Biserica fortificata Cincsor

Perspectiva superba asupra Muntilor Fagaras

Introducere.

Ianuarie 2021. Tocmai citisem un articol al unui amic despre Biserica Cincsor, iar noi aveam drum in cateva zile in zona pentru o vacanta la poalele Muntilor Fagaras, la Albota si ma documentam.

Am planificat un traseu in bucla cu masina pe ruta Pastravaria Albota Arpasu de Sus – Biserica Cincsor – Herghelia Sambata de Jos – Statiunea climaterica Sambata – Manastirea Sambata de Sus – Victoria – Arpasu de Sus.

Localizare si acces.

De la Arpasu de Sus pana la Cincsor am parcurs 30 km in 30 minute.

Recomand bifarea acestui obiectiv celor care viziteaza zona de la poalele Muntilor Fagaras, partea nordica, si celor care se deplaseaza pe ruta Brasov – Sibiu, pe DN1. In Voila, cotiti dreapta cum veniti de la Brasov pe DJ 105, traversati calea ferata si raul Olt si intrati imediat in satul Cincsor. De la iesirea de pe DN aveti de parcurs 2,3 km. Satul Cincsor apartine administrativ de comuna Voila.

De la Brasov sunt 80 km, iar de la Sibiu 70 km.

Coordonate 45°50′10″N 24°49′58″E

Biserica fortificata Cincsor – vizita si cateva informatii utile
.

Biserica este usor de identificat de la distanta datorita siluetei sale zvelte. Ea este situata intr-o curba pe sensul de mers pe care veniti dinspre DN. Daca vreti un loc de parcare bun si gratuit, opriti masina pe straduta care se face in dreapta exact inainte sa ajungeti la biserica, practic pe lateralul bisericii.

Poarta mare este la strada principala. Am gasit-o incuiata, dar un afis cu un numar de telefon ne indruma sa il formam pentru a o vizita. Pana a venit persoana de la capatul celalalt al firului, am apreciat ca am gasit panouri cu harti si informatii.

Cincsor se numeste Kleinschenk in toponimia germana si inseamna “hanul mic”.

Cetatea arata cu adevarat ca o fortareata. I-am dat partial roata pana a venit gazda noastra.

Pe tocul din lemn al portii principale sunt evidentiate doua cote de inundatie atinse in trecut, ce jale trebuie sa fi fost!

Am fost condusi sa intram prin curtea din spatele bisericii unde era o poarta mai mica din lemn, vedeti in stanga imaginii.

Biserica fortificata evanghelica din Cincsor a fost ridicata in secolul al XIII-lea si este declarata monument istoric. Ea poarta hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel. In aceasta zona au trait multi sasi care si-au lasat amprenta arhitecturala asupra caselor trainice specifice acestei etnii. Astazi doar cateva zeci de sasi mai traiesc in Cincsor.

Intram in curtea bisericii. Un german din Berlin insurat cu o sasosaica din Cincsor ne-a asigurat ghidajul. Omul vorbea binisor romaneste, dar eu am folosit sansa sa imi exersez germana, astfel ca am avut un ghidaj bilingv germano – roman.

Am marcat intai turnurile din colturile zidului fortificat. Fostul turn principal, cel indepartat, nu era vizitabil datorita starii de degradare si riscului de a urca in el.

Am putut intra insa in turnul cel mai apropiat situate in dreapta fata de intrarea in biserica.

Scara ingusta ne-a purtat la primul nivel unde era camera slaninilor.

Am urcat apoi scara abrupta pana sus in turn, unde placuta nea fost surpriza de a vedea o expozitie de picturi realizate de copii.

Din turn am privit de jur imprejur, catre celalalt turn nevizitabil, catre Depresiunea Fagarasului dar mai ales catre panorama indepartata si inzapezita a Muntilor Fagaras.

Am coborit din turn si ne-am indreptat catre intrarea in biserica situate in centrul fortificatiei.

La intrarea in biserica citesc si traduc celorlalti povata “Glaubet Ihr nicht so bleibet Ihr nicht”, adica “daca nu crezi, sa nu ramai”. Ma gandesc ca se refera la prezenta in biserica.

Biserica este simpla, construita in stil gotic, cu bancile aliniate. Mi-a placut ideea prezentarii instrumentelor de fanfara in interiorul bisericii.

Biserica are si o orga veche, apreciata in Transilvania de cunoscatori.

Concluzie

Vizita de jumatate de ora la Cincis si compania placuta a ghidului aparte ne-au placut. Am aflat cu aceasta ocazie ca in jurul bisericii, erau scoala, catre care erau atrase fonduri, si care arata bine, dar si casa unde locuaiu gazdele noastre, si care putea gazdui si oaspeti in regim de pensiune / han.

Un loc linistit, putin vizitat si putin cunoscut, cu o perspectiva minunata asupra crestei Muntilor Fagaras pe care va recomand sa il vizitati atunci cand va face cu ochiul.

Nota 4,7 (din 5) din cateva zeci de recenzii pe Google

Alte obiective apropiate:

Herghelia Sambata de Jos

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus

Numai bine! Doar excursii faine va urez! 😊

Ianuarie 2021

Leave a Comment