Azuga – Saua Grecului – Cab. Diham

Gara Azuga (930) – V sau Culmea Grecului – Saua Grecului (sau Vf. Grecului, pt cine vrea, 1432) – Vf. Leuca Mica (1448) – Saua Baiului (1363) – Cab. Diham (sau La Mama Oara, 1320)

Superba ciuta de pe Grecului si drumetia de voie de la poalele Bucegilor

Caseta tehnica

Dificultate: usor / mediu

Durata / distanta: 3 ore / 7 km

Marcaj: triunghi galben

Surse apa: V. Grecului si intre Saua Baiului si Cab. Diham

Alt min: 940 mdm, la Azuga

Alt max: 1440 mdm, Vf. Leuca Mica

Elevatie: +540 m / -160 m

Observatii: accesibil tot timpul anului

Acces

Pentru ca la intoarcerea din tura precedenta am comis-o pentru prima data in viata mea si am ramas fara permisul de conducere pentru viteza, iata ca am fost nevoit sa aleg o destinatie de 1 zi unde se ajunge lesne cu trenul.

Asa am pornit intr-o tura ”de primavara” in Muntii Bucegi. Pentru a avea totusi un element de noutate, am cautat si sa abordez poteci inca (partial) nebatute de mine.

Trenul. La dus am optat pentru IR 1586, plecare 8:11 din Bucuresti Nord, sosire 9:52 in Azuga (a avut 15 minute intarziere). Pret bilet cu loc la clasa a 2-a: 39,50 RON. Conditii bune in tren.

Experienta noastra

10:05 – pozam gara Azuga si in spatele ei culmea Grecului cea catre care ne vom indrepta si noi, insemnand de data aceasta eu si tata (77).

Gara Azuga

Intrucat nu exista un indicator chiar in gara, este important sa porniti pe drumul paralel cu calea ferata pe directia catre Brasov si in curand veti gasi primul indicator cu explicatii detaliate si cu marcajul triunghi galben, calauza noastra in prima parte a traseului: Gara Azuga (930) – V sau Culmea Grecului – Saua Grecului (sau Vf. Grecului, pt cine vrea, 1432) – Vf. Leuca Mica (1448) – Saua Baiului (1363) – Cab. Diham (sau La Mama Oara, 1320)

In alte surse decat in imaginea alaturata, se mentioneaza durata de 3 ore, care este mai aproape de realitate, nu ca nu s-ar putea parcurge traseul in 2 ore, dar asta poate de catre cei cu pasul iute si pe poteca neacoperita de zapada sau gheata. Dificultatea mai degraba medie sau fie usoara / medie.

10:20 – Drumul mai continua putin intre raul Prahova si calea ferata, si in curand traversam Prahova pe un pod aproape distrus in dreptul confluentei cu paraul Grecului, afluent de dreapta, asa ca noi cotim in stanga. Aici intalnim insa o estimare mai realista a timpului de parcurs. 😊

Am cam lalait-o, hai la drum! Pe harta / aplicatia Muntii Nostri veti gasi 2 trasee marcate triunghi galben care merg oarecum in paralel, unul pe vale, altul mai pe “deal”. In teren exista numai a doua varianta. Oricum am fi optat pentru aceasta. Exista sageata vizibila pe copaci si poteca cat un drum forestier care schimba brusc directia catre dreapta si incepe sa urce. Inclinatia pantei este taiata de serpentinele potecii. Exista si numeroase scurtaturi, pentru cei ce vor sa abordeze traseul mai pieptis.

Mai facem mici popasuri sa ne tragem sufletul, iar aceasta ocazie ne scoate in perimetrul vizual o minunatie de ciuta. Surprinzator, ciuta a ramas pe loc desi ne-a vazut. Ne fixam cu privirile noi si ciuta. Sa fi fost la vreo 30 metri distanta.

Ciuta surprinsa de prezenta noastra

Prima parte a urcusului este mai solicitanta, apoi panta se mai imblanzeste, mai apar si luminisuri si cadre faine de filmat, cum am fi …. Acele Morarului

Coltii (Acele) Morarului

Pozam si o scara naturala din iasca crescuta pe un fag inalt si drept.

Iasca crsecuta ca o scara pe trunchiul copacului

Suntem pe o cale de acces catre Diham mai putin umblata, ceea ce m-a facut sa fluier mult pe traseu. 😊. O padure frumoasa cu cateva palcuri de floricele de nu ma uita prin locurile putin mai luminate si o poteca asa cum ne-am dorit.

12:05 – Ajungem pe culme si intalnim marcajul banda albastra care vine din Predeal de langa unitatea de vanatori de munte via Vf. Leuca Mare.

12:30 – Imediat iesim deasupra limitei padurii in Saua Grecului. Spre est se vad Muntii Baiului in directia opusa sensului din care am urcat, spre vest Vf. Grecului (1423) in stanga potecii (se poate urca pe el pentru o panorama si mai buna, dar eu va propun urmatorul varf), si in fata o parte din abruptul prahovean al Bucegilor. O panorama gasiti in filmarea atasata.

Vedere din Saua Grecului spre Baiului si abruptul Bucegilor

Poteca continua pe curba de nivel din dreapta varfului. Apar in campul vizual din dreapta Magura Codlei si Postavarul.

Vedere de pe Grecului spre Postavaru si Magura Codlei

12:30 – Dupa ce urmam culmea foarte usor ascendenta, mai intram putin in padure si iata ca iesim in alt gol alpin inaintea Vf. Leuca Mica (1446), punctul de maxima altitudine al turei noastre. Poteca marcata ocoleste varful pe curba de nivel prin stanga. Eu am urcat pe varf pentru a imi oferi panorama care cuprinde acum si Masivul Piatra Mare. Raman in vizor Baiului si maretia abruptului Bucegilor. Avem la numaratoare toate varfurile extremitatii estice a masivului: Furnica, Piatra Arsa, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraimanul, Costila, Morarul cu ai sai Colti si Bucsoiul, care vrea sa ascunda cu inaltimea sa Vf. Omu (2505 m), cel mai inalt din Muntii Bucegi.

Poteca marcata si cea nemarcata se reintalnesc de partea cealalta a varfului Leuca Mica in apropierea unei proprietati din Saua Baiului. Acest loc de langa gardul vilei trebuie retinut caci acesta va fi un reper important la coborire. Ocolim proprietatea pe poteca marcata prin stanga (aici avem deja 3 marcaje, s-a adaugat triunghiul rosu). Ne indreptam catre cele 2 antene aflate in poiana larga si umeda care se deschide (marcajele de traversare a poienii lipsesc).

13:10 – Suntem la o importanta intersectie de traseu in Saua Baiului.

Saua Baiului

Din stanga vine poteca ce urca din Busteni via Poiana Izvoarelor, iar din dreapta drumul forestier circulabil cu grija cu masinile putin mai inalte, care porneste din DN73A via Cab. Steaua (Forban) si continua impreuna cu traseul nostru spre Diham. Indicatorul ne arata inca 30 minute.

De cand am inceput urcusul si pana aici nu am avut sursa de apa. Drumul pana la Cab. Diham este unul de voie. De acum traseul e bine populat cu turisti, inclusiv copii. Pe dreapta depasim o constructie in paragina si apoi o stana. In covoarele de iarba apar tot mai multe branduse mov, iar din stanga coboara in trepte 2 paraie cu debit spumos, posibile surse de apa la nevoie.

11:35 – ne oprim pe o pasune la 5 minute inaintea Cab. Diham.

Cabana Diham

Luam pauza de masa alatura de un caine de stana. Admiram inca o data Bucegii, extremitatea Pietrei Craiului, Depresiunea Rasnovului, Magura Codlei, Postavaru si Piatra Mare,

Coboara pe aici pe traseul Diham – V. Leucii – Predeal

Numai de bine! 😊

Mai 2021

Leave a Comment