Cetatea medievala a Severinului

Un obiectiv strategic si turistic de neratat

septembrie 2022

Ca sa ajungeti la Cetatea medievala a Severinului, urmati indicatoarele din orasul Drobeta Turnu Severin. Ea este situata pe bd. Dunarea scrie Google Maps, dar pe harta in dreptul intrarii de jos este de fapt strada Smardan care inconjoara 2 laturi ale Parcului General Dragalina. Nu veniti prin parc, in diagonala, chiar daca este mai scurt, caci arata rau si nesigur accesul.

Cetatea medievala se poate vizita zilnic de la ora 9 la ora 20.

 

Scurta introducere

Prima atestare documentara a Severinului este datata in anul 1233. Prima incinta de piatra a cetatii, 90 x 45 mp, dreptunghiulara cu zidurile usor arcuite, este atribuita cavalerilor ioaniti adusi aici de regele maghiar Bela IV. Are doua turnuri interioare si doua exterioare si doua doua laterale. Turnurile de colt aveau atat etaje cat si subsol. Zidurile sunt late de 2 metri, inalte de 8 si realizate din piatra de rau imbinata cu mortar de var.

 

La partea de jos a cetatii este un mic lac. Pe langa acesta este amanajat accesul ce urca pe langa unul din zidurile exterioare ale cetatii, ocolind-o de la Est pana la Nord, unde se gaseste casa de bilete si unde poti primi anumite informatii. Tot aici putem studia planul cetatii.

In mai multe locuri putem citi informatii despre cetate.

In interiorul cetatii se afla o biserica, al carui amplasament se poate usor recunoaste. Pana la acesta trecem printre doua ziduri groase de incinta si o fantana.

Pentru a intari fortificatia, in sec XV, sub stapanirea regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, s-a construit al doilea zid de incinta, pe 3 laturi, la 6-7 metri de primul. Tot in acel secol sunt adusi cavalerii teutoni sa apere cetatea. In anul 1435 domnitorul valah Vlad Dracul ataca cetatea si o cucereste pentru 1 an. Dupa redobandirea cetatii, Sigismund il numeste ban al Severinului pe Iancu de Hunedoara, care va fortifica si reface cetatea.

In centrul cetatii este un labirint si sunt prezentate elemente si metode de tortura. Mai vedem echipament de lupta si sigla teutonilor.

In sec XVI, cetatea este cucerita de otomani. Tot in mijlocul cetatii se gaseste un mic muzeu care prezinta tinute vechi de secole, armuri, arme, dar si unele de gospodarie.

Cetatea Severinului arata foarte bine si poate fi vizitata in intregime avand amenajate si punct de belvedere, banci, un labirint, un muzeu care prezinta metode de pedeapsa folosite in evul mediu, costumatii, arme. Se viziteaza fantana, ruinele bisericii, labirintul, caile dintre fortificatii, sau se poate imprejmui cetatea.

Locul cel mai cautat este platforma de belvedere, cu vedere la Dunare si navele care o strabat, la calea ferata, la malul sarbesc.

 

Mi-a placut mult Cetatea medievala a Severinului care este renovata, bine intretinuta si pusa in valoare din perspectiva turistica.

Vizitati Cetatea medievala a Severinului!

 

 

Numai de bine!

 

Castelul de Apa din Drobeta Turnu Severin

Un muzeu inedit si o panorama minunata

septembrie 2022

Castelul de Apa din Drobeta Turnu Severin este un obiectiv turistic emblema pentru acest oras. Se gaseste pe strada Adrian nr. 113 la intersectie cu strada Crisan, in mijlocul unui sens giratoriu, care il pune si mai mult in evidenta. Este usor de vazut de departe.

Castelul de Apa se poate vizita in orice zi a saptamanii inter orele 9 si 19.

 

Castelul de Apa

Alimentarea cu apa a fost una din preocuparile importante in oras. In anul 1907 administratia comunala admitea posibilitatea alimentarii cu apa din Dunare. Lucrarile au urmat proiectul inginerului Elie Radu. Trei ani mai tarziu avut loc inaugurarea in prezenta multor oficiali. Scopul castelului era sa stocheze apa la o inaltime suficienta pentru a putea fi distribuita prin presiune hiodrostatica. Acumularea in rezervorul suspendat se facea cu o statie de pompare.

Castelul de Apa are o inaltime de 42 metri. In partea superioara sunt niste turnulete cu acoperisuri conice si ascutite.

In timpul Primului Razboi Mondial, cand lucrarile la aceasta constructie au fost intrerupte, a servit drept punct de observatie trupelor germane.

 

Vizitarea Castelului de Apa

Turnul de Apa se poate vizita. In sala circulara de la “parter” se achizitioneaza biletele de intrare. Tot aici mai este si un spatiu expozitional, dar la care vom reveni la sfarsit. In turn este organizat un muzeu interesant cu un sistem de prezentare inedit. Se viziteaza etajele 2 si 3 si balconul. Exista si lift de acces daca nu vreti sau nu puteti urca scarile stranse in spirala.

Etajul 2

Aici se prezinta o expozitie interactiva inedita despre navigatie, fauna, comunitati, instalatii mecanice.

Etajul 3

La etajul aflam intr-un fel nemaintalnit despre fosta insula Ada Kaleh, care locul ei onorific de remeber. Se prezinta ocupatiile turcilor care populau insula inundata voluntar cand s-a construit lacul de acumulare de la Portile de Fier I, populatia fiind atunci stramutata. Nu lipsesc informatii dragute despre cafea, rahat, tigari, bauturi, dulciuri produse si vandute de turci, care au avut pe insula conditii fiscale priviliegiate.

Balconul

La partea superioara, in jurul castelui este un balcon circular ingust care ofera o superba panorama de 360 de grade. In spatiul de la acel nivel (al 4-lea de fapt), sunt prezentate tot inedit informatii despre scopul si constructia turnului.

Iesim apoi pe balcon. Admiram si acoperisul colorat al castelului, turnurile acestuia si mai ales cartierele orasului, Dunarea si malul sarbesc toate de la inaltime. Superb!

Parter

M-am intors pe scari, cum si urcasem, la baza. Aici, la parter mai sunt expuse alte cateva obiecte. Muzeul arata excelent. Mi-a sfi dorit sa gasesc si o brosura informativa despre acest obiectiv fascinant, dar poate si vor retipari.

 

Impresii finale

 

 

Veti descoperi un muzeu model in Csasatelul de Apa, care merita vizitat. Mie mi-a placut foarte mult!

 

Numai de bine!

Ghid turistic Drobeta Turnu Severin

Obiective turistice bine puse in valoare in orasul de la malul Dunarii

septembrie 2022

Despre Drobeta-Turnu Severin

Drobeta Turnu Severin este orasul resedinta de judet al judetului Mehedinti. Se situeaza in SV Romaniei, la granita cu Serbia, pe malul stang al Dunarii, la iesirea fluviului din Defileul Cazanelor, in Depresiunea Topolnitei.

Suprafata orasului: 55 kmp, Dunarea spala malul municipiului pe o distanta de 22 km, formand o faleza de 14 km.

Populatia: ca. 100.000 locuitori

Drobeta Turnu Severin se gaseste pe culoare europene importante de transport rutier, feroviar si fluvial. Prin oras sau pe semi-centura acestuia trec DN6 (E70) Bucuresti – Alexandria – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebes – Timisoara – Cenad, granita cu Ungaria; DN56A Drobeta Turnu Severin – Calafat, granita cu Bulgaria; DN67 Drobeta Turnu Severin – Targu Jiu – Ramnicu Valcea. Adaugam aici si cele doua puncte de trecere a frontierei in Serbia. In localitatea Gura Vaii, parte a municipiului, este punctul rutier de trecere a frontierei, pe barajul hidrocentralei Portile de Fier I, iar al doilea punct frontalier este fluvial si se gaseste in Portul Drobeta Turnu Severin. Pe malul drept la Dunarii este orasul sarb Kladovo.

 

Repere istorice

Cele mai vechi dovezi de locuire a acestor meleaguri dateaza din Paleolitic, apoi altele provin din Epoca infloritoare a Bronzului si mai apoi Epoca Fierului. Dacii au trait pe acest teritoriu, dar marile amprente istorice in zona le-au lasat romanii in sec I i.H, si anume Castrul Roman Drobeta si Podul lui Traian.

Denumirea Severin provine de la consulul Septimius Sever.

  • 1230 – se ridica Cetatea Severinului
  • 1336 – Tinutul Severinului este inclus in Tara Romaneasca
  • 1833 – generalul Kiseleff infiinteaza prin decret orasul Turnu Severin
  • 1852 – infiintarea santierului naval
  • 1876 / 1877 – constructia caii ferate, a depoului CFR si a noii gari
  • 1964 – 1972 – se construieste complexul energetic Portile de Fier I, in colaborare cu Serbia

 

Tur de vizitare a orasului Drobeta Turnu Severin

  1. Promenada Crisan

Va propun sa incepem plimbarea in zona pietonala a strazii Crisan. Strada Crisan are o orientare Nord – Sud si in partea sa mediana, intre Bd. Revolutiei si Bd. Tudor Vladimirescu (DN6) este Promenada Crisan. Locul arata bine. La capatul sudic (spre Dunare) in mijlocul strazii strajuieste un turn superb care te invita la plimbare spre el pentru a il vizita. De la capatul departat al promenadei pana la castel sunt mai putin de 1 km.

 

2. Castelul de Apa

Adresa: str. Adrian 113

Orar vizitare: zilnic intre orele 9 – 19

Castelul de Apa este emblematic pentru acest oras. Asezat intr-o intersectie de strazi cu sens giratoriu, dar si datorita inaltimii, este usor de recunoscut de departe.

Castelul de Apa

Are o inaltime de 42 metri. In partea superioara sunt niste turnulete cu acoperisuri conice si ascutite.

Turnul de Apa se poate vizita. Prezinta o expozitie interactiva inedita despre navigatie, fauna, comunitati, instalatii mecanice. Fosta insula Ada Kaleh are locul sau onorific de remeber.

La partea superioara, in jurul castelui este un balcon circular ingust care ofera o superba panorama de 360 de grade.

Am continuat la stanga pe strada curba Dr. Saidac, apoi pe str. Smardan, stanga pe Aurelian si dreapta pe Independentei pentru urmatorul reper turistic important. Distanta parcursa de la castel 1,5 km.

 

3. Muzeul Regiunii Portilor de Fier

Adresa: str. Independentei 2

Orar vizitare: marti – duminica 9 – 17

In anul 1881 V. Dumitrescu infiinteaza Muzeul Severinului, dar fara o viata lunga. In 1912 A. Baracila a deschis un muzeu de istorie la Liceul Traian. In 1926, muzeul a primit un spatiu potrivit si a devenit muzeu de istorie si etnografie. In paralel a existat si Muzeul Dr. Istrati, colectiile celor doua fiind mai tarziu aduse impreuna. Muzeul s-a tot dezvoltat. In anul 1972 a fost inaugurat Muzeul Regiunii Portilor de Fier, cand orasul serba 1850 de ani de atestare documentara.

Primele doua sectii au fost Acvariu – Stiintele Naturii si Istorie – Arheologie, apoi au urmat Arta Populara si Etnografie Mehedinteana, si respectiv Arta Plastica, intr-o cladire separata.

In arealul acestui complex muzeal este un important parc arheologic cu descoperiri majoritatea din perioada romana, dar pana in zilele noastre.

Langa muzeu, catre E, se gaseste castrul roman Drobeta, datat in sec. II – IV. Pe malul Dunarii sunt ruinele Podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, inglobate in acelasi muzeu, pe care va invit sa le vedem pe alta cale mai tarziu. In V sunt ruinele termelor romane ale orasului antic Drobeta. La SV sunt fortificatia medievala (sec. XIII) si ruinele bisericii medievale (sec XIV).

Plimbarea continua catre alt obiectiv major. Urmam bd. Carol I, perpendicular pe strada pe care am venit, nici nu exista alta optiune, pana ajungem in coltul Parcului Dragalina. Nu o luam prin parc, pentru ca arata jalnic, ci ne orientam dupa un indicator aflat pe str. Smardan, la stanga, in coborire, care ocoleste parcul si ne conduce in partea sudica a urmatorului obiectiv, langa calea ferata si Dunare. Distanta: 1 km

 

4. Cetatea medievala a Severinului

Adresa: bd. Dunarea

Orar vizitare: zilnic de la ora 9 la ora 20

Prima atestare documentara a Severinului este datata in anul 1233. Cetatea are doua turnuri interioare si doua exterioare si doua doua laterale. Zidurile sunt late de 2 metri, inalte de 8 si realizate din piatra de rau imbinata cu mortar de var.

In interiorul cetatii se afla o biserica, al carui amplasament se poate usor recunoaste.

Cetatea are doua randuri de ziduri de incinta.

Cetatea este renovat si bien intretinuta.

Cetatea Severinului arata foarte bine si poate fi vizitata in intregime avand amenajate si punct de belvedere, banci, un labirint, un muzeu care prezinta metode de pedeapsa folosite in evul mediu, costumatii, arme. Se viziteaza fantana, ruinele bisericii, labirintul, caile dintre fortificatii, sau se poate imprejmui cetatea.

 

De la cetate urcam pe langa flancul celalalt al Parcului Dragalina in bd. Carol I, de unde vom continua spre stanga. Dupa 400 m ajungem intre 2 locuri de pozat.

 

5. Fantana cinetica

Pe partea dreapta se gaseste Parcul Tudor Vladimirescu, mult mai lung decat lat. Noi suntem pe latura mica a formei sale dreptunghice. Inainte de a intra in zona de alei este o platforma pietonala cu banci. In centrul acestui spatiu este fantana cinetica.

Eu nu am vazut-o functionand in splendoarea sa, dar se spune ca arata spectaculos. Se mai numeste Hora de la Balacita. Este creatia lui Constantin Lucaci, celebru sculptor in otel inox. A fosr pornita in anul 1979.

Vis-a-vis de fantana este …

 

6. Palatul Cultural “Teodor Costescu”

Adresa: bd. Carol I

Se poate vizita de luni pana vineri intre orele 8 si 16:30.

Palatul Cultural gazduieste Teatrul, Centrul Cultural si Casa Municipala de Cultura. Teodor Costescu a fost omul de cultura care a insistat pentru ridicarea acestui edificiu. S-a ridicat intre anii 1910 – 1928 cu participarea cetatenilor. In 1924 s-a inaugurat. Cladirea a fost gandita sa cuprinda pe 3 niveluri o biblioteca, un cinematograf si un restaurant plus mai multe sali de teatru. Costescu a facut eforturi financiare extreme mergand pana la vanzarea propriei case pentru a termina constructia.

Continuam pe bd. Carol inca 200 metri si pe aceeasi parte cu teatrul este un parc. La intrare in acest parc intalnim …

 

7. Monumentul Eroilor

Adresa: bd. Carol I nr. 37

in aer liber, vizitabil oricand

Se gaseste in Parcul Garii sau Parcul Rozelor cum se numeste parcul care coboara de la bd. Carol spre gara si spre port. A fost ridicat in anii 1930 – 1933. Monumentul contine o cripta care pastreaza osemintele eroilor severineni si mehedinteni cazuti in Primul Razboi Mondial, in bataliile de la Alion, Cerna si din Campia Severinului.

Traversam in coborire parcul si bd. Dunarea, intram pe str. Portului pe care trecem calea ferata si intram in zona portului unde ne vom opri putin la intoarcere. Strada urmeaza Dunarea in aval, printre calea ferata si malul fluviului, unde este si Faleza Dunarii. La inceput drumul fiind asfaltat si trecand pe langa cateva restaurante pe vapor. Il urmam si prin zona mai neprietenoasa, cand devine de pamant pana se infunda. Am mers mai bine de 1,5 km.

 

8. Podul lui Traian

V-am promis ca ajungem si la ruinele Podului lui Traian. Daca nu am avut posibilitatea sa il vizitez pe calea clasica in cadrul Complexului Muzeal Portile de Fier, am studiat harat si am sperat ca voi gasi o cale sa il vad de aproape. Si l-am vazut mai de aproape decat s-ar vedea din muzeu. La capatul drumului de pamant ocoliti gardul de acolo si va nimeriti pe o zona intinsa, neamenajata, e drept, pe malul Dunarii, chiar langa cele 2 picioare de pod, care sunt imprejmuite pentru a fi protejate.

Podul lui Traian a fost construit intre anii 103 – 105 de Apolodor din Damasc, cel care este si arhitectul Columnei. Acesta era menit sa deschida accesul trupelor romane conduse de Traian venite sa cucereasca Dacia in cel de al 2-lea Razboi Daco – Roman impotriva dacilor condusi de Decebal.

Amplasamentul podului a fost ales cu intelepciuen acolo unde Dunarea iese din Defileul Cazanelor, iar Dunarea nu mai este asa puternica, iar adancimea era mai mica. S-a folosit o suprastructura din lemn fixata pe 20 de stalpi paralelipipedici distantati al 56 metri, din piatra legata cu un tip de ciment cunoscut doar de romani. In zidarie au fost inserate barne de stejar, menite sa absoarba socurile. La capetele podului, au existat arcuri de triumf.

Lungimea podului 1,13 km, inaltimea 19 m, latimea 12 m. Podul lega astfel castrul Drobeta de castrul Pontes, de pe malul sarbesc de astazi. Fabulos!

Ne intoarcem pe malul Dunarii, pe strada Portului, admiram in stanga sus Cetatea Medievala, unde am fost mai devreme, si mai ales Dunarea, pentru a ajunge dupa mai bine de 1 km la ..

 

9. Portul Drobeta Turnu Severin

Adresa: str. Portului 3

Ne putem plimba pe cheiul portului, vedea Capitania, si portul propriu-zis, adica Gara fluviala.

 

 

Impresii si evaluari Google

Sper ca v-a placut plimbarea prin Drobeta Turnu Severin. Eu am descoperit un oras frumos cu cateva obiective turistice de mare valoare si excelent puse in evidenta si redate circuitului turistic.

Iata notele de pe Google pentru obiectivele vizitate calculate ca medie din nota maxima 5 / nr. recenzii:

Promenada Crisan – 4,4 / 2.000

Castelul de Apa – 4,6 / 1.000

Muzeul Regiunii Portile de Fier – 4,6 / 1.000

Cetatea medievala – 4,6 – 4.000

Fantana cinetica – 4,7 / 2.000

Palatul Cultural – 4,7 / 1.000

Monumentul Eroilor – 4,6 / 100

Podul lui Traian – 3,6 / 1.000

Portul – 4,1 / 1.000

 

Numai bine!

Gara Baile Herculane (CS)

Alta bijuterie arhitecturala in paragina!

Septembrie 2022

 

Citeam cu cativa ani in urma ca se doreste restaurarea Garii din Herculane – monument istoric! 2022 … Nu se vede niciun semn… Pacat! Trist!

Gara – monument merita mai mult decat un pit stop pe care il puteti face daca va deplasati pe rura Drobeta Turnu Severin – Timisoara, via Caransebes.

Localizarea mai exacta este la intersectia DN67D cu E70 sau mai bine spus la 100 de metri de aceasta pe, drumul european, pe sensul de mers catre Drobeta. Hai sa spunem mai simplu la intrarea in statiunea Baile Herculane despre care am povestit cu amaraciune aici. Putin inaintea garii, pe partea opusa, este o parcare, cam la 50 metri distanta.

In documentatia citita am gasit aprecierea cum ca ar putea fi considerata cea mai frumoasa gara de cale ferata din Romania. Nu stiu daca exista un clasament al celor mai frumoase gari din tara, dar gara asta chiar este speciala.

Gara a fost inaugurata la data de 20 mai 1878 pe linia de cale ferata Timisoara – Orsova, deschisa un an mai tarziu. O data cu accesul in statiunea Baile Herculane pe calea ferata, numarul oaspetilor celebrei statiuni a crescut.

Cladirea principala a garii, rotunda, este construita in stil baroc, cu o cupola multicolora cu figuri geometrice, sustinuta pe doua coloane si arce de cerc imbinate. La interior sunt reprezentate fresce cu personaje mitologice romane si scene de vanatoare. Nu lipseste nici Hercule. Arhitectul lucrarii a fost Serres. Acesta a luat in considerare in proiectare forma castelului de vanatoare al Imparatesei Sissi, situat langa Viena.

Tot la interior se gaseste un orologiu vechi marca Paul Garnier. In corespondenta, dar pe exterior, spre peron, este alt ceas Paul Garnier.

In ambele flancuri, in lungul peronului de linia 1 sunt coloane ridicate in stil roman. Coloanele sunt imbracate cu liane, realizand in sezonul cald un culoar umbros. Pe peron mai sunt amplasate constructii decorative sub forma de picior de lumanare impodobite cu flori.

Pe peronul acestei faimoase gari au pasit Imparatul Austriei Franz Josef, Imparateasa Sissi, Regele Serbiei Alexandru I si Regele Romaniei Carol I.

Ma bucur ca am facut un popas de 15 minute sa vizitez Gara Herculane. Tare m-as bucura sa fie repusa in valoare. Gara in sine este functionala, trenurile circula, unele opresc aici, altele nu. Sunt calatori care asteapta in cladirea principala sau vizitatori ca mine care trec sa vada minunea admirand-o. Casa de bilete candva functionala aici a fost mutata intr-o cladire vecina. Nu am vazut nici macar banala tabela cu trenurile care opresc in gara. Poate, poate, poate, sa o vedem din nou stralucind!

 

Numai de bine!

Muzeul Locomotivelor cu Abur

O bijuterie bine pastrata

Septembrie 2022

Adresa

Muzeul de Locomotive cu Abur Resita se gaseste pe Calea Timisoara in apropierea pasajului peste calea ferata unde intrarea dinspre Timisoara se intersecteaza cu intrarea dinspre Caransebes. Se coboara acest pasaj catre centru si pe partea opusa din care venim este muzeul.

Parcare trebuie sa cautati, trebuie sa va orientati. Eu am parcat ultimele doua dati vis-à-vis inainte de statia mijloacelor de transport in comun.

 

Date despre muzeu

Muzeul Locomotivelor cu Abur este simbolul municipiului Resita. Este si cel mai mare muzeu tehnic in aer liber din toata Europa.

Fiind organizat in aer liber, se poate vizita oricand. Exista o firma de security care vegheaza 24 din 24 la integritatea pieselor muzeului. Este o expozitie fascinanta si ma bucur ca rezista in timp. Foarte bine intretinuta. Mereu am gasit locomotivele vopsite si curate.

Nu exista bilet de intrare sau vreo poarta ce trebuie trecuta, muzeul fiind intr-un parculet cu alei.

De cum ne apropiem vedem 16 locomotive negre expuse, stationate pe segmente de linii de cale ferata.

In anul 1972, la implinirea a 100 de ani, de la prima locomotiva fabricata la Resita, s-a inaugurat Muzeul de Locomotive cu Abur prin eforturile ing. Mircea Popa.

Tot de atunci, Locomotiva Resicza a primit locul central in muzeu. La Resita s-au fabricat locomotive intre anii 1872 si 1964.

 

Sa pasim printre vechile locomotive

Daca intram dinspre bulevard cum este firesc, pe aleea centrala, vedem sigla muzeului constand in suprapunerea literelor majuscule MLA si drept inainte la 50 de metri vedeta muzeului: locomotiva Resicza 2. Ea poarta numarul de fabricatie 2 si a fost gata sa circule pe sinele de cale ferata in anul 1872. Resicza este in fapt prima locomotiva cu abur fabricata aici la Resita, care a parasite portile fabricii. Resicza 2 a avut doua surori dupa cum am citit: Bogsan 3 si Hungaria 4, care si-au gasit sfarsitul prin casare intre cele doua razboaie mondiale. Modelul dupa care au fost realizate se numeste Szekul si este nativ din Viena.

Mai incolo intalnim un panou informativ intitulat Resita – Viena – Resita

Hungaria 4 a fost expusa in 1873 la Viena si ea a refacut parcursul urmat de Szekul cu cativa ani inainte, dar in sens invers, urmand un fel de proba de triathlon pentru ca a calatorit pe apa, pe calea ferata dar si pe o platforma trasa de boi.

In dreapta Resiczei ne intampina Principesa Elena (15). O locomotiva care putea dezvolta 220 cai putere. Nu am s ava povestesc despre fiecare locomotiva in parte, puteti citi panourile informative care au fost montate langa fiecare dintre cele 16. Cele mai comune locomotive cu abur folosite de CFR sunt cele din [i[]seria 50.000. Mai rapide au devenit cele din seria P8 care puteau deapsi 100 km/h. Diferitele modele prezentate in muzeul in aer liber au avut destinatii diferite pentru trenuri de calatori, de marfa, dar si mixte. Performantele locomotivelor fabricate la Resita au crescut in timp. La inceput viteza care era marcata pe ele se numea “iuteala”.

Cel mai potrivit este sa va faceti timp si sa le vizitati.

Muzeul Locomotivelor cu Abur din Resita este unul foarte drag mie. Mi-este greu sa va fac sa iubiti locomotivele asa cum simt eu si nu imi propun acest lucru. La mine se trage din famile, din copilarie, din acele radacini care conteaza o viata intreaga.

Ma bucur ca exista acest muzeu si se prezinta atat de bine. Este bijuteria de astazi a Resitei. Si cred ca se poate pune semnul de egalitate intre Resita si acest muzeu si daca am intreba pe strada dupa un obiectiv emblematic din Resita 99% ar raspunde Muzeul Locomotivelor cu Abur.

 

Pareri si impresii

Superb! Acest muzeu este astazi cel mai atractiv obiectiv turistic al orasului Resita. Ma bucur ca la ultimele mele vizite aici am gasit locomotivele foarte prezentabile, parca gata sa porneasca pe sine la parada. spre deosebire, la Sibiu, unde este un muzeu similar, trebuie facut ceva de dragul lor.

Bravo Resita pentru Muzeul de Locomotive cu Abur!

Numai bine!

Ghid turistic Resita

Superbele locomotive cu abur si Podul de la Vama

Septembrie 2022

Despre Resita

Resita, orasul de la poalele Semenicului, se gaseste in Sud-Vestul tarii. Este municipiul resedinta de judet al judetului Caras Severin si este strabatut de raul Barzava.

Resita numara circa 70.000 locuitori, din care 80% romani ortodocsi. Se intinde pe 200 kmp si se situeaza la o altitudine de 200 mdm. Pana la Bucuresti sunt 500 km distanta. Cea mai apropiata capitala este Belgrad, la 180 km.

Denumiri ale orasului in alte limbi cf wiki: in maghiara Resicabánya, in germana Reschitz, in ceha Rešice, in sarba Решица, in croata Ričica.

Coordonate: 45°18′0″N 21°53′25″E

Prima atestare documentare – in anul 1673.

 

Turul obiectivelor din Resita

  1. Muzeul Banatului Montan

Adresa: Bd. Republicii 10

Orar: miercuri – duminica 9 – 17

Prezinta arta plastica, carte veche, istorie contemporana si are un site propriu. Numara 53.000 de obiecte de inventar. Se pot gasi aici si o colectie de numismatica, file din istoria inginereasca a Resitei din perioada ei de glorie.

2. Muzeul Locomotivelor cu Abur

Adresa: Cal. Timisoarei 4I

Poate fi vizitat oricand fiind amplasat intr-un spatiu deschis in Parcul Muzeul CFR. Este fara indoiala highlightul obiectivelor din oras.

Ma bucur ca la aceasta vizita am gasit locomotivele expuse in stare foarte prezentabila, iar panourile explicative de langa fiecare din ele ofera informatiile si curiozitatile demne de citit.

Muzeul se lauda ca este cel mai mare muzeu tehnic in aer liber din Europa.

In anul 1872 a fost fabricata prima locomotiva cu abur din Sud Estul Europei, care poarta numele Resita si este expusa impreuna cu alte 14 locomotive cu abur. In anul 1922 s-a construit Fabrica de Locomotive din Resita, iar in anul 1972 s-a deschis acest spectaculos muzeu.

Urmatorul popas merita facut in centru. Aici se gasesc Primaria, vechiul centru comercial dar si cateva repere turistice de bifat.

3. Sala Polivalenta 1 Decembrie 1918

Adresa: P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 5

Zice-se ca ar fi una din salile polivalente moderne de pe la noi, cu 2 tribune si aproape 2.000 locuri pe scaune. Este administrata de primarie si pe dinafara cel putin arata tern. Am asa o teama ca datorita decaderii sporturilor de sala resitene, am gasi tot mai multa rugina …. Langa sala se poate parca cu plata.

4. Monumentul Nokia

Adresa: P-ta 1 Decembrie

Asta suna interesant! Nu figureaza pe orice harta. Prima data cand am auzit de el, m-a frapat si m-a facut curios. Ce este de fapt? Termenul de monument poate induce in eroare. In primul nu il gasesc jos pe strada, ci sus pe strada! Da! Are forma unui telefon mobil, are cam 2 metri inaltime si este amplasat ancorat de balconul blocului din piata, pe strada pietonala ce duce spre Podul de la Vama.

5. FunicularulFunicularul a carat mult minereu la viata lui, care acum este incheiata. A ramas un simbol al Resitei si nu ai cum sa nu il observi daca ridici privirea in sus. O parte a acestuia trece aproape de centru, peste raul Barzava. Am aflat ca ar fi fost activat un proiect care sa ii dea alta destinatie, una legata de petrecerea timpului liber, acoplo sus, deasupra orasului, urmand a fi transformat in pasarela pietonala si pista de biciclete. Interesant! Why not?

6. Teatrul de Vest

Adresa: Piata 1 Decembrie nr. 5

Este o cladire frumoasa aflata pe strada pietonala ce leaga centrul pietei cu Podul de la Vama. Sper sa functioneze cat mai mult timp. La vizite trecute am vazut-o intr-o lumina mai buna. 

7. Podul de la Vama

Adresa: Strada Libertatii

Este un pod pietonal, candva rutier, peste raul Barzava, si foarte traversat. Este o alta constructie etalon a “cetatii de foc” oras candva infloritor datorita industriei siderurgice. Se mai numeste Podul Sudat.

Mie imi place mult acest pod arcuit. Peste pod este un mic parc – Parcul Carasana – si …

8. Teatrul de Stat

Adresa: strada Petculescu

Impozanta cladire arata tot mai trist.

Parasim zona centrala si ne indreptam in amonte spre …

9. Gradina Zoologica

Adresa: str. Al. Nedelea nr. 7

Orar: marti – duminica 10 – 20

Poarta numele lui Ioan Crisan, intemeietorul ei. Se gaseste pe malul Barzavei, langa Podul din Stavila. Fiinteaza din 1965 si a fost modernizata in 2013. Ocupa 6 hectare. Gazduieste animale precum zimbri, jaguar, puma, emu, lama, sconcs, cerb lopatar.

 

Impresii personale si evaluari

Trist!

Imi amintesc de Resita anilor ’80, un oras industrial in forma mare. Uzinele Resitei, functionale inaintea celui de al doilea razboi mondial, ajunsesera vestite peste granita. Aici erau cele mai mari laminoare din tara, forja, turnatoria de otel, fabrica de locomotive… O, tempora!

Astazi sufla vantul…. si culoarea domninata este gri.

Pacat ca nu se exploateaza potentialul turistic al zonei, Resita fiind cale de acces catre Muntii Semenic. Pe Google, in evaluari, singurul obiectiv turistic cu nota buna si cu multe evaluari este Muzeul Locomotivelor cu Abur – 4,7 din maxim 5, calculata din 2.000 de pareri. Acesta este de departe emblema de astazi a Resitei.

 

Numai bine!

 

Altstadt Wetzlar

Casutele din poveste ale Wetzlar-ului

2018

Centrul Info Turistic

O scriu cu toata convingerea: Vizitarea orasului Wetzlar din landul federal german Hessen este indicat sa inceapa la Centrul Info Turistic.

Acesta se gaseste in Domplatz (Piata Catedralei) si este semnalizat corespunzator. Nu aveti cum sa nu il gasiti usor cu abundenta de indicatoare din oras sau pur si simplu indreptati-va catre Domul care domina zona, centrul aflandu-se in Domplatz, Piata Catedralei.

Centrul Info Turistic din Wetzlar este cel mai bine documentat si ofertant pentru turisti din cate am vazut.

De la o brosura pentru Neubuerger (cetateni noi) pana la o multitudine de brosuri care prezinta obiectivele de vizitat, turele organizate, harti, carte scrisa, amintiri etc.

 

Istoric Wetzlar

Inceputurile orasului Wetzlar dateaza din secolul al VIII-lea, desi prima atestare documentara apare abia in anul 1141.

In anul 897 episcopul Rudolf de Würzburg a ridicat pe locul catedralei de astazi Salvatorkirche (Biserica Mantuitorului), care apoi a devenit Marienstift (cu rang de manastire).

Prima inflorire a zonei se datoreaza drumului comercial Frankfurt – Koeln – Antwerpen (Anvers), care avea in Wetzlar un pod care traversa raul Lahn. Alte Bruecke (Podul Vechi) este astazi principala cale de acces pietonala catre Domplatz. Au aparut comerciantii si mestesugarii si in anul 1180 Wetzlar devine Reichsstadt (oras imperial), un rang care ii oferea privilegii. A inflorit atingand punctul culminant al acestei prime perioade de dezvoltare in secolul al XIII-lea. Breslele de mestesugari s-au organizat in mai multe zone ale orasului. Orasul a avut un zid (astazi se poate vedea numai pe anumite scurte distante) 5 porti si 9 turnuri, acestea din urma fiind pazite de cate o breasla mestesugareasca. Vechile porti de intrare in oras au fost distruse in totalitate mai putin una.

A urmat declinul orasului care a avut ca si cauza conflictele iscate cu cetati vecine. Lucrarile de extindere a catedralei (Dom) s-au curmat si ele astfel unul din cele doua turnuri ale catedralei nu s-a mai ridicat niciodata.

A doua perioada de inflorire a Wetzlar-ului incepe in anul 1690 cand aici a fost adusa cea mai inalta instanta germana, Reichskammergericht. Cu aceasta a venit un aflux de nobili care au atras dupa ei dezvoltarea de noi meserii. Amprenta acestora se gaseste la tot pasul si astazi prin prezenta peste ani a caselor vechi cu o arhitectura de exceptie, adevarate palate, de vazut cu sutele, care sunt fala Altstadt-ului, Centrului Vechi al Wetzlar-ului. Multe din acestea au povesti pe care merita sa le ascultati intr-un tur ghidat de 90 minute, care va poate explica semnificatia insemnelor, simbolurilor si elementelor de decor de pe acestea. Casele din lemn sunt intretinute si arata impecabil.

In secolul al XIX-lea urmeaza alt declin al orasului, moment pe axa timpului cand Wetzlar pierde si rangul de Reichsstadt.

Revolutia economica a Wetzlar-ului, si totodata a treia perioada de inflorire a orasului, se datoreaza industriei opticii, pentru care are astazi un renume mondial datorita marcii Leica.

 

 

Obiectivele turistice din Altstadt

Turul ghidat porneste de la fantana din Domplatz. Am avut marea sansa sa beneficiez de un ghidaj personal caci am fost singurul prezent la ora h la punctul turistic de intalnire.

 

Catedrala (Domul)

Vizita a inceput cu prezentarea Catedralei si a istoricului orasului, care merg dupa cum ati citit mana in mana.

Domul din Wetzlar

 

 

Domplatz – Piata Catedralei

Alte cateva cladiri deosebite se remarca in Domplatz. La nr. 8 a fost un fel de “Cantarul pietei”, un centru comercial ii spun nemtii. Aici toata marfa ce avea sa fie expusa spre vanzare trebuia cantarita si impozitata. Mai tarziu cladirea a gazduit Primaria. Astazi este sediul Centrului Info Turistic.

La nr. 3 a fost celebra Hauptwache (Paza Principala), mai tarziu echivalentul Politiei de Proximitate de astazi.

Fiecare din aceste case in afara acestui istoric foarte sumar pe care vi-l prezint selectiv se remarca prin arhitectura lor, imbogatita cu semnele si elementele de decor si distinctive folosite cu 8 secole in urma. Acestea le puteti identifica in unele din pozele pe care le atasez.

 

Fischmarkt – Piata de peste

In capatul din stanga jos al Domplatz se gaseste Fischmarkt. Aici a fost piata de peste. Straduta care porneste din acest loc prezinta mai multe case de poveste. La nr. 9 se gaseste cel mai cunoscut restaurant al secolului al XVIII-lea – Zum Goldenen Loewen (La Leul de Aur), la nr. 10 casa familiei nobile de juristi Emerich. La nr. 13 a fost cladita in secolul al XIV-lea Rathaus (Primaria), iar apoi a fost si Reichskammergericht-ul unde a inceput Goethe povestea de dragoste a tineretii sale.

La nr. 17 era carciuma “Zum Kronprinzen” (La printul incoronat), unde Goethe lua deseori masa.

 

Lottehaus – Casa Lotte si povestea lui Goethe la Wetzlar

Continuam pe urmele lui Goethe. In Altstadt multe strazi poarta numele breslelor mestesugaresti. Pe o asemenea strada, Schmiedgasse, care se desprinde din capatul de stanga sus (privind din deal catre vale) al Domplatz am pornit apoi catre Lottehaus pe Lottestrasse pentru cateva sute de metri in urcus usor. La aceeasi adresa este si Stadtmuseum (muzeul orasului), Industriemuseum (al industriei) si Viseum.

 

Plaetze, Stadtmauer si Saeuturm (Pietele, Zidul Orasului si Turnul Scroafelor)

Se pot alege multe variante de traseu, pe toate ulitele sunt case spectaculoase cu povestile lor. Ele se intalnesc in cateva intersectii, Plaetze sau Maerkte (piete), care au fiecare cate o fantana. Apa provine de la o retea de canale subterane care sa asigure astfel atat aprovizionarea cu apa, dar si sursa pentru stingerea incendiilor care in acele vremuri puteau avea consecinte devastatoare. Fiecare casa avea “galeata” de incendiu. Interesant, ca dupa modelul roman, in deal statea populatia mai bogata (unde era si mai curat), in vale cea mai saraca (unde se strangeau reziduurile aruncate de cetateni in lipsa unei canalizari. Din poveste in poveste ajungem sa vedem o bucata din Stadtmauer (zidul orasului) si vis-à-vis de aceasta singurul turn ramas in picioare – Saeuturm (Turnul Scroafelor), numit mai recent asa pentru ca dupa disparitia breslelor, aici se taiau porci. Strada de aici se numeste Turmstrasse.

Am trecut pe la Eisenmarkt (piata de fier), Kornmarkt (piata de cereale) si Schillerplatz, unde se gaseste si Jerusalem Museum la nr. 5.

 

Altele de prin Wetzlar

Aici am incheiat turul ghidat, dar daca folositi brosurile informative il puteti extinde dupa bunul plac. Wetzlar are un traseu care inconjoara cetatea, un traseu verde, unul de promenada pe malul raului Lahn, prin parcuri si gradini.

De capul meu mi-a placut sa ma abat pe ulitele inguste in trepte abrupte dintre casele astea frumoase. Am traversat atat de podul vechi cat si un alt pod paralel metalic – Arno-Riedl-Bruecke -, care exista numai vara si da intr-un parc. Iarna se demonteaza si se monteaza la loc primavara.

Raul Lahn, alt obiectiv de sine statator, este populat cu multe pasari, ratele si lebedele fiind dominante ca numar, dar veti vedea si alta specie de ceva care a venit cu tupeu dupa mancare. Pasarile ies pe mal si intra si pe aleile parcului din proximitatea malului. Pe rau se practica sporturi de apa precum canotajul.

De altfel Wetzlar se lauda, ca desi este un oras cu numai 52.000 de locuitori, nu exista ramura sportiva sa nu fie reprezentata aici. Exista o Sporthalle, un stadion, mai multe centre comerciale si bineinteles iesiri la autostrada, caci suntem in Germania.

 

Recomandare pentru Wetzlar

Daca ajungeti la Wetzlar, vizitati Altstadt, unde veti gasi si multe terase unde puteti servi intr-o atmosfera placuta masa sau gradini pe malul Lahn-ului unde se bea bere si se mananca Wurst.

 

Numai de bine!

Schloss Braunfels

Castelul si Centrul Vechi

2018

Braunfels

Braunfels este un orasel situat la ca. 10 km de Wetzlar. Am crezut intai ca este un sat mai rasarit, ca pe aici prin Germania toate sunt rasarite. Dar m-am documentat si figureaza ca oras (el). De cum am intrat in Braunfels am vazut de hat departe “pe o stanca”, un vechi castel. Dealfel Braunfels se traduce prin stanca maro. M-a fascinat din prima, asa ca am folosit o zi de weekend in dublu sau chiar triplu scop: sa fac o plimbare (drumetie), sa vizitez castelul si aveam sa adaug din mers vizitarea centrului vechi. Ce frumos! La drum!

Braunfels are 5 sate apartinatoare ca teritoriu extins (cum sunt la noi comunele care inglobeaza mai multe sate). Este un loc in care s-au dezvoltat multe mestesuguri de-a lungul timpului, astfel ca gasim deja asemanari cu istoria fratelui mai mare – fascinantul oras Wetzlar. Casele mestesugarilor sunt o placere sa le priveste, filmezi sau sa stai sa le pictezi. Sunt una din atractiile Centrului Vechi care incepe de la Marktplatz – Piata.

Braunfels este recunoscut ca si destinatie de vacanta pentru iubitorii de natura. Puteti descoperi mai bine zona inscriindu-va la un tur ghidat al orasului vechi de 750 de ani.

 

Schloss Braunfels. Castelul.

Urmand indicatoarele gasiti drumul sptre castel. Trebuie urcat usor pe dealul pe care se afla castelul. Drumul ales de mine m-a condus pe langa Schlosshotel, pe langa tot mai multe case vechi superbe, prin Marktplatz, pana la unul din zidurile castelului Schloss Braunfels.

Aici masinile se despart de tot de drumul pietonal. Cetatenii, castelanii, vizitatorii continua pe Schlosstrasse (strada castelului), trec pe sub 3 porti – Mittlere Pforte (poarta de mijloc), Talpforte (poarta din vale) si inca una, pe langa o fantana veche si mare, pe un drum pietruit ce urca lin in trepte iar apoi pe o scara acoperita pe Rittertreppe (scara calaretilor) si larga pana in curtea castelului.

Aici intalnim o rascruce de drumuri, care aduce cu sine un stalp cu indicatoare. Din ora in ora se presteaza tururi ghidate in castel. In interiorul castelului fotografiatul este interzis, iar peste incaltari se incalta niste mega papuci pentru protejarea pardoselii. Cum eu mai aveam vreo 30 de minute pana la urmatoarea tura organizata, am citit indicatoarele si am optat pentru doua din ele.

 

Schlosskirche Braunfels. A castelului biserica

Aceasta a fost “botezata” in anul 1501 ca si biserica a castelului de Contele Otto II si este construita in stil gotic. Din 1583 a devenit biserica evanghelica reformata, iar mai nou este simultan si catolica. Regasim ca si in Wetzlar comuniunea pasnica a mai multor religii sub acelasi acoperis. Biserica a avut la un moment dat 5 altare. Nu am putut fotografia si nici vizita cu adevarat biserica pentru ca am fost oprit in usa datorita mai multor nunti ce aveau sa se oficieze aici. Si nu a fost minciuna caci le-am vazut pe mirese. Cica aduce noroc…

Asa din usa am tras cu ochiul inauntru. Vitraliile au fost adaugate in anul 1902. In biserica este si o orga mica.

 

Fuerstliches Familienmuseum. Muzeul familiei

Aici intrarea se face prin porti metalice rotative care se invart cate o pozitie atunci cand introduci EUR intr-un automat de incasat bani. Am bagat si eu 2 monezi si am trecut de grilajul stramt si greu.

Muzeul prezinta avutia stransa de descendentii familiei Solms-Braunfels, care actuali vietuitori ai acesteia locuiesc si in prezent aici si intretin imensa proprietate.

Se remarca scrisoarea (documentul) prin care Imparatul Carol VII la ridicat pe ducele Friedrich Wilhelm la rangul de principe domnitor in 1742. Sunt prezentate uniforma de armata ale familiei, pistoale folosite la dueluri, peceti, monezi, obiecte din sticla de Boemia, obiecte de imbracaminte ale doamnelor nobile si ale printeselor, podoabe ale acestora, descoperiri arheologice din presitorie si multe altele. Muzeul este foarte foarte bogat in exponate, concentrate pe un spatiu relative mic, se poate vizita in mers in 15 minute.

 

Schloss Braunfels. Castelul

Prima atestare dateaza din anul 1246 ca si „Castelul Brunenvels”. Castelul „a crescut” in timp. Astfel, in secolul al XIV-lea, odata cu apariția armelor de foc cu raza mai lunga de actiune, au fost adaugate primele ziduri cu turnuri de aparare si rampa. In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, contele Wilhelm Moritz a dat castelului aspectul unei resedinte baroce. Din anul 1845, “Jaegerfuerst” (domnitorul vanator) Ferdinand a refacut palatul in stil neogotic, pe fundatiile vechii cetati, care sunt pastrate si astazi, atunci infiintand si “Rittersaal” (sala calaretului).

Silueta inconfundabila de astazi, plina de turnuri si ferestre, ca in castelele din povesti, a fost data dupa anul 1880 de printul George.

Vizita incepe in curtea interioara, imensa, larga, ca o table de sah, in mijlocul careia este imprimata efigia familiei. Se descopera perspective minunate catre mai multe aripi ale castelului si turnuri.

Urcam o scara ce ne conduce in prima incapere – celebra Rittersaal (sala calaretilor). Este un agrandioasa. O reprezentare a unui calaret in armura incalecat pe un cal si era imbracat este highlight-ul salii care mai prezinta arme si echipamente de lupta.

Vizita continua in expozitia de arta Gemaeldegalerie si apoi in mai multe sali de societate – salonul roz, cel albastru etc. care prezinta legaturile cu diferite alte case nobile. Intalnim obiecte de mobilier din lemn masiv si multe picturi. Iesirea se realizeaza catre aleea care inconjoara pe la exterior castelul in Kanonenplatz, Piata Tunurilor, unde sunt expuse 3 astfel de arme de lupta. Se poate admira perspectiva asupra zonei pe o raza de 30 km. Pe drumul spre iesire trecem pe langa locul de parcare al vechilor calesti, in care se gasesc si acum 3 dintre acestea.

In castel se organizeaza regulat evenimente de familie sau intruniri, spectacole. Vizita a meritat cu varf si indesat.

 

Alte obiective in zona

In Braunfels se mai pot vizita Clubul de Golf aflat in proprietatea castelului, parcul “Herrengarten” (Gradina Domnilor), Muzeul Obermuehle (Moara de Sus), Cetatea Phillipstein (Stanca lui Filip), Gradina Zoologica Princiara, Comunitatea Viticola Tiefenbacher, Scena de spectacole in aer liber din Bonbaden, altele.

 

Numai bine!

Lottehaus din Wetzlar

Pe urmele lui Goethe in Casa Lotte

2018

Cand am fost mic am auzit la gradinita sau la scoala de povestea celor doua Lotte. Si am citit-o in limba germana ca asa se cuvenea. Nu despre aceste Lotte am sa scriu acum. Dar tot despre o Lotte din Germania, cea mai renumita Lotte de pe aici.

Situare

Lottehaus se gaseste pe Lottestrasse, chiar asa! La nr. 8 -10, cod postal 35578. Cu codul postal gasesti in Germania orice adresa, este elementul de referinta in cautarea de adrese. Sa va mai dau cateva mici indicii. Trebuie sa ajungeti in Altstadt (centrul sau orasul vechi), de care va povestesc separat, caci este …. o poveste in sine. In Altstadt va conduc indicatoarele si veti ajunge usor la Centrul de informatii turistice (cel mai documentat din cate am vazut vreodata, inclusiv cu o brosura foarte prietenoasa si utila pentru Neubuerger – cetateni noi), in Domplatz (Piata Domului), pe care il vedeti si din afara orasului, daramite din apropiere. De aici urmati indicatorul Lottehaus si dupa cateva minute in urcus usor ajungeti la adresa vizata.

Cine este Lotte? Ce este Lottehaus?

Lotte e Charlotte! Charlotte Buff! Lottehaus este astazi muzeu. Aici s-a nascut si a petrecut primii 20 de ani de viata domnisoara susnumita pana a devenit doamna sau sa fiu mai precis pana s-a maritat.

Casa a fost ridicata in anul 1653 si a servit ca sediu administrativ al Ordinul german de Marburg si a completat alte doua cladiri administrative existente pana atunci. Denumirea de Lottehaus a capatat-o dupa ce in anul 1863 cetatenii din Wetzlar au ridicat aici un monument comemorativ al Charlottei Kestner, nascuta Buff. Dar totusi cine este aceasta Charlotte? Sa va spun mai bine de J. W. Goethe. Genialul Goethe a cunoscut-o in anul 1772 pe Charlotte Buff pe cand lucra vara ca si practicant la Judecatorie. Lotte este muza lui Goethe, care era evocata si apare in opera “Lotte” in primul sau roman “Die Leiden des jungen Werthers” (Suferintele tanarului Werthers, 1774).

Muzeul Lottehaus

Daca platiti biletul de intrare primiti un fel de receptor de telefon urias, model secolul XX, cu niste butoane si o fituica cu niste coduri de tastat in anumite puncte ale traseului de vizitat. Atunci receptorul va vorbi cu tine si tu il vei asculta sa afli ce vizitezi. In limba lui Goethe si a lui Lotte.

Totul incepe cu o explicatie despre superba casa veche pe care o vom vizita. Si trecem din camera in camera, la parter si la etaj. Mai exista ceva si mai sus de etaj, dar accesul vizitatorilor este acolo interzis.

In muzeu se gasesc obiecte, tablouri si fotografii care au apartinut familiei Buff. Mobilierul este din secolul XVIII. Cateva camere prezinta expusa opera scrisa a lui Goethe.

Mai gasim si foarte multe editii tiparite ale operei Werther, care desi fara FB si whatsup a captat un succes international rasunator cu raspindere imediata, ceva care astazi s-ar numi viral. Si exemplarul original este expus. De altfel raspinderea aceasta s-a numit la vremea aceea “febra Werther”.

Un ceas vechi, dulapuri imense si masive, pat de domnisoara, imitatii de rochite ale vremii (chiar misto), decorul casetat, bucataria, o soba veche, un pian al Charlottei Kestner, un tablou pastel care o infatiseaza pe Lotte a noastra, o imagine cu Lotte la pian, pupitrul ei de atunci, chiar si o suvita din parul ei veti intalni la Lottehaus.

Imaginile sunt mai graitoare despre ce puteti vizita, dar daca vreti sa vedeti tot si sa auziti toata povestea mergeti la Lottehaus! Sa stiti ca Lotte nu s-a maritat cu Goethe pentru ca era promisa lui Kestner. Hai ca divulg prea mult……

Am remarcat excelenta organizare de la muzeu. In afara de ghidul ala din telefon, mai exista un german, fost croat, care se baga in seama si mai spune si el cate o informatie in plus, dar si foarte multe grupri organizate cu ghizi trec pe acolo.

Iar in curte, la o terasa, intr-un un colt verde, pe banci la umbra poti citi doua anunturi matrimoniale retro, din care unul scrie cam asa:

”Caut insotitor, care sa fie mai mult decat un accesoriu. Sa fie elegant, sa ii placa pastelurile, multilateral si sa provina din casa buna. Unic si nobil. Facut ca pentru mine. ”

PS: Nu trebuie sa fie poetic.

Semnat Lotte, iunie 2018”

Amatori, interesati?

PS-ul meu: Cu acelasi bilet de 3 EUR se viziteaza Muzeul Orasului si al Industriei si Viseum-ul, situate in alta cladire la aceeasi adresa, dar si inca 3 alte muzeee, case si colectii aflate la alte adrese, in intervalul a 3 ore. Vizita la Lottehaus a durat pana la jumatate de ora.

Vizitati Lottehaus!

Numai bine!

Domul din Wetzlar – Catedrala neterminata

Doua confesiuni sub acelasi acoperis

2018

Adresa

Desi ajunge sa te ghidezi dupa varful proeminent al constructiei ca sa ajungi la ea, sa numesc si adresa: Domplatz (Piata Catedralei), cod postal 35578. Este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Wetzlar. De ajutor sunt si indicatoarele care se gasesc la tot pasul, atat de dese ca nu ai cum sa te ratacesti. Valabil pentru toate obiectivele din oras si in special din Altstadt (Centrul Vechi) unde sunt majoritatea concentrate. Domplatz este o zona pietonala, dar se mai gasesc destui conducatori auto sa se strecoare e drept prudent printre trecatori. Nu ma asteptam la asta in Germania, dar cred ca este un efect al populatiilor care incep sa convietuiasca pe aceste meleaguri.

 

Putina istorie

Prima biserica a fost intemeiata in acest loc in anul 897. Inca se mai pot remarca anumite parti ale acesteia. La acea vreme se construia masiv din piatra si erau putine spatii pentru luminare naturala.

Apoi, in prima perioada de inflorire a orasului, in secolul 13, s-a ridicat in jurul primei constructii o alta mai mare, care a capatat impropriu titulatura de manastire. Tehnicile de constructie aduse de romani erau mai evoluate astfel ca s-au proiectat spatii mai deschise, implicit si mai luminoase, dar si doua turnuri mari, din care s-a executat numai unul, asa cum se vede si din imagini, perioada de decadere ce a urmat fiind cauza opririi lucrarilor de ridicare a celui de al doilea turn. In piatra de constructie se vad multe gauri care au folosit la urcarea pe verticala a materialului greu de constructie.

Turn ridicat in perioada romana

O placa amplasata langa intrare explica basorelieful ridicat deasupra acesteia. Sub figura din piatra a Mariei cu pruncul, se gaseste reprezentarea unui drac care cuprinde un evreu. In fapt aceasta inseamna ca ii calca pe evrei in picioare. Mesajul scris de pe placa este menit sa explice ca asemenea gandiri sunt de domeniul trecutului si ca astazi crezul suprem este de a respecta drepturile tuturor oamenilor. Semnat Comunitatea Evaghelica, semnat Comunitatea Catolica.

 

Interiorul

Intrarea nu se face prin fata, unde pare a fi accesul principal, ci prin lateral. Aceasta este libera pana la orele 18, apoi se incuie. Exista si tur ghidat contra cost.

Intrarea care este inchisa

Remarc mai intai orga. Interiorul are forma de cruce.

Intr-o ordine oarecare pot fi identificate scene precum Iisus pe cruce, diferiti sfinti, scene din viata Mariei Magdalena, coborirea de pe cruce.

Din vremea romana se gaseste si vasul mare de botez, care a fost plasat aici pentru ca cei care nu erau botezati sa poata fi botezati de urgenta la nevoie daca doreau sa se adaposteasca in biserica cum se proceda in vremurile de razboi.

In lateral, dar la interior, exista 2 capele cu banci sau scaune unde te poti reculege si aprinde lumanari: Stephanuskapelle si Johanneskapelle.

 

Intelegere intre confesiuni

In decursul anilor a fost o practica, intalnita in mai multe biserici si catedrale din Germania, ca reprezentantii diferitelor comunitati care traiesc in zona sa se inteleaga si sa convietuiasca sub acoperisul aceleiasi biserici. Uneori spatiile din biserica erau chiar si impartite.

Astazi “activeaza” in catedrala din Wetzlar doua confesiuni foarte puternice si bine reprezentate: cea evanghelica si cea catolica.

Biserica este prezenta activ in viata comunitatii din Wetzlar, organizand evenimente pentru populatie sau implicand populatia in organizarea acestora.

Catedrala din Wetzlar este obiectivul turistic cel mai cunoscut al orasului.

Vizitati Catedrala din Wetzlar! E tare faina!

 

Numai bine!