Minighid Slobozia

Obiective turistice in Slobozia

Noiembrie 2022

Despre Slobozia

Slobozia este municipiul resedinta de judet al judetului Ialomita, situat in Muntenia, malul stang al raului Ialomita si pe vatra cetatii romane Netindava. La Braila se poate ajunge pe DN21 Calarasi – Slobozia – Braila, pe DN2A Urziceni – Slobozia – Constanta sau pe A2 care Bucuresti – Constanta, care trece la 20 km de oras. Pana la Bucuresti sunt 125 km care se parcurg rutier in circa 2 ore.

Slobozia se situeaza la altitudinea medie de 20 mdm, se intinde pe 127 kmp si numara circa 50.000 locuitori, circa 90% sunt romani ortodocsi.

Coordonate: 44°33′53″N 27°21′6″E

 

Obiectivele turistice ale orasului Slobozia

 

In orasul Slobozia a existat un Centru Info Turistic, dar activitatea acestuia a incetat, in “ciuperca” respectiva desfasurandu-si acum activitatea alta institutie. Aceasta vorbeste de la sine despre promovarea turistica a orasului.

 

Langa “ciuperca” este un monuent istoric inedit, un colac de put. Este defapt un colac de fantana, cioplit in piatra de aron Nedelcovici, datat din anul 1853, amplasata initial in comuna Balaciu.

colac de put

 

1. Biserica de lemn “Sf. Nicolae”

Pe Google Maps sunt doua indicatii gresite. Biserica de lemn se gaseste acum in locul marcat pe harta Google cu Centrul Info, care nu mai exista. Mai exact la intrarea principala din vestul orasului, unde incepe bd. Matei Basarab, in dreptul unui mic parculet. Biserica este in curs de restaurare si este de rit ortodox.

Biserica de lemn “Sf. Nicolae”

 

Se mai numeste Biserica de lemn „Poiana”. Poarta hramul Sf. Nicolae si al Bunei Vestiri. Este monument istoric. Prima atestare documentara este din anul 1737 pe lespedea de piatra din pridvor. Icoanele si usile sunt din secolele XVIII-XIX.

 

2. Muzeul National al Agriculturii

Adresa: bd. Matei Basarab 10

Orar vizitare: sambata si duminica intre orele 8 – 16, de marti pana vineri intre orele 9 – 17

A fost deschis in anul 1996. Muzeul detine un fond de obiecte si documente obtinut din donatiile Fundata, Cornateanu, Seceleanu, Pana , Stoianovici si prezinta colectii de mijloace de stins incendii, de fotografie de epoca, de orologerie, de metrologie, de tesaturi, de sticla, de unelte si masini agricole, de ceramica, de viticultura, de piese de port popular si altele. Interesant, nu-i asa? Si aproape necunoscut…

Muzeul National al Agriculturii

Ne indreptam apoi aproape 1,3 km spre parc. Vorbind cu un localnic despre obiectivele turistice ale orasului, acesta spunea ca atunci cand iese cu familia in parc, spune ca merge la biserica, pentru ca … in parc e si catedrala.

 

3. Parcul Mare / Catedrala Inaltarea Domnului / Monumentul Eroilor

Adresa: bd. Chimiei 11

Candva orasul Slobozia a fost numit cel mai verde oras din Baragan. Un rol l-a avut Parcul Mare, care se mai numeste Parcul Tineretului. Este un parc vechi de peste 50 de ani. Ocupa 26 hectare.

 

In capatul aleii principale de promenada din parc se gaseste Monumentul Eroilor. Acesta este inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Monumentul infatiseaza un soldat necunoscut, iar langa inscriptia de pe soclu este chipul colonelului Ion Popescu din Regimentul 79 Infanterie Slobozia.

 

La marginea Parcului Mare este situata din anul 1992 Catedrala Episcopala. In anul 2004 primeste hramul “”Inaltarea Domnului””. Interiorul este pictat in stil neobizantin cu influente romanesti.

 

 

Impresii, concluzii, evaluari

Orasului Slobozia ii lipsesc atractiile turistice. Singurul obiectiv mai interesant este Muzeul Agriculturii, care este apreciat si in evaluraiile Google cu 4,7 din 5 puncte rezultate din 200 de pareri.

 

Numai de bine!

 

Minighid Calarasi

Obiective turistice in orasul Calarasi

Noiembrie 2022

Despre Calarasi

Calarasi este municipiul resedinta de judet al judetului Calarasi, situat in sudul Munteniei, pe malul stang al bratului Borcea al fluviului Dunarea. La Calarasi se poate ajunge pe DN21 Calarasi – Slobozia – Braila, pe DN3B Calarasi – Fetesti si pe DN3 Bucuresti – Calarasi – Constanta sau pe A2 care Bucuresti – Constanta, care trece la 25 km nord de oras. Pana la Bucuresti sunt 130 km care se parcurg rutier in 2 ore.

Slobozia se situeaza la altitudinea medie de 13 mdm, se intinde pe 133 kmp si numara circa 65.000 locuitori, din care peste 80% sunt romani ortodocsi.

Coordonate: 44°12′N 27°20′E

 

Obiectivele turistice ale orasului Calarasi

 

In orasul Calarasi nu exista un Centru Info Turistic.

  1. Gradina Zoologica / Parcul Dumbrava

Gradina Zoologica a orasului se gaseste in Parcul Dumbrava. Se poate vizita din aprilie pana in septembrie zilnic intre orele 9:30 – 18:30, iar din octombrie pana in martie se inchide zilnic cu 2 ore mai repede. A fost deschisa in anul 1980. Este o gradina zoo importanta cu multe specii de animale precum lei, tigri, ursi, lame, zebre, camila, maimute, vaci scotiene, pasari, reptile sau pești. Vedeta este hipopotamul.

Gradina Zoologica

Continuam pe aleile Parcului Dumbrava, pe care il traversam trecand pe langa un foisor, un strand si un loc de joaca.

 

Traveresam DN3B, care coboara spre bacul de la Dunare.

2. Parcul Central

Inaintam pe directia pe care am venit si tinem malul stang al raului si lacului Jirlau, care se varsa in Bratul Borcea. Peisajul nu este prea atragator pana ajungem in Parcul Central, chiar pe malul Dunarii. Vis-a vis se vede o plaja larga cu nisip, numita Plaja Mare.

La cotul Dunarii, schimbam directia catre stanga sa iesim din parc pe str. Sloboziei, dupa care vom face din nou catre stanga pe a doua strada.

3. Muzeul Dunarii de Jos

Adresa: str. Progresul 4

Orar vizitare: zilnic intre orele 10 – 18

Muzeul Dunarii de Jos are doua sectii: arheologie – istorie si etnografie – arta. Sectia de arheologie expune piese descoperite in zona. Se remarca tezaurele monetare. In sectia de etnografie sunt prezentate tesaturi, mestesugurile, obiecte de uz casnic si ceramica.

Muzeul Dunarii de Jos

Concluzii, impresii

Calarasi ofera foarte putin din punct de vedere turistic.

 

Numai bine!

Minighid Braila

Obiective tursitice in orasul Braila

Noiembrie 2022

Despre Braila

Braila este municipiul resedinta de judet al judetului Braila, situat in extremitatea estica a Munteniei, pe malul stang al Dunarii. La Braila se poate ajunge pe DN2B Buzau – Braila – Galați, pe DN21 Calarasi – Slobozia – Braila si E87 . Drumul național DN21 leagă Călărași de Brăila pe la Slobozia, DN22 Ramnicu Sarat – Braila, DN23 Focsani – Braila, DN22B Galati – Braila si DN22D legatura cu E87 (DN22) intre Tulcea si Constanta. Pana la Bucuresti sunt 215 km care se parcurg rutier in 3 ore. Intre Braila si Galati este in constructie un pod peste Dunare. Braila este si port la Dunare.

Braila se situeaza la altitudinea medie de 25 mdm, se intinde pe 77 kmp si numara circa 180.000 locuitori, circa 90% sunt romani ortodocsi.

Coordonate: 45°16′9″N 27°57′27″E

 

Braila. Orientare si informare.

0. Centrul National de Informare si Promovare Turistica

Adresa: str. Edmond Nicolau 4A

Orar: deschis zilnic intre orele 10 – 17

Cel mai bun punct de pornire pentru vizitarea orasului Braila este Centrul Info Turistic. Un centru foarte bine pus la punct, documentat si unde cu placere am aflat ca in Braila se organizeaza si tururi ghidate.

In apropierea Centrului Info sunt mai multe obiective turistice ale orasului Braila, dar noi le vom vizita si pe cele mai departate.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica

continuare aici

Rijksmuseum Schiphol

Muzeul de arta din aeroport

Octombrie 2022

Daca sunteti la Amsterdam, pe aeroportul Schiphol, “intre doua avioane”, aveti posibilitatea sa vizitati Rijksmuseum. Nu este acel Rijksmuseum din oras, dar este unul mai mic, practic o invitatie sa il vizitati pe cel mare.

“Marele Rijks” se gaseste in Piata Muzeului in Amsterdam. Datorita colectiilor prezentate a devenit unul din muzeele de arta faimoase ale lumii. Numele pictorilor ale caror operele le gasim in muzeu sunt o invitatie in sine: Vermeer, Van Gogh, J. Steen, altii.

“”Un pui”” al “marelui Rijks” este in Aeroportul Schiphol din Amsterdam, intre Lounge 2 si 3. In Rijksmuseum Schiphol sunt expuse 11 lucrari, peisaje pictate din sec. al XIX-lea. In acea perioada s-a produs o schimbare in arta peisajelor. Pana atunci, pictorii prezentau natura ca dominanta, pentru ca mai apoi pictura sa fie influentata de prezenta umana, agricultura si orase. Multi pictori s-au retras la tara , mai aproape de natura. Au aparut sevaletul si alte accesorii de pictat, astfel artistii au inceput sa picteze ce vedeau in fata lor punand accent pe detalii si elemente naturale. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea natura si-a recapatat rolul central in operele pictate.

 

Iata si cateva tablouri expuse in muzeul din aeroport.

 

Vizitarea muzeului este gratuita. Exista si ture ghidate.

Daca ai de asteptat mai multe ore pe Schiphol sau ajungi prea devreme pentru zborul tau, viziteaza Muzeul Rijks din aeroport!

Numai bine!

 

 

 

Vf. Bucura Dumbrava, Vf. Omu – Muntii Bucegi

A 7-a etapa din ciclul 2500-arii Romaniei

octombrie 2022

Acest articol are 4 pagini:

1/4 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.

2/4 – Telecabina Babele – Vf. Bucura Dumbrava – Vf. Omu

3/4 – Vf. Omu – Vf. Bucsoiu Mare si retur

4/4 – Vf. Omu – V. Cerbului – Busteni

1/4 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.

Video prezentare traseu

Despre Muntii Bucegi

Muntii Bucegi sunt probabil cei mai populari si circulati munti din Romania si aici se gasesc 2 din cele 13 varfuri de peste 2500 m altitudine aflate in tara noastra: Vf. Omu – 2.507 mdm si Vf. Bucura Dumbrava – 2.503 mdm. Dupa unii chiar 3 din 14, considerand si asa-zisul Vf. Capul Morarului (2.500 mdm).

Vf. Omu este cel mai inalt varf al Masivului Bucegi (2.507 mdm) si se situeaza in partea nordica a Platoului Bucegilor. Este tinta multor drumetii si datorita variantelor de trasee care converg in acest punct: din Busteni via Vf. Bucsoiu Mare (banda rosie), din Busteni via V. Cerbului (banda galbena), de la fosta Cab. Vf. cu Dor pe platou via Cab. Babele (banda galbena), de la Sinaia via Cab. Piatra Arsa – H. Pestera – V. Ialomitei (banda albastra), de la H. Pestera pe Culmea Doamnele (punct rosu), de la Cab. Padina prin Strunga Mare – Batrana (banda rosie), de la Bran pe V. Gaura (cruce rosie), de la Bran pe Ciubotea (triunghi galben), de la Bran pe Clincea (banda rosie), plus 3 variante de la Cab. Malaesti (prin Hornurile Mari, pe Brana Caprelor si pe la Tancul Pietrele).

Acces

In ciclul 2500-arii Romaniei, mi-am propus sa abordez cucerirea tuturor varfurilor inalte de peste 2.500 metri din tara noastra, pe traseul cel mai rapid.

Cele 2 varfuri – Omu si Bucura Dumbrava – sunt invecinate si dintre toate varfurile noastre cu altitudini mai mari de 2.500 metri, sunt cele mai usor accesibile, de la telecabina Babele putand fi atinse in mai putin de 3 ore mergand pe Platoul Bucegilor, traseu usor / mediu.

Traseul

Telecabina Babele (2.200) – Cab. Babele (2.206) – Saua Sugarilor (2.309) – La Cerdac (2.400) – Vf. Bucura Dumbrava (2.503) – Vf. Omu (2.507) – Vf. Bucsoiu Mare (2.492) – Vf. Omu (2.507) – Poiana Costilei (1.310) – Gara Busteni (880)

Caseta tehnica

Dificultate: mediu

Durata / distanta: 8 – 10 ore (pauze 45 min) / 23 km

Marcaj: banda galbena / banda rosie / banda galbena

Surse apa: pe V. Cerbului

Alt min: 880 mdm la Gara Busteni

Alt max: 2.507 mdm la Vf. Omu

Elevatie: +750 m / -2.000 m

Observatii: Omu – Bucsoiu si Omu – V. Cerbului, interzise iarna; Babele – Omu iarna numai pe varianta de iarna

Pareri. Evaluari.

Este cel mai usor si mai rapid acces pe Vf. Omu pentru ca pornim de la circa 2.200 metri altitudine, de la statia telecabinei Babele. Pe ceata deasa si mai ales pe viscol orientarea pe platou este dificila.

Am gasit cabanele Babele si Omu inchise.

Traseul este spectaculos, ofera perspective generoase. Coborirea pe V. Cerbului este una cu diferenta mare de nivel la inceput, apoi o plimbare lunga prin padure. In etajul inferior al padurii sunt avertismente de prezenta a ursilor in zona.

Ma bucur ca am completat tura propusa initial cu un du-te-vino pe Bucsoiu, un segment superb, mai dificil, care confera perspective minunate care nu se deschid de pe restul traseului.

Referitor la asa-zis-ul varf Capul Morarului, sunt de parerea celor care nu il considera varf si opresc numaratoarea 2500-arilor la 13. El este situat la numai 2 minute (pe ceas) de Vf. Omu pe Culmea Morarului, unde este amplasata crucea unui meteorolog care a lucrat la Omu.

Evaluari Google (nota medie din maxim 5 / numar recenzii)

Sfinxul – 4,7 / 5.000

Vf. Omu – 4,9 / 300

V. Cerbului – 4,5 / 300

Poiana Costilei – 4,8 / 100

Vf. Lespezi – 4,8 / 100

Urmeaza

2/4 – Telecabina Babele – Vf. Bucura Dumbrava – Vf. Omu

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

Unic in Europa

Localizare

Muzeul de Arta Eneolitica sau Muzeul Cucuteni din Piatra Neamt este locat in zona Curtii Domnesti, pe str. Stefan cel Mare, nr. 3 si este un must see in orasul de la poalele Pietricicai.

 

Despre cladirea muzeului

Spectaculoasea cladire a fost ridicata intre anii 1928 – 1930 de antreprenorul Carol Zani, dupa un proiect al arhitectului Roger Bolomey pentru a fi sediul Bancii “Petrodava”. Ulterior, dupa nationalizare, cladirea a adapostit Filiala Neamt a Bancii Nationale a Romaniei. Din 24 iunie 2005 imobilul reprezinta sediul Muzeului de Arta Eneolitica Cucuteni, precum si sediul Centrului International de Cercetare a Culturii Cucuteni. Cladirea muzeului este declarata monument istoric.

Muzeul Cucuteni este parte a Muzeului de Istorie si Arheologie Piatra Neamt.

 

Despre muzeu

Dupa un mic hol de trecere se intra in incaperea pricipala de la parter. Aici pe stanga este casa de bilete de unde mai puteti obtine sau cumpara informatii, pliante, amintiri, carti. Muzeul nu beneficiaza de ghidaj.

Muzeul Cucuteni este unic in Europa, fiind detinatorul celei mai bogate si mai variate colectii de arta Cucuteni. Expozitia permanenta prezinta circa 300 de piese din categoria “tezaur” a patrimoniului cultural national. Pe langa aceasta se organizeaza si expozitii temporare si activitati stiintifice tematice.

 

Sa vizitam muzeul!

Arta decorativa cucuteniana este dominata de principiul simetriei. Simetria este obtinuta fie prin repetarea unuia sau mai multor motive decorative pe suprafata obiectului, fie prin segmentarea in doua sau patru campuri a suprafetei decorate. Pentru segmentare se folosesc linii paralele si benzi pictate.

In vitrinele laterale de la parter sunt expuse obiecte facsinante de dimensiuni medii exclent puse in valoare si intretinute.

Considerata a fi prima civilizatie din Europa, Cucuteni – Tripolie a luat nastere si s-a dezvoltat in teritorii apartinand astazi Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Numele a fost alocat de arheologi dupa denumirea satelor Cucuteni din judetul Iasi, Romania, si a localitatii Trypillia din Ucraina, langa Kiev, unde in sec. XIX s-a descoperit celebra de acum ceramica pictata si statuete de lut ars, obiecte devenite simbol; al acestei vechi populatii.

Eneoliticul este perioada preistorica in care s-au dezvoltat ocupatiile de baza precum cultivarea plantelor, cresterea animalelor, vanatul, psecuitul si culesul, dar si mestesugurile casnice precum metalurgia, olaritul, tesutul, torsul.

La etajul 1 al muzeului sunt expuse figurine sau obiecte de arta figurativa. Plastica zoomorfa cucuteniana este compusa din figurine si vase reprezentand animale lipte pe corpul unor recipiente. Unele picturi de pe decorul vaselor reprezinta chiar feline, serpi, pasari sau alte animale.

Fiecare obiect expus merita apreciat si studiat pentru cateva clipe.

Revenim la parter unde in centrul salii de expozitie sunt prezentate cateva vase de dimensiuni mai mari.

Am ramas cu o impresie foarte placuta despre acest muzeu si recunosc ca m-a fascinat.

Numai de bine!

 

Ghid turistic Piatra Neamt

Vizitarea obiectivelor turistice din Piatra Neamt

Octombrie 2022

Despre Piatra Neamt

Piatra Neamt este municipiul resedinta de judet al judetului Neamt, situat in regiunea Moldovei, in NE tarii, pe raul Bistrita, la confluenta cu raul Cuejdi. Orasul se gaseste pe DN15 Bacau – Turda, la 70 km Est de Bacau si la 200 km Vest de Targu Mures. Piatra Neamt se situeaza la altitudinea medie de 345 mdm, se intinde pe 77 kmp si numara circa 85.000 locuitori, circa 90% sunt romani ortodocsi.

Coordonate: 46°55′39″N 26°22′15″E

 

Plimbarea mea prin Piatra Neamt

S-a ivit sansa sa ajung in Piatra Neamt datorita finalei campionatului national de tenis de masa, la care a participat fiul meu, Emi.

Am pornit din Cartierul Pietricica, ocolind Dealul Pietricica, un reper al orasului, pe care am admirat culorile toamnei. In oras se gasesc multe indicatoare plasate in intersectii care te orienteaza catre obiectivele turistice. Am traversat paraul Cuejdi si am ajuns la o intersectie mai mare, Piata Mihail Kogalniceanu, unde se gaseste statuia lui Kogalniceanu si primul muzeu pe care l-am avut in cale.

 

Muzeul de Istorie si Arheologie

Adresa: str. Mihai Eminescu 10 / in renovare la data vizitei mele.

Se gaseste intr-o cladire monument istoric si detine vestigii descoperite in zona subcarpatica a Moldovei din epoca civilizatiei eneolitice, din cea a bronzului, din perioada geto-dacica, din evul mediu, din epocile moderna si contemporana, dar si o colectie numismatica.

Pe str. Lt. Draghiescu, care flancheaza muzeul, este o scurtatura, care iese in bd. 9 Mai, aproape de gara, dupa mai putin de 1 km.

Gara si statia telegondolei

Gara si statia telegondolei se gasesc in Piata Garii, intr-o intersectie in T. Este usor de identificat locul dupa traseul telegondolei. Cu ocazia unei vizite trecute am facut o plimbare dus-intors cu telegondola care ofera o perspectiva panoramica asupra orasului. Statia superioara a telegondolei este pe Muntele Cozla.

De la gara am urmat itinerariul strada Bistritei, paralela cu calea ferata, strada Independentei, bd. Decebal. Avand apoi ca reper instalatia de nocturna a stadionului, dupa 2 km, am ajuns la cocheta arena fotbalistica din Piatra Neamt.

Stadionul Ceahlaul

Adresa: str. Eroilor

Am inconjurat pe trei laturi stadionul, in jurul caruia am vazut parcari dar si terenuri de antrenament si sportivi veniti la stadion.

De pe str. Eroilor am schimbat directia la dreapta pe langa stadion pe str. Stefan cel Mare si am trecut pe langa Colegiul Tehnic Forestier spre Parcul Zoologic Cozla sau Gradina Publica Nicu Albu, pe care l-am gasit fara animale si trist. 1,2 km de la stadion.

Am admirat totusi 2 sculpturi reprezentand un chip de dac si unul de daca.

Pe langa acest parc urca marcajul turistic banda albastra spre Vf. Cozla, la statia superioara a telegondolei.

Strada Stefan cel Mare ne conduce, incet dar sigur, dupa 400 m, catre zona cea mai atractiva a orasului Piatra Neamt. Nu vom intra in pasajul rutier ci vom ramane deasupra acestuia avand pe partea stanga Primaria.

Primaria

 

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

Adresa: str. Stefan cel Mare 3

Deschis: marti – duminica intre orele 10 – 18

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni apartine de Muzeul de Istorie si Arheologie al orasului si se gaseste intr-o superba cladire monument istoric. Muzeul a fost deschis in anul 2005, este unic in Europa, si detine cea mai bogata colectie Cucuteni cu 300 de piese din categoria “tezaur” a patrimoniului national.

Este unul din muzeele care nu trebuie ratate.

Suntem in perimetrul Curtii Domnesti intre strazile Stefan cel Mare in partea de sus si bd. Republicii in partea de jos unde se gaseste si Parcul Tineretului. In parc este un monument inchinat eroilor, dar si statuia lui Stefan cel Mare. In dreapta este vechiul hotel Ceahlaul.

De jos admiram Zidul medieval de incinta al Cetatii (sec. XVII), pe langa care se urca pe mai multe variante in Piata Libertatii, un platou unde se gasesc mai multe obiective turistice de top, intre care si Muzeul Cucuteni, deja prezentat.

 

Biserica Domneasca

Biserica poarta hramul “Nasterea Sf. Prooroc Ioan Botezatorul”. si se mai numeste Biserica Sf. Ioan Domnesc. A facut parte din ansamblul Curtii Domnesti de la Piatra. A fost ridicata in timpul domniei lui Stefan cel Mare, in anul 1498. Are o lungime de 26 metri si o latime de 9 metri. Remarcabila este bogata decoratie de ceramica smaltuita pastrata aproape intacta. Este declarata monument istoric.

In interiorul bisericii se gaseste Pisania Turnului Clopotnita, care spune asa: “Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, am zidit aceasta clopotnita cu doamna sa Maria, fica lui Radu Voievod si cu iubitul lor fiu Bogdan Voievod, in anul 7007 iar al domniei sale anul 43-lea curgator, octombrie 28.”

Turnul lui Stefan cel Mare

In mijlocul platoului de sus, numit Piata Libertatii, troneaza semet, dar inchis, in curs de renovare, Turnul lui Stefan cel Mare.

Turnul lui Stefan este si el monument istoric. A fost construit in anul 1499. Apartine parohiei Sf. Ioan Domnesc. Face parte din complexul medieval Curtea Domneasca. Astazi este simbolul muncipiului Piatra Neamt.

 

Muzeul de Etnografie

Deschis: marti – duminica intre orele 10 – 18

Tot pe platoul din Piata Libertatii se gaseste Muzeul de Etnografie. Acesta prezinta aspecte ale locuintelor taranesti traditionale de pe Valea Bistritei, costumul popular romanesc specific zonei si principalele mestesuguri din regiunea subcarpatica a Moldovei, precum tesutul, cojocaritul, prelucrarea lemnului, cresterea animalelor. Este cladire monument istoric.

Casa a fost construita in anul 1924 si a servit drept casa directorului scolii nr. 1 de baieti “Lascar Catargi”. Stil arhitectural este cel neoromanesc. Muzeul de Etnografie se afla aici din anul 1980.

M-am bucurat sa vad multi vizitatori si la acest muzeu.

Muzeul de Arta

Deschis: marti – duminica intre orele 10 – 18

In continuarea Pietei Libertatii, pe aceeasi parte urmeaza Muzeul de Arta. Aceasta constructie a fost ridicata in anul 1930 si a gazduit Scoala nr.1 de baieti “Lascar Catargi”. Mai tarziu a fost muzeu arheologic, iar din 1980 gazduieste Muzeul de Arta. Este de asemenea monument istoric.

Muzeul prezinta colectii de pictura, grafica, sculptura si tapiserie, realizate de artisti romani.

Muzeul Curtea Domneasca. Pivinitele.

Adresa: str. Stefan cel Mare 4

Spatiile situate in apropierea Colegiului Petru Rares prezinta materiale tridimensionale si documente referitoare la Curtea Domneasca din Piatra Neamt, atestata la 20 aprilie 1491. Muzeul cuprinde si cele 2 pivnite ale Caselor Domnesti.

Teatrul Tineretului

Adresa: Piata Stefan cel Mare 1

Pentru a ajunge la acesta coborim scarile catre Centru. Cladirea cu doua etaje, cu mansarda si demisol, apratine stilului arhitectonic neoromanesc din perioada interbelica, anul finalizarii constructiei fiind 1935. Arhitect F. E. Droz, antreprenor acelasi Carol Zanni ca pentru majoritatea superbelor de muzee de pe platoul de sus. Este monument istoric.

Parasim zona ce amai atractiva a orasului, pe langa hotel, la stanga, intrand pe strada Petru Rares.

Muzeul de Stiinte Naturale

Adresa: str. Petru Rares 26

Deschis de marti pana duminica intre orele 10 – 18

Acesta functioneaza in imobilul donat de istoricul Iulian Antonescu. Detine o colectie de pesti fosili unica in lume, dar si alte exponate rare de geologie, flora si fauna din Muntii Neamtului si Ceahlau.

De la teatru am parcurs 600 metri.

Parasim zona centrala a orasului urmand str. Petru Rares si apoi Mihai Viteazul, trecand peste raul Cuejdi si pe langa Biserica Sf. Mc. Mina. Tinem directia spre Roman pana la iesirea din oras, unde dupa 2,5 km, pe partea stanga intalnim …

 

Sala Polivalenta

Cu o capacitate de 4.000 locuri Sala Polivalenta gazduieste sporturi de sala, evenimente, concerte, competitii.

 

Evaluari

Personal mi-a placut perimetrul din Curtea Domneasca unde sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice ale orasului Piatra Neamt. M-am bucurat de fascinanta cultura Cucuteni vizitand Muzeul de Arta Eneolitica si mi-ar fi placut sa fi facut si o drumetie pana pe Cozla.

Mai jos regasiti evaluarile de pe Google pentru cateva din obiectivele orasului. Nota maxima este 5, aici cititi nota medie / numarul de evaluari din care este calculata.

Muzeul de Istorie si Arheologie – 4,6 / 300

Telegondola – 4,5 / 6.000

Stadionul Ceahlaul – 4,3 / 1.000

Muzeul Cucuteni – 4,6 / 200

Biserica Domneasca – 4,6 / 100

Muzeul Curtea Domneasca – 4,6 / 100

Teatrul Tineretului – 4,7 / 1.000

Vizitati Piatra Neamt! Numai bine!