre viile de langa localitate si un cimitir cu biserica.

Aici este Fostul Schit din Vii. Este un schit construit in sec. XVIII si refacut in sec. XX.

Adresa: Str. Izvorului Nr. 17.

Mai jos cateva imagini din acest loc.

Vecin cu acest obiectiv este si celalalt – Muzeul Etnografic. Muzeul este unul bogat in exponate, majoritatea la interior, dar cateva expuse afara.

Acesta a fost scurtul popas in Topoloveni

Martie 2022

Numai bine!

Un tur de Mioveni

Plimbare de seara in Mioveni

Mioveni este cunoscut ca “resedinta uzinei Dacia”. Este situat in judetul Arges, un oras numit initial Colibasi, dar care a crescut pe langa industria auto autotohtona. Se afla la 15 km NE de Pitesti, accesibil via DN73 si DN73D.

Incepem plimbare de la Catedrala Ortodoxa Sf. Ap. Petru si Pavel – impozanta si spectaculoasa. Se gaseste in centrul civic al orasului, pe Bd. Dacia.

Ne vom plimba pe bd. Dacia. Cateva bancute cu umbrar sunt ocupate seara de tineri sau de cei ce vor sa serveasca ceva in aer liber.

Putin mai in stanga fata de aceasta artera principala a orasului, se gaseste stadionul orasenesc.

In zona de blocuri, bulevardul are la inceput 2 benzi si este iluminat, apoi urmeaza case si drumul are numai o banda pe sens. Orasul arata ca unul clasic ridicat in socialism.

Trecem de o troita frumoasa si de o fantana, un izvor cu apa potabila.

In prima intersectie cu giratoriu, un fel de intersectie in Y, urmam latura dreapta pentru 100 metri si ajungem la Cula Racovita. Cula a apartinut boierului Racoviceanu. Ridicata in anul 1806, este inalta, cu etaj, solida, simpla, construita in scop de aparare impotriva haiducilor si pradatorilor straini. Astazi gazduieste Muzeul Etnografic Prof C-tin Nastase, care prezinta circa 1.200 exponate din toate zonele tarii. In curtea muzeului se gaseste lingura de lemn uriasa, inregistrata in Guinness Book of Records, masurand 17,79 m lungime și 1,50 m latime maxima. A fost realizata in 14 zile de mesterii populari Ion si Gheorghe Rodos. Lingura este ornata cu motive populare traditionale si cu sigla orasului.

Asta a fost plimbarea de seara prin Mioveni.

Februarie 2022

Numai bine!

Manastirea Sf. Ilie Toplita

Un popas linistit in Toplita

Un obiectiv turistic din Toplita (HR), situat la drumul mare, dar linistit, este Manastirea Toplita. Ea mai poarta denumirea de Manastirea Sf. Ilie.

Se gaseste pe DN15 Bacau – Piatra Neamt – Toplita – Targu Mures – Turda, la iesirea din orasul Toplita pe partea dreapta. Cateva masini pot parca in dreptul portii manastirii. Manastirea are doua porti ambele spectaculoase construite din lemn, boltite. Fiecare deschid alei asflatate strajuite de copaci aliniati.

In curte sunt amplasate mai multe clopote mari ce pot fi admirate.

IN capatul uneia dintre alei se gaseste biserica veche din lemn.

Biserica se situeaza in dreapta fata de aleile de acces si arata foarte bine.

Curtea este mare, curata, ingrijita, cu flori, arbori si arbusti, locuri vesele si de odihna.

De la fantana poti bea apa proapata si rece,

Despre Manatirea Toplita

Biserica manastirii este din lemn de molid si a fost ridicata in anul 1847 ca biserica a satului Stanceni, pe atunci. Patriarhul Miron Cristea a adus la inceputul secolului XX biserica in Toplita cu dorinta de a intemeia aici o manastire pe taramul sau natal. Se poate afirma ca Manastirea Sf. Ilie a fost fondata in anul 1928. In anul 1995 in curtea manastirii s-a deschis si un muzeu. Anual, in data de 20 Iulie, de Sf. Ilie, aici se organizeaza pelerinaje.

In curte se gaseste bustul patraiarhului Miron Cristea.

Dupa cateva clipe de liniste si incarcare a bateriilor, ne retragem pe frumoasa alee care ne conduce spre poarta.

Aici puteti afla despre alte obiective turistice din Toplita.

aprilie 2022

Numai bine!

Gradina Zmeilor

O rezervatie naturala spectaculoasa si putin cunoscuta

Impresii

Gradina Zmeilor este un loc spectaculos si putin cunoscut. Este o rezervatie naturala excelent conservata si foarte usor de vizitat. Daca sunteti in judetul Salaj, nu ezitati sa vizitati Gradina Zmeilor.

Localizare

Gradina Zmeilor se gaseste la 10 km de Jibou, pe DN1G, in Galgau Almasului. DN1G leaga Huedin de Jibou. La sosea veti remarca indicatorul care va conduce “la botul calului”, intr-o parcare gratuita, de unde puteti face o mica plimbare in rezervatie.

Coordonate: 47°12′14″N 23°17′52″E

Alte repere km: 33 km de la Zalau, 70 km de la Cluj-Napoca, 80 km de la Baia Mare.

Cateva explicatii

In rezervatia Gradina Zmeilor intalnim mai multe formațiunile geologice spectaculoase din perioada holocenului. Ele sunt in fapt niste gresii gri o tenta de galben in care sunt incastrate microconglomerate. Creatorul este mama natura, adica apa si aerul. Inghetul si dezghetul, vantul, schimbarile termice, ploaia, picrarea, spalarea naturala, dar si surpari, au contribuit la aceasta minune.

Vizitarea locului

Accesul este unul facil. Din parcare se urmeaza poteca clara catre stancile care se intrevad prin vegetatia inalta formata din arbori si arbusti.

M-a bucurat ca s-a amenajat fata de penultima mea vizita aici un circuit marcat cu punct rosu, o bucla, pe care va invit sa o parcurgeti in sensul prezentat in harta inserata.

Ne indreptam la inceput spre Capitanul si Soldatii, combinatia de stanci cafre imi place mie mult.

Capitanul si Soldatii

Acest sens te urca intai pe un plan superior de unde poti admira spectaculoasele turnuri de sus. Traseul este amenajat si ingrijit si curat.

Cei ce vor se pot intoarce pe acelasi drum la baza stancilor. Eu recomand sa continuati bucla descrisa de mine.

Perspectiva de sus

Atentie! La extremitatea indepartata a buclei ovale se coboara vreo 10 metri foarte abrupt intr-un talveg, intr-un fund fals de parau. Da, pe acolo e drumul. Cu grija, alegand prizele stabile, folosindu-va de radacini puteti depasi in 2 minute acest obstacol.

Apoi va apropiati de baza meterezelor pietroase.

Formatiunile geologice de la Gradina Zmeilor poarta nume dupa asemuirile care li s-au dat: Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul.

Acul Cleopatrei
Fata Catanei

Numai din aceasta enumerare realizati ca sunt ceva “pietroaie” ciudate de vizitat si admirat.

Bucla propusa masoara 1,5 km lungime si se parcurge in 30 – 45 minute, insa alocati si 1 ora sa va bucurati de formele naturale de la Gradina Zmeilor.

Va las sa admirati si pozele care sunt mai graitoare decat vorbele scrise.

Vizitati Gradina Zmeilor, merita!

Evaluare Google

4,6 din max. 5 scor obtinut din peste 1.000 de recenzii

Martie 2022

Numai bine!

Drumetie in Muntii Grohotis

Invitatie in Grohotis (1/3)

Impresii generale

Acest traseu este unul putin circulat, usor pe traseele clasice, marcate, accesibil pentru oricine are putin anteranament si ofera foarte multe puncte de belvedere de jur imprejur.

Despre Muntii Grohotis

Muntii Grohotis sunt delimitati de Valea Tarlung la VNV, Valea Doftanei la V, Valea Teleajenului la E, care se cheama Cheita in amonte. In NE Pasul Bratocea ii separa de Muntii Ciucas, iar in S sunt Subcarpatii. Inaltima maxima se regaseste in Varful Grohotis si este 1.768 mdm.

Sunt abordabili via DN1A sectorul dintre Valea Popii si Pasul Bratocea sau din localitatea Valea Doftanei de pe DJ102I. Exista si un traseu de legatura cu Muntii Neamtului prin Pasul Predelus.

Traseul nostru:

Pentru o sambata de mai am ales traseul:

Pasul Bratocea (1.272 mdm) – Vf. Grohotis (1.768 mdm) – Valea Bobului (DN1A, ca. 750 mdm)

Organizare

Am dorit un traseu mai altfel si pentru aceasta am ales puncte de plecare si sosire diferite. Fiind o trupa de 12 drumeti veniti cu 4 masini, o masina a ramas la punctul de iesire din traseu si celelalte la cel de intrare.

Continua aici

Pasul Bratocea – Vf. Grohotis – perspective 360 – 2/3

Vf. Grohotis – V. Bobului – o balaureala faina – 3/3

Cetatea Deva

Sa urcam la Cetatea Devei!

Spre cetate

Cetatea Devei se vede de la distanta cum domina dealul ce se ridica langa orasul Deva, numit Dealul Cetatii.

In oras sunt indicatoare care te ghideaza spre cetate.

Accesul la cetate se poate face cu telecabina care porneste de langa stadion, unde sunt amplasate si busturile sculptate ale gimnastelor noastre de aur.

O alta varianta este urcusul pe jos, prin padure. Varinta recomandata de mine! 🙂

Poteca principala pleaca de langa Parcul Cetate. In micutul parc amintit nu este permis accesul cu animale, dar nici cu biciclete, o ciudatenie pe care nu o inteleg. Se poate lasa masina in parcarea de langa parc sau in parcarea de la telecabina.

Am pornit la pas. La inceput drumul urmeaza in urcus o scara betonata prin padure, apoi aceasta se continua cu o poteca. In fapt sunt mai multe poteci care urca la cetate. Daca doriti sa ajungeti la poarta cetatii – Poarta I – si nu la zidul cetatii, este recomandat sa urmati poteca principala, nu diferite variante secundare, care se desprind din aceasta. Poteca principala este si cea mai usor accesibila. Daca doriti ceva mai multa adrenalina si doriti sa va croiti drumul prin hatisuri pe buze de rapa si sa va descurcati cum depasiti zidul reconstituit al cetatii inalt de 3 pana la 10 metri cand in fine veti ajunge sus, atunci urcati la inspiratie. Poteca principala trece la un moment dat printr-un tunel artificial. Pe traseu am intalnit multi saci de gunoi amplasati dintr-o actiune de ecologizare, ceea ce m-a bucurat pentru ca era curat fata de ce am gasit la penultima vizita la fata locului.

In cateva randuri ne-am regasit sub linia telecabinei, admirand-o cum urca si coboara lin de la poale pana la cetate. Urcusul prin padure dureaza circa 30 -45 minute si este unul usor. Poteca nu este marcata. De fapt exista niste marcaje, dar care sunt vopsite pe copaci doar pentru cei care coboara!

In perioadele umede, veti intalni mult noroi in padure. Noi ne-am bucurat de decizia de a urca pe jos pana la cetate. Coborirea am facut-o tot pe jos. Accesul in cetate este gratuit si se poate face intre orele 9 – 21.

In cetate

In cetate caile de acces sunt pavate cu piatra neregulata dupa lucrarile de restaurare (partial neincheiate) sau sunt asigurate prin culoare / pasarele din lemn sau scari betonate. Privind zidurile, cetatea este construita pe 3 nivele. La primul nivel se deschide un spatiu largit amenajat, unde sunt amplasate mai multe banci si de unde se poate admira panorama asupra orasului si a imprejurimilor. Peisajul poate fi admirat din loc in loc si prin ferestrele zidului de cetate. In varful cetatii flutura steagul tricolor.

Din loc in loc sunt montate reflectoare pe instalatia de iluminare construita la restaurare.

Pe zidurile cetatii sunt amplasate si cateva panouri de avertizare cu mesajul “Atentie vipere!”. Viperele isi arata prezenta in zonele pietroase descoperite in special in zilele insorite. Acum in octombrie cand am vizitat noi zona, nu exista acest pericol.

Cateva date despre cetate

Cetatea Deva a fost ridictata la mijlocul secolul al XIII-lea pe dealul de langa orasul Deva, care astazi poarta numele Dealul Cetatii. Face parte din cetatile medievale transilvane, fiind considerata monument istoric si de arhitectura laica. Cetatea a avut rol strategic de observare a Vaii Muresului in zona.

Un istoric al cetatii pueti citi aici ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva.

Pentru parcurgerea altor obiective din Deva, parcurgeti linkul urmator.

Numai bine!

Parcul Bejan din Deva

Un loc fain, linistit si animat in acelasi timp

Parcul Bejan se gaseste in cartierul Micro 15 din Deva, pe strada Mihai Eminescu, in apropierea padurii omonime. De la statia de telecabina sau Centrul Info Turistic sunt 4 km. Doar cateva masini au loc sa parcheze in poarta parcului.

Parcul Bejan nu este mare, dar este fain. Desi se intinde pe numai 2,5 hectare, are ceea ce ii trebuie pentru a petrece cateva ore / minute de relaxare. In primul rand mult verde (gazon), copaci si arbusti si gard viu, alei amenajate, banci, foisor. Copiii au locuri de joaca.

Parcul are doua atractii ale lui: o biblioteca in aer liber si un punct zoo. Punctul zoo nu este o ditamai gradina zoo, de aceea ii si spune doar punct. Chiar daca sunt mai degraba animale de pe la noi, inclusiv domestice, copiii se bucura sa admire capriorul, mistretul, oile, strutii, poneii, magarul, paunii.

Pentru a vizita sau a va informa si despre celelalte obiective turistice din Deva, click pe link.

Martie 2022

Numai bine!