Biserica Neagra din Brasov

Obiectiv de top al Brasovului

iunie 2022

Localizare

Adresa este Curtea Johannes Honterus Nr. 2, ZIP code 500025, Brasov. Este situata in centrul orasului, in apropierea Pietei Sfatului, de unde se si vede o parte a ei. Este vecina cu Liceul German Johannes Honterus.

Biserica Neagra vazuta din Piata Sfatului

Despre Biserica Neagra. De ce se numeste asa?

Biserica Neagra din Brasov este biserica parohiala evanghelica luterana. Are o lungime de 89 metri, o inaltime de 38 metri si este astfel cea mai mare constructie gotica din Europa de Sud-Est. In clopotnita bisericii se gaseste un clopot imens de 6 tone.

Numele i se trage de la incendiul din anul 1689, care a afectat-o partial. De atunci aceasta denumire populara s-a impamantenit, ulterior in sec. XIX devenind si denumire oficiala. In germana se numeste Schwarze Kirche.

Biserica Neagra

Biserica a fost construita pe fundatia altei biserici mai vechi de sasii transilvaneni intre anii 1383 – 1477. Este inchinata si poarta hramul Sfintei Fecioare Maria. A fost deschisa in anul 1542 pentru prestarea serviciilor divine luterane in limba germana dupa patrunderea in Transilvania a reformei protestante. Un rol definitoriu a avut Johannes Honterus, care este inhumat la Biserica Neagra.

Poate paradoxal, in biserica sunt expuse multe covoare. Colectia de 110 covoare este de origine bizantina din sec. XV-XVI cand turcii au avut raiduri invadatoare in acest teritoriu.

Covoarele din Biserica Neagra

Interiorul bisericii este impresionant. Cele cateva poze sper sa poata reda imaginea si maretia interiorului bisericii.

Langa Biserica Neagra, in exterior, pe partea dinspre Colegiul National se gaseste Statuia lui Johannes Honterus.

Colegiul National Johannes Honterus

Statuia lui Johannes Honterus

Mai privim o data, din alta unghi, catre impresionanta Biserica Neagra.

Biserica Neagra din Brasov

Evaluare

Conform aprecierilor primite pe Google are o nota medie de 4,6 din maxim 5, rezultata din peste 1.000 notari. De la mine nota maxima.

Leave a Comment